IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ БОГ Е СЛОН
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ БОГ Е СЛОН

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: ДАЛИ БОГ Е СЛОН
    Испратена: 29.Јули.2007 во 02:57

Дали Бог е слон?

Има една многу популарна споредба што се користи за да се покаже дека сите религии водат кон Бог. Социолозите и професорите по религија ептен ја сакаат оваа филозофска аналогија, бидејќи ги изедначува сите религии како вистинити кога станува збор за опишување на Бог.

Споредбата се состои од следново:

Имаме четворица слепи луѓе кои наидуваат на еден слон. Бидејќи овие луѓе никогаш претходно не сретнале слон, тие се обидуваат да го опишат и разберат овој нов феномен.
Едниот го фаќа слонот за сурлата и заклучува дека станува збор за змија.
Вториот ја фаќа едната нога и ја опишува како дрво.
Третиот ја открива неговата опашка и вели дека е јаже. Четвртиот, откако го открива страничниот дел од стомакот, објавува дека се работи за ѕид.

Секој еден од нив ја опишува истата работа, а тоа е слон. Но сепак, секој ја опишува истата работа на сосема поинаков начин.

Според многумина ова е аналогно на различните религии во светот. Сите тие ја опишуваа истата работа, само на многу различни начини. Затоа човек треба да заклучи дека ниту една религија засебно не полага право на апсолутната вистина, туку дека сите се подеднакво важни.

Ова е навистина моќна и провокативна слика и во најдобар случај изгледа дека осветлува дел од вистината.

Ако Бог е бескраен и вечен, а ние не, тогаш е сосема разбирливо да се очекува дека никој од нас не може потполно да ја разбере Неговата природа.

Но дали оваа филозофска аналогија покажува дека сите религии водат кон Бог?

За да се дојде до тој заклучок ќе треба да се превидат неколку работи...

Прво, примерот е слон. Тоа што слепите луѓе се обидуваат да го опишат е слон, а не нешто друго. Значи слонот постои без оглед на тоа дали слепите луѓе веруваат во тоа или не. Слично е и со Бог. Тој постои без оглед на тоа дали луѓето веруваат во Него или не. Да го поставиш прашањето „Дали Бог воопшто постои?“ е исто како да прашаш „Дали Абрахам Линколн бил некогаш претседател на САД?“ Тој факт е точен без разлика дали човек ќе верува во тоа или не, а да се негира тој факт би било сосема погрешно. Оттука, не сите мислења, било да се работи за слон или Бог, се подеднакво вистинити.

Второ, сите четворица слепи луѓе во основа грешат. Се работи за слон, а не за змија, јаже, дрво или ѕид. Нивните мислења не се еднакви меѓу себе. Според тоа, не можат да бидат сите точни. Во најдобар случај, ваквиот пример за религиозен плурализам само покажува дека сите религии се погрешни, а не точни.

Трето и најважно, оваа филозофска аналогија не зема во предвид посебно откровение. На пример, доколку во сцената наиде петти човек, кој не е слеп (и кој може да потврди дека има вид) и го опише слонот како слон, тогаш суштината на примерот се менува од корен.

Исус Христос како еден и единствен, уникатен религиозен водач во историјата, тврдел дека е „петтиот човек“, посебно откровение од Бог. Четворицата предходни "откривачи на вистината" биле слепи, а Исус за Себе тврдеше дека е "Светлината" и тоа Го докажа и со збор и на дело (кога му ги отвори очите на слепородениот Јован 9:7)

Многу луѓе кои ги видоа Неговите чуда и ги слушнаа Неговите проповеди се навредуваа кога Тој се изедначуваше со Бог.
„Затоа Евреите уште повеќе сакаа да Го убијат, не само затоа што го нарушуваше саботниот ден, туку и затоа што Бог Го нарекуваше "Аба", Свој Татко, изедначувајќи се со Бог“ (Јован 5:18).

Но Исус нè поканува да Му веруваме ако сакаме нашата потрага по Бог да заврши...

„Јас Сум Лебот на животот. Кој доаѓа кај Мене нема да огладни и кој верува во Мене нема никогаш да ожедни“ (Јован 6:35).
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2007 во 02:59
bogami,...slonot ,bi rekol deka e ,..bog!Big%20smile
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Јули.2007 во 17:41
ubava prikazna
samo sto bi se slucilo ako eden od tie ja ostavi opaskata za koja misli deka e jaze i prodolzi ponatamu da go istrazuva slonot i pritoa gi napipa negoviot stomak surlata i nogata ??????????????

toa kako sto velis ti bi znacelo deka ako covek gi zapoznae 4 te religii ke go svati bog od site 4 strani?????

neznam ama mislam deka nekako ne drzi mesto toa bi znacelo deka sekoj od ovie slepi luge e ogranicen vo smisla kon bog ili sekoja religija e oranicena...

i sega mislam ako ne se fatii slepiot da recema za opaskata i da ne ja ispusta mozebi podobro bi uvidel za sto se raboti...deka se raboti za mnogu poslozena edinica od jazeto ili bi utvrdil tocno sto e toa....a ne kako vernicite da se drzi cvrsto za opaskata(ova go spomnuvam od primerot ne mi e celta da navreduvam) i da tvrdi deka e vo pravo .
end off days 15...14...13....
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 01:29
и јас мислам дека ако не кој не го разбира или не верува не значи дека не постои!
не можеме да го разбереме Бог, не сме толку способни. Ние сме ограничени во нашите можности. Но веруваме дека Тој постои, а Тој и сам ни се објавил.Се околу нас сведочи за интелигентниот Творец
Дали ќе го препознаете или не...ваш избор.

Откровение: 3:20 Еве, стојам на вратата и чукам; ако некој го чуе Мојот глас и ја отвори вратата, ќе влезам при него и ќе вечерам со него, и тој со Мене.

Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 01:32

Дали има разлика?

Дали сите религии го обожаваат истиот Бог? Ајде да го разгледаме и ова. New Age поучува дека секој треба да дојде до центарот на космичката свест, но тогаш Исламот треба да се откаже од својот еден Бог, Хиндуизмот ќе треба да се откаже од своето мноштво на божества, а Будизмот ќе треба да утврди дека постои Бог.

Главните светски религии (Хиндуизам, New Age, Будизам, Ислам и следењето на Исус Христос) се доста уникатни. Но само една од нив вели дека постои Бог Кој љуби, Кого човек може да Го запознае дури и во овој живот. Исус Христос зборуваше за Бог Кој сака врска со нас и Кој нè утешува, советува и љуби.

Во Хиндузмот човек мора сам да се обиде да се ослободи од својата карма. Во New Age човекот работи на својата лична божественост. А во исламот, човек се обидува да ги следи религиозните закони за да наследи рај по смртта. Само во учењето на Исус гледаме лична врска со Бог, врска што се пренесува и во наредниот живот.

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 01:40
koga procitav naslov na tema ta si vikam
e sega e toa
dojde vrema koga
poblesavija verovernicite

no izgleda uste ste na ivica

no koga kje procitam dali bog e konzerva i nie sme bogomolki kje znam deka
skoknavte газење%20од%20смеење

moderatori ve molam brisete go postov oti e off topik so se odnesuva do veroveruvanje no e on topik sto se odnesuva do razumot

pozdrav do vas do site Moderatori osin edenA toj si znae

Изменето од anakin - 30.Јули.2007 во 01:41
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 01:48
газење%20од%20смеење,...brate,...pa,nemam nishto protiv shto, slonot e bogot,...duri i go sakam,....fala bogu ,...im uspea potragata po gospod,...slava na slonovite..задоволствозадоволствоѕвезда
Кон врв
str8up Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Producer

Регистриран: 18.Април.2007
Поени: 1492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај str8up Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 01:59
NEKA IM E VECNA SLAVAмафтање
igram ruski rulet od k*rtasak!
Peni Saktivniot
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:01
e,sega mozeme da mu podignme i spomenik,..i toa nasred ploshtad,...vo chest na gospod,..t.e.,....slonot,..
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:03
брза, хе хе, темава не е дека Бог е слон..туку дава компарација... а ја прочитавте ли?

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:03
slusaj koga kje bide konzrva togaj kje podigneme
abe siromasna sme drzava za monumentalni spomeniciголема%20насмевка

Изменето од anakin - 30.Јули.2007 во 02:04
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:08
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

брза, хе хе, темава не е дека Бог е слон..туку дава компарација... а ја прочитавте ли?

ace....,...a be daj ne me razocharuvaj,..barem ushte malku,...a,bash se mislev da prejdam u vasha grupa i,..toa expresno,...тагатагаплачење
Кон врв
str8up Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The Producer

Регистриран: 18.Април.2007
Поени: 1492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај str8up Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:11
Cetvorica slepi, doagjaat, i edniot me fakja za takvooto, i posto dosega ne sretnale  tolku visok i golem covek vika:ova e zmija. Drugiot me faka za noga i vika:ova e drvo. tretiot me faka za sukanica i vika: ova e jaze. cetvrtiot me faka za glava i vika: ova e zid. JAS SUM BOG. na mene da mi izgradite spomenik na plostad i da ja preimenuvate temata:
DALI BOG E STR8UP?

Изменето од str8up - 30.Јули.2007 во 02:13
igram ruski rulet od k*rtasak!
Peni Saktivniot
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Јули.2007 во 02:17
сите четворица згрешиле, треба да се појави петти
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Трето и најважно, оваа филозофска аналогија не зема во предвид посебно откровение. На пример, доколку во сцената наиде петти човек, кој не е слеп (и кој може да потврди дека има вид) и го опише слонот како слон, тогаш суштината на примерот се менува од корен.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.