МАЛКУ СКРОМНОСТ
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8687
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 17:37 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: МАЛКУ СКРОМНОСТ
Постирано од: Miralem1
Наслов: МАЛКУ СКРОМНОСТ
Датум на внесување: 02.Август.2007 во 23:55
Nie sme vo vreme na nauka,vo toa nema somnez.Raketi,Avioni… Vestacki sateliti…. Elektronski mozgovi.
I nie sme vo vreme na neznaenje I vo toa nema somnenie.
Sive ovie sredstva gi koristime za ubivanje na samite sebe I spiunaza protiv nas.
A onoj koj ne ubiva zboruva:toa e iluzija.Jas sum toj koj brza kon Mesecinata.Jas sum toj odbraniot Bozji narod.
Jas sum vo pravo a drugite se vo zabluda…. Jas sum bistar…. Jas sum arievska rasa… Jas sum semitska rasa.
Pomegju voobrazenosta,nadmoknosta,elektricitetot I nasilstvoto se smestuva I naukata.
I se blamira pa postanuva falenje so toa sto pravat detski zabavi.
A naj golemo neznaenje e sto ne ja znaeme naj bitnata stvar JASNA KAKO DEN.
Da neznae edna vrsta naucnici I genijalni istrazuvaci deka se stvoreni… deka zivee na avans…Na zaem… kratkosta na godinite koi gi ziveat se avans I zaem na odreden rok.
Toj ne go steknal ovoj zaem I nemoze da go prodolzi negoviot rok na traenje.Sekoj otkucaj na srceto,sekoja vozdiska,sekoja idea I sekoja misla I sekoj cekor e zaem,Avans… e gros koj se trosi od saldoto.
A toa saldo e koe ne sme go zarabotile I vonego ne sme vlozile nas trud.Toj e vo celost dar koj ni e poklonet od satot na naseto ragjanje.Pronaogjacot ne otkriva tuku ideate mu se spusta kako sto se spusta sjajot vo ranata utrinska rosa.
Pesnikot ne sostavuva od nisto.I do nego stignuva vdahnatost za pesna pa pametta ja prolistuva onaka kako sto drvoto prolistuva vo proletta.
Pa,dali drvoto raspolaga so listovi,ili se toa podarok na proletta ??
I naukata vo sustina e dar na momentot.Elektricitetot postoi od iskon pred uste da bide otkrien,milioni godini toj e onoj koj go zasvetluval neboto so sevanje I molnji...
Nie ne sme go stvorile elektricitetot pa sme go ponudile,zatoa sto toj postoi.Taka I radioaktivnosta I atomskata energija I feroimagnetizmot.Sevo ova bogatstvo se naogja zakopano pred nasite race…Toa se podaroci koi ni se pokloneti bez nase baranje.
Naucnicite ne go zapazuvaat ova,tuku velat: Izmislivme,pronajdovme,stvorivme,sostavivme,napisavme…..
Potoa ne go svakjaat ona sto e mnogu povazno I samo po sebe ocigledno,,, zivotot koj go ziveeme isto taka e dar koj ne sme go barale I za koj ne sme se zalagale.
Ubavicata ne se zalagala da rodi ubavica,nitu silniot da rodi silen,nitu ostrovidniot da rodi ostroviden.
Nie trosime od cek koj ne sme go zarabotile.. I uz toa citavo vreme se falime I uz toa povtoruvame: Nie sme stvorile,nie sme otkrile,nie sme golemodusni,nie sme velicestveni,Nie sme vo pravo a drugite se vo krivo,nie sme bistri a drugite zivotni…nie semitski rasi a drugite grudobolni… potoa megjusebno ratuvame za bogatstvo koe ne sme go steknale I za koe na nikoj od nas ne pripagja zasluga.
Nie nemame zasluga ni za naseto telesno stvaranje.Nie site sme samo od edno stvorenie koi se ragjaat I umiraat I koi ziveat poklonet zivot od Allah-Stvoritelot svoj. Koga bi vladeele vistinski so nasite zivoti,togas nebi bilo ni smrt.
A Smrtta e taa koja go razotkriva celiot razgovor.Taa e taa sto na videlo ni iznesuva deka so ona sto ne go poseduvame nemozeme ni da gospodarime.Starosta e taa koja ja izdava ubavinata na ubavicata,zatoa sto nejzinata ubavina e kratkotraen dar a ne trajna stvarnost.
Megjutoa,naucnicite gi zanemaruvaat ovie vistini koi stalno gi gledaat so svoi oci kako sonce na sred bel den.
Koga bi gi svatile ovie temelni vistini bi se okoncale ratovite bi se vospostavil mir ljubovta bi gi ispolnila srcata,bi se ragjala skromnost,koja bi go povrzala svetot vo edna porodica.Koga bi gi svatile ovie vistini,bi ja usmerile seta nasa blagodarnost prema Allah dz.s,Se’darezliviot Bog koj se ni podaril.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Коментари:
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:02
POCETOKOT TI E DOBAR
VO SREDINA TRESES ZELENI- SRAM DA TI E ZA SITE SOLZI I POT NA NAUCNICITE, UMETNICITE I GENIALNI KOMPOZITORI
NA KRAJ MU SE POMOCA NA CELIOT COVECKI ROD
EDNO DA TE POFALAM T- TEXOT TI E SO GOLEMI BUKVI PA NE E TESKO DA SE CITA
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:06
Eve kako na Ateistite gi boli.
Eve,dali svetot srada od religijata ili naukata ?
PS: Ti pises so golemi bukvi.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: ASTRIX
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:09
на атеист, џабе е да му се збори за духовно, за божествено......така да не очекувајте да ве разберат
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:14
Miralem1 напиша:
PS: Ti pises so golemi bukvi. |
ME BOLI KOGA PISUVAS GLUPOSTI ZA COVEK ME BOLI KOGA VIKAS DEKA COVEK E NISTO I SE STO NAPRAVIL DOBRO E ZASLUGA NA NEKOJSI GOSPOD I SE SO NAPRAVILLOSHO E NEGOVA ZASLUGA ILI VO NAJDOBAR SLUCAJ NA GJAVOLOT SE DODEKA MU SE MOCAS NA COVEKOT I NEGOVATA MOK KREATIVNOST ZNENJE LUCIDNOST HUMANOST ( covecnost) JAS TUKA KJE SE BORAM SO SITE SILI PROTIV TAKVI KO TEBE KOGA REKOV SILI MISLAV NA MISLI A BASKA TE POFALIV ZA GOLEMI KUKVI ZASTO MALECKITE ME NERVIRAAT I NESAKAM DA CITAM TEXTOVI SO MALI BUKVI POZDRAV MIRALEME NEPRIJATELU MOJ
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:15
ASTRIX напиша:
на атеист, џабе е да му се збори за духовно, за божествено......така да не очекувајте да ве разберат
|
A TI ASTRIX IDI ZAKOPAJ SE AKO NEMAS POPAMETNA REPLIKA
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:27
во глобала Текстов на Миралем е одличен, се му должиме на Бог.
-------------
|
Постирано од: brza
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:29
da,...na najgolemiot diktator,...
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:31
за Кого - Како за нас не е Но ок, јас се слагам потполно дека се што имам , е дар од Бог, и дека ако сите луѓе се свртиме кон Него Светов ќе биде подобро место за живеење.Но тоа за жал нема да се случи - суета, его, себичност, самобендисаност, мисла дека човекот е НАД Бог, дека човекот е креатор..го осакатуваат ионака осакатениот ум
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:43
za osakateniot um ne bi sakal da razglabam
smesno e kako maleckite naivnite neukite i izpilenite koi nevidele deka gospod nema ga im gi narani decata i deka zavisi samo od niv kakov zivot kje go imat trabunjat za kvaliteti na umovite- dekadencija so e dozvolena tuka koga ne si lice v lice mi se povrakja nekogas
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:48
колку и да изгледа мутаво, тие што веруваат во Бог му благодарат само Нему за се а ако си мрзлив никој не ти е крив...значи никој не чека да му падне од Небо, Ама не гледам зашто е погрешно да Му благодариме бар ние , верниците на Бог
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:49
ne izgleda mutavo mutavo e
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 00:55
и нас ни изгледа така вашето не верување ... но ОК, сватив дека голема грешка е да форсираш нешто некому знам премногу луѓе кои секој ден го земаат здраво за готово, живеат како да ќе нема утре, и не се благодарни за ништо. Ама што можеме тука? Тие што веруваат во Бог имаат поинаков став за овие работи(колку и да е ЧУДЕН), и затоа мислам дека дискусијава ќе води кон ќорсокак
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:09
MENE NE MI SMETA SO VERUVATE VO NESO TO E UBAVO I VASE POCITUVAM MI SMETA DA MI TRUBITE TUKA KAKO COVEK E NISTO ZATOA VE MRAZAM
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:15
далеку од тоа дека човекот е НИШТО па ако е така Бог баш ќе го баталеше човекот и ќе си направеше нова занимација и нови играчки...штом Бог се симна , стана човек страдаше за нас,не откупи..тоа кажува дека за Него ние вредиме многу! еве некои делови кои кажуваат дека му значиме на Бог
1 Коринтјаните:
http://www.mkbible.net/biblija/search.php - 6:20 Зашто скапо сте купени. И така, прославете Го Бога во своето тело и во својот дух, кои се Божји.
http://www.mkbible.net/biblija/search.php - 7:23 Скапо сте купени! Не бидете им робови на луѓето!
ние немаме ниско мислење за самите нас, знаеме колку е способен човекот и дека има огромен капацитет и дека дотуркавме далеку за 1 век (во споредба со минатиот) никој не вика дека сме глупи, безвредни,и ништо...
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:30
anakin напиша:
Miralem1 напиша:
PS: Ti pises so golemi bukvi. |
ME BOLI KOGA PISUVAS GLUPOSTI ZA COVEK ME BOLI KOGA VIKAS DEKA COVEK E NISTO I SE STO NAPRAVIL DOBRO E ZASLUGA NA NEKOJSI GOSPOD I SE SO NAPRAVILLOSHO E NEGOVA ZASLUGA ILI VO NAJDOBAR SLUCAJ NA GJAVOLOT SE DODEKA MU SE MOCAS NA COVEKOT I NEGOVATA MOK KREATIVNOST ZNENJE LUCIDNOST HUMANOST ( covecnost) JAS TUKA KJE SE BORAM SO SITE SILI PROTIV TAKVI KO TEBE KOGA REKOV SILI MISLAV NA MISLI A BASKA TE POFALIV ZA GOLEMI KUKVI ZASTO MALECKITE ME NERVIRAAT I NESAKAM DA CITAM TEXTOVI SO MALI BUKVI POZDRAV MIRALEME NEPRIJATELU MOJ
|
Anakin,ne napisav nisto protiv covekot.Kopiraj mi kade.
Nikade ne rekov deka Covekot e nisto. COVEKOT E ZASTAPNIK NA BOZJITE ZBOROVI. Covekot e sovrseno Bozje stvorenie. Za Covekot e sozdaden SVETOT.
Sekako deka BLAGODARNOSTA MU PRIPAGJA EDINSTVENO NA ALLAH DZ.S (Da ne si ti nekoj naucnik?). Osnovnite raboti za zivot ni se dar od Boga. Nikoj naucnik ne ja sozdal vodata,nitu pak zitoto. Nitu pak rastenijata... so hemikalite samo gi rasipale i go napravile prirodnoto vestacko.
Verata-ISLAMOT pred se' bara NAUKA. Prviot zbor koj mu bese daden na posledniot Bozji pratenik od objavata bese UCI. No da uci vo Imeto na Boga. Da ne se zloupotrebuva Naukata. Da ne se koristi za ubivanje na LUGETO,DA NE SE KORISTI ZA UBIVANJE NA COVEKOT.
Neznam zosto textot si go svatil deka zboruva protiv covekot ??? KADE TOA GO VIDE,KOPIRAJ.
Mislite moi se,kako sto i vo pogorniot text sto napisav,da lugeto na zemjava bidat edna porodica. Da se pocituvaat,da se cenat,da se sakaat.... od pricina sto sme site LUGE,ako ne sme ista vera ili nacija.
smesno e kako maleckite naivnite neukite i izpilenite koi nevidele deka gospod nema ga im gi narani decata i deka zavisi samo od niv kakov zivot kje go imat trabunjat za kvaliteti na umovite- dekadencija so e dozvolena tuka koga ne si lice v lice mi se povrakja nekogas
|
Ke ti kazam eden slucaj. Tuka vo Italija,eden Makedonec (musliman) koj vo pari veruva celo vreme vikase i se raduvase... "aaa.... za 4 dena odam doma" i na site ni se podsmevase. Mu velevme: "Kazi, ako dade Gospod" A ne... gospod e mojot dzep vikase,ako imam vo dzep ke si odam ako nemam nema da si odam.... i taka ni provocirase do posleden den. Poso go znaevme kakov e i ne mu zameruvavme. Koga dojde vreme da si odi doma,mu go nema Songiornoto (dokumentite) ! Nemoze da si odi ! Treba da ceka sega uste kolku sto cekal. Toa se vika Nenasip.
Znaeme za luge koi navistina se trudat,rabotaat,,, no nemaat.Allah tolku im odredil Zar-Risk. Toj da se ubie od rabotenje,nema da ima poveke od ona kolku sto mu e odredeno.
Da znaes deka Bog-Allah e toj koj gi hrani nasite deca.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:39
еве и во Библијата што вели Бог за НАШИТЕ ПОТРЕБИ-ХРАНА ОБЛЕКА И тн МАТЕЈ 6 25 Затоа ви велам: не грижете се за својата душа, што ќе јадете или што
ќе пиете; ниту за своето тело, што ќе облечете. Зар душата не е повеќе
од храната, и телото од облеката?
26 Погледнете ги птиците небесни! Тие ниту сеат, ниту жнијат, ниту
собираат во житници, и пак вашиот небесен Татко ги храни. Зар не сте
вредни многу повеќе од нив? БОГ НИ ВЕЛИ ПРВО ДА ГО БАРАМЕ НЕГОВОТО ЦАРСТВО , А СЕ ДРУГО ЌЕ СИ ДОЈДЕ НА МЕСТО (сепак илузорно е да мислиме дека треба да седиме со сите 4 у вис, и да чекаме да ни падне од Небо)
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:42
а за вредноста на човекот еве уште еден доказ
Бог го направи човекот според својот лик БИТИЕ 1 26 И Бог рече: „Да направиме човек во Нашиот лик, според Нашата
сличност, и нека владеат над морските риби, над небесните птици и над
добитокот - над сета земја - и над сите лазачи што ползат по земјата!” 27 Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско. зашто Бог би сакал да прави безвредни човечишта според НЕГОВИОТ ЛИК? е сега ние после смеја оплескале, ама тоа е друга тема
-------------
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 01:49
Fino objasneto ama mislam ne e toa sto se bara......
------------- end off days 15...14...13....
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 02:06
па незнам веќе што да кажам, ама мислам и да се симне пак нема да верувате мене ми е доста од ова. ќе ве оставам да си дебатирате
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 12:59
goor напиша:
Fino objasneto ama mislam ne e toa sto se bara......
|
Aman ne znaete poveke i sto barate.
Dzaba panika a nikoj so nisto covekot ne go navredi,naprotiv,go velicevme. Allah koga go sozdade covekot im naredi na site Meleki-Angeli,da mu se poklonat... sedzda da mu napravat.Odbivajki gjavolot da ja napravi taa sedzda bil prokolnat za sekogas. Toa mu se slucilo samo za covekot. Od toj moment gjavolot e OTVOREN covecki neprijatel. Vidi sega Ljubovta Allahova kolkava e prema covekot. ZOSTO DA ODIME PO PAT NA ONOJ KOJ SE PONIZIL DA NI SE POKLONI A DA NE JA NASOCIME SETA NASA BLAGODARNOST KON ONOJ STO NE VOZDIGNAL ?
Anakin,ne pravedno napagjas.
ама мислам и да се симне пак нема да верувате мене ми е доста од ова. |
"Onima koji nece da vjeruju,doista je svejedno,opominjao ih ti ili ne,oni nece vjerovati." (del od Qur'anski aet)
ACELERA,ti blagodaram za poddrskata.
|
Постирано од: butel2
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 13:13
ACELERA напиша:
па незнам веќе што да кажам, ама мислам и да се симне пак нема да веруватемене ми е доста од ова.ќе ве оставам да си дебатирате
|
da se simne, ke go vidime i ke receme, ete Acelera bila vo pravo, ama ne se simnuva.....sto e najtragicno, nikogas nema da se simne
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 13:42
Eh vie nevernicite nikogas nema da go razberete toa,i mozebi nikogas nema da mozete da poveruvate,pa zatoa i nema da bidete spaseni,zatoa sto ke se spasat onie sto ke poveruvaat,i tie ke imaat vecen zivot!Bez razilka kolku i da se somnevate i protvite vistinata e taa,spasitelot ke dojde,nikoj ne znae koga,no ke dojde on sam si znae koga!A vie tesko vas,nema da ima mesto zavas vo Carstvoto Bozjo na Zemjata! Samo vazno e da se poveruva i da se primi Isus vo tvojot zivot,bez razlika kolku i da se ste skeptiocni i agnostici i ateisti... Zaklucok:Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 13:48
Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!
so ova potpolno se slozuvam, ona sto ke si go zamislis vo svojata glava, moze da bide tolku jako i verodostojno, pa ne moze nikoj da te razubedi, taka jas potpolno ja sfakam vasata vera vo nesto sto ne postoi a vie sakate tolku mnogu da vi se sluci.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 14:21
Butel... Fakt e deka veruvame na mnogu raboti koi ne sme gi videle,no sme gi osetile,pocuvstvuvale...
Anakin,prijatelot moj ednas kaza deka ne veruva vo Boga,oti "Ne go videl,ne go slusnal,ne go doprel,ne go pomirisal...."
Ako moze ova da bide pricina,togas imam potpolno pravo da kazam deka onoj koj ima potreba da go vidi Boga da go slusne,da go dopre,pomirisa... togas jas ne veruvam deka takviot Ima RAZUM. "Ne sum go videl,ne sum go dopred,ne sum go cul,ne sum go pomirisal..."
I sam Njutn,avtor na teorijata,vo pismoto upateno do prijatelot Bentlij veli: “Navistina e nesvatlivo da imame materija koja e bezivotna I neosetliva a deluva na drugi materii I gi privlekuva iako megjuniv nema nikakva vrska I odnos.
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 14:49
butel2 напиша:
Ne mora da se vidi za da se poveruva,zasto pogolema e vrbata vo ona sto nemozes da go vdis i dopres zatoa sto toa e pomokjno od tebe i do bilo sto drugo na svetot!Vistinata e vo verata lugje!
so ova potpolno se slozuvam, ona sto ke si go zamislis vo svojata glava, moze da bide tolku jako i verodostojno, pa ne moze nikoj da te razubedi, taka jas potpolno ja sfakam vasata vera vo nesto sto ne postoi a vie sakate tolku mnogu da vi se sluci. |
Ne samo nie tuku i milioni ostanati vernici-Hristijani,koi sekojdnevno gi posevetuvaat svoite zivoti na Verata i na spasenieto,koi se mnogu posrekni i pouspesni od vas nevernite ,zasto znaat deka koga im e tesko i se vo nevolja ima komu da se obratat za pomos,ima visa sila kojasekogas gi cuva!So samata vera se zgolemuva i izobilstvoto vo zivotot! Pa najgolemiot neprijatel na Hristijanite vo toa vreme-Rimskata imperija svatila kolku e Mokjna ovaa vera za podocna da prifatat,Ej Carot Kosntantin ja proglasuva za Drzvna religija!Najgolemiot neprijatel ja prifakja kako dravna religija!Eh pa koga toku golemi i semokjnio lugje svatile tesko vie kako ne mozete da svatite!heh,epa tolku za sea!
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 14:57
Blagodaram Miralem .... i jas kako Anakin sum bez razum....
Gideon, toa sto ne veruvam vo ona sto ti i ostanati milionio vernici veruvate nitu mi gi skratilo bolkite vo zivotot, nitu me zaobikolile radostite. Duri ke kazam deka eden vernik mnogu lesno se pomiruva so problemite sto mu se slucuvaat vo zivotot otkolku eden nevernik. Nevernikot se bori so site sili, vernikot mnogu cesto samo slegnuva so ramena i veli " Bozja volja"
ako e toa toj vas vnatresen mir na se da kazes , taka treba da e , Bozja volja, togas ne mi ni treba toj mir, jas ednostavno se boram se dodeka postoi moznost i sansa i ne se obrakam kon nekoe bozestvo za pomos, pomosta ja baram kaj onie sto navistina mozat da mi ja dadat.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 15:57
butel2 напиша:
ako e toa toj vas vnatresen mir na se da kazes , taka treba da e , Bozja volja, togas ne mi ni treba toj mir, jas ednostavno se boram se dodeka postoi moznost i sansa i ne se obrakam kon nekoe bozestvo za pomos, pomosta ja baram kaj onie sto navistina mozat da mi ja dadat. |
Butel,izvini,,, ne rekov deka nemas razum.Naprotiv,jas veruvam deka imas,toa e vidlivo kazav,se osekja deka imas.....
Malku poveke za citanje ima,no bi sakal da ja procitas ovaa slucka,ti se molam:
Nekoj vlada imal sluga,ustvari,imal mnogu slugi,vladar ko vladar,no eden mu bil nerazdvoen.Kade god vladarot,tamu bil i slugata,znaci,nerazdvoen sluga. Sekogas i sekade so nego. Slugata bil dobar,miren,uctiv,poslusen... nebi go ni izbral vladarot da ne bil takov,neli ? Imal edna "mana" se' sto se slucuvalo,dali dobro,ili zlo,slugata na se velel "Allahova volja" toa bilo edinstveno sto na vladarot (za kogo i nemoze da se kaze bas deka bil nevernik) znaelo da go isprovocira.
Eden den zel vladarot nozici da se zabavuva vo dvorot,da si ja kastre ogradata,ama ne vest vo toa,se presekol vo vo levata raka,presekol edno malecko parcence od prstot.... skoknale site slugi,koj da mu duva na prstot,koj da go prevrzuva,koj da go tesi... dosol i negoviot nerazdvoen pa rekol: "Allahova volja" ovoj znael i onaka da se isprovocra,sega i presecen,naredil toj sluga da se zatvori vo temnica......
Drugiot den vladarot izlegol vo lov,sam,prepusten sebesi.... ne ni znael kolku ponekogas ubavo e da se bide sam,sednal do nekoe drvo i zaspal. Koga se razbudil pred nego nasol nekakvi cudni luge-divjaci.Go vrzale i go odnele vo nivnoto selo.Slusnal vladarot deka im e praznik na koj treba da mu prenesat zrtva na nivniot "bog" i deka zrtvata treba covek da bide.
Go odvrzale i pocnale da go soblekuvaat gol kako sto majka go rodila i na kraj i negovite vladarski rakavici,desnata,pa levata... koga videle zavoj na rakata.Mu go izvadile zavojot,videle presecen e i mu fali parce,istiot moment divjacite se pustile po druga zrtva a nego goostavile povtorno sam.Koga go poglednal prstot,svatil deka navistina toa bilo Allahova odredba,za so toa da bide posteden od polosoto. Se setil na slugata a slugata vo temnica. Na brzina se oblekol na preseka i stignal do negoviot dvorec i naredil slugata da bide pusten i da bide nagraden.
Slugata odbiva,veli deka veke e nagraden.
Kako,prasal vladarot.
Pa so toa sto me stavi vo zatvor,rekol slugata.
Kako !!??
Pa Allahova Volja,povtorno toj.
No kako,besno povtorno prasuva vladarot ?
Pa da ne me stavese vo zatvor jas ke bev so tebe,rekol slugata,a ako bev so tebe,nemase da baraat druga zrtva divjacite,ke me zrtvuvaa mene !!!
Ako ovaa slucka mislis deka e samo prikaska,ke ti kazam edna koja jas ja doziveav so eden stanar od istava zgrada. Sekogas treba pouka da zemame od nestata sto ni se slucuvaat.
Bese ferie i se spremavme za doma,za Makedonija. Iskreno,so nestrpenie cekavme koga ke dojde denot da si dojdeme doma,zboruvam za mene,kako jas se osekjav,edinstveno bese toa sto posakuvav da si dojdam doma.Trebase da odime jas i uste drugi trojca od istata zgrada (isto od makedonia),so nivniot avtomobil.eden den pred da si odime doma (a zelbata neopisliva e) ja skrsiv nogata i morav da ostanam ! Drugite si zaminaa jas ostanav. Trebase da ja psujam sudbinata ili da kazam fala mu na Boga,ima i poloso ? Dvajca od niv na pat za doma zaginaa a tretiot invalid za sekogas ostana ! Ajde kazi deka Gospod ne sakal da me socuva so toa sto usm ja SKRSIL NOGATA ?!
Eden cel den niz cel grad barav kosteni da si kupam,tolku mi tekna,no nikade da najdam,cel den kosteni si barav. Koga komsijata,ni pomalku ni poveke,mi nosi edno kilo a neznaese deka jas cel den kosteni po cel grad po prodavnici barav !
Bidete na se' blagodarni na Stvoritelot,navistina e Mnogu Milostiv.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 19:19
veke si mi gi kazuval ovie prikaski Miralem, a jas ke ti kazam za se ima svoja pricina, nesrekata vo koja zaginale tvoite prijateli sigurno se slucila od necie nevnimanie kako i site soobrakajni nesreki na svetot
jas samo ke prasam, tebe Alah te spasil, no kakov e toj Alah koga dvajca drugi oteral vo smrt, a tretiot go ostavil invalid?
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 19:22
мене никогаш не ми паднало на памет да барам да го видам Бог, или да барам да се симне, или да направи некој трик, чудо за да поверувам..има една реченица која ми се допаѓа -Атеистите велат-да ВИДАМ па ќе ПОВЕРУВАМ -Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ
јас верувам дека Бог Создателот на се сакал да ни се објави и тоа го направил преку Библијата, и верувам во неговите зборови. Зошто верувам? Има многу факти кои ме убедиле.Мојата вера е без сомнеж.Иако немам одговор на се ,(некои тајни само Бог ги знае) воопшто не се срамам да благодарам на Бог за се што имам.Јас не бев верник од секогаш! Но моите ставови и цел живот ми се промени (на подобро) откако почнав да го читам Светото Писмо.Не мислам дека сум нешто НАД другите луѓе, туку само имам поинаков пристап кон животот.И кога имам лош период не го обвинувам Бог.Од секое искуство се учи. За Бутел 2 , секој од нас се бори секој ден, било верник или неверник, не сме ние некоја посебна категорија луѓе.Сите имаме ‘борби‘...Но за нас каков и да е исходот позитивен/негативен веруваме дека Бог знае зошто е тоа така и дека неговата Волја е исправна и непогрешлива. Дури и да изгубиме некој драг или да страдаме..поинаку се справуваме со болката.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 19:31
ajde objasni mi kako vie poinaku se spravuvate so bolkata? pomalku zalite bidejki pokojniot sega uziva vo rajot?
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 19:47
не.болката е болка и секако не жалиме помалку и ние сме луѓе леле, ќе помислам дека на нас гледате како на друга раса. јас скоро имав смртен случај, и ми беше тешко но не правев циркус од тоа, достојно ја испратив тетка ми, не го колнев Бог, не правев циркус на гроб (како другите роднини кои викаа -Стани, земи ме и мене...јас да легнам во гроб само ти стани... и слично. аха, и верувам дека пак ке ја видам- во Рајот
-------------
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 20:07
butel2 напиша:
veke si mi gi kazuval ovie prikaski Miralem, a jas ke ti kazam za se ima svoja pricina, nesrekata vo koja zaginale tvoite prijateli sigurno se slucila od necie nevnimanie kako i site soobrakajni nesreki na svetot
jas samo ke prasam, tebe Alah te spasil, no kakov e toj Alah koga dvajca drugi oteral vo smrt, a tretiot go ostavil invalid?
|
Butel... od "prikaskite" nisto ne si razbrala,za zal. Vo "prikaznata" zloto e prestaveno kako losata senka na slikata... i ova garant nekolku pati sum ti go kazal.Ako se priblizis do slikata ti se cini deka senkata koja na nea e naslikana e greska i mana vo slikata,no ako slikata ja gledas od vistinskata dalecina,ke vidis deka senkata sodrzi sovrsena zadaca.
Zarem ne bese poloso ako moie prijateli udrea vo druga kola a ne kako sto izletaa nadvor od ulica,bez da zemaat i drugi zrtvi ????? Zarem ne e Allah milostiv sto so "nevnimanieto" necivo zastedil i drugi ?
Mestata na koi sega sedime,nebi ni pripagjale da bea zivi nasite dedovci.
Smrtta ne e kraj,tuku pocetok.
Bog ja dal rekata i veterot, no kapetanot na brodot ke ja prenatrupa so lugje i roba, pa togas koga ke potone brodot go pcue Gospod i ja krivi sudbinata. Kakov e grevot na Gospod vo toa? Toj ja dal vodata po koj brodi brodot i veterot koj ke go pridvizuva, no coveckata pohota i alcnost go prestorija dobroto vo zlo.
ajde objasni mi kako vie poinaku se spravuvate so bolkata? pomalku zalite bidejki pokojniot sega uziva vo rajot? |
Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 21:39
-Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ
ova ti e dobro Miralem se nadmasuvate nekogas
a ako nevidis- slabo veruvas znaes Miralem ima edna prikaska od Andersen se vika NOVOTO ODELO NA CAROT tamu dvajca mangupi smislija i rekoa ako covek e glupo ne go gleda odeloto i taka go oblekle carot vo nisto a toj gol setal niz narodot a site se divea na carovoto novo ruvo nikoj nejkel da priznae deka carot e gol oti kje ispadnel glup no malo dete rece carot e gol tuka na forum ima mnogu mali deca i se gordeam so niv
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 22:27
Od miralem
Ova prasanje e za tebe. Nie velime: Od Allah sme i Nemu site ke mu
se vratime. Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle
smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga
?
Za onoj zliot,nema sto da se tesime deka vo rajot ke odi,oti go
znaeme deka bil zol i ne go zasluzil toa. Za onoj dobriot imame bolka a
i ne tesi deka Allah ke go nagradi.
Kako prvo od kade znaete vie mislam vernicite (mislam na hristijani i muslimani)koj kade ke odi..... Ne bese li toa odluka na semokniot BOG ili ALAH Ponekogas ne li ne e dovolno samo da si vernik...... I od kade znaete koj e dobar na primer poa da ne zalite za nego ,,ako na vas vi ostavil dobar vpecatok ne znaci deka i na alah ili na bog mu ostavil isto...Se stavate vo uloga na bog i mislite deka ke se sretnete tamu so najbliskite....vo rajot.....samo so ova sto go pisavte po vasite pravilka idete u pekol...velite deka ste dostojni za tamu a bog veli nikoj ne e sovrsen.... Sto znaci rajot pak ostanuva prazen......
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 23:46
не правев циркус на гроб (како другите роднини кои викаа -Стани, земи ме и мене...јас да легнам во гроб само ти стани... и слично.
Takvite cirkusi na grob zavisat od samata individua i nemaat bas nekoja vrska so toa dali e nekoj vernik ili ne, tuka voopsto ne e objasnetyo na koj nacin vie polesno se spravuvate so bolkata,
Butel... od "prikaskite" nisto ne si razbrala,za zal
Od prikaskite razbrav mnogu dobro deka milostiviot Bog koj podednakvo gi saka site lugje , dvajca oteral vo smrt, eden ostavil invalid .... treba da se raduvame deka ne udrile uste vo nekoja kola pa uste zrtvi.... a kade e milostiviot Bog da gi spreci site tie sudiri?
Dali pak tebe te tesi sto veruvas deka ke se prerodis posle smrtta vo sto sakas ti ? Dali toa ne ti dozvoluva da ne veruvas vo Boga ?
nitu veruvam vo Bozji kazni, nitu vo raj , nitu vo pekol posle smrtta, nitu deka jas ili bilo koj ke se preodi vo sto saka. a mnogu jasno kazav zosto ne veruvam vo Bog. Acelera veli, ne i padnalo na pamet da bara toj da se simne za da se uveri deka postoi Bog. Dovolni i se prikaskite za da veruva. Ete , mene mi treba nesto malku poveke za da poveruvam, a toa nesto malku poveke go nema.
Za onoj dobriot imame bolka a i ne tesi deka Allah ke go nagradi.
Onoj sto e dobar za mene, ne znaci deka e dobar i za tebe. Imam x slucaevi kade edna licnost nekomu napravila dobro, no so toa ostetila nekoja druga licnost, i sega kade ke odi taa licnost? spored onoj komu mu pomognala ke uziva vo rajot, a spored onoj kogo go ostetila ke gnie vo pekolot...
|
Датум на внесување: 03.Август.2007 во 23:52
Ist slucaj za toa sto go zboruva Butel2 ima i vo biblijata....koga bog koj sakal da go iskusuva Jov mu gi ubil sinovite ......... znaci ......ubil 4 luge za da iskusuva 1.... ubava rabota
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 01:48
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 02:03
butel2 напиша:
a kade e milostiviot Bog da gi spreci site tie sudiri? |
Дозволи ми да ти илустрирам со една, се надевам соодветна, илустрација:
Се возиш по автопат. Наидуваш на кривина. Гледаш знак кој ти вели да свртиш десно. Ти вртиш лево и паѓаш во провалија.
Кој е крив? Дали ти или тој што го поставил знакот "сврти десно"?
Ист е случајот со Бог и човекот. Човекот искажа непослушност кон Бог, го отфрли Неговиот авторитет, се самопрогласи за бог, падна во "провалијата" на гревот, не може да излезе од неа, го обвинува Бог за тоа, а воедно плука на Божјата подадена рака која замижува на срамот и честа и се надева дека барем уште еден ќе се фати за неа.
Епа не знам што уште треба да направи Милостивиот Бог за да не Му се насочуваат такви незаслужени обвиненија, дека не е довлно милостив (иако претера со милоста), дека не е добар Татко (иако дел од Себе жртвуваше за нас) итн.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 09:08
Nema takov namerno sto ke svrti u levo
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 12:03
Pa da no bog mu dozvolil...ne bese taka......ne go bese pratil bog satanata...????
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 12:17
zbunet напиша:
|
tokmu taka , nikoj nema namerno da svrti levo, a i sa svrti, kade e rakata Bozja da ja spreci nesrekata?
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 12:18
предлагам тие што сакаат да дебатираат за Јов да ја прочитаат книгата за Јов од Стариот Завет.Пред се ова е тема на Миралем,и благодарност конАллах, да не му ја мешаме со книгата за Јов
-------------
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 12:56
zbunet напиша:
Nema takov namerno sto ke svrti u levo |
Сигурен си збунет?
Јас пак сметам дека целото човештво сврти и сеуште намерно врти лево, почнувајќи од Адам и Ева, па се до последниот човек на планетава.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 13:01
goor напиша:
Pa da no bog mu dozvolil...ne bese taka......ne go bese pratil bog satanata...????
|
Друго е да дозволиш некој друг да убие, друго е ти да убиеш.
Не беше така! Бог не го прати Сатаната, туку овој на своја иницијатива сам си се прати себе си.
А ако мислиш поинаку, тогаш цитирај ми од Библијата на кое тоа место Бог го праќа Сатаната
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 13:15
butel2 напиша:
zbunet напиша:
|
tokmu taka , nikoj nema namerno da svrti levo, a i da svrti, kade e rakata Bozja da ja spreci nesrekata?
|
Сите свртевме и вртиме лево. "Вртењето лево" значи непослушност кон Бог и Неговите заповеди (а сите тоа го направивме и го правиме секојдневно), кои не постојат за да ја ограничат нашата слобода, туку за да не заштититат од последиците кои постојат надвор од разумно поставените граници на таа слобода.
Каде е Божјата рака да ја спречи несреќата?
Ако ја спречи, тогаш човекот ќе се бунтува со прашањето: "Каде е мојата слободна воља?" или "тргни ја раката во воланот, јас сум тука возачот, а не ТИ"
Факт е дека човекот ја злоупотреби својата слободна воља и сега Бог му е крив за тоа. Адам добро знаеше дека доколку земе од забранетиот плод дека ќе умре (Бог благовремено го предупреди), но намерно одлучи да биде непослушен, да биде бунтовен.
Сите ние ја наследуваме таа бунтовна природа од нашите прародители. Ако пред едно бебе изложите 3 затворени кутии и му речете: "Овие две можеш да ги отвориш, но оваа третава не ја пипкај" Тоа веднаш ќе посегне по забранетата кутија.
Тоа е Адамот во нас, тоа е Евата во нас.
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 14:28
kakva e razlikata jas da gledam deka ti ubivas nekoj koj ne go zasluzil toa i da ne mrdnam so prst da mu pomognam i sam go ubijam?????
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 16:19
ACELERA напиша:
предлагам тие што сакаат да дебатираат за Јов да ја прочитаат книгата за Јов од Стариот Завет.Пред се ова е тема на Миралем,и благодарност конАллах, да не му ја мешаме со книгата за Јов |
Vo red e ACELER,zboruvame za IST BOG. Temata bese otvorena za site nas. Taka da ne mi precele nikogas nema nitu sega bibliskite citati.
butel2 напиша:
Onoj sto e dobar za mene, ne znaci deka e dobar i za tebe. Imam x slucaevi kade edna licnost nekomu napravila dobro, no so toa ostetila nekoja druga licnost, i sega kade ke odi taa licnost? spored onoj komu mu pomognala ke uziva vo rajot, a spored onoj kogo go ostetila ke gnie vo pekolot... |
Tuka ubavo ti rece Aceler,duri i da se simne i po tvoja zelba da ti pravi cuda,onoj koj ne veruva ke rece: Iluzija e toa. Carobnjak.... kako sto bilo slucaj so Muhaa a.s. i so Faraonot. Nevernik umre a pred oci negovi cuda i cuda se pravele vo imeto na Boga.
Onoj sto e dobar za mene, ne znaci deka e dobar i za tebe. Imam x slucaevi kade edna licnost nekomu napravila dobro, no so toa ostetila nekoja druga licnost, i sega kade ke odi taa licnost? spored onoj komu mu pomognala ke uziva vo rajot, a spored onoj kogo go ostetila ke gnie vo pekolot... |
Vidis butel,kako povrsinski razmisluvas i plitko.Zboruvas za dvolicen covek ili covek koj od intiris zivee.Onoj sto e dobar covek i praveden,praveden e i za mene i za tebe. Onoj ko samo za intiris zivee dobro ke ti napravi samo da te iskoristi a od onoj koj nema korist nema ni da goi pogoledne. Neznas sto e DOBAR. Eden obicen sudija Butel takov slucaj moze da ispita i da vidi dali covekot zasluzil kazna ili nagrada,koga slucajot ke go ispita,kako go napravil dobroto,so koja namera,kako proizleglo zloto,so koja namera..........
Kako prvo od kade znaete vie mislam vernicite (mislam na hristijani i muslimani)koj kade ke odi..... |
Allah naj dobro znae koja i kakva e namerata na covekot,kako sto spomnav,dvolicna ili iskrena.No znaeme,,, jas nema tebe da te zalam ili nema mozebi nitu da slusnam koga ke umres... no zboruvame za onie sto gi znaeme. Znaeme dali bil dobar ili los.
Znaci kazav,Allah gi znae namerite na site nas i ona sto javno go kazuvame i ona sto go krieme. Ako bil toj dobar covek,cesen a jas sum go mrzel... aj sto nema logika,tuku i ke odgovaram za toa sto taka sum go procenil. I pokraj seto toa,naredeno nie tokmu so takvite so losite da postapuvame ubavo. Sebapot e da go sakas onoj sto ne te saka... ako go sakas samo onoj sto te saka,kade e tuka dobrinata ?
-Верниците велат- ВЕРУВАЈ па ќе ВИДИШ
ova ti e dobro Miralem se nadmasuvate nekogas
a ako nevidis- slabo veruvas znaes Miralem ima edna prikaska od Andersen se vika NOVOTO ODELO NA CAROT tamu dvajca mangupi smislija i rekoa ako covek e glupo ne go gleda odeloto i taka go oblekle carot vo nisto a toj gol setal niz narodot a site se divea na carovoto novo ruvo nikoj nejkel da priznae deka carot e gol oti kje ispadnel glup no malo dete rece carot e gol tuka na forum ima mnogu mali deca i se gordeam so niv
|
Anakin,jas toa ne go rekov,no ako sakas jas da ti odgovoram jas ke go storam toa.
Samo eden Qur'anski Aet ja resava celata taa prikaska tvoja,aet koj Nekolku pati sum go spomnal. Razlikata megju Carot i Allah e OGROMNA. Vo Qur'anot Allah rekol: VO VERATA NEMA PRISILBA,PRAVATA VISTINA JASNO SE RAZLIKUVA OD ZABLUDATA !
Znaci,nikoj ne te tera da veruvas,nitu te prisiluva.... sozdaden si sloboden,sam da izberes. Koga bi im ja dal taa sloboda i carot,da mozat vistinski da odlucat lugeto bez zakana,sekako deka site bi rekle Carot e gol. Allah ne ni prisiluva da veruvame. Onoj koj ne veruva vo Allah ne veruva nitu vo raj nitu vo pekol.
So edno se slozuvam.... deka na forumot ima mali deca,koi treba poprva da porasnat.
|
Датум на внесување: 04.Август.2007 во 16:39
Pa miralem ni carot ne gi naterl da kazat deka e oblecen..... tie go velele toa za da ne ispadnat deka se glupi..i deka ne mozat da ja vidat negovata obleka..... e sega maloto dete go kazalo toa sto go videlo i sto nikoj od nekoja gordost ne smeel...sto znaci sporedbata so malite deca na forumov bi imala sprotivno znacenje...... ako me svakas sto sakam da kazam....deka razmisluvanjeto na deteto vo prikaznata e ona sto vozrasnite ne sakale da go priznaat........
|
|