IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

УСЛОВИ ЗА ПРОМЕНА НА ВЕРА?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
Автор
Порака
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 15:14
Abe acelera i toa sto vikas,u pravo si ama ,barem kolku toku!
 Ama mora Da bide ispolneto prorstovoto neli?
In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 15:16
големо%20гушкање големо%20гушкање големо%20гушкање
ќе се концентрираме на нешто продуктивно.
Бог си ги одбрал неговите
намигнување
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 15:20
DA si gi odbral i toa tocno se znae kolku se!!!
eh da taka e, produktivnosta e vazen dela od zivotot na Hristiajnite,
neliзбунетостi mora da ja zgolemuvame,so ogleda na toa so krajot ne nie bas daleku!
намигнувањетрепкањеголемо%20гушкање

In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 15:22
Originally posted by connected connected напиша:

ama bas pod nikakvi. nikoj nemoze da me ubedi vo sprotivnoto na ona vo koe jas veruvam, toa nema nikakva smisla

Сакаш да кажеш дека си се родила со убедувањето што го имаш сега? среќа
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:13
Originally posted by anakin anakin напиша:

A DA
ENE GO ADZO
A BAS DENES PRASAV ZA NEGO
DOBRO E
NE SE SEKIRAM POVEKJEплазење

абе аџија треба
да се секира за вас
а не вие
за аџија... хи,%20хи...хи,%20хи...
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:44
Originally posted by аџија аџија напиша:

ama bas pod nikakvi. nikoj nemoze da me ubedi vo sprotivnoto na ona vo koe jas veruvam, toa nema nikakva smisla

извини, ама ова е некако многу површно размислување. Што ако ти бил испран мозокот, какво што доживеал на пример калифот, и сега тврдоглаво ќе удара во ѕид и ниедна вистина, ниедно објаснување кое јасно ја укажува лагата на неговото уверување, тој нема да прифател, оти така му одговара...

Затоа ми се чини, дека за некои луѓе, Христос да се појави во крв и месо пред нив, пак нема да веруваат...

izvini adzija sto nemozam da pariram na tvojot genijalen um i na tvojata silna verba no vidi, jas sum takov hristijanin sto ne mu se potrebni prasanja od tipot STO AKO???-kapiras? Jas mojata verba ja nosam od srce i da ti kazam iskreno verata nema nikakva vrska so nasite setila,ili veruvas ili ne veruvas. Toa e nesto vnatresno,nesto dlaboko sto ti nikogas nema da go osetis, ili go imas illi go nemas? Sto bi napravila ako postojano se somnevam???-togas nemam verba.
a i drugo da ti kazam nesto za moite "povrsni" razmisluvanja koi mozebi sega ne se tolku silni kako sto sakam no moze samo da se zgolemat moite ubeduvanja no ne i da se iskorenat. Nikoj nemoze da mi go ispere mozokot
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:46
p.s.
no sekako pocituvam tugja verba i tugjo razmisluvanje i se' sto ne e kako mene
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:52
абе конектед. сосема погрешно го протолкува тоа „површно“. Идејата беше, дека го кажуваш тоа рефлективно, одбранбено, без и самата да го доформулираш тоа како што треба.

Нормално е дека верата не подлежи постојано на сомнеж, но подлежи постојано на проверка (затоа се нели искушенијата и др. тестирања). Затоа реков, дека мора да постои критиериум под кој би ја смениле верата, не заради тоа што сакаме, бидејќи не сакаме, и УБЕДЕНИ СМЕ дека тоа е вистина. Но еден човек може да биде убеден дека светот е црно-бел (на пример далтониста), а не е ! Затоа прашав, што е тоа нешто кое би го променило (ајде може и како што ти кажа „усовршило“) вашето верување?

Зар не е примитивно да се каже „јас ќе верувам дека светот е црно-бел, па кој што сака нека вика“?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Сакаш да кажеш дека си се родила со убедувањето што го имаш сега? среќа

ne sum se rodila tuku bilo vo mene a so tekot na godinite samo se modificiralo i sekoj den raste i raste. nemozeme da bideme nesto za koe ne sme potencijalno stvoreni da sme.
ne sum kriva so i Gospod ima svoi favoritiсреќасреќасреќасреќа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 17:56
pa toa i sakam da kazam adzija, toa e nesto sto go imas vo sebe i go nadopolnuvas sekoj den, sekoj mig i edinstveno moze da se zgolemi a ne i da se iskorene. ne daj Boze da ostanam status kvo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:03
па не е баш така. Човек кој е далтонист, можеби со операција ќе му го поправат видот и ќе се „искорени“ неговото дотогашно верување. Инаку ако само си веруваме на своите инстинкти, нема далеку да стигнеме во животот (некои имаат инстикнт и дека може да полетаат од 6 спрат, ама каде со таквото чувство?)
Кон врв
ultra Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Март.2006
Поени: 2616
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ultra Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:09
Originally posted by аџија аџија напиша:

абе конектед. сосема погрешно го протолкува тоа „површно“. Идејата беше, дека го кажуваш тоа рефлективно, одбранбено, без и самата да го доформулираш тоа како што треба.

Нормално е дека верата не подлежи постојано на сомнеж, но подлежи постојано на проверка (затоа се нели искушенијата и др. тестирања). Затоа реков, дека мора да постои критиериум под кој би ја смениле верата, не заради тоа што сакаме, бидејќи не сакаме, и УБЕДЕНИ СМЕ дека тоа е вистина. Но еден човек може да биде убеден дека светот е црно-бел (на пример далтониста), а не е ! Затоа прашав, што е тоа нешто кое би го променило (ајде може и како што ти кажа „усовршило“) вашето верување?

Зар не е примитивно да се каже „јас ќе верувам дека светот е црно-бел, па кој што сака нека вика“?

Далтонистите црвената и зелената боја не ги разликуваат, така да не гледаат само црно белонамигнување...

А зависи и дали е вродена мана... На пр. Бетовен бил глув (не бил роден глув) ама компонирал...

А што се однесува до темата... во времето кога би можеле да ме убедат да смеанам не сум сменила ... сега ич...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:11
seuste ne se rodil takov "doktor" sto moze da me "operira" najverojatno zatoa sto nema potreba
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Август.2007 во 18:15
знаев дека ти ќе се јавиш кога го пишав тоа влечка. поентата беше сосема друга, а не научно докажување како гледаат далтонистите, сите имаме википедија ФАЛА! големо%20гушкање

ок, connected,

фино ми беше да дискутирам со тебе, се надевам поентата ја разработивме: секогаш да бидеме отворени за нешто ново, нешто повеќе што може да „дојде од небото“, и да ги прилагодиме нашите ставови на „небесното“, а не „небесното“ да го прилагодуваме на нашите ставови.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <12345 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.