IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МАЛКУ СКРОМНОСТ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МАЛКУ СКРОМНОСТ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
Автор
Порака
butel2 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 26.Јули.2005
Статус: Офлајн
Поени: 4138
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 19:19
veke si mi gi kazuval ovie prikaski Miralem, a jas ke ti kazam za se ima svoja pricina, nesrekata vo koja zaginale tvoite prijateli sigurno se slucila od necie nevnimanie kako i site soobrakajni nesreki na svetot

jas samo ke prasam, tebe Alah te spasil, no kakov e toj Alah koga dvajca drugi oteral vo smrt, a tretiot go ostavil invalid?

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 19:22
мене никогаш не ми паднало на памет да барам да го видам Бог, или да барам да се симне, или да направи некој трик, чудо за да поверувам..има една реченица која ми се допаѓа
-Атеистите велат-да ВИДАМ па ќе ПОВЕРУВАМ
-Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ

јас верувам дека Бог Создателот на се сакал да ни се објави и тоа го направил преку Библијата, и верувам во неговите зборови. Зошто верувам? Има многу факти кои ме убедиле.Мојата вера е без сомнеж.Иако немам одговор на се ,(некои тајни само Бог ги знае) воопшто не се срамам да благодарам на Бог за се што имам.Јас не бев верник од секогаш! Но моите ставови и цел живот ми се промени (на подобро) откако почнав да го читам Светото Писмо.Не мислам дека сум нешто НАД другите луѓе, туку само имам поинаков пристап кон животот.И кога имам лош период не го обвинувам Бог.Од секое искуство се учи.
За Бутел 2 , секој од нас се бори секој ден, било верник или неверник, не сме ние некоја посебна категорија луѓе.Сите имаме ‘борби‘...Но за нас каков и да е исходот позитивен/негативен веруваме дека Бог знае зошто е тоа така и дека неговата Волја е исправна и непогрешлива. Дури и да изгубиме некој драг или да страдаме..поинаку се справуваме со болката.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 19:31
ajde objasni mi kako vie poinaku se spravuvate so bolkata? pomalku zalite bidejki pokojniot sega uziva vo rajot?
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 19:47
не.болката е болка и секако не жалиме помалку тага и ние сме луѓе леле, ќе помислам дека на нас гледате како на друга раса.
јас скоро имав смртен случај, и ми беше тешко но не правев циркус од тоа, достојно ја испратив тетка ми, не го колнев Бог, не правев циркус на гроб (како другите роднини кои викаа -Стани, земи ме и мене...јас да легнам во гроб само ти стани... и слично.
аха, и верувам дека пак ке ја видам- во Рајот
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 20:07
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

veke si mi gi kazuval ovie prikaski Miralem, a jas ke ti kazam za se ima svoja pricina, nesrekata vo koja zaginale tvoite prijateli sigurno se slucila od necie nevnimanie kako i site soobrakajni nesreki na svetot

jas samo ke prasam, tebe Alah te spasil, no kakov e toj Alah koga dvajca drugi oteral vo smrt, a tretiot go ostavil invalid?

Butel... od "prikaskite" nisto ne si razbrala,za zal. Vo "prikaznata" zloto e prestaveno kako losata senka na slikata... i ova garant nekolku pati sum ti go kazal.Ako se priblizis do slikata ti se cini deka senkata koja na nea e naslikana e greska i mana vo slikata,no ako slikata ja gledas od vistinskata dalecina,ke vidis deka senkata sodrzi sovrsena zadaca.
Zarem ne bese poloso ako moie prijateli udrea vo druga kola a ne kako sto izletaa nadvor od ulica,bez da zemaat i drugi zrtvi ????? Zarem ne e Allah milostiv sto so "nevnimanieto" necivo zastedil i drugi ?
Mestata na koi sega sedime,nebi ni pripagjale da bea zivi nasite dedovci.
Smrtta ne e kraj,tuku pocetok.
Bog ja dal rekata i veterot, no kapetanot na brodot ke ja prenatrupa so lugje i roba, pa togas koga ke potone brodot go pcue Gospod i ja krivi sudbinata. Kakov e grevot na Gospod vo toa? Toj ja dal vodata po koj brodi brodot i veterot koj ke go pridvizuva, no coveckata pohota i alcnost go prestorija dobroto vo zlo.

Цитирај
ajde objasni mi kako vie poinaku se spravuvate so bolkata? pomalku zalite bidejki pokojniot sega uziva vo rajot?

Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 21:39
-Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ

ova ti e dobro Miralem
se nadmasuvate nekogas

a ako nevidis- slabo veruvas
znaes Miralem ima edna prikaska od Andersen
se vika NOVOTO ODELO NA CAROT
tamu dvajca mangupi smislija i rekoa
ako covek e glupo ne go gleda odeloto
i taka go oblekle carot vo nisto
a toj gol setal niz narodot a site se divea na carovoto
novo ruvo nikoj nejkel da priznae deka carot e gol oti kje ispadnel glup
no malo dete rece carot e gol
tuka na forum ima mnogu mali deca i se gordeam so niv

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 22:27
голема%20насмевка
Od miralem
Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.

Kako prvo od kade znaete vie mislam vernicite (mislam na hristijani i muslimani)koj kade ke odi.....
Ne bese li toa  odluka na semokniot BOG ili ALAH
Ponekogas ne li ne e dovolno samo da si vernik......
I od kade znaete koj e dobar na primer poa da ne zalite za nego ,,ako na vas vi ostavil dobar vpecatok ne znaci deka i na alah ili na bog mu ostavil isto...Se stavate vo uloga na bog i mislite deka ke se sretnete tamu so najbliskite....vo rajot.....samo so ova sto go pisavte po vasite pravilka idete u pekol...velite deka ste dostojni za tamu a bog veli nikoj ne e sovrsen....
Sto znaci rajot pak ostanuva prazen......

end off days 15...14...13....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 23:46
не правев циркус на гроб (како другите роднини кои викаа -Стани, земи ме и мене...јас да легнам во гроб само ти стани... и слично.

Takvite cirkusi na grob zavisat od samata individua i nemaat bas nekoja vrska so toa dali e nekoj vernik ili ne, tuka voopsto ne e objasnetyo na koj nacin vie polesno se spravuvate so bolkata,

Butel... od "prikaskite" nisto ne si razbrala,za zal

Od prikaskite razbrav mnogu dobro deka milostiviot Bog koj podednakvo gi saka site lugje , dvajca oteral vo smrt, eden ostavil invalid .... treba da se raduvame deka ne udrile uste vo nekoja kola pa uste zrtvi.... a kade e milostiviot Bog da gi spreci site tie sudiri?

Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?

nitu veruvam vo Bozji kazni, nitu vo raj , nitu vo pekol posle smrtta, nitu deka jas ili bilo koj ke se preodi vo sto saka. a mnogu jasno kazav zosto ne veruvam vo Bog. Acelera veli, ne i padnalo na pamet da bara toj da se simne za da se uveri deka postoi Bog. Dovolni i se prikaskite za da veruva. Ete , mene mi treba nesto malku poveke za da poveruvam, a toa nesto malku poveke go nema.

Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.

Onoj sto e dobar za mene, ne znaci deka e dobar i za tebe. Imam x slucaevi kade edna licnost nekomu napravila dobro, no so toa ostetila nekoja druga licnost, i sega kade ke odi taa licnost? spored onoj komu mu pomognala ke uziva vo rajot, a spored onoj kogo go ostetila ke gnie vo pekolot...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Август.2007 во 23:52
Ist slucaj za toa sto go zboruva Butel2 ima i vo biblijata....koga bog koj sakal da go iskusuva Jov mu gi ubil sinovite .........
znaci ......ubil 4 luge za da iskusuva 1....
ubava rabota
голема%20насмевка голема%20насмевкаголема%20насмевка
голема%20насмевка
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2007 во 01:48
Originally posted by goor goor напиша:

Ist slucaj za toa sto go zboruva Butel2 ima i vo biblijata....koga bog koj sakal da go iskusuva Jov mu gi ubil sinovite .........
ubava rabota
голема%20насмевка

Не е точно! Бог не му ги убил децата на Јов, туку Сатанта. (Јов 1:12)
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2007 во 02:03
Originally posted by butel2 butel2 напиша:

a kade e milostiviot Bog da gi spreci site tie sudiri?

Дозволи ми да ти илустрирам со една, се надевам соодветна, илустрација:

Се возиш по автопат. Наидуваш на кривина.  Гледаш знак кој ти вели да свртиш десно. Ти вртиш лево и паѓаш во провалија.
Кој е крив? Дали ти или тој што го поставил знакот "сврти десно"?

Ист е случајот со Бог и човекот. Човекот искажа непослушност кон Бог, го отфрли Неговиот авторитет, се самопрогласи за бог, падна во "провалијата" на гревот, не може да излезе од неа, го обвинува Бог за тоа, а воедно плука на Божјата подадена рака која замижува на срамот и честа и се надева дека барем уште еден ќе се фати за неа.

Епа не знам што уште треба да направи Милостивиот Бог за да не Му се насочуваат такви незаслужени обвиненија, дека не е довлно милостив (иако претера со милоста), дека не е добар Татко (иако дел од Себе жртвуваше за нас) итн.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zbunet Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Претседник Зеленковски

Регистриран: 24.Февруари.2007
Поени: 15549
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zbunet Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2007 во 09:08
Nema takov namerno sto ke svrti u levo 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2007 во 12:03
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Originally posted by goor goor напиша:

ubava rabota
голема%20насмевка

Не е точно! Бог не му ги убил децата на Јов, туку Сатанта. (Јов 1:12)

Pa da no bog mu dozvolil...ne bese taka......ne go bese pratil bog satanata...????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butel2 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Август.2007 во 12:17
Originally posted by zbunet zbunet напиша:

Nema takov namerno sto ke svrti u levo 

tokmu taka , nikoj nema namerno da svrti levo, a i sa svrti, kade e rakata Bozja da ja spreci nesrekata?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.