IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ЗНАЦИТЕ ЗА ВТОРОТО ДОАЃАЊЕ НА ИСУС
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ЗНАЦИТЕ ЗА ВТОРОТО ДОАЃАЊЕ НА ИСУС

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 20:13

Rome,,, zatoa te prasuvaat,kazi im koi se znacite,ako znaes,,, a veruvam deka znaes.

Zemi sega biblija i za inat site po red napisiim gi i kazi im kade toa vo biblijata poubavo da si go procitaat.Znaat samo da zboruvaat.Kazi im.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 20:32
Ova mi bila odsekogash interesna tema za nabljudubvanje na reakcijata na lugjeto.

Kako prvo, ova ne e nishto novo bidejki Armagedon i doagjanjeto na Isus se ochekuva so nesmalen interes veke 2000 godini, a kako vtoro ne ednas lugjeto se izlazhale vo predviduvanjata. Vo posledno vreme toa beshe najintenzivno za vreme na Prvata svetska vojna koga se gineshe kako nikogash do togash (pa duri i se formiraa grupi za oficijalen Isusov dochek), za vreme na Vtorata svetska vojna koga se odbelezhuvaa lugjeto so tetoviranje na brojot na racete vo germanskite logori, pa eve denes so otvaranje “finalna i vechna vojna protiv terorizmot” od edna strana i vojna protiv “nevernicite” od druga strana.

Ne sakam da gi iritiram vernicite vo bilo koja vera ili onie koi veruvaat deka sudniot den doagja tokmu vo vremeto na nasheto postoenje, no imam edno prashanje za site niv:

Dobro, da pretpostavime deka toa ke se sluchi sega i deka mora da bide taka bidejki e sudbinski predvideno vo videnijata na onie koi ja pratile taa poraka do nas. Moeto prashanje do vas e :

STO KONKRETNO DA SE PRAVI?

Изменето од Messenger - 11.Јули.2007 во 20:35
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 21:04
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ova mi bila odsekogash interesna tema za nabljudubvanje na reakcijata na lugjeto.

Kako prvo, ova ne e nishto novo bidejki Armagedon i doagjanjeto na Isus se ochekuva so nesmalen interes veke 2000 godini, a kako vtoro ne ednas lugjeto se izlazhale vo predviduvanjata. Vo posledno vreme toa beshe najintenzivno za vreme na Prvata svetska vojna koga se gineshe kako nikogash do togash (pa duri i se formiraa grupi za oficijalen Isusov dochek), za vreme na Vtorata svetska vojna koga se odbelezhuvaa lugjeto so tetoviranje na brojot na racete vo germanskite logori, pa eve denes so otvaranje “finalna i vechna vojna protiv terorizmot” od edna strana i vojna protiv “nevernicite” od druga strana.

Ne sakam da gi iritiram vernicite vo bilo koja vera ili onie koi veruvaat deka sudniot den doagja tokmu vo vremeto na nasheto postoenje, no imam edno prashanje za site niv:

Dobro, da pretpostavime deka toa ke se sluchi sega i deka mora da bide taka bidejki e sudbinski predvideno vo videnijata na onie koi ja pratile taa poraka do nas. Moeto prashanje do vas e :

Ima pomali predznaci na Sudniot den i ima Pogolemi predznaci. Pomalite,gotovo site se ispolnile (zboruvam za onie spored Islamot).
Ostanuvaat uste onie poslednite i Pogolemite. Muhammed s.a.w.s rekol deka pred sudniot den Mazite ke bidat kako zeni a zenite kako mazi. Edno vreme,koga zenite pocnaa da nosat tesni pantaloni,da gi kratat kosite a maskite pocnaa da nosat obetki,da gi pustaat kosite,,, se velese i se spomnuvase ovoj Hadis... no denes tocno se ispolni. Denes gi menuvaat duri i polnite organi.

Vo poslednite predznaci spagjaat: Pojava na Lazniot Mesih Dedzal-Antihrist,Sleguvanje na Isa a.s-Isus,Jedzudz i Medzudz-Gog i Magog,Tri pomracuvanja,Cad,Izleguvanje na sonceto od Zapad,Izleguvanje na Zivotno (Ed-Dabbe) I OGAN KOJ KE GI SOBERE LUGETO.

Vo Qur'anot i Hadisite,detalno ni e opisano za sekoj predznak na sudniot den i za sekoja pojava,se razbira i za toa,kako ke se zastitime od nea i kako ke ja prepoznaeme.....so toa i Sto ke pravime.
Na primer,za Dedzdzal,naj golemoto Iskusenie za covekot,bi mozel so denovi da pisuvam.Mozebi i ne bi trebalo vaka,no vo posledno vreme,Dedzdzal(neka e prokletstvo na nego) i ucenje za nego,za negovite karakteristiki,opis,lagi,prevari...... mi e mozebi naj interesno i vo posledno citam samo za nego i negovata pojava a i za predznacite na sudniot den.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 21:36
Blagodaram Miralem za iznesuvanje na predznacite na Sudniot den spored Islamot.

Sega STO KONKRETNO DA SE PRAVI ?
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Gideon Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јуни.2007
Поени: 302
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Gideon Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 22:42
A ne znam zasto se vazni pak znacite tolku mnogu....?A?nikoj ne go znae tocnoto vrakanje lugje,moze da se predviduva pretpostavuva..No nas ni ostanuva da cekame...
In God we Trust!
God Bless our Land!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 22:45

Blagodaram Miralem za iznesuvanje na predznacite na Sudniot den spored Islamot.

Sega STO KONKRETNO DA SE PRAVI ?

Messenger... ne veruvam deka so malku zborovi bi mozele da kazeme STO DA SE PRAVI. Da se bara zastita od STVORITELOT e naj kratko sto moze da se kaze. No ne veruvam deka samo tolku te interesira. Malku bi bila ako ti kazam i po nekoja DOVA za zastita od Golemite iskusenija pred sudniot den.Za onie koi znaat,sekako deka treba samo da ja baraat zastitata od Gospodarot no za onie koi ne znaat treba da ja spoznaat.

Eve ke se ponudam,naj kratko sto mozam da napisam za eden od Golemite predznaci na sudniot den,za koe Iskusenie vo golem del se povikani i Hristijanite da pazat,od strana na Islamski naucnici.

"Koj e Dedzdzal"

"El-Mesih" ne e obicen stvor-samo od krv i meso... toj e vo prv red um - prodorna intelektualna snaga i mrak; Toj e ne umorniot kovac,raka koja ja kova ne kovanata covekova nezainteresiranost i zbunetost... Toj e gjavolov medium vo borba i nastojuvanje na suprostavuvanje na Allahovata volja... koja zapocnala uste vo Dzennetot.
I toj go ima gjavoloviot kompleks "Jas sum podobar od nego" (del od aetot od surata El-Bekare),dve zamenki,Jas se odnesuva na Iblis-gjavolot i Nego  se odnesuva na Adem a.s,seme koe go sodrzi korenot od celoto covestvo. Kako sto Iblis sebesi se gleda naj pameten naj moken da bi mu napravil sedzda na Adem a.s... Dedzal e povtoren primerok na Iblis,koj misli deka e podobar od site ostanati,bez razlika dali se Muslimani,Hristijani ili Evrei pa cak i idolopoklonci. Toj misli deka treba da mu se pravi sedzda zatoa sto e "popameten i pomoken".
Roden e vo XVII vek pred novata era. Toj e dolgovecen,starec po svojata doba a mladic po svojata snaga.Hadisi i Hadisi,ni zboruvaat za negovoto ziveenje za vremeto na Bozjite pratenici a.s... za vremeto na Musa a.s i za vremeto na Isa a.s.
Stvoren e kako naj golemo Iskusenie za Covekot.Muhammed a.s rekol deka od Adem a.s do Sudniot den,nema da se pojavi pogolemo iskusenie od Lazniot mesih dedzdal.
Vo Qur'anot ne e spomnat kako Dedzdzal,zatoa sto Allah go ponizuva negovoto ime,zaradi toa sto koga ke dojde negoviot cas da se pojavi,za sebe ke tvrdi deka e bog,ili sin na boga....
Ako e roden 300 godini pred Musa a.s,togas znaci ziveel so sekakov narod,sekakvi kulturi i se razbira,daleku ponapreden so tehnologija od nas. Spored nekoi Islamski naucnici,se pretpostavuva,deka Leteckite Cinii,ne doagjaat od drugi planeti,tuku deka se negov izum.Ima Hadisi koi isto taka ni zboruvaat deka Dedzdzel koga ke se pojavi,ke se dvizi so ogromna brzina,so koja za 40 dena,nema da ostavi nitu grad nitu selo a da ne go poseti. Deka negovoto sredstvo so koe ke se dvizi ke bide zivotno (nareceno za da bide razbirlivo za narodot,ako kazel letecka cinija nebi znaele sto e) a goleminata na zivotnoto e opisana kolku sto e goleminata na edna letecka cinija.
Roden e vo Samireh i odgledan e kaj togasniot vladar a negovite roditeli se ubieni zaradi nego.Radost za negovite roditeli bilo samo negovoto ragjanje. Ova se predpostavki od Islamski naucnici,sekako,potkrepeni so Qur'an i Hadis. Ottuka go dobiva i imeto Samirija,kako sto e i spomnat vo Qur'anot,vo sredba so Musa a.s koga im go izlil zlatnoto tele:

83. "A zašto si prije naroda svoga požurio, o Musa"*

84. "Evo ide za mnom" - odgovori o­n - "a požurio sam k Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan."

85. "Mi smo narod tvoj poslije tvog odlaska u iskušenje doveli" - reče o­n - "njega je zaveo Samirija."

86. I Musa se narodu svome vrati srdit i žalostan. "O narode moj," - reče - "zar vam Gospodar vaš nije dao lijepo obećanje? Zar vam se vrijeme oduljilo, ili hoćete da vas stigne srdžba Gospodara vašeg, pa se zato niste držali obećanja koje ste mi dali!"

87. "Nismo prekršili dato ti obećanje od svoje volje" - odgovoriše. "Bili smo natovareni teretima, nakitom narodnim, pa smo to bacili." A to isto uradio je i Samirija,*

88. pa im izlio tele koje je davalo glas kao da muče,* i o­ni su o­nda rekli: "Ovo je vaš bog i Musaov bog, o­n ga je zaboravio!"

89. Zar o­ni nisu vidjeli da im o­no ni riječi ne odgovara i da od njih ne može nikakvu nevolju otkloniti niti im ikakvu korist pribaviti?

90. A njima je Harun još prije govorio: "O narode moj, vi ste njime samo u iskušenje dovedeni; Gospodar vaš je Milostivi, zato slijedite mene i slušajte naređenje moje!"

91. "Mi ćemo mu se klanjati sve dok nam se ne vrati Musa" - odgovorili su o­ni.

92. "O Harune," - povika Musa - "šta te je spriječilo, kad si ih vidio da su zalutali,

93. da za mnom nisi pošao? Zašto nisi naređenje moje poslušao?"

94. "O sine majke moje," - reče Harun - "ne hvataj me za bradu i za kosu moju! Ja sam se plašio da ti ne rekneš: ’Razdor si među sinovima Israilovim posijao i nisi postupio o­nako kako sam ti rekao.’"

95. "A šta si to ti htio, o Samirija?" - upita Musa.

96. "Ja sam vidio o­no što o­ni nisu vidjeli" - odgovori o­n - "pa sam šaku zemlje ispod izaslanikove stope uzeo i to bacio, i eto tako je u mojoj duši ponikla zla misao."

97. "E o­nda se gubi!" - reče Musa - "čitavog svog života ćeš govoriti: ’Neka me niko ne dotiče!’, a čeka te još i određeni čas koji te neće mimoići. Pogledaj samo ovog tvog ’boga’ kojem si se klanjao; mi ćemo ga, sigurno, spaliti i po moru mu prah rasuti.

98. Vaš bog je - Allah, drugog boga, osim Njega, nema! o­n sve zna!"

Vredi nekolku pati da se procitaat Qur'anskite aeti i da se zamoli Bog za inspiracija. Jasno moze da vidime deka koga Musa a.s ke se nalutel,spremen bil se' da napravi vo Imeto na Allah. Kamenjata na koi bile zapisani Zapovedite Bozji gi frlil vrz teleto,so koi go zapalil. Negoviot roden brat Harun za kosa go drzi i za brada,krivejki go zasto ne go obavestil koga videl deka skrsnale.... toj go potsetuva na negovata majka,kako bi go smiril.... dodeka so Samiria smireno razgovara i nego ni pipa. Zatoa sto nemu ne mu bilo dadeno da go ubie,tuku nego ke go ubie Isa a.s. a čeka te još i određeni čas koji te neće mimoići. Sto znaci,daden mu e rok na ziveenje,kako sto mu e dadeno na Iblis-Gjavolot i na Isa a.s.

Konkretno,sto ve interesira,ke mi bide zadovolstvo da vi pisuvam.
Кон врв
MoNiKa Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Јули.2007
Поени: 197
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MoNiKa Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 22:56
PRVO TREBA DA DOJDE ANTI HRISTOS I POSLE 6 MESECI KE DOJDE HRISTOT Embarrassed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 23:18
Originally posted by Gideon Gideon напиша:

A ne znam zasto se vazni pak znacite tolku mnogu....?A?nikoj ne go znae tocnoto vrakanje lugje,moze da se predviduva pretpostavuva..No nas ni ostanuva da cekame...

Sekako deka trebaat znaci,opis.... pred da se pojavi Isa a.s ke se pojavi Dedzdzal-Antihrist(kako sto veli i monika),koj za sebe ke tvrdi deka e bog.... kako ke napravis razlika(ti koj isto taka veruvas vo bogocovek) pomegju nego i Isus ? I toj,Antihrist ke pravi cuda,ke bide naj golemo iskusenie za covekot.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 11.Јули.2007 во 23:46
Miralem, znachi na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI, ti velish deka treba da se bara zashtita od Stvoritelot.

Sega, spored tolkuvanjata od Bibilijata se veli deka ke se spasat samo okolu 144.000 lugje, dodeka site ostanati ke bidat unishteni zaedno so celata zemja. Znachi umiraat okolu 9-10 milijardi lugje nezasluzhni za Bozhjata milost. Iako shansite za spasenie spored toa ni se nikakvi, ajde da pretpostavime deka toa sepak teoretski e vozmozhno... STO TREBA KONKRETNO DA PRAVIME VO BARANJETO ZASHTITA OD STVORITELOT za da bideme spaseni.

Zamisli me deka sum nekoj neobrazuvan chovek od planina, nekoj koj ne mozhe da si go prochita imeto, a da ne zboruvame za Biblija ili Koran. Sto ke mu sovetuvash nemu KONKRETNO da pravi bidejki za nego laichkiot odgovor baraj zashtita od Stvoritelot ne znachi nishto. Kako da bara zashtita od Stvoritelot, na koj nachin, sto da napravi za da bide tochno kako sto treba, koja e "formulata"?

Ili uste polesno prashano, STO PRAVISH TI KONKRETNO VO VRSKA SO TOA?. Akcentot na prashanjeto e na zborot KONKRETNO.

Изменето од Messenger - 11.Јули.2007 во 23:47
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2007 во 00:39

Messanger,
Не си ти единствениот што го поставил тоа прашање. Истото тоа прашање едни луѓе му го поставија на апостолот Петар после неговата мини проповед...
"А кога го чуја тоа, ги засегна во срцето, и му рекоа на Петар и на другите апостоли: Мажи, браќа, што да правиме?
А Петар им рече: Покајте се и секој од вас да се крсти во името на Исус за простување на вашите гревови" Дела 2:37-38
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2007 во 00:47
EvAngelos,

Znacji tvojot odgovor na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI ? se sveduva na pokajanie i krstenje vo imeto na Isus za prostuvanje na nash*te grevovi.

Samo toa? Znachi site ako go pravime toa ke bideme spaseni?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2007 во 01:09

Sega, spored tolkuvanjata od Bibilijata se veli deka ke se spasat samo okolu 144.000 lugje, dodeka site ostanati ke bidat unishteni zaedno so celata zemja. Znachi umiraat okolu 9-10 milijardi lugje nezasluzhni za Bozhjata milost.

Ова е погрешно толкување. Веднаш после тие "144.000" (за кои во друга прилика би зборувале), апостолот пишува...

"Потоа видов, и ете: големо мноштво на народ - што никој не можеше да го изброи -  од сите народности и племиња и народи и јазици, како стојат пред престолот и пред Јагнето, облечени со бели облеки..." Октровение 7:9

За горните 144.000 се избројани, а за ова "големо стадо" апостолот вели дека не се избројани.
За горните 144.000 се вели дека се од Израилевите синови, а за овие се вели дека се од сите народности и племиња и народи и јазици..
Значи овие вториве не се исти со тие првите.

Од друга страна за вторите се вели дека стојат пред престотлот на Јагнето облечени во бели облеки, значи се спасени и оправдани.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2007 во 01:10

Originally posted by MoNiKa MoNiKa напиша:

PRVO TREBA DA DOJDE ANTI HRISTOS I POSLE 6 MESECI KE DOJDE HRISTOT Embarrassed

Ваков податок нема во Библијата!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Јули.2007 во 01:18

EvAngelos,

Znacji tvojot odgovor na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI ? se sveduva na pokajanie i krstenje vo imeto na Isus za prostuvanje na nash*te grevovi.

Samo toa? Znachi site ako go pravime toa ke bideme spaseni?

Точно. Доколку сите искрено се покаеме и крстиме (во библиското значење на овие поими - подоле ќе објаснам) ќе бидеме спасени.

Библиско покајание = Зборот "Покајание" во Библијата доаѓа од грчкиот збор "Metanoja" што значи Промена на патот/правецот или во динамичен превод "Промен на Умот/Ставовите". Така што овој термин многу се разликува од она народното "се кајам" кое повеќе значи "извини".
Библиското покание е подлабоко и потемелно. Тоа повикува на поискрено каење од нашите гревови, промена на ставот кон гревот (до вчера сум уживал во него, од денес го мразам), одрекување од грешната придода, вртење 180 степени кон Христовиот пат и следење на тој фокус..

Библиското крштевање следи после покајанието, и верата (целосна доверба) во Исус Христос. Тоа е завет кој го даваме пред Бог дека се одрекуваме од стариот, телесен и себичен живот и од сега па натаму живееме за Христос, за Неговата воља, за Царството Небесно  итн.
Библиското крштевање не е само еден обичен ритуал на кој се јадат мекици и се веселат роднините, жално е што е најчесто така кај нас, ама овде го застапуваме Изворното Библиско учење за крштевањето и во таа светлина збориме.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,282 секунди.