IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Што вели Кyранот за џихадот?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Што вели Кyранот за џихадот?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 21>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2007 во 03:30
.
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Dzihad ima poveke vrsti.
Zborot "Borete se na Allahoviot pat" znaci "Rabotete i trudete se na toj pat" A ima iljada i eden nacin na zalaganje i rabotenje na Allahoviot pat.... Sekoja covecka zivotna doba,sekoj poedinec,sekoj vremenski period,seoj negov del,sekoja polozba i sekoja funkcija sekoe povikuvanje i znaenje imaat svoj Dzihad.

Колку убаво звучи ова Tongue
Штета што Quranot е преведен на македонски, босански, англиски итн. па оваа утопија некако тешко ги убедува оние кои барем малку читнале од него и за вистинското лице на Џихадот Cry

Dzihad na Bebeto:
Dzihad na ucenikot:
Dzihad na ucitelot:
Najgolem dzihad:
Naj golem dzihad e koga covekot se bori protiv svoite srasti.

Миралем, темата е што вели Quranot за Џихадот, а не што велиш ти, петко, станко или оној кој те научил за тие "џихади".
Зошто не ни наведеш стихови од Quranot за тие џихади, како што јас нескромно наведувам. За какви страсти зборуваш, погледни што пишува во Quranot:

Па, кога светите месеци ќе поминат борете се против многубошците, каде било да ги најдете, заробувајте ги, опколувајте ги, чекајте ги во заседа од секој вид! - Сура Аl-Тawbа 9:5

О пејгамберу (пророк, Мухамед), поттикнувај ги верниците кон борба
- Сура Аl-Аnfal 8:65

Појдете во борба, било да сте слаби или јаки,
- Сура Аl-Тawba 9:41

Јас ќе внесам терор во срцата на неверниците, па исечете им ги главите и сите прсти.
Сура 8:12

За какво работење, залагање и трудење на Аллаховиот пат ти ни зборуваш?
За каква "борба со страстите" зборуваш?
Сечење на глави и прсти? Тоа е борба со страстите?
Заробување, опколување, чекање во заседа.. тоа е самоодбрана?
Кого лажеш, себеси или нас?

Zemi go primer ratot vo makedonija,,,, zosto,ako nie sme teroristi,nie Muslimanite,Siptarite.... zosto vie voopsto zedovte puski vo racete ???? Znaci,vie mislevte deka nekoj ve napadna,pa se branevte.... nie mislevme deka nemavme dovolno prava pa si gi baravme.Bez razlika,,,, druga tema e,samo primer kazuvam.

Да, сеуште се сеќавам на сликите со масакрираните македончиња, кои беа изгорени со зољи, масакрирани, со исечени глави и прсти (баш како што вели Сура 8:12).
Да, се сеќавам, тоа го направија во "самоодбрана" (демек овие отидоа во Косово да напаѓаат) и во борба со "страстите".

Изменето од EvAngelos - 25.Јули.2007 во 03:40
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2007 во 04:21

Moira... krivo ili pravo,SEKOGAS ODGOVOR I KONTRAPRASANJE KE DOBIVAS ;)

Ako si troska realna ili realen,ke vidis deka dosta pravedno go spomnav slucajot. Kazav,za vreme na ratot vo makedonija,nie "teroristite" vi napadnavme,,,, ako ste tolku ljubeznoi zosto zedovte i vie so oruzje ???? Ami rekov,vie mislevte deka nepravedno ste napadnati od nasa strana (Muslimanska,Albanska,Siptarska,Turska.....) pa SE BRANEVTE A NE NAPAGJAVTE. (Sakav samo da kazam sto e Dzihad vo voena smisla) Ako nekoj ne napadne ni krivi ni dolzni,samo zatoa sto sme Muslimani,togas dozvoleno ni e da se branime,kako sto se branevte vie "Napadnati" ni krivi ni dolzni. Da si pameten/pametna,troska... ke recese sekoja cest na tvoeto ubavo razmisluvanje. No tolku ti dal Bog,jas nemozam nisto poveke da ti dadam.

Kako si gi prevrtuvas rabotite, zavisno od situacija, koga kako ti odgovara. A od tebe, ni prasanje, ni odgovor ne barav. Samo te zamoliv da prestanes so iskrivuvanje na stvarnosta. Sto se odnesuva do mene, Gospod mi dal dovolno, a od tebe i da mi podaruvas nesto ne, blagodaram, ne zemam.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2007 во 16:59

EvAngelos... krajno si bezobrazen.

Zosto TE PRASUVAM PO STOTI PAT GI ODBEGNUVAS BIBLISKITE CITATI ?

Vo Qur'anot,Elhamdulillah,zadovolen sum i prezadovolen za toa kolku luge se ubedile vo PRAVEDNOSTA NEGOVA. Gotovo sekoj den slusam deka nekoj go prifatil Islamot.
MasAllah i Elhamdulillah.

Jas objasniv nad iljada pati.... znam kako ti e EvAngelos i tebe i na site koi nesto sakaat da dokazat a nemozat. Znam kolku s'klet te fakja koga gledas JASNI ODGOVORI i prasanja NA KOI ODGOVOR NEMAS.

Kazavme sto e PRVOTO znacenje na zborot DZIHAD. Znaci,Zalaganje,TRUD. A ima,kako sto kazav ILJADA I EDEN NACIN na zalaganje vo zivotot i trud. VO TIE ILJADA I EDEN NACIN SPAGJA I BORBA VO SMISLA NA RAT,VOJNA... NO POD KOJ USLOV I TOA E KAZANO.PO PRAVEDNO NE POSTOI.

Po iljaditi pat,amerika, prati vojski i vojski po islamskite zemji da ubivaat nevini luge,samo za toa sto se muslimani.... na takvite,MALKU E GLAVITE STO KE IM SE SECAT,,, TIE I POLOSO ZASLUZUVAAT.

Znaci EvAngelos.... Dzihad i e da se boris protiv ne prijatelot,so oruzje.... razbiras li,nikoj ne go poreknuva toa,no vo PRV RED E BORBA PROTIV SVOITE SRASTI,CINENJE DOBRI DELA,POMAGANJE..... AKO NEKOJ DOJDE DA NE UBIVA ZATOA STO SME MUSLIMANI,DZIHAD E I NIE DA SE SPREMIME ZA BORBA PA DA SE ODBRANIME. Toa e toa i toa nee toa sto kazuvam jas i eznam koj,tuku ona sto kazuva Qur'anot i Sunnetot.
Tebe ne te interesiraat citati Qur'anski kade sto se veli da vo Imeto na Allah pomagame siromasi. Da od svojot kapital 2,5% odvoime za siromasite i toa da go pravime vo imeto na Allah,vo Borba na Allahoviot pat. Tebe ne te interesira toa sto PRVO STO MU E OBJAVENO NA MUHAMMED A.S BEA ZBOROVITE "UCI VO IMETO NA ALLAH"  Ti samo tie tri citati (koi i tie ne si gi razbral) si gi videl deka pisuva "vojuvajte" i tie gi povtoruvas. E,ne ni e zabraneto da vojuvame no zabraneto ni e vojna da zapocnuvame.

So poslednite zborovi gledam obid za beganje od temava.
Moira... nitu zrno od realnosta ne iskriviv. NIE SME NAUCENI SAMO VISTINATA DA JA ZBORUVAME. Dzihad e na Nepravedniot vladar VO OCI DA MU KAZES. VISTINA,MAKAR I GORCLIVA BILA. Velam sram daim e i na Muslimanite sto ne pravedno delo napravile,kako sto slusnavme deka nekade i crkva zapalile,sram da im e i na hristijanite koi dzamija zapalile (toa i skoro se slucilo dolu vo mkd) Vo vojnata,PRVO PRAVDATA GINE.
Jas se izvinuvam ako so nesto sum te pogodil,no naprotiv,pretpazlivo kazav za da me razberete ubavo. Za da go razberete zborot Dzihad rekov NIE (muslimanite)VE NAPADNAVME A VIE SI JA BRANEVTE DRZAVATA.Jas mislam deka ne e nepravedno sto ste zele i vie puski vo race i sto ste zastanale vo odbrana na drzavata. Nisto loso ne rekov.
Inaku,nitu ti ponudiv nesto i toa samo za primer go kazav,deka nikoj na nikogo prisilno nemoze da mu dade veruvanje. Covek moze da mu zeme na nekogo nesto prisilno a da mu dade nemoze.
Da ne si pomislil/a deka ti se udvaram ? :) Sala.

EvAngelos,sto Isus sakal da kaze so slednive citati:

Luka 14,26 Isus, "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! "

Matej 10,34-36 "Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јули.2007 во 19:48
Миралем, воопшто не се држиш до темата.
Темата е Што вели Quranot за Џихадот.

Затоа што не се во согласност со темата и не ти дозволувам да избегаш од истата. Темата е Што вели Quranot за Џихадот, а не што вели Библијата. Постави ги тие прашања на посоодветна тема (може и на оваа Христијанство и Убивање) и таму ќе ти ги одговорам.

Kazavme sto e PRVOTO znacenje na zborot DZIHAD. Znaci,Zalaganje,TRUD. A ima,kako sto kazav ILJADA I EDEN NACIN na zalaganje vo zivotot i trud. VO TIE ILJADA I EDEN NACIN SPAGJA I BORBA VO SMISLA NA RAT,VOJNA... NO POD KOJ USLOV I TOA E KAZANO.PO PRAVEDNO NE POSTOI.

Кој тоа "вие" кажавте? Ти? Миралем?
Каде се к*ранските цитати? Па нели темата е што вели Quranot за Џихадот, а не што ние мислиме или што ние сакаме џихадот да биде.

Tebe ne te interesiraat citati Qur'anski kade sto se veli da vo Imeto na Allah pomagame siromasi. Da od svojot kapital 2,5% odvoime za siromasite i toa da go pravime vo imeto na Allah,vo Borba na Allahoviot pat.

Тоа е Зекат, а не Џихад Wink
А Борба на Аллаховиот пат е она што јас го пишувам. "Во први борбени редови, како бадеми зацврстени" Wink

Изменето од EvAngelos - 25.Јули.2007 во 19:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јули.2007 во 12:21

I uste ednas SRAM DA TI BIDE !

Qur'anot za Dzihadot veli deka Dzihad e BORBA NA ALLAHOVIOT PAT.
Qur'anot veli deka sekoj minut vo nasiot zivot treba da go ziveeme vo BORBA NA ALLAHOVIOT PAT. Borba na Allahoviot pat e UCENJE (Prviot zbor koj mu bese upaten na Muhammed a.s od Allah dz.s preku Melekot Dzibril a.s bese zborot: "UCI VO IMETO NA GOSPODAROT TVOJ" Znaci VO IMETO NA ALLAH. Toa e DZIHAD rabotenje VO IMETO NA ALLAH. Allah dz.s vo Qur'anot veli da od godisniot prihod 2,5 posto DADEME NA SIROMASITE VO IMETO NA ALLAH. Toa e DZIHAD. Sekoe storeno DOBRO DELO E DZIHAD.
I... Allah veli,ako nekoj ve napadne nepravedno,samo zatoa sto ste Muslimani,ima bespotreba omraza prema vam i vasata pravednost,togas VO IMETO NA ALLAH BORETE SE. Allah ke bide na stranata na vernicite !
Znaci,NE DAVAJTE JA VERATA VASA PREMA ALLAH.

Originally posted by Miralem1

Затоа што не се во согласност со темата и не ти дозволувам да избегаш од истата. Темата е Што вели Quranot за Џихадот, а не што вели Библијата. Постави ги тие прашања на посоодветна тема (може и на оваа Христијанство и Убивање) и таму ќе ти ги одговорам.

Lazi nekoj Drug prijatele,zatoa sto vo bibliskite citati se povikuva NA NEDVOSMISLENA OMRAZA PREMA SEKOJ (bez pricina) osven prema Isus. Isus takvi samo prima so nego,onakvi kakvi sto ke MRZAT SE'.
Jas sekako ne se slozuvam so toa,Isus ne bil takov.
Nedvosmisleno se zboruva deka Isus dosol da napravi RAZDOR.

Luka 14,26 Isus, "Dođe li tko k meni, a ne mrzi svog oca i majku, ženu i djecu, braću i sestre, pa i sam svoj život, ne može biti moj učenik! "

Matej 10,34-36 "Ta došao sam rastaviti čovjeka od oca njegova i kćer od majke njezine i snahu od svekrve njezine

Ete zosto ne odgovaras.

Цитирај
Тоа е Зекат, а не Џихад Wink
А Борба на Аллаховиот пат е она што јас го пишувам. "Во први борбени редови, како бадеми зацврстени" Wink
Ma nemoj,Borba na Allahoviot pat e ona sto ti go pisuvas,ti znaes ?

Sram da tie drugarce. Zastrami se. Kazi kade e spomnat zborot Dzihad vo pogornite tvoi citati ???? Nikade. A Borba na Allahoviot pat e i Zekatot. Onoj koj nema da dade zekat a ima,toj ne odi po patot na Allah. Ti nosot ne znaes da si go izbrises ke ni kazuvas sto e dzihad.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 02:54
Originally posted by mist mist напиша:

Dosta luge naucija od "znaenjeto" na EvAngelos i vaseto ponasanje "ljubezno"

Многу научив, тоа што го научив за знаењето на ЕвАнгелос, на Ацелера, на Аџија (Светот Тројство) го напишав на една тема која ја отворив .. ама како секогаш, "ЉУБЕЗНОТО" нивно однесување направи да темата се избрише и да не ја прочитаат сите ...
Ех, само ако, некои не се слепи ... немора и јас да им кажувам , си гледаат сами Big%20smile

Миралем, ставај наводници колку сакаш, тоа нема да го зголеми твоето знаење, ниту ќе те направи пољубезен. Колку сакаш ти ласкај си се дека си знаен и дека си високоморална личност, кога забораваш на фактот дека твоите постови се видливо читливи за секој што го посетува форумов. Така што не знам кого лажеш, себе си или неупатените.

Мист, ако имаше ти некакво знаење, истото ќе го докажеше на предметните теми на подфорумов, а не да отвараш нови теми посветени на личности од форумов и наместо за темата, фокусот да го преместуваш напаѓајќи ја личноста. Тоа според мене е знак на слабост и начин да се избега од темата.
Неколку пати беше предупреден за тоа (дури и баниран), но памет не ти дојде.

Значи...
Што вели Quran-от за Џихадот? Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 03:22

Qur'anot za Dzihadot veli deka Dzihad e BORBA NA ALLAHOVIOT PAT.
Qur'anot veli deka sekoj minut vo nasiot zivot treba da go ziveeme vo BORBA NA ALLAHOVIOT PAT. Borba na Allahoviot pat e UCENJE (Prviot zbor koj mu bese upaten na Muhammed a.s od Allah dz.s preku Melekot Dzibril a.s bese zborot: "UCI VO IMETO NA GOSPODAROT TVOJ" Znaci VO IMETO NA ALLAH. Toa e DZIHAD rabotenje VO IMETO NA ALLAH. Allah dz.s vo Qur'anot veli da od godisniot prihod 2,5 posto DADEME NA SIROMASITE VO IMETO NA ALLAH. Toa e DZIHAD. Sekoe storeno DOBRO DELO E DZIHAD.

Миралем, јас не велам дека твојата (лично твојата) вера повикува на насилство. Туку велам дека Исламот, базиран на сведоштвата на Рашидуните (правилно водените калифи) во Quranot, повикува на насилство.
Она што од тебе го читам  ми ги скокотка очите, но она што го читам во Quranot ми ги боде Cry
Навистина би сакал Исламот да беше тоа што ти ни го презентираш, но Quranot, делата на Мухамед, раната историја на Исламот и праксата на денешните муслимани зборуваат нешто поинакво.
Навистниа би сакал никогаш да не го отворам Quranot и се што знам за него да беше од тебе, ама ете, времето не можам да го вратам.

Што е тоа што те задржува во Исламот?
Сите добри работи што се содржат во Исламот, се само еден дел од Христијанството.
Што е тоа што е добро (морално, етички) во Quranot, а го нема во Библијата?
Зекат од 2.5%? Во Библијата е 4 пати поголем (10% - десеток!)

Каде во Quranot ти ќе прочиташ стихови од типот:
"Ако некој те принуди да одиш со него една милја, ти оди две со него." (Христос во Матеј 5:41)
"Ако твојот непријател е гладен, нахрани го" Римјаните 12:20
"Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат; (Христос во Матеј 5:44)

Тогаш Исус му рече: Врати го мечот на своето место, зашто сите што се фаќаат за меч - од меч ќе загинат. (Христос во Матеј 26:52)

Не оставај да те победи злото, туку победи го злото со добро (Римјаните 12:21)
итн.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 12:20

EvAngelos,ti drugar nisto neznaes. Vremeto na Halifite se vikase i nareceno e DOBA PRAVEDNIH HALIFA.

Ke ti prezemam od druga tema:
Kako sto se ziveelo i kako sto imalo red vo vremeto koga Islamot se prosiril i se sirel.... za takov mozeme denes samo da zamisluvame.

Zamisli banka vo koja mozes da pozajmis 2000 eura i nazad moras da vratis samo 2000 a ne 6000 ?!

Zamisli platata koja ja dobivas ja dobivas na raka vo bruto iznos i od toa na drzavata (ili na siromasite) im dades 2,5% na krajot na godinata. Od godisniot prihod.

Zamisli odis na doktor i nema od sto da mu platis (naravno,nema pred da te primi da te prasa: dali si osiguran?) a toj ti veli: Elhamdulillah,nema problem.

Zamisli da TVOJOT glas bide pricina da se skine od vlast onoj koj ne znae koja mu e rabotata.

Zamisli da se respektira Vasiot glas i da imate POLNO PRAVO (a da ne ve progolta nokta ili infarkt da ne te zatekne na bazen) da ja kritikuvate vlasta.

Zamisli da nemorate da rabotite po 40 sati ti i tvojot partner za da bi zarabotile za kukjickata ili stanot,tuku onoklu kolku sto dvajcata sakate a pritoa da vi ostane dovolno vreme za porodicata,rodbinite,za razmisluvanje za vasiot zivot,za vasata situacija i za drustvo.....

Zamisli da ste VIE tie koi ke odlucat sto ke bide usvoeno vo zakonot a ne vasiot parlament ili nekoe partisko sobranie.

Zamisli kakov bi bil zivotot a da ne se brzas.

Zamisli vladar koj bi se plasel od nasite kritiki i bi rabotel onaka kako bi za nas (narodot) bilo naj ubavo.

Zamisli koga bi mozele da odlucime sami sto ke ucime vo skolite.Na primer da ja odbieme darvinovata teorija.

Zamisli zivot vo koj bi se slusale nie,obicnite mali dusi,koi denes rabotime za onie koi utre na glava ke ni se kacat ?

Razmisli,si dobil razum kako podarok,ne si go sozdal sam. Razmisli i poglednigi zivotnite,razum nemaat pa gi poznavaat i respektiraat  kodexite na ponasanjeto,zakonite.

Za vremeto na Halifetot na Ebu-Bekir r.a otisol Alija r.a na poseta kaj nego vo kancelarijata,,,,kancelarija vo denesna smisla na zborot. Koga vlegol,Halifata Ebu-Bekir go prasal: Dojden si poslovno da razgovarame ili privatno ?
Alija r.a prasal: Zosto ?
Rekol Ebu-Bekir: Ako si dojden poslovno,da ja ostavam svekjata da gori,ako ne (izvadil od dzep svekja,koja licno si ja platil so svoi pari a ne od drzavna kasa i od pari od narodot) da ja zapalam mojata svekja,rekol.

Za vreme na Halifetot na Omer r.a. Stignalo pismo do pravedniot Halifa vo koe piselo deka treba da otide vo Erusalim da mu bidat predadeni klucevi od nekoj Hram (sluckava na pamet ja pisuvam) trgnal so svojot sluga i so edna kamila. Patem se menuvale... nekoe vreme Vladarot na kamilata,nekoe vreme vladarot ja vodel kamilata slugata na kamila,,, i taka patem se menuvale.... koga stignale na mestoto,redot mu ispadnal na vladarot da ja vodi kamilata a slugata na kamila.... sekako,nim gi docekale.... koga stignale,site mislele deka toj sto e na kamilata (slugata) e vladar,oti,daleku bile od pravedni vladari... Taka klucevite mu bile predadeni na slugata,koga slugata mu gi predal na Vladarot go prasale zosto mu gi dade na slugata klucevite ? Slugata rekol deka si e sluga a deka ovoj e vladar. Ete,kako se sirese Islamot po svetot.SO PRAVDA. Denes za zal e pogresno protolkuvan. Takvi bea PRAVEDNITE VLADARI,za kakvi denes moze samo da si zamisluvame.
Eve tuka ke najdes i Hadisi i Qur'anski Aeti DALEKU PO PRAVEDNI OD TVOITE BIBLISKI CITATI;
Prava na NEmuslimanite vo MUSLIMANSKI ZEMJI:
Od najbitnijih prava nemuslimana u muslimanskim društvima, na koja se šejh Qaradawi osvrće, oslanjajući se na šerijatske izvore i stavove pravnika, su:
Pravo na zaštitu

Prvo od svih prava “sljedbenika knjige” u islamu je zaštita od svih vrsta spoljašnjih neprijateljstava. Stoga, ako ih neko napadne, muslimani su dužni stati im u zaštitu. Šejh Qaradawi se u ovoj tvrdnji oslanja na šerijatsku literaturu, kao i na stav imama Ibn Tejmijje, r.a. Imam Ibn Tejmijje je posredovao kod tatarskog zapovjednika Qatlušaha da oslobodi zarobljenike. Qatlušhah je dozvolio da se oslobode muslimanski zarobljenici, ali je Ibn Tejmijje insistirao da se oslobode i hrišćani. Ovakav stav Ibn Tejmijje predstavlja primjer fikhske perspektive prema zaštiti od stranih neprijateljstava.

Islamska država je, također, dužna štititi prava nemuslimanskih manjina od unutarnjeg nasilja. U skladu sa tim, nije dozvoljeno neprijateljstvo protiv njih ni u kom obliku. Prepliću se brojni ajeti i hadisi koji zabranjuju nasilje muslimana nad nemuslimanima, za primjer navodimo riječi Poslanika, s.a.w.s.: ”Ko učini nasilje prema mu`ahidu (nemuslimanu štićeniku islamske države) ili mu uskrati pravo, ili ga optereti preko njegovih mogućnosti,ili uzme nešto njegovo bez saglasnosti, ja ću mu biti tužitelj na Sudnjem danu.” (Bilježe ga Ebu Dawud i Bejheki).. Također je rekao:” Ko uvrijedi zimmiju (nemuslimana-štićenika) uvrijedio je mene, a ko uvrijedi mene uvrijedio je Allaha, dž.š.”(Bilježi ga Taberani u El-Ewsatu , sa dobrim lancem prenosilaca).

Kako je ovo bila praksa Poslanika s.a.w.s. , tako je postalo i praksom pravednih halifa . Prenešene su brojne slične izjave i postupci od Omera i Alije r.a. , a sličan pravac su zagovarali i brojni šerijatski pravnici.

Od oblika ove zaštite je:

Zaštita krvi - fizička bezbijednost

Qaradawi prenosi saglasnost učenjaka da se krv štićenika mora čuvati, te da je napad na njihovu fizičku bezbjednost jedan od velikih grijeha, zbog hadisa u kom je Poslanik, s.a.w.s., rekao: ”Ko ubije štićenika neće osjetiti miris dženneta, a ako ga i osjeti, to će biti sa udaljenosti od četrdeset godina.” (Bilježe ga Ahmed i Buhari u poglavljima o džiziji , kao i drugi) .

I ako se učenjaci razilaze po pitanju da li se musliman kažnjava smrću ako ubije nemuslimana, Qaradawi ispravnijim stavom smatra da muslimana treba ubiti ako bespravno ubije nemuslimana, oslanjajući se na sveobuhvatnost k*r`ansko - sunnetskih citata koji naređuju odmazdu, uz stav o jednakosti prolivene krvi.

Na ovaj stav se oslanjao Osmanski hilafet, i praktikovao ga je u brojnim svojim pokrainama, prije mnogo vijekova, sve dok hilafet nije uništen početkom prošlog vijeka napadima neprijatelja islama.

Čuvanje imetka

Na obaveznosti ovoga su saglasni svi šerijatski pravni pravci, u svim oblastima i kroz različite vremenske periode. Pažnja islama prema imovini i posjedima nemuslimana dostiže do toga da on poštuje sve što nemuslimani smatraju imetkom – čak i kada to u očima muslimana ne predstavlja imetak. Alkohol i svinjsko meso nije dozvoljeno smatrati posjedom muslimana, tako da ako musliman muslimanu uništi nešto od pomenutog nije mu dužan ništa (jer je to imetak kojim nije dozvoljeno ostvarivati korist, prim.prev). Ali , ako pomenuto bude u posjedu štićenika, i musliman ga uništi, dužan je platiti njegovu vrijednost, kako tvrdi imam Ebu Hanife.

Čuvanje časti

Čast štićenika u islamu se čuva kao čast muslimana. Čak, imam El-Qarafi el–Maliki je rekao: ”Ko ih uvrijedi, makar ružnom riječju ili ogovaranjem, izgubio je Allahovu zaštitu, zaštitu Njegova Poslanika s.a.w.s., i zaštitu vjere islama” (U djelu El-Furuq tom 3, stranica 14, 119 odjeljak). Ovoj slične izjave islamskih učenjaka su brojne.

Osiguranje u slučajevima nemogućnosti, starosti i siromaštva

Šta više, islam garantuje nemuslimanima “penzijsko osiguranje koje pripada kako njima tako i svima koji budu u njihovoj situaciji”, jer su oni štićenici islamske države, a ona je odgovorna za svakog svog građanina. Poslanik, s.a.w.s., je rekao: ”Svi ste vi pastiri i svi ćete biti pitani za svoje stado”. (Muttefeq alejh). Prema ovom se upravljala praksa pravednih halifa i onih nakon njih. Ovakav stav je prenešen u pismu Halid bin Welida stanovnicima El-Hireh u Iraku u vrijeme vladavine Ebu Bekra es-Siddika, r.a., u prisustvu velikog broja ashaba, što se ujedno smatra i njihovim konsenzusom. Omer bin Hattab je vidio starca Jevreja kako zbog starosti prosi (u nemogućnosti da zaradi) pa je njemu i svima njemu sličnima propisao iz muslimanske blagajne doživotnu penziju rekavši: ”Nismo pravedni prema njemu ako mu dok je mlad uzimamo porez a ostavimo ga na cjedilu kada bude bespomoćan. ”Ovakvog stava su i većina islamskih pravnih skola.

Pravo na ispovijedanje vjere

Među ovim pravima je i zabrana muslimanima da štićenike prisiljavaju na prihvatanje islama. Svaki vjernik ima pravo na svoju vjeru i pravac, i ne smije se prisiljavati da prihvati drugu vjeru, niti se smije vršiti pritisak da bi se okrenuo islamu. Temelj ovog prava su Allahove riječi: ”U vjeru nije dozovoljeno silom nagoniti, pravi put se jasno razlikuje od zablude.” (El-Bekare: 256). Također je Uzvišeni rekao: ”Pa zašto onda ti da nagoniš ljude da budu vjernici?” (Junus 99)
Historija istinom svjedoči o muslimanima po ovom pitanju, a i zapadnjaci to priznaju.

Islam je čuvao nemuslimanima njihove bogomolje i vjerska obilježja. U vrijeme Poslanika, s.a.w.s., stanovnicima Nedžrana je garantovana vjerska sloboda, koju im garantuje Allahovo pravo i zaštita Njegova Poslanika, s.a.w.s. Sloboda da vjeruju i ispovijedaju svoju vjeru, da imaju svoje zajednice i svoju trgovinu. Omer, r.a., je u djelu poznatom kao “Omerova povelja” garantovao stanovnicima Elija`a slobodu ispovijedanja vjere. Ova sloboda je garantovana i stanovnicima `Anata u vrijeme Halid bin Welida, kako to prenosi Ebu Jusuf u djelu “El-Haradž”.

Kao dokaz slobode vjere poslužiće i stavovi šerijatskih pravnika da je dozvoljeno da nemuslimani grade svoje crkve u naseljima u kojima većinu čine muslimani. Praksa muslimana kroz historiju je tekla u ovom smjeru od davnina. U Egiptu je izgrađeno mnogo hrišćanskih crkava u prvom hidžretskom stoljeću, kao što je crkva Mar Markos u Aleksandriji ( između 39. i 56. hidžretske godine). Također je prva crkva u Fustatu podignuta za vrijeme vladavine Ibn Muhlida (između 47. i 68. hidžretske godine). Abdul-Aziz bin Merwan, kada je osnovao grad Hilwan, dozvolio je izgradnju crkve u njemu, kao što je dozvolio i nekim monasima da izgrade dva manastira.

Čak, istraživač El-Mukrizi jasno ističe: ”Šta više, sve pomenute kairske crkve su podignute za vrijeme islamske vlasti, i niko se po tom pitanju ne razilazi.”

Također i u naseljima gdje muslimani nisu činili većinu, bilo je dozvoljeno obnavljanje crkava i izgradnja bilo čega što je hrišćanima bilo potrebno, u skladu sa njihovom brojnošću.

Ovakva blagost se nije pojavila nigdje kao u islamu, tako da je francuski orijentalista Gustav Lubon rekao: ”Vidjeli smo iz k*r`anskog ajeta koji smo prethodno pomenuli da je blagonaklonost Muhammeda, a.s., prema Jevrejima i hrišćanima bila dovedena do vrhunca. Ovu blagonaklonost nije zagovarao ni jedan osnivač vjere prije njega, u jevrejskoj vjeri a posebice u hrišćanstvu, a vidjećemo i kako su pravedni halife slijedile njegovu praksu.” Ovo je takođe prenijeto jezicima Evropljana, kao što je bio Robertson i drugi.

Pravo na rad i zaradu

Također, islam nemuslimanima garantuje pravo na rad i zaradu. Oni se mogu baviti svim oblicima trgovine, kupoprodaje, iznajmljivanja, punomoćništva, i drugo, osim kamate, jer se prenosi da je Poslanik, s.a.w.s., pisao vatropoklonicima Hedžera – ili će te ostaviti kamatu, ili ste obijavili rat Allahu i njegovom Poslaniku.” Ovom izuzetku se može dodati zabrana prodaje alkohola i svinjskog mesa u muslimanskim sredinama. U svemu ostalom, imaju punu slobodu poslovanja. Kaže Adam Mejtz: ”Nije postojalo nista u islamskom šerijatu što je pred štićenicima zatvaralo vrata poslovanju. Oni su bili uspješni u jako unosnim djelatnostima, bili su bankari i trgovci, ljekari. Šta više, nemuslimani su se organizovali, tako da su Jevreji bili najuspješniji bankari u Šamu, dok su većina liječnika i pisara bili hrišćani. Poglavar hrišćana u Bagdadu je bio liječnik halife, a poglavari Jevreja i njihovi talenti su bili uz njega.”

Pravo na zauzimanje položaja u vlasti

Islam nije zabranjivao štićenicima da zauzimaju položaje u državnom aparatu, jer ih je smatrao dijelom mreže od koje je istkana država. Islam nije želio da oni budu izolovani. Štićenici su imali pravo na zauzimanje svih funkcija u državi, osim onih koje bi narušile primat vjere u upravi, kao što je imamet, zauzimanje vladarske funkcije, upravljanje vojnim trupama ili suđenje muslimanima, upravljanje imetkom kojeg muslimani daju kao sadaku i slično.

Hilafet ili imamet su oblici upravljanja koji su direktno naslijeđeni od Poslanika, s.a.w.s., i nije realno da ovu vlast naslijedi nemusliman, niti je relano da sudi prema islamskom zakonu neko ko ne vjeruje u islam. Takođe pitanje upravljanja vojskom je za muslimane sasvim ibadetsko pitanje, jer je borba za islam vrhunac pokornosti Allahu, te stoga nije normalno da jedan takav ibadet predvode i njime upravaljaju nemuslimani. Isti je slučaj i sa imetkom od sadake, jer je takav način dijeljenja ibadet za muslimana, i nije normalno da rezultatom tog ibadeta upravlja nemusliman.

U ostalim slučajevima, dozvoljeno je osloniti se na štićenike u upravljanju državnim aparatom, ako se radi o povjerljivim i pouzdanim ljudima, iskrenim prema državi u kojoj žive, ali ne i prema onima o kojima kaže Allah Uzvišeni: ”O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele: jedva čekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze, ako pameti imate. (Alu Imran 118)

Imam El-Mawerdi čak tvrdi da štićenik ima pravo da zauzme položaj u takozvanim izvršnim ministarstvima, gdje će imati zadatak da provede odredbe koje vladar naredi ili ih potpiše.

U vrijeme Abbasija, pojedini hrišćani su zauzimali položaje u ministarstvu. Od njih su Nasr bin Harun (369 godine) , zatim Isa bin Nestoros (380 godine) a prije toga, Muavija bin Ebi Sufjan je imao pisara hrišćanina po imenu Sedžun.

Nekada se sa ovom velikodušnošću pretjerivalo, tako da su se muslimani žalili da ih Jevreji i hrišćani bespravno nipodaštavaju u njihovoj sopstvenoj državi.

Zapadni historičar Adam M. u svojoj knjizi “Islamska civilizacija u četvrtom hidžretskom stoljeću” (Drugi dio, 105 strana): ”Od stvari kojima se toliko čudimo je jako izražena brojnost radnika i činovnika u upravnoj vlasti koji nisu muslimani u muslimanskoj državi. Sticao se dojam da hrišćani upravljaju muslimanima u državi islama, a davne su pritužbe muslimana na lošu vlast štićenika islamske države.”

Цитирај
Навистина би сакал Исламот да беше тоа што ти ни го презентираш, но Quranot, делата на Мухамед, раната историја на Исламот и праксата на денешните муслимани зборуваат нешто поинакво.
Islamot e DALEKU popraveden i poispraven i pocist od ona sto JAS mozam da ti go kazam. Se' sto kazuvam e ona sto sum go naucil od Hadisite (zivotot i praksata na Muhammed a.s) i od Qur'anot POSLEDNATA ALLAHOVA OBJAVA.
Po neznam koj pat ti kazuvam. I sega samo ke ti preporacam,da si naracas kniga kupi,potrosi se,ako nemas ke ti dadam jas poklon,gi imas na internet BEZBROJ no ti baras samo od strani kade se kritikuva i kade se tolkuva pogresno. Ti bi go zasakal islamot tokmu togas koga bi SVATIL sto e Dzihad ! Dzihad e vo prv  red POMAGANJE,SOZIVOT,MIR,LJUBOV,BORBA SO SVOITE SRASTI,DA GO ZADRZIS POGLEDOT OD ZABRANETOTO,DA JA SOCUVAS RAKATA OD TUGJOTO,,,,,,, A toa denes na golemo ni se nudi. DOZVOLENO E DA SE UBIVA,NO ONOPJ,KOJ ZEL ORUZJE I STANAL DA ME UBIE ZARADI VERATA MOJA ne i onoj koj nisto ne ni napravil.

Цитирај Што е тоа што те задржува во Исламот?
Pravdata,Vistinata,Ljubovta,,,, Raboti za koi CEL SVET stana da im gi ponisti. Na seta pravednost i ljubov im izmislija terorizam i nasilstvo a vo realnost terorizirani se i ubivani. Ke go vidis i ti ova eden den,koga ke pocnes da gledas SO SOPSTVENITE OCI. Vo Islamot me zadrzuva CISTATA vera kon EDNIOT,EDINSTVENIOT GOSPODAR,MISLOSTIVIOT I SOMILOSEN STVORITEL,SOZDATEL,KREATOR NA SE' STO GLEDAME I SE' STO NE GLEDAME. Ispravnosta i bezgresnosta na NEGOVATA OBJAVA. Ispravnosta i pravednosta na Negoviot POSLEDEN PRATENIK RESULULLAH SALALLAHU ALEJHI WE SELLEM. Uste poveke vlozeniot trud od vasa strana (ne samo na forumot) da dokazete nesto sto ne e vistina,svesnoto iskrivuvanje na vistinata mi dava uste pogolema vera. SEKOJ EDEN SEKUND VO ZIVOTOT ME ZADRZUVA I MI DOKAZUVA DEKA QUR'ANOT E ALLAHOVA OBJAVA,SEKA NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH KOJ NITU E RODEN NITU RODIL,I DEKA MUHAMMED A.S.W.S E POSLEDEN BOZJI PRATENIK.

Цитирај Сите добри работи што се содржат во Исламот, се само еден дел од Христијанството.
Ne go poznavas Islamot. Dobrinite sto gi pravel eden PRAVEDEN halifa (da ne zboruvam za Muhammed a.s i za drugite Halifi,tuku za eden) Nemoze da gi napravi cel svet koga bi stanal dobrini da pravi... nemozes da gi najdes nitu vo vazeckite nitu vo apokrifnite nitu vo star nitu vo nov zavet i nitu vo edna kniga. Ako sakas da go spoznaes Islamot,poleka i temelno ke go spoznaes.Ne treba da odis po samo anti Islamski sajtovi.Taka nisto nema da spoznaes. Spoznaj barem za sebe informativno da znaes,nemora da prifakjas.

Цитирај
Ne e samo edna pricinata,EvAngelos... prvo i naj osnovno.Vo biblijata nema dokaz za postoenje na Boga.Da odam li podaleku ? Vo biblijata ne postoi dokaz deka Bog go sozdal na covekot i vselenata. Od Qur'anot sum spoznal se' za ovoj zivot,ovoj svet,onoj svet,vidliv,nevidliv,sto bilo,sto ke bide...... ja spoznav VISTINATA ZA ISUS,MOJSIE,AVRAM I SITE OD PRVIOT DO POSLEDNIOT PRATENIK. Se bara VISTINATA a vo potraga po nea,treba da sednes so covek koj ja poznava drugata religija... koga ucev za Hristijanstvo,ne ucev od anti hristijanski strani i literatura,sum se druzel so teolozi,svestenici i drugi golemi cinovi... seuste se druzam,vo Italija imam poveke Hristijani koi gi znam i se druzam odkolku Muslimani. SE STO SE SLUCUVA DENES,EVANGELOS,SE' SE ISKUSENIJA ZA VAS,DA BISTE SE ODDALECILE OD PRAVIOT PAT USTE POVEKE.

A citati od onoj tip,mozes bezbroj da najdes vo Qur'anot,samo treba so red da go citas,da razmisluvas........ Ne e nikoj budala da go prifati Islamot kako sto denes go prifakjaat ako povikuva na teror i ubivanja. Vo temata "link" imas dosta video klipovi,pa vidi kako kako go razbrale Islamot onie koi Vistinata ja barale so otvoreni srca.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 14:53
Originally posted by Miralem Miralem напиша:

Ke ti prezemam od druga tema:

Не благодарам! Никој не побара од тебе да спамираш, туку да одговараш на прашањата и да останеш он-топик.
На друга тема реков 90%, тука ќе се поправам, 95% од твоите постови се непотребни копи-пејст спамирања кои се најчесто и офф-топик.

Да те потестам, темата тука е Што вели Quranot за Џихадот, а не што Миралем вели, мисли, филозофира или сака Џихадот да биде.
До сега од вас муслиманите видов само 2 стиха од Quranot кои зборуваат за некаква борба во самоодбрана и за не-напаѓање на они кои не ве напаѓаат. Тоа е он-топик, ми се допаѓа и го поздравувам.

Но од друга страна има многу повеќе стихови (од мене само беа наведени 17 стихови) кои повикуваат кон борба и насилство, без никакви индикации за некаква самоодбрана.
Повеќето стихови (како 9:5, 9:38, 9:39, 9:41 итн) јасно повикуваат кон напад (а не самоодбрана) и каде клучниот стих е "Појдете во борба!"
Значи резултатот сега за сега е 17 : 2

Не ми одговори на прашањето:

Ми ја сваќаш поентата?
Морално-етичките норми застапени во Quranot не ги надминуваат старозаветните,  додека морално-етичките норми на Новиот Завет ги надминунваат старозазветните и се на повисоко ниво од нив.
Еве ти еден пример:

(Дел од Христовата проповед на гората)

38 ”Сте чуле дека било речено: ‘Око за око и заб за заб.’

39 А Јас пак ви велам: не противете му се на злото; туку, ако некој те плесне по твојот десен образ, сврти му го и другиот.

40 Ако некој сака да се суди со тебе и да ти ја земе кошулата, остави му ја и наметката.

41 Ако некој те принуди да одиш со него една милја, ти оди две со него.

42 Дај му на оној што бара од тебе, и не свртувај се од оној што ти сака на заем.”

43 ”Сте чуле дека било речено: ‘Љуби го својот ближен и мрази го својот непријател’.

44 А Јас ви велам: Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат;

45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните.

46 Зашто ако ги љубите оние, кои ве љубат вас, каква награда имате? Зар и цариниците не го прават тоа исто?

47 И ако ги поздравувате само своите браќа; што правите особено?Зар не го прават истото и цариниците?

48 И така, бидете совршени, како што е совршен вашиот небесен Татко.”

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јули.2007 во 15:56

EvAngelos,ti kopirav od druga tema zatoa sto i tamu istite prasanja gi postavuvas,koga tamu ti se odgovara gi postavuvas na druga tema.Odgovorot e IST sto bi ti pisuval koga polesno e da go kopiram i koga IST e odgovorot ?

Da te potsetam i jas uste ednas.Za zborot Dzihad i sto veli Qur'anot vo nego nad 100 pati ti e odgovoreno. Sramota e kako se povtoruvas sekogas.
Dali ti ja svakjas poentata ? Jas se kolnam deka ti ne si ja imas procitano biblijata so red kako sto treba a mi kritikuvas Dzihad. Na osnova na toj dzihad iljadnici go prifakjaat Islamot. Go prifakjaat LUGE ISKRENI,UCENI,ONIE KOI GO RAZBIRAAT.
Qur'anot ne zboruva za Dzihadot.Dzihad e ZBOR koj si ima svoj PREVOD i svoe ZNACENJE. Toa go razjasnivme no ti povtorno istoto pak istoto. Ti velam,spored Qur'anot (i kako sto veli Qur'anot) Dzihad e sekoj sekund od nasiot zivot,kade i da se naogjame,da se snaogjame,da se trudime,da zarabotuvame (halal) da se Branime i da se Borime.

Naj tragicno,mi gi kritikuvas Halifite. A edinstveno za nivnoto vladeenje PRAVDATA se zapamti. Googlaj prijatele....  Ovoj trud sto go vlozuvam so tebe e InsAllah Dzihad. Vcera rabotev cel den za Familija da prehranam,sto imam da dadam za nekoj siromav,toa e,insAllah Dzihad. (KAKO STO VELI QUR'ANOT) Sakaj gi i pocituvaj gi RODITELITE a ne da gi mrzis,TOA E DZIHAD. Nastojivaj da bides BLAG I LJUBEZEN SO SEKOGO,TOA E DZIHAD. Ne davaja Verata Allahova za NISTO,TOA E DZIHAD. Ako te napadne nekoj,ODBRANI SE,TOA E DZIHAD. UCI,TOA E DZIHAD.ISTRAZUVAJ,TOA E DZIHAD. (KAKO STO VELI QUR'ANOT) Borba na Allahoviot pat. Rabotenje vo IMETO NA ALLAH,TOA E DZIHAD.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Јули.2007 во 03:10
Подгответе против нив моќ која ќе можете да ја смогнете, и коњи за војна со што ќе ги заплашите и непријателот на Аллах и непријателот ваш и други освен нив.
Сура Ел-Енфал 8:60
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Септември.2007 во 11:13
  1 .)  "Љубете ги своите непријатели и молете се за оние, кои ве гонат; (Христос во Матеј 5:44)

2 .)Па, кога светите месеци ќе поминат борете се против многубошците, каде било да ги најдете, заробувајте ги, опколувајте ги, чекајте ги во заседа од секој вид! Па, ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, пуштете го патот нивни. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!
Подгответе против нив моќ која ќе можете да ја смогнете, и коњи за војна со што ќе ги заплашите и непријателот на Аллах и непријателот ваш и други освен нив.
Сура Ел-Енфал 8:60

Eve dve krajno sprotistaveni tezi kade sto edna ta Hristijanskata propagira mir i prostuvanje, i drugata Muslimanskata, kade se nalozuva ubivanje na se sto e nevernicko
Toa sto znaci deka faktot sto si ti ziv nevernik od moj agol za mene e povik da razgovaram so tebe i da se molam na Boga za tvoe spasenie
Faktot sto jas postojam kako nevernik vo tvoi oci e povik za tebe da mi zbrcas noz v dziger.

Изменето од postariot brat - 05.Септември.2007 во 11:44
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
postariot brat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Мај.2007
Поени: 491
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај postariot brat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2007 во 19:07
  2 .)Па, кога светите месеци ќе поминат борете се против многубошците, каде било да ги најдете, заробувајте ги, опколувајте ги, чекајте ги во заседа од секој вид! Па, ако се покајат, и ако намаз извршуваат, и ако зекат даваат, пуштете го патот нивни. Аллах, навистина, е Простувач и Сомилосен!
A koga toa pominuvaat svetite meseci, ili veke pominale, bas me interesira za da znam uste kolku vreme imam, i kakov namaz da izvrsuvame.
Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Септември.2007 во 19:23

Eve uste eden stih,zosto ima kamikazi голема%20насмевка

Niko nema vecu ljubav od ovu: da polozi svoj zivot za svoga prijatelja (Quran 118:25)

Da se saka prijatelot poveke od samiot sebesi.Neli postaro bratce ??
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.