ЗНАЦИТЕ ЗА ВТОРОТО ДОАЃАЊЕ НА ИСУС
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8377
Датум на принтање: 26.Ноември.2024 во 00:29 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ЗНАЦИТЕ ЗА ВТОРОТО ДОАЃАЊЕ НА ИСУС
Постирано од: rome
Наслов: ЗНАЦИТЕ ЗА ВТОРОТО ДОАЃАЊЕ НА ИСУС
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 15:39
KOGA KE SE VRATI HRISTOS DALI KE NAJDE VERBA VO SVETOT LUKA 18;8.A ZNACITE SE TUKA ZA VRAKANJETO NA HRISTOS.DALI GI ZNAETE.A ZA NEZNAENJE NEMA OPRAVDANJE.
------------- Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
Коментари:
Постирано од: brza
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 15:45
nema rome,...pa,makar i umrel,...,....a i da znael ,..djabe mu e ako ne veruval,...i taka i taka mu nema spas,..od pekolot!
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 15:55
EH BRZA KOLKU SE KONTRADIKTOVAS AKO NEMA BOG I HRISTOS NEMA NI PEKOL RAZMISLI
|
Постирано од: LEGENDA
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 18:13
ja ne gi znam ..prosvetli me
------------- www.hjspain.com
|
Постирано од: goor
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 21:48
pa ne gi znam znacite ama imam slusnato deka samo 3600 luge ke se spasat od pekolot posle negovoto vtoro doaganje........
ama ne veruvam vo toa
------------- end off days 15...14...13....
|
Постирано од: vd
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 22:41
христијаните, не ги знаете знаците ?!
|
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 23:13
ne
|
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 23:14
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 23:17
e dobro de ...aj koi se znacite ziti kariera
|
Датум на внесување: 10.Јули.2007 во 23:22
нека ти каже некој христијанин.
|
Постирано од: Gideon
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 01:18
hehe,kakvi znaci bre i kakvi 3600 lugje kje se spasat ova nema nikakva smilsa... Nikoj ne znae koga ke se vrati Isus...vo Psimoto ubavo se si e kazano,tie znacite za krajot na svetot se dosta ocigledni,voni,katastrofi,globalno zatopluvanje se e ubavo...izneseno i objasneto...Nie samo treba da cekame ma Sudniot Den...Ama so verba i razum...Nisto povekje...
Is the End of the World as we know it...?
------------- In God we Trust!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 12:55
legenda i mist oti tolku ste tupi kako da ne znaete a ti mist ne se praj znaen oti ne si .legenda a ti si se narekol vernik a pojma nemas od verba vo Hristos.za znacite se okolu nas ama koj da gi vidi?onie sto se praat znaeni vo ateism ili vo kuznaj sto?aman te be narode aj samo edno ke vi potkazam koj sakase da bidi glaven na eu i zosto?i za znameto na eu ima znacenje.i zosto 2 kompanii vo usa se borat za koj da dobie pravo za da gi zabelezi lugeto?ve molam razmislete i kazete .a potoa jas ke vi osvetlam nekoi raboti.
|
Постирано од: PravoNagore
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 15:14
dokolku dojde do vtoroto doaganje na isus...ke znam deka navistina sme si go zasluzile toa...
-------------
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 15:18
Ej Taka nagore samo Pravo...Ubavo iskazano....Cul te Gospod!
God Bless our Land!
|
Постирано од: Miralem1
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 20:13
Rome,,, zatoa te prasuvaat,kazi im koi se znacite,ako znaes,,, a veruvam deka znaes.
Zemi sega biblija i za inat site po red napisiim gi i kazi im kade toa vo biblijata poubavo da si go procitaat.Znaat samo da zboruvaat.Kazi im.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 20:32
Ova mi bila odsekogash interesna tema za nabljudubvanje na reakcijata na lugjeto.
Kako prvo, ova ne e nishto novo bidejki Armagedon i doagjanjeto na Isus se ochekuva so nesmalen interes veke 2000 godini, a kako vtoro ne ednas lugjeto se izlazhale vo predviduvanjata. Vo posledno vreme toa beshe najintenzivno za vreme na Prvata svetska vojna koga se gineshe kako nikogash do togash (pa duri i se formiraa grupi za oficijalen Isusov dochek), za vreme na Vtorata svetska vojna koga se odbelezhuvaa lugjeto so tetoviranje na brojot na racete vo germanskite logori, pa eve denes so otvaranje “finalna i vechna vojna protiv terorizmot” od edna strana i vojna protiv “nevernicite” od druga strana.
Ne sakam da gi iritiram vernicite vo bilo koja vera ili onie koi veruvaat deka sudniot den doagja tokmu vo vremeto na nasheto postoenje, no imam edno prashanje za site niv:
Dobro, da pretpostavime deka toa ke se sluchi sega i deka mora da bide taka bidejki e sudbinski predvideno vo videnijata na onie koi ja pratile taa poraka do nas. Moeto prashanje do vas e :
STO KONKRETNO DA SE PRAVI?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 21:04
Messenger напиша:
Ova mi bila odsekogash interesna tema za nabljudubvanje na reakcijata na lugjeto.
Kako prvo, ova ne e nishto novo bidejki Armagedon i doagjanjeto na Isus se ochekuva so nesmalen interes veke 2000 godini, a kako vtoro ne ednas lugjeto se izlazhale vo predviduvanjata. Vo posledno vreme toa beshe najintenzivno za vreme na Prvata svetska vojna koga se gineshe kako nikogash do togash (pa duri i se formiraa grupi za oficijalen Isusov dochek), za vreme na Vtorata svetska vojna koga se odbelezhuvaa lugjeto so tetoviranje na brojot na racete vo germanskite logori, pa eve denes so otvaranje “finalna i vechna vojna protiv terorizmot” od edna strana i vojna protiv “nevernicite” od druga strana.
Ne sakam da gi iritiram vernicite vo bilo koja vera ili onie koi veruvaat deka sudniot den doagja tokmu vo vremeto na nasheto postoenje, no imam edno prashanje za site niv:
Dobro, da pretpostavime deka toa ke se sluchi sega i deka mora da bide taka bidejki e sudbinski predvideno vo videnijata na onie koi ja pratile taa poraka do nas. Moeto prashanje do vas e :
STO KONKRETNO DA SE PRAVI? |
Ima pomali predznaci na Sudniot den i ima Pogolemi predznaci. Pomalite,gotovo site se ispolnile (zboruvam za onie spored Islamot).
Ostanuvaat uste onie poslednite i Pogolemite. Muhammed s.a.w.s rekol deka pred sudniot den Mazite ke bidat kako zeni a zenite kako mazi. Edno vreme,koga zenite pocnaa da nosat tesni pantaloni,da gi kratat kosite a maskite pocnaa da nosat obetki,da gi pustaat kosite,,, se velese i se spomnuvase ovoj Hadis... no denes tocno se ispolni. Denes gi menuvaat duri i polnite organi.
Vo poslednite predznaci spagjaat: Pojava na Lazniot Mesih Dedzal-Antihrist,Sleguvanje na Isa a.s-Isus,Jedzudz i Medzudz-Gog i Magog,Tri pomracuvanja,Cad,Izleguvanje na sonceto od Zapad,Izleguvanje na Zivotno (Ed-Dabbe) I OGAN KOJ KE GI SOBERE LUGETO.
Vo Qur'anot i Hadisite,detalno ni e opisano za sekoj predznak na sudniot den i za sekoja pojava,se razbira i za toa,kako ke se zastitime od nea i kako ke ja prepoznaeme.....so toa i Sto ke pravime.
Na primer,za Dedzdzal,naj golemoto Iskusenie za covekot,bi mozel so denovi da pisuvam.Mozebi i ne bi trebalo vaka,no vo posledno vreme,Dedzdzal(neka e prokletstvo na nego) i ucenje za nego,za negovite karakteristiki,opis,lagi,prevari...... mi e mozebi naj interesno i vo posledno citam samo za nego i negovata pojava a i za predznacite na sudniot den.
------------- Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 21:36
Blagodaram Miralem za iznesuvanje na predznacite na Sudniot den spored Islamot.
Sega STO KONKRETNO DA SE PRAVI ?
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 22:42
A ne znam zasto se vazni pak znacite tolku mnogu....?A?nikoj ne go znae tocnoto vrakanje lugje,moze da se predviduva pretpostavuva..No nas ni ostanuva da cekame...
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 22:45
Messenger напиша:
Blagodaram Miralem za iznesuvanje na predznacite na Sudniot den spored Islamot.
Sega STO KONKRETNO DA SE PRAVI ? |
Messenger... ne veruvam deka so malku zborovi bi mozele da kazeme STO DA SE PRAVI. Da se bara zastita od STVORITELOT e naj kratko sto moze da se kaze. No ne veruvam deka samo tolku te interesira. Malku bi bila ako ti kazam i po nekoja DOVA za zastita od Golemite iskusenija pred sudniot den.Za onie koi znaat,sekako deka treba samo da ja baraat zastitata od Gospodarot no za onie koi ne znaat treba da ja spoznaat.
Eve ke se ponudam,naj kratko sto mozam da napisam za eden od Golemite predznaci na sudniot den,za koe Iskusenie vo golem del se povikani i Hristijanite da pazat,od strana na Islamski naucnici.
"Koj e Dedzdzal"
"El-Mesih" ne e obicen stvor-samo od krv i meso... toj e vo prv red um - prodorna intelektualna snaga i mrak; Toj e ne umorniot kovac,raka koja ja kova ne kovanata covekova nezainteresiranost i zbunetost... Toj e gjavolov medium vo borba i nastojuvanje na suprostavuvanje na Allahovata volja... koja zapocnala uste vo Dzennetot.
I toj go ima gjavoloviot kompleks "Jas sum podobar od nego" (del od aetot od surata El-Bekare),dve zamenki,Jas se odnesuva na Iblis-gjavolot i Nego se odnesuva na Adem a.s,seme koe go sodrzi korenot od celoto covestvo. Kako sto Iblis sebesi se gleda naj pameten naj moken da bi mu napravil sedzda na Adem a.s... Dedzal e povtoren primerok na Iblis,koj misli deka e podobar od site ostanati,bez razlika dali se Muslimani,Hristijani ili Evrei pa cak i idolopoklonci. Toj misli deka treba da mu se pravi sedzda zatoa sto e "popameten i pomoken".
Roden e vo XVII vek pred novata era. Toj e dolgovecen,starec po svojata doba a mladic po svojata snaga.Hadisi i Hadisi,ni zboruvaat za negovoto ziveenje za vremeto na Bozjite pratenici a.s... za vremeto na Musa a.s i za vremeto na Isa a.s.
Stvoren e kako naj golemo Iskusenie za Covekot.Muhammed a.s rekol deka od Adem a.s do Sudniot den,nema da se pojavi pogolemo iskusenie od Lazniot mesih dedzdal.
Vo Qur'anot ne e spomnat kako Dedzdzal,zatoa sto Allah go ponizuva negovoto ime,zaradi toa sto koga ke dojde negoviot cas da se pojavi,za sebe ke tvrdi deka e bog,ili sin na boga....
Ako e roden 300 godini pred Musa a.s,togas znaci ziveel so sekakov narod,sekakvi kulturi i se razbira,daleku ponapreden so tehnologija od nas. Spored nekoi Islamski naucnici,se pretpostavuva,deka Leteckite Cinii,ne doagjaat od drugi planeti,tuku deka se negov izum.Ima Hadisi koi isto taka ni zboruvaat deka Dedzdzel koga ke se pojavi,ke se dvizi so ogromna brzina,so koja za 40 dena,nema da ostavi nitu grad nitu selo a da ne go poseti. Deka negovoto sredstvo so koe ke se dvizi ke bide zivotno (nareceno za da bide razbirlivo za narodot,ako kazel letecka cinija nebi znaele sto e) a goleminata na zivotnoto e opisana kolku sto e goleminata na edna letecka cinija.
Roden e vo Samireh i odgledan e kaj togasniot vladar a negovite roditeli se ubieni zaradi nego.Radost za negovite roditeli bilo samo negovoto ragjanje. Ova se predpostavki od Islamski naucnici,sekako,potkrepeni so Qur'an i Hadis. Ottuka go dobiva i imeto Samirija,kako sto e i spomnat vo Qur'anot,vo sredba so Musa a.s koga im go izlil zlatnoto tele:
83. "A zašto si prije naroda svoga požurio, o Musa"*
84. "Evo ide za mnom" - odgovori on - "a požurio sam k Tebi, Gospodaru moj, da budeš zadovoljan."
85. "Mi smo narod tvoj poslije tvog odlaska u iskušenje doveli" - reče on - "njega je zaveo Samirija."
86. I Musa se narodu svome vrati srdit i žalostan. "O narode moj," - reče - "zar vam Gospodar vaš nije dao lijepo obećanje? Zar vam se vrijeme oduljilo, ili hoćete da vas stigne srdžba Gospodara vašeg, pa se zato niste držali obećanja koje ste mi dali!"
87. "Nismo prekršili dato ti obećanje od svoje volje" - odgovoriše. "Bili smo natovareni teretima, nakitom narodnim, pa smo to bacili." A to isto uradio je i Samirija,*
88. pa im izlio tele koje je davalo glas kao da muče,* i oni su onda rekli: "Ovo je vaš bog i Musaov bog, on ga je zaboravio!"
89. Zar oni nisu vidjeli da im ono ni riječi ne odgovara i da od njih ne može nikakvu nevolju otkloniti niti im ikakvu korist pribaviti?
90. A njima je Harun još prije govorio: "O narode moj, vi ste njime samo u iskušenje dovedeni; Gospodar vaš je Milostivi, zato slijedite mene i slušajte naređenje moje!"
91. "Mi ćemo mu se klanjati sve dok nam se ne vrati Musa" - odgovorili su oni.
92. "O Harune," - povika Musa - "šta te je spriječilo, kad si ih vidio da su zalutali,
93. da za mnom nisi pošao? Zašto nisi naređenje moje poslušao?"
94. "O sine majke moje," - reče Harun - "ne hvataj me za bradu i za kosu moju! Ja sam se plašio da ti ne rekneš: ’Razdor si među sinovima Israilovim posijao i nisi postupio onako kako sam ti rekao.’"
95. "A šta si to ti htio, o Samirija?" - upita Musa.
96. "Ja sam vidio ono što oni nisu vidjeli" - odgovori on - "pa sam šaku zemlje ispod izaslanikove stope uzeo i to bacio, i eto tako je u mojoj duši ponikla zla misao."
97. "E onda se gubi!" - reče Musa - "čitavog svog života ćeš govoriti: ’Neka me niko ne dotiče!’, a čeka te još i određeni čas koji te neće mimoići. Pogledaj samo ovog tvog ’boga’ kojem si se klanjao; mi ćemo ga, sigurno, spaliti i po moru mu prah rasuti.
98. Vaš bog je - Allah, drugog boga, osim Njega, nema! on sve zna!"
Vredi nekolku pati da se procitaat Qur'anskite aeti i da se zamoli Bog za inspiracija. Jasno moze da vidime deka koga Musa a.s ke se nalutel,spremen bil se' da napravi vo Imeto na Allah. Kamenjata na koi bile zapisani Zapovedite Bozji gi frlil vrz teleto,so koi go zapalil. Negoviot roden brat Harun za kosa go drzi i za brada,krivejki go zasto ne go obavestil koga videl deka skrsnale.... toj go potsetuva na negovata majka,kako bi go smiril.... dodeka so Samiria smireno razgovara i nego ni pipa. Zatoa sto nemu ne mu bilo dadeno da go ubie,tuku nego ke go ubie Isa a.s. a čeka te još i određeni čas koji te neće mimoići. Sto znaci,daden mu e rok na ziveenje,kako sto mu e dadeno na Iblis-Gjavolot i na Isa a.s.
Konkretno,sto ve interesira,ke mi bide zadovolstvo da vi pisuvam.
|
Постирано од: MoNiKa
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 22:56
PRVO TREBA DA DOJDE ANTI HRISTOS I POSLE 6 MESECI KE DOJDE HRISTOT
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 23:18
Gideon напиша:
A ne znam zasto se vazni pak znacite tolku mnogu....?A?nikoj ne go znae tocnoto vrakanje lugje,moze da se predviduva pretpostavuva..No nas ni ostanuva da cekame... |
Sekako deka trebaat znaci,opis.... pred da se pojavi Isa a.s ke se pojavi Dedzdzal-Antihrist(kako sto veli i monika),koj za sebe ke tvrdi deka e bog.... kako ke napravis razlika(ti koj isto taka veruvas vo bogocovek) pomegju nego i Isus ? I toj,Antihrist ke pravi cuda,ke bide naj golemo iskusenie za covekot.
|
Датум на внесување: 11.Јули.2007 во 23:46
Miralem, znachi na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI, ti velish deka treba da se bara zashtita od Stvoritelot.
Sega, spored tolkuvanjata od Bibilijata se veli deka ke se spasat samo okolu 144.000 lugje, dodeka site ostanati ke bidat unishteni zaedno so celata zemja. Znachi umiraat okolu 9-10 milijardi lugje nezasluzhni za Bozhjata milost. Iako shansite za spasenie spored toa ni se nikakvi, ajde da pretpostavime deka toa sepak teoretski e vozmozhno... STO TREBA KONKRETNO DA PRAVIME VO BARANJETO ZASHTITA OD STVORITELOT za da bideme spaseni.
Zamisli me deka sum nekoj neobrazuvan chovek od planina, nekoj koj ne mozhe da si go prochita imeto, a da ne zboruvame za Biblija ili Koran. Sto ke mu sovetuvash nemu KONKRETNO da pravi bidejki za nego laichkiot odgovor baraj zashtita od Stvoritelot ne znachi nishto. Kako da bara zashtita od Stvoritelot, na koj nachin, sto da napravi za da bide tochno kako sto treba, koja e "formulata"?
Ili uste polesno prashano, STO PRAVISH TI KONKRETNO VO VRSKA SO TOA?. Akcentot na prashanjeto e na zborot KONKRETNO.
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 00:39
Messenger напиша:
STO KONKRETNO DA SE PRAVI? |
Messanger,
Не си ти единствениот што го поставил тоа прашање. Истото тоа прашање едни луѓе му го поставија на апостолот Петар после неговата мини проповед...
"А кога го чуја тоа, ги засегна во срцето, и му рекоа на Петар и на другите апостоли: Мажи, браќа, што да правиме?
А Петар им рече: Покајте се и секој од вас да се крсти во името на Исус за простување на вашите гревови" Дела 2:37-38
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 00:47
EvAngelos,
Znacji tvojot odgovor na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI ? se sveduva na pokajanie i krstenje vo imeto na Isus za prostuvanje na nash*te grevovi.
Samo toa? Znachi site ako go pravime toa ke bideme spaseni?
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 01:09
Messenger напиша:
Sega, spored tolkuvanjata od Bibilijata se veli deka ke se spasat samo okolu 144.000 lugje, dodeka site ostanati ke bidat unishteni zaedno so celata zemja. Znachi umiraat okolu 9-10 milijardi lugje nezasluzhni za Bozhjata milost. |
Ова е погрешно толкување. Веднаш после тие "144.000" (за кои во друга прилика би зборувале), апостолот пишува...
"Потоа видов, и ете: големо мноштво на народ - што никој не можеше да го изброи - од сите народности и племиња и народи и јазици, како стојат пред престолот и пред Јагнето, облечени со бели облеки..." Октровение 7:9
За горните 144.000 се избројани, а за ова "големо стадо" апостолот вели дека не се избројани.
За горните 144.000 се вели дека се од Израилевите синови, а за овие се вели дека се од сите народности и племиња и народи и јазици..
Значи овие вториве не се исти со тие првите.
Од друга страна за вторите се вели дека стојат пред престотлот на Јагнето облечени во бели облеки, значи се спасени и оправдани.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 01:10
MoNiKa напиша:
PRVO TREBA DA DOJDE ANTI HRISTOS I POSLE 6 MESECI KE DOJDE HRISTOT |
Ваков податок нема во Библијата!
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 01:18
Messenger напиша:
EvAngelos,
Znacji tvojot odgovor na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI ? se sveduva na pokajanie i krstenje vo imeto na Isus za prostuvanje na nash*te grevovi.
Samo toa? Znachi site ako go pravime toa ke bideme spaseni? |
Точно. Доколку сите искрено се покаеме и крстиме (во библиското значење на овие поими - подоле ќе објаснам) ќе бидеме спасени.
Библиско покајание = Зборот "Покајание" во Библијата доаѓа од грчкиот збор "Metanoja" што значи Промена на патот/правецот или во динамичен превод "Промен на Умот/Ставовите". Така што овој термин многу се разликува од она народното "се кајам" кое повеќе значи "извини".
Библиското покание е подлабоко и потемелно. Тоа повикува на поискрено каење од нашите гревови, промена на ставот кон гревот (до вчера сум уживал во него, од денес го мразам), одрекување од грешната придода, вртење 180 степени кон Христовиот пат и следење на тој фокус..
Библиското крштевање следи после покајанието, и верата (целосна доверба) во Исус Христос. Тоа е завет кој го даваме пред Бог дека се одрекуваме од стариот, телесен и себичен живот и од сега па натаму живееме за Христос, за Неговата воља, за Царството Небесно итн.
Библиското крштевање не е само еден обичен ритуал на кој се јадат мекици и се веселат роднините, жално е што е најчесто така кај нас, ама овде го застапуваме Изворното Библиско учење за крштевањето и во таа светлина збориме.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 02:43
EvAngelos,
Demokratski ke se slozhime deka nema sekogas da se slozhuvame vo se, neli?
Otkrovenie 7.3:
Ne pakostete i na zemjata, nitu na moreto, nitu pak na drvjata, dodeka ne im stavime pechat vrz chelata na slugite na nashiot Bog!
Otkrovenie 7.4:
I go chuv brojot na odbelezhenite so pechat: sto i chetirieset i chetiri iljadi bea odbelezheni od site kolena na sinovite Izrailevi.
Jasno, glasno i precizno se kazhuva kolku ke bidat spaseni pred da se unishti zemjata.
Posle kazhuvanjeto koi se tie 144.000 lugje spored nivnoto poteklo, se veli:
Otkovenie 7.9:
Potoa vidov, i ete, golemo mnozhestvo narod, koe sto nikoj ne mozheshe da go prebroi - od site pleminja i kolena, narodi i jazici, tie stoeja pred prestolot i pred Aglecot, oblecheni vo beli obleki i so palmovi granchinja vo racete.
Koi se tie lugje koi vo tolkav broj stojat pred Boga oblecheni vo belo? Ne mozhete da se setite koga e se stoi pred Boga vo belo i koi se navistina ovie dushi? Ke ve potsetat ovie zborovi, pishani samo nekolku pasusi ponapred:
Otkrovenie 6.9:
A koga go simna pettiot pechat, pod zhrtvenikot gi vidov dush*te zaklani zaradi slovoto Bozhjo i za svedoshtvoto, sto go imaa
6.10:
i vikaa so visok glas, velejki: "Do koga, Vladiko, sveti i vistiniti, nema da sudish i da im se odmazduvash za nashata krv na onie, sto zhiveat na zemjata?"
6.11:
I na sekogo od niv im se dadoa beli obleki i im se reche da pochinat ushte malku vreme, dodeka ne se dopolni brojot na nivnite sotrudnici i braka, sto ke bidat ubieni, kako i tie.
Mnoshtvoto narod, oblecheni vo belo so maslinovi granchinja, koi vo toj moment stojat pred Boga ne se nikoi drugi tuku onie odamna zaginatite za Negovoto slovo. Toa e mnogu jasno i ednostavno i tuka nema nikakva nejasnotija koja mozhe da se interpretira na nekakov drug nachin.
Izvini EvAngelos, ama tuka tvoeto tvrdenje ne faka mesto iako zvuchi mnogu ubavo, nadezhno i uspokojuvachki za lugjevo koi gi chitaat ovie redovi.
Ushte neshto... ne samo sto onie 144.000 lugje koi ke bidat spaseni se Izraelovi sinovi (koj saka da gi doznae iminjata na nivnite kolena neka pogledne Otkrovenie od 7.5 do 7.8), tuku podocna tie se ushte poprecizno opishani:
Otkrovenie 14.4:
Tie se, shto ne se oskvernija so zhena, bidejki se devstveni; tie se, sto vrvat po Agnecot, kade i da odi. Tie se otkupeni megju lugjeto, prvenci na Boga i na Agnecot.
Sega nema potreba da se chudite i da se raspravate zoshto sveshtenicite se oddavat na celibat. Vistinskiot odgovor nema da go najdete vo nitu edno nivno objasnuvanje nameneto za vernicite bidejki sepak... brojot e ogranichen! Ova neka ostane nasha mala tajna.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 08:11
Messenger напиша:
Otkrovenie 7.3: Ne pakostete i na zemjata, nitu na moreto, nitu pak na drvjata, dodeka ne im stavime pechat vrz chelata na slugite na nashiot Bog!
Otkrovenie 7.4: I go chuv brojot na odbelezhenite so pechat: sto i chetirieset i chetiri iljadi bea odbelezheni od site kolena na sinovite Izrailevi.
Jasno, glasno i precizno se kazhuva kolku ke bidat spaseni pred da se unishti zemjata.
|
Јасно, гласно и прецизно се кажува дека тоа е бројката на Божјите избраници кои ќе бидат поштедени во времето на уништувањето на Земјата, а не на сите спасени луѓе. Во таа бројка не се вклучени ниту апостолите, ниту било кој ученик од времето на Исус, и што значи дека тие нема да се спасат? Па за некои дирекно е кажано дека ќе бидат со Исус во рајот (на пример разбојникот на крстос).
Messeger напиша:
Posle kazhuvanjeto koi se tie 144.000 lugje spored nivnoto poteklo, se veli:
Otkovenie 7.9: Potoa vidov, i ete, golemo mnozhestvo narod, koe sto nikoj ne mozheshe da go prebroi - od site pleminja i kolena, narodi i jazici, tie stoeja pred prestolot i pred Aglecot, oblecheni vo beli obleki i so palmovi granchinja vo racete.
Koi se tie lugje koi vo tolkav broj stojat pred Boga oblecheni vo belo? Ne mozhete da se setite koga e se stoi pred Boga vo belo i koi se navistina ovie dushi?
|
Многу јасно си пишува стихот "непребројаните", "од сите племиња и колена, народи и јазици", додека за овие пребројани 144.000 е кажано дека ќе бидат од Израилевите синови - евреи.
Messenger напиша:
Ke ve potsetat ovie zborovi, pishani samo nekolku pasusi ponapred:
Otkrovenie 6.9: A koga go simna pettiot pechat, pod zhrtvenikot gi vidov dush*te zaklani zaradi slovoto Bozhjo i za svedoshtvoto, sto go imaa 6.10: i vikaa so visok glas, velejki: "Do koga, Vladiko, sveti i vistiniti, nema da sudish i da im se odmazduvash za nashata krv na onie, sto zhiveat na zemjata?" 6.11: I na sekogo od niv im se dadoa beli obleki i im se reche da pochinat ushte malku vreme, dodeka ne se dopolni brojot na nivnite sotrudnici i braka, sto ke bidat ubieni, kako i tie.
Mnoshtvoto narod, oblecheni vo belo so maslinovi granchinja, koi vo toj moment stojat pred Boga ne se nikoi drugi tuku onie odamna zaginatite za Negovoto slovo. Toa e mnogu jasno i ednostavno i tuka nema nikakva nejasnotija koja mozhe da se interpretira na nekakov drug nachin.
|
Овие стихови (6:10-11) се пред горниот стих (7:9) и не се однесуваат на "големото стадо". Никаде не е кажано дека тоа се иститие "бели облеки". Изразот "бела облека" или "облечен во бела облека" значи "исчистен од гревот" или "оправдан од Бог", и тоа е свадбеното руво без кое никој нема да влезе на Свадбата на Јагнето - во Небесното Царство. А цената за таквата облека не мора секогаш да е плаќање со живот. Апостол Јован на пример не ја платил со живот (не умрел маченички за Христос).
Messenger напиша:
Ushte neshto... ne samo sto onie 144.000 lugje koi ke bidat spaseni se Izraelovi sinovi (koj saka da gi doznae iminjata na nivnite kolena neka pogledne Otkrovenie od 7.5 do 7.8), tuku podocna tie se ushte poprecizno opishani:
Otkrovenie 14.4: Tie se, shto ne se oskvernija so zhena, bidejki se devstveni; tie se, sto vrvat po Agnecot, kade i da odi. Tie se otkupeni megju lugjeto, prvenci na Boga i na Agnecot.
Sega nema potreba da se chudite i da se raspravate zoshto sveshtenicite se oddavat na celibat. Vistinskiot odgovor nema da go najdete vo nitu edno nivno objasnuvanje nameneto za vernicite bidejki sepak... brojot e ogranichen! Ova neka ostane nasha mala tajna. |
А што е со женетиот апостол Петар кој е наречен "столб на верата" и на кого Христос му ги дава "клучевите на Божјото Царство"? Зарем он нема да биде спасен затоа што не се решил на целибат?
144.000 се посебни Божји избраници кои имаат посебен позив во службата за спасувањето на црквата и во проповедањето на евангелието во најтешките времиња околу Армагедон. Тие ќе бидат и посебно наградени за тоа. Но и "големото" стадо нема да остане без својата награда, а таа е ако ништо друго, спасение на своите души и вечен живот во Небесното Царство.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 12:28
messenger-sakav da ti odgovoram na nekolku tvoi prasanja.avangelos sto pisa za 144,000 je tocno samo da ti objasnam od druga strana ovie 144,000 spacialno ke se samo za evrejte koi ne go prigatija Isus kako spasitel vo golemata tribulacia ,Ama biblijata veli oti 2/3 od niv evrejte ke bidat otepani a ostanatata tretina ke bidat skrieni vo jordan i spaseni.A ovie 144.000 ke moraat da ja propovedvaat biblijata so na makelzidik judaja pismoto,oti zaonistite i pravoslavnite evrej ne go prifatija Isus bidejki go cekaja spasitelot da dojdi od levi na aron bratot na mozes pismoto, Sega za vtoroto idene na Hristos kako sto ti rece sekoja generacija go cekase nemoj da ne zaboraes 2 mnogu vazni raboti sto je dokaz oti Hristos ke se vrati vo nasa generacija 1 trebase izrael da postani nacija kako sto postana vo 1948 poslem vtoriot svetski rat,a 2 i najvazen znak je teknologijata,vo nikoja druga generacija ne mozese odsvem ovaa za gjavolot da gi obelezi nivnite deca so nivniot znak koj je mikrocip,oti otkrevenieto 13 pisi nikoj ne mozi da kupva ili da prodava bez znakot na gjavolot koj je ili brojot ili imeto na satanata. No ti isto prasa nekolku pati za sto da napravime za da se spasime?evangelost sto pisa treba da se pokaes toa je tocno sve ke je oprosteno i nema sto da se plasis.Gledaj ja situlacijata vo jerusalem toj je stariot saat po koj Bog raboti za vtoroto vrakanje na Hristos,nie sne pobednici i nema sto da se plasime ama onie sto plukaja i sto plukaat na krstot neka se plasat.razmisli i ako ne tie jasno kazi pa ke ti kazam po opsirno.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 14:21
EvAngelos,
Sekoj ima pravo na svoe mislenje, a ovoj pat za razlika od drugite ne gledam nikakvi argumenti od tvoja strana tuku samo pretpostavki i zhelbi.
Velish:
"Јасно, гласно и прецизно се кажува дека тоа е бројката на Божјите избраници кои ќе бидат поштедени во времето на уништувањето на Земјата, а не на сите спасени луѓе. Во таа бројка не се вклучени ниту апостолите, ниту било кој ученик од времето на Исус, и што значи дека тие нема да се спасат? Па за некои дирекно е кажано дека ќе бидат со Исус во рајот (на пример разбојникот на крстос)."
Navistina ne znam kako ti so sigurnost znaesh koi se, a koi ne se vbrojani vo poshtedenite i kako so sigurnost znaesh deka ovie se samo od zhivite lugje vo toj moment. I zarem mora site 144.000 po ime da se napishani za da imame potvrda deka i onie sto ti gi spomnuvash se tamu?
Za onie neprebrojani vo belo ruvo shto stojat pred Boga ochigledno e deka se raboti za pochinatite i zaginatite za Bozjoto slovo. Zhivi lugje ne stojat pred Bozhjiot tron i nikoj ne veli deka megju niv ne se nekoi Isusovi uchenici i apostoli. Patem, koi se onie 24 starci koi sedat do Bozhjiot tron?
Za Petar, povtorno nikoj ne tvrdi deka nema da e spasen iako i negovoto ime kako i ne SITE ostanati apostoli ne se spomnuva vo Otkrivenieto. I ne e nashe da reshavame dali toj ke bide eden od broenite 144.000 ili eden od nebroenite spaseni dushi, dali e eden od 24 starci sto sedat do Boga ili bilo kako drugo. Toa e samo i ednistveno Bozhja volja i nie ne sme Negovi sudii da odreduvame sto i kako treba Toj da pravi.
Fakt spored Biblijata e deka site 144.000 odbrani ke bidat evrei koi ne bile zheneti. Dali toa nekomu mu se dopagja ili ne, toa ne e Negov problem.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 16:34
Messenger,
Изгледа не сме толку далеку со убедувањата како што мислев на почетокот, туку претпоставувам дека се работи за недоразбирање.
Јас немав намера да кажувам кој ќе биде спасен, а кон не, туку само да докажам дека тие 144.000 не се единствените кои ќе бидат спасени, а претпоставувам дека и ти не го негираш тоа по тоа што се согласуваш дека и Петар ќе биде спасен, иако бил женет, а со тоа нели не бил еден од 144.000те за кои јасно е кажано дека не биле женети.
Од друга страна тој текст кажува дека и тие 144.000 се мажи, и ако некој тврди дека само тие ќе бидат спасени, тогаш тешко им на жените зарем не? А и тешко нас без жени во рајот шала.
Но Библијата спомнува и личности од типот на Марија, Марија Магдалена, Елисавета, Лидија, цели семејства итн. значи во никој случај не можеме да се сомневаме дека жените нема да бидат спасени.
Со овој текст не ти солам памет демек ти ова не го знаеш, туку само ми текна и на оваа перспектива, па сакав да ја споделам со тебе Гледам поинаков дискутант во тебе и задоволство ми е да си споделувам мислења со тебе.
Поздрав!
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 17:31
Oki-doki, sto bi rekle kinezite od mojov del na svetov.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 19:36
Messenger напиша:
Miralem, znachi na moeto prashanje STO KONKRETNO DA SE PRAVI, ti velish deka treba da se bara zashtita od Stvoritelot.
Sega, spored tolkuvanjata od Bibilijata se veli deka ke se spasat samo okolu 144.000 lugje, dodeka site ostanati ke bidat unishteni zaedno so celata zemja. Znachi umiraat okolu 9-10 milijardi lugje nezasluzhni za Bozhjata milost. Iako shansite za spasenie spored toa ni se nikakvi, ajde da pretpostavime deka toa sepak teoretski e vozmozhno... STO TREBA KONKRETNO DA PRAVIME VO BARANJETO ZASHTITA OD STVORITELOT za da bideme spaseni.
Zamisli me deka sum nekoj neobrazuvan chovek od planina, nekoj koj ne mozhe da si go prochita imeto, a da ne zboruvame za Biblija ili Koran. Sto ke mu sovetuvash nemu KONKRETNO da pravi bidejki za nego laichkiot odgovor baraj zashtita od Stvoritelot ne znachi nishto. Kako da bara zashtita od Stvoritelot, na koj nachin, sto da napravi za da bide tochno kako sto treba, koja e "formulata"?
Ili uste polesno prashano, STO PRAVISH TI KONKRETNO VO VRSKA SO TOA?. Akcentot na prashanjeto e na zborot KONKRETNO. |
Messenger,Bog,vo Vistinskata Negova religija,dal raboti koi ke sluzat za odrezuvanje na negovoto telo i raboti koi ke sluzat za odrzuvanje na negovata dusa. Znaci,ako jas denes klanjam 5 pati na den,ne klanjam za Allah,Allah nema potreba za nisto. TOJ E SEMOKEN. Klanjam za sebe. Toa Allah ni go prepisal kako Hrana za dusata. Namazot e ispraven kaj onoj koj slast vo namazot osekja i potreba za nego. Prvo za sto covekot ke bide prasan na sudniot den ke bide prasan za namazot. Ona,sto Allah dz.s ni go dal na zaem,takvo cisto ke bara da mu se vrati nazad. Zatoa za SE' ima propisi vo Qur'anot. Sekoja rabota treba da se spoznae,za da se bara KONKRETNO zastita od Stvoritelot. Spoznavanje na religijata BOZJA i praktikuvanje na istata se spas od sekakva zabluda. Formulata e LA ILAHE ILALLAH MUHAMMEDUR RESULULLAH ! Te. SVEDOCAM DEKA NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH I DEKA MUHAMMED E BOZJI ROB I BOZJI PRATENIK. Sto znaci toa: Qur'anskata Maksima,LA ILAHE ILALLAH-NEMA DRUG BOG OSVEN ALLAH,mu koristi samo na onoj koj zivotot po nea ke go uredi a ne i na na onoj koj samo so jazikot ke ja izgovori. La Ilahe Ilallah e metod na rabota,stil i program na zivotot. Koga velime: La Ilahe,togas jasno stavame do znaenje,deka NIKOJ ne e dostoen na Obozavanje,OSVEN ALLAH. Pomegju "la" i "Illa" pomegju negacijata i potvrdata,koi se naogjaat vo ovaa Maksima,se naogja CELOTO VERUVANJE; so negiranjeto "la" se negira seto bozanstvo sto ni primamuva od ovosvetskite dobra,kako imanje,cest,polozba,vlast,site vidovi uzivanja,raskos,gordost,zeni,pari..... Na seto ova otvoreno velime:NE,NEMA DA TE OVOZAVAM,TI NE SI BOG KOJ TREBA DA SE OBOZAVA. Potoa se obrakjame i kon svoite dusi,koi cesto cezneat za toa uzivanje,zatoa sto covekot cesto samiot sebesi se obozava; go obozava svoeto mislenje,svoite srasti,svojot izbor,svojata volja,svojata ostroumnost,svojata sposobnost... i zamisluva deka so svoite race gi fatil koncite na se' i deka vo negovi race e celata sudbina i taka od sebe pravi bog a da na toa i ne e svesen. Na takvite dusi im velime NE,nema da te obozavame zatoa sto ti ne si Bog. I velime NE na SE' so bara od nas da se obozava,osven na Allah dz.s te. KREATOROT,Onoj,koj e dostoen i Koj zasluzuva da se Obozava. Zborot "Illahun" e "Failun" a "Failun" znaci ONOJ KOJ SOZDAVA,kaj nas toa e ALLAH dodeka se' ostanato e sredstvo. Onoj koj e zafaten so berenje na imanje,gomilanje kapital,poltrosntvo prema pretpostaveniot,trcanje za uzitci,podavanje na srasti,obozavanje na svoite misli i svojot stav,to ne rekol odlucno NE. La Ilahe Ilallah znaci uste deka nema drug obracunavatel nitu kontrolor osven Allah,koj Edinstveno e dostoen na Strahopostovanje.Onoj koj se plasi od nesto drugo,ne rekol odlucno i od Srce "la" Znaci,La Ilahe Ilallah,znaci stil na zivotot i odredeni Filozofski stav. Sufiite velat: Nie sme vo takvo uzivanje,za koe koga vladarite bi znaele,so mec bi se trudele da ni go odzemaat. Ova se Qur'anski zborovi,so koi Muslimanite ja zapocnuvaat sekoja svoja misla. Sega kazete mi zosto vo svetot se raboti za unistuvanje na Islamot i dekodiranje na ovie MOKNI ZBOROVI. Tesavvuf e zasnovan na EDINSTVOTO NA GOSPODAROT i negoviot izvor e Qur'anot... i NITU EDEN MUSLIMAN NEMA DA GO POREKNE TOA. Znaci koj ja zpoznal ovaa Formula,onaka,kako sto treba,toj znae koj e NEGOVIOT STVORITEL i nema da podlegne na nikakvo bozanstvo drugo,nitu ke znae zlo da pomisli.Znaci,onoj,koj te nagovara na losi misli,losi raboti (gjavolot) nema nikakov pristap do tebe,ako gi praktikuvas i razberes tie zborovi. Spored Qur'anot,sekoj koj Iskreno ke se pokae i ke pobara zastita od Stvoritelot,ke bide spasen i ke mu bide oprosten grevot.
Za toa deka ima nekoj koj nemal dopir so Biblija ili Qur'an nikogas,ne veruvam bas,oti Allah dz.s vo Qur'anot veli:
„Nema nitu eden narod koj bil pa pro{ol, a da ne mu do{ol opomenuva~” (Fatir, 24) „Nie na sekoj narod mu prativme po eden pratenik...” (En Nahl, 36)
Ke se posluzam i so eden mal del od edna kniga.Pratenicite spomnati vo k*r’anot ne se edinstvenite Bozji pratenici. Pokraj niv imalo iljadnici drugi za koi ne znaeme nisto. Allah dz.s. za toa mu veli na (Muhamed a.s.):„...Pomegju niv se nekoi cij opis i dozivuvanja ti gi kazavme, a za nekoi ne ti kazuvavme”. (El Mu’minun, 78)
Bog mu objavuva na sekogo, pa i na pcelata: „I ja vdahnovi Gospodarot tvoj p~elata i i dade priroden nagon: gradi prestojuvali{te vo ridi{tata, na drvjata i na mestata, koi gi podignaa lu|eto” (En-Nahl, 68).
Ponekogas objavata doagja vo vid na kniga, koja ja nosi Dzebrail, ponekogas vo vid na svetlo koe dopira vo srceto covekovo, ponekogas vo vid na otvaranje na gradite za vistinata, ponekogas vo vid na mudrost, sfacanje na vistinata, a ponekogas vo vid na pokornost, strav i bogostrav. Sekoj koj nema da bide gluv za Objavata, nezavisno od nacinot na koj taa doprela do nego, ke bide nagraden od Boga dz.s. A sto se odnesuva za onie koi ne sakaat da cujat i da setat so srceto, na niv ne im pomagaat nitu knigi, nitu pratenici kolku i da se.
Bog veli deka ja sipe svojata mudrost na kogo saka i za toa na nikogo ne mu odgovara.Ponekogas Allah dz.s., od mudrosta za koja samo toj znae, ke kazni nekogo a na nekogo ke mu prosti, primajki go negovoto najslabo veruvanje. Koj od nas znae, mozebi samo eden pogled na najprostiot covek svrten kon neboto vo stravopocit, e vsusnost pospasonosen i poprifatliv od naeeto klanjanje. Najnovote proucuvanja na primitivnite formi na religioznosta na najstarite covecki zaednici pokazuvaat deka i tie imale pratenici i nebesni knigi kako i nasite.
I za kraj na ova,Allah dz.s vo Qur'anot veli:
Nie nema da kaznime nitu eden narod dodeka ne mu pratime pratenik. “ (El-Isra, 15).
Znaci ne e dovolno,samo da kazes ili da "veruvas" ili da se pokrstis,tuku da bides Ubeden. Isus,ne pravel cuda so mokta,tuku so verata. Sekoj pa i eden denesen covek,koga ke stekne vera tolkava,ke moze i cuda da pravi. Znaci,da bides ubeden e sepak drugo.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 20:02
Blagodaram Miralem na ovoj ubav informativen tekst od muslimanska tochka na gledanje.
Vo osnova se slozhuvam so onoa sto si go napishal, osobeno so poslednite rechenici. Ako se sekjavas i jas porano pishuvav za toa, no sega nema da shiram natamu za da ne ja rasipam temava.
Bidi pozdraven.
|
Датум на внесување: 12.Јули.2007 во 23:42
Messenger напиша:
Blagodaram Miralem na ovoj ubav informativen tekst od muslimanska tochka na gledanje.
Vo osnova se slozhuvam so onoa sto si go napishal, osobeno so poslednite rechenici. Ako se sekjavas i jas porano pishuvav za toa, no sega nema da shiram natamu za da ne ja rasipam temava.
Bidi pozdraven. |
Ti blagodaram sto me citase. Cest mi e i zadovolstvo,na sekoe kulturno postaveno prasanje da odgovoram,ili da pisuvam.
Sekako deka se sekjavam i na poranesnite diskusii,ubavi... Ne sakam ni jas da ja rasipuvam temata.
Patem sakam da stavam eden simbol,koj ni zboruva za eden od predznacite na sudniot den,toa e Piramidata i "svevideckoto" oko.
Na eden od moite postovi na temava napisav nesto za lazniot mesih Dedzal-Antihrist,koj ke se pojavi pred Isa a.s-Isus.
Dedzdzal e inaku i Dolgo ocekuvaniot Evrejski Spasitel,Izbavuvac. Naj golem broj na negovi sledbenici ke bidat Evreite,vsusnost i nego go ocekuvaat.
Pecatot,koj se naogja na apoen od eden dolar,go prestavuva Licno Dedzdzal.
Mnogu Hadisi ni zboruvaat za toa deka Dedzdzel e EDNOOKIOT lazen mesih.Toj e roden so edno oko defektno. Muhammed a.s rekol:
“Navistina Allah ne e slep, dodeka Mesih Dexxal e slep vo desnoto oko ..” (Buhari, Muslim)
Isto taka rekol:
: “Navist- ina Mesih Dexxal e nizok ~ovek, }elav, slep, so oko zape~ateno, koe nitu e istureno nitu e vdlabo~eno. Ako vi se pome{a vam, znajte deka va{iot Gospodar ne e slep.” (Ebu Davud, Ahmed)
Vo drugi Hadisi Muhammed a.s veli:
“Pomegju negovite oci e napisano Kafir.” (Buhari)
Sto znaci okoto go prestavuva lazniot mesih Dedzdzal. Isto taka,Hadisi ni zboruvaat deka naj omileno mesto na lazniot mesih e Egipet,toa lezi vo negovoto srce,zatoa sto sekoj Allahov pratenik imal funkcija vo toa mesto. Zatoa i piramidata e zedena kako negov simbol.... Vo Amerika nema piramidi,sto bi barala piramida na Americka valuta ?
Isto taka,Hadisi ni zboruvaat,deka centarot na mokta na dzinovite,dvorecot na Iblis (neka e proklet) i Dvorecot na Dedzdzal se naogjaat vo more. Ima Islamski naucnic,koi zivotot go posvetile,istrazuvajki go dedzdzal,pisuvajki za nego,koi tvrdat deka negoviot prestol se naogja vo Bermudskiot Triagolnik i deka e vo lik na Piramida,sekako,sluzejki se so Hadisi i Qur'anski aeti. So toa,Piramidata(koja e vo morska povrsina),koja se naogja na pecatot na apoenot od eden dolar,go prestavuva Svorecot na Dedzdzal.Svetloto okolu ednoto oko,prestavuva letecka cinija,koja ne doagja od druga planeta,tuku deka se delo negovo. Kako sto kazavme,dedzal e roden 300 godini pred Musa a.s-Mojsie... i e stotici godini pred nasata tehnologija. Toj ima Nevidliva (za nas) drzava.Luge koi rabotaat za nego. Toj e skrivena raka.Toj e tajna vlada. "Annuit Coeptis" znaci "Nasa zavera" a "Novus Ordo Seclorum" znaci "Nov Svetski Poredok" Mislam deka ni e jasno sto e "Noviot svetski poredok". Piramidata e sostavena od 13 redovi,koi gi prestavuvaat evrejskite lozi.
Linkovi okolu toa od Hristijanski izvori:
http://www.light1998.com/Phallus/trinity.htm - www.light1998.com/Phallus/trinity.htm
http://blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.view&friendID=41661592&blogID=129292181&Mytoken=712A07B4-FC9B-4968-8D07A82C13EBB1C3492696609 - blog.myspace.com/index.cfm?fuseaction=blog.vi... (levo imate i drugi interesni raboti)
Od drugata strana na apoenot na istiot dolar-1.
http://www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20Government/Federal%20Reserve%20Scam/Eagle.jpg - http://www.jesus-is-savior.com/Evils%20in%20Government/Federal%20Reserve%20Scam/Eagle.jpg
Krugot nad orelot isto prestavuva letecka cinija,vo sredinata se naogja davidovata zvezda sostavena od drugi 13 zvezdi. Na Sloganot koj go drzi orelot so klunot pisuva "E pluribus" na ednata strana a na drugata pisuva "unum" sto znaci "Nadvor od site" od ednata strana a od drugata "eden" koj isto taka zboruva za lazniot mesih koj sebesi se zamisluva poseben od drugite i koj isto taka odvojan e. I da ne zboruvam za brojot 13 koj e vrzan na ovaa slika.Kako 13 kopja,13 lista na granka so 13 maslinki... 13 linii na stitot....
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 02:15
fala na diskutantite od bilo koja veroispovest sto se potrudija da napisat sto znaat
ova veke lici na forum a ne na zaebancija
ubavo e koga se raboti zaedno i bez raspravii na kraju kraeva site ste luge
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 13:53
legenda da site sne luge ama za greoj sto neznaat site za znacite i se ke prifatat i arno i loso kako da je dobro ama ne znaat oti ne je se od Gospod.
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 14:54
ajde ,..kazete koga ke dojde,...za da go prechekam so ,..leb i sol,....tolku imam od nego,...a,jas se vodam po ona,....koj kolku .....,.....tolku,....
------------- Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 16:55
Ne sakam nikogo da voznemiruvam, osobeno ne onie od hristijanskata vera, no od druga strana ovie postovi gi chitaat i mnogu drugi lugje…
Vnimavajte sto se veli vo Otkrovenie:
Otkrovenie 7.3:
Ne pakostete i na zemjata, nitu na moreto, nitu pak na drvjata, dodeka ne im stavime pechat vrz chelata na slugite na nashiot Bog!
Otkrovenie 7.4:
I go chuv brojot na odbelezhenite so pechat: sto i chetirieset i chetiri iljadi bea odbelezheni od site kolena na sinovite Izrailevi.
Otkrovenie 14.4:
Tie se, shto ne se oskvernija so zhena, bidejki se devstveni; tie se, sto vrvat po Agnecot, kade i da odi. Tie se otkupeni megju lugjeto, prvenci na Boga i na Agnecot.
Toa znachi deka pred momentot na unishtuvanjeto, od zhivite lugje na zemjata ke bidat spaseni samo 144.000 nezheneti evrei. Zoshto velam deka samo tie ke se od zhivite lugje vo toj moment? Zatoa sto umrenite se kazhani vednash potoa:
Otkovenie 7.9:
Potoa vidov, i ete, golemo mnozhestvo narod, koe sto nikoj ne mozheshe da go prebroi - od site pleminja i kolena, narodi i jazici, tie stoeja pred prestolot i pred Aglecot, oblecheni vo beli obleki i so palmovi granchinja vo racete.
Za niv ne mora da se sopre unishtuvanjeto, bidejki kako mrtvi, so dush*te veke kaj Gospoda, tie so toa ne bi bile na nikakov nachin afektirani.
Znam deka ova nekomu nema da mu se dopadne i ke reche “ama toa ne mozhe da bide”, no neka zastane za moment, neka gi zaboravi site raboti sto gi slushal (slushala) ili posakuval (posakuvala) i neka si go otvori umot chitajki ushte ednash kako e napishano vo ovoj del na Noviot Zavet. Bozhjite angeli samo sto se podgotvuvaat da unistat SE STO E ZIVO na zemjata, koga se sopreni so naredba da pochekaat za moment dodeka se izdvojat oznachenite Izrailevi sinovi. Potoa angelite zapochnuvaat so unishtuvanjeto.
Tuka Noviot Zavet e mnogu precizen i ednoznachen i ne ostava apsolutno nikakvo mesto za pretpostavki i tolkuvanja.
So drugi zborovi, SITE zhivi lugje na zemjata, osven onie 144.000 evrei, ke bidat unishteni. Ako toa se sluchi utre, megju niv ke bideme i jas i vie, site nashi najmili, rodnini, prijateli, kako i 8 milijardi ostanati znaeni i neznaeni mazhi, zheni, stari i mladi. Nitu so eden zbor ne se spomnuva deka bilo koja od dush*te na togash zaginatite ke bide selektirana, spasena i dodadena na onie bezbroj oblecheni vo belo koi stojat so maslinovi granchinja vo race pred Boga. Naprotiv, se zboruva edinstveno za nevidenite maki na lugjeto koi ke se molat sto pobrzo da umrat za da se spasat od mizerijata. Sprotivno od toa mozhat da bidat samo nash*te interpretacii i zhelbi pottiknati od ochajot na soochuvanjeto so neminovnosta na predskazhanoto.
Toa e tochno onoa sto e opishano vo Otkrovenieto i ushte ednash im se izvinuvam na site vernici koi gi chitaat ovie redovi i ne bi me iznenadile nivnite ostri rekacii. Ako toa bi im pomognalo da se chuvstvuvaat podobro, neka povelat, ne im zameram i nema da im oponiram.
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 17:21
Messenger напиша:
Ne sakam nikogo da voznemiruvam, osobeno ne onie od hristijanskata vera, no od druga strana ovie postovi gi chitaat i mnogu drugi lugje…
Vnimavajte sto se veli vo Otkrovenie:
Otkrovenie 7.3: Ne pakostete i na zemjata, nitu na moreto, nitu pak na drvjata, dodeka ne im stavime pechat vrz chelata na slugite na nashiot Bog!
Otkrovenie 7.4: I go chuv brojot na odbelezhenite so pechat: sto i chetirieset i chetiri iljadi bea odbelezheni od site kolena na sinovite Izrailevi.
Otkrovenie 14.4: Tie se, shto ne se oskvernija so zhena, bidejki se devstveni; tie se, sto vrvat po Agnecot, kade i da odi. Tie se otkupeni megju lugjeto, prvenci na Boga i na Agnecot.
Toa znachi deka pred momentot na unishtuvanjeto, od zhivite lugje na zemjata ke bidat spaseni samo 144.000 nezheneti evrei. Zoshto velam deka samo tie ke se od zhivite lugje vo toj moment? Zatoa sto umrenite se kazhani vednash potoa:
Otkovenie 7.9: Potoa vidov, i ete, golemo mnozhestvo narod, koe sto nikoj ne mozheshe da go prebroi - od site pleminja i kolena, narodi i jazici, tie stoeja pred prestolot i pred Aglecot, oblecheni vo beli obleki i so palmovi granchinja vo racete.
Za niv ne mora da se sopre unishtuvanjeto, bidejki kako mrtvi, so dush*te veke kaj Gospoda, tie so toa ne bi bile na nikakov nachin afektirani.
Znam deka ova nekomu nema da mu se dopadne i ke reche “ama toa ne mozhe da bide”, no neka zastane za moment, neka gi zaboravi site raboti sto gi slushal (slushala) ili posakuval (posakuvala) i neka si go otvori umot chitajki ushte ednash kako e napishano vo ovoj del na Noviot Zavet. Bozhjite angeli samo sto se podgotvuvaat da unistat SE STO E ZIVO na zemjata, koga se sopreni so naredba da pochekaat za moment dodeka se izdvojat oznachenite Izrailevi sinovi. Potoa angelite zapochnuvaat so unishtuvanjeto.
Tuka Noviot Zavet e mnogu precizen i ednoznachen i ne ostava apsolutno nikakvo mesto za pretpostavki i tolkuvanja.
So drugi zborovi, SITE zhivi lugje na zemjata, osven onie 144.000 evrei, ke bidat unishteni. Ako toa se sluchi utre, megju niv ke bideme i jas i vie, site nashi najmili, rodnini, prijateli, kako i 8 milijardi ostanati znaeni i neznaeni mazhi, zheni, stari i mladi. Nitu so eden zbor ne se spomnuva deka bilo koja od dush*te na togash zaginatite ke bide selektirana, spasena i dodadena na onie bezbroj oblecheni vo belo koi stojat so maslinovi granchinja vo race pred Boga. Naprotiv, se zboruva edinstveno za nevidenite maki na lugjeto koi ke se molat sto pobrzo da umrat za da se spasat od mizerijata. Sprotivno od toa mozhat da bidat samo nash*te interpretacii i zhelbi pottiknati od ochajot na soochuvanjeto so neminovnosta na predskazhanoto.
Toa e tochno onoa sto e opishano vo Otkrovenieto i ushte ednash im se izvinuvam na site vernici koi gi chitaat ovie redovi i ne bi me iznenadile nivnite ostri rekacii. Ako toa bi im pomognalo da se chuvstvuvaat podobro, neka povelat, ne im zameram i nema da im oponiram.
|
Ako bi dal jas komentar,sekako deka ke sledi malku oddalecuvanje od temava.... a i ne bi sakal,zatoa sto,ete... ne sakam za biblijata poveke da zboruvam,oti svatija deka se podbivam so nea.
No,sigurno znaeme za Sudniot Den vo Islamot. Za nasite dusi,dobri dusi i gresni dusi....znaeme koga covek moze da se pojae i koga ke bide kasno. Se' e precizno kazano,bez malku nejasnotii.
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 19:24
Messenger напиша:
... i ushte ednash im se izvinuvam na site vernici koi gi chitaat ovie redovi i ne bi me iznenadile nivnite ostri rekacii. Ako toa bi im pomognalo da se chuvstvuvaat podobro, neka povelat, ne im zameram i nema da im oponiram.
|
Messenger,
Нема потреба да се извинуваш на верниците (особено не на хритијаните) затоа што тие воопшто не се вознемирени, ниту пак изненадени од уништувањето на Земјата за кое Христос благовремено не предупреди и не утеши со зборовите...
"И ќе има знаци на сонцето, на месечината и на ѕвездите, а на земјата народите ќе бидат опфатени од страв и збунетост од бучењето и од морските бранови, луѓето ќе примираат од страв, од исчекувањето на она што ќе го снајде светот, зашто небесните сили ќе се затресат.
И тогаш ќе Го видат Човечкиот Син како доаѓа на облак со голема сила и слава. А кога ќе почне да се случува тоа, исправете се и подигнете ги главите, зашто се приближи вашето избавување." Лука 21:25-28
Значи христијаните не би требало да бидат вознемирени од тие настани, затоа што Христос ни препорачува нам во тие моменти гордо да ги подигнеме главите и да се радуваме на нашето Спасение - Христос!
Затоа подобро извини им се што ги вознемируваш на другите, бидејќи за нив Хритстос не доаѓа како Спасител, туку како Судија.
|
Датум на внесување: 13.Јули.2007 во 21:43
EvAngelos напиша:
Затоа подобро извини им се што ги вознемируваш на другите, бидејќи за нив Хритстос не доаѓа како Спасител, туку како Судија.
|
EvAngelos... vo golema greska si.
Eve sto uci Islamot za toj nastan:
Otkako ke mu dozvoli Allah na Dedzal da se pojavi na zemjava i see nered,togas ke se spusti i Isa a.s so Allahova dozvola kaj beloto minare vo Istocen Damask vo Sam. Ke bide oblecen vo dva dela na Mirisna obleka,so racete polozen na dva Angeli. Koga ke ja spusti glavata ke porotece kapka a koga je ka podigne ke sjae kako biser. Sekoj nevernik,koj samo ke go pocuvstvuva negoviot zdiv,ke umre.
Negovoto spustanje ke bide megju spasenata grupa,sobrana vo borba potiv mesih Dedzal.Ke se spusti vo vreme na pocetokot na namazot i ke klanja so Imamot od taa grupa.
Ke se spusti da im demantira na Evreite zaradi nivnata izjava:
“I nivnite zborovi: Nie go ubivme Mesih Isa sin na Merjem Allahov pratenik. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pri~ini..
Isto taka da gi demantira i Hristijanite za nivnoto tvrdenje deka e Bog. So negovoto doagjanje,kako sto ni kazuvaat Hadisite,ke ja unisti i svinjata i krstot.
Xabir r.a. veli: go slu{nav Allahoviot Pejga- mber deka rekol: “Sekoga{ edna grupa od mojot ummet }e vojuva na strana na vistinata, pobedn- ici do sudniot den;Toga{, }e sleze Isa sin na Merjem, a nivniot Imam }e re~e: Klawaj so nas kako imam! Toj }e re~e: Ne;vie edni na drugi ste voda~i, poradi Allahovata milost sprema vas.” (Muslim)
Znaci koga ke se spusti ke bide samo eden covek,del od ummetot na Muhammed s.a.w.s. Da go POTVRDI ISLAMOT.
Pricini za negovoto povtorno vrakjanje ima poveke.
1. Demant na Evreite zaradi nivnata izjava deka go ubile.
2.Isa a.s ja najavil i ja znael vrednosta na Ummetot na Muhammed a.s i vrednosta na toj Pratenik,pa go zamolil Allah da bide eden od Ummetot Muhammedov s.a.w.s.
3.Zaradi negovoto priblizuvanje na smrtniot cas.Oti sekoe stvorenie ke ukusi smrt.
4. Da gi obvini hristijanite za laga i krivoverstvo.Vo negovoto vreme Allah ke gi unisti site veruvanja osven ISLAMOT.
Znaci,EvAngelos,nie sme vo pogolemo ocekuvanje na Isus.
Eve nesto od biblijata za toj cas i kako Isus go potvrduva istoto:
22Putujući u Jeruzalem, Isus je prolazio gradovima i selima i putem poučavao. (Isus gi poducuval negovite sledbenici)
23Netko ga upita: 'Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?' (nekoj od NIV go prasal.... a toj im rekol):
24'Vrata neba su uska
25Kad gospodar kuće zaključa vrata, bit će prekasno. Tada ćete stajati vani i kucati ištući: "Gospodine, otvori nam!' ali on će odgovoriti: "Ne poznajem vas.' (Znaci,nema da ve prepoznae,,, da bide pojasno,prodolzuva:)
26Onda ćete početi govoriti: "Ali mi smo s tobom jeli i pili, poučavao si po našim trgovima!' (ZNACI SE MISLI NA ONIE KOI MISLAT DEKA BOG E COVEK,DEKA NEKOJ SO NEGO JADEL I PIEL)
27A on će vam odgovoriti: "Kažem vam da vas ne poznajem. Odlazite od mene, svi zlotvori!'
28Bit će velikog plača i škrguta zubi kad ugledate Abrahama, Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjemu, a vi ćete biti izbačeni.
29Tada će ljudi odasvud, s istoka i zapada, sa sjevera i juga, doći sjesti za stol u Božjemu kraljevstvu.
(nema sega da ti se dopadne tebe 30-toto poglavje,no vaka glasi)
30Mnogi koji su sada prvi tada će biti na zadnjemu mjestu, a mnogi koje ovdje smatraju zadnjima ondje će biti najveći.'
Znaci... onie koi se zadni,ili,smetate deka se zadni ke bidat prvi a tie sto se prvi ke bidat zadni...... za da bide uste pojasno,na kogo se odnesuva,Isus jasno vo svoeto tuzenje nad erusalim ni kazuva:
31Odmah zatim neki mu farizeji dođu reći: 'Otiđi odavde jer te Herod hoće ubiti!'
Znaci,nekoj Farizej go opomenal deka HAROD SAKA DA GO UBIE.
32On im reče: 'Idite i recite toj lisici da ću ja izgoniti zloduhe i iscjeljivati danas i sutra, a trećega ću dana završiti što imam.
33Danas, sutra i prekosutra valja mi nastaviti put jer ne priliči da prorok bude ubijen izvan Jeruzalema. (Znaci,vo istoto prodolzenie im veli deka onie koi mislat deka jadele i piele so Boga,greska se,a podolu,stava do znaenje deka bil prorok)
34Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ Božje poslanike! Koliko sam puta htio okupiti tvoju djecu kao što kvočka skuplja piliće pod krila, ali niste htjeli!
(Ovdeka za nego zboruva deka e prorok i bozji pratenik i deka so Boga niko ne jadel i ne piel,,,,ne sporno e.... no koj se tie sto se smetaat za zadni a ke bidat prvi ?)
35A sada će ti, eto, kuća biti napuštena. I kažem vam, nećete me više vidjeti sve dok ne uzviknete: "Dobro nam došao onaj koji dolazi u ime Gospodnje!'' Onoj koj doagja so Bismillah-Vo Imeto na Allah ! Znaci ne dodeka ne go prifatite Muhammed s.a.w.s te. onoj koj doagja vo Imeto na Allah i onoj koj zapocnuva se' vo imeto na Allah.
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 03:04
pa za nekoj den.......... ti spremi se za sekoj slucaj jas veke pocnav.....
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 15:10
So be goore bunker da nekopas u dvor...I da ne nabavuvas skafanderi za zastita od radijacija...i sve ostalo....hehehe
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 17:33
Ок Моника, може на ТВ така кажале. Јас сакав само да појаснам дека такво нешто не пишува во Библијата.
А за некакви си знаци во Африка и Египет, покрај тоа што си слушала на ТВ, еве што вели и Бибилјата, поточно Христос:
"И така, ако ви речат: "Ене го во пустината!" - Не излегувајте! "Ене го во една од внатрешните соби!" - Не верувајте! Зашто, како што молњата излегува од исток и свети до запад, така ќе биде и со доаѓањето на Синот Човеков." Матеј 24:26,27
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 19:57
Gideon напиша:
So be goore bunker da nekopas u dvor...I da ne nabavuvas 4skafanderi za zastita od radijacija...i sve ostalo....hehehe |
ne............taman rabota ....... si kupiv camec
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 20:25
MA MONIKA NI E SEMIOLOGIST!
|
Датум на внесување: 15.Јули.2007 во 23:35
Dobro, jas ke bidam sega takanarechen "devil advocate", pa ke vi ja prenesam porakata na eden del od tie 8 milijardi lugje koi si velat:
- Koga veke ne postoi nikakva garancija deka ke go prezhiveam eventualno unishtuvanje na zemjava ako toa bi se sluchilo utre na primer, bez obzir vo koja vera sum i kolku se molam bidejki ne sum nezhenet evrein i se ushte sum zhiv, pa kako takov nepodoben za procenuvanje na mojata chistina i vrednost pred Boga, togash ajde barem da go uzhivam zhivotot kako sto mi se dopagja vo momentov. Ili so drugi zborovi. ako je bal, togash neka e maskenbal! I taka ke ischeznam so ostanatite 8 milijardi lugje bidejki ushte od dete imam nekakvi grevovi, pa togash neka go napravam toa tancuvajki vo moj ritam i so moja muzika!
I toa e edna od vistinskite reakcii na lugjeto sto gi imame nie vo svetov kade zhiveam jas, kako direktna posledica od pishuvanjata vo Noviot Zavet. I potoa se chudime zoshto nekoi raboti vmesto da odat na podobro se dvizhat od losho kon polosho. Toa kaj mene se vika "self fulfilling prophecy".
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 00:29
Messenger напиша:
bez obzir vo koja vera sum i kolku se molam bidejki ne sum nezhenet evrein i se ushte sum zhiv, pa kako takov nepodoben za procenuvanje na mojata chistina i vrednost pred Boga |
Messenger, Дури и да си неженет евреин тоа нема да те спаси на судниот ден. Одмори малку од Откровението и прочитај ги малку евангелијата. За Откровението има време. Полека и со ред. Ако Бог ги спасува само подобните (безгрешните, чистите) нема да се спаси никој. Но Божјата благодат се покажа изобилно во тоа што Бог реши да се застапи за нас - грешниците. Христос умре за безбожниците! (Римјаните 5:6)
Верата во Христос е единствен услов за спасение.
"И така, бидејќи оправдани преку вера, имаме мир со Бог" (Рим. 5:1)
"А и Писмото предвиде, дека Бог преку вера ги спасува народите.." (Гал. 3:8)
"Законот ни беше наш воспитувач до Христос, за да се оправдаме преку верата.." (Гал. 3:24)
"Зашто по благодат сте спасени, преку вера, и тоа не е од вас самите - Божји дар е!" (Ефес. 2:8)
"..туку по праведноста која доаѓа преку верата во Христос" (Филип. 3:9)
"мудроста која води кон спасение преку верата во Исус Христос" (2 Тимотеј 3:15)
"за да примат проштевање на гревовите и наследтво меѓу осветените преку вера во Мене (Христос)." (Дела 26:18)
"секој кој верува во Него добива проштевање на гревовите преку Неговото Име" (Дела 10:43)
"Ова ви го напишав вам кои верувате во името на Божјиот Син, за да знаете дека имате вечен живот." (1 Јованово 5:13)
"Секој кој ќе го повика Господовото Име, ќе биде спасен." (Рим. 10:13)
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 01:31
U biblija li pise za tie 144 iljadi evrei ili posle toa ne sfativ ?
ja ne veruem u toa ke se spasat samo cistite dushi mada ne veruem deka ke ima kraj
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 01:36
eeee ke ima kraj......... Imase eden dokumentarec deka kao krajot na svetot ke bide posle globalno zatopluvanje...fintata bese deka ke se stopat arktikot i anatrktikot i zemjata ke bide poplavena .... a toa imalo nekoe dejstvo za zemjata da izleze od oskata na dvizenje....sea kolku bea u pravo i dali bese bas taka ne se sekavam....odamna go gledav
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 02:02
ne moze da bide taka ama ne mozam da pojasnuvam sea dolgo e se karam na politika
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 17:16
goor напиша:
...fintata bese deka ke se stopat arktikot i anatrktikot i zemjata ke bide poplavena .... a toa imalo nekoe dejstvo za zemjata da izleze od oskata na dvizenje.... |
Документарецот бил научна фантастика. Земјата, како затворен систем, има свој константен момент на импулс (количество на движење) и ништо внатрешно не може да ја исфрли од оската на движење. Арктикот и Антартикот се дел од Земјата и нивното топење не може да влијае на нејзиното движење околу Сонцето, а исто така занемарливо би влијаеле и на ротацијата на Земјата (поради занемарливо малата промена на нејзиниот облик).
Земјата може да излезе од оската на движење само со надворешна интервенција (метеори, комети или било што друго).
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 18:23
edna mala kometica(vo sporedba so zemjata) ,..ili meteor moze da ja pomesti?,...siguren si?,....a,dobro pochna,..
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 18:33
brzo ti pak tuka.?. si stanal vernik, prokletnice predavnicki
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 16.Јули.2007 во 18:38
ne,be brat,....eve diskutirame za realni raboti,...kakov vernik te spopal?!
|
Датум на внесување: 18.Јули.2007 во 03:07
brza i anakin ako ve intersira za temata ok ako ne nemojte so gluposti.a ke se p[otrudime da vi objasnime samo ako ste realni so prasanjata.
|
Постирано од: Isis
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:37
Христовите зборови во Мт.24:36 јасни се во тоа дека никогаш нема да го
знаеме точното време на неговото II доаѓање: "за тој ден и час никој не
знае, ниту ангелите небесни, а само Мојот Отец" (ср. Дела 1:7). Меѓутоа
кога учениците прашаа "Каков ќе биде знакот за Твоето доаѓање?" (Мт.24
:3), тој не им кажа дека на прашањето е невозможно да се одговори. Туку
им даде знаци кои ќе бидат видени во светот и кои ќе го претходат
неговото враќање. Исус немаше да ги даде нив освен ако намераваше
генерацијата која ќе живее тек пред неговото доаѓање да може јасно да
увиди дека навистина живее во "последните дни". Постои добра причина за
надевање и верување дека сме во самите тие последни дни.
ЗНАЦИ НА ХРИСТОВОТО ДОАЃАЊЕ
Во Матеј 24 и Лука 21, Исус говореше за едно време кога
1) Ќе има лажни пророци кои ќе тврдат дека се Христос
2) Војна и насилие ќе ја исполнат земјата
3) Ќе "има глад, и зарази, и земјотреси"
4) Ќе има и апостаза од вистината
5)
Срцата на луѓето ќе им застанат од страв поради очајната состојба на
настаните врз земјата; "загрижени од она што ќе го снајде светот"
(Лк.21:26 N.I.V.).
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 01:40
и знаците
1) Скоро во секој континент има една постојана струја на шарлатани и харизматици кои ги водат луѓето по нив.
2)
Следниве статистики покажуваат колку драматично проблемот на војна е во
пораст, во пркос согласноста на човечките напори, како никогаш порано,
да се спречи:
3) Масовните проблеми на глад и чума ни се добро познати. Сидата е
надалеку најголемата светски распространета епидемија за која се знае. Релативно скората појава на земјотреси кои настануваа во неочекувани места можат да посочат дека почнуваме да го гледаме и исполнувањето на знакот за земјотреси.
4) Намаленото истакнување на важноста за основно следење на Библијата
за да се стекне вистинското учење има исходено во масовна апостаза од
библиската вистина. Филозофијата за човечкото единство по секоја цена
која сега проникнува во општеството го има забрзано тој процес.
5)Исцрпувањето и расипувањето на природните ресурси, загадувањето на
воздухот, морето и озонската обвивка, здружени со заканите од епидемии
и нуклеарно уништување посочуваат на идното уништување на сегашниов
свет.
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 02:36
И ова Евангелие за Царството ќе биде проповедано по целиот свет, за сведоштво на сите народи, и тогаш ќе дојде крајот.
Матеј 24:14
Евангелието годиниве се проповеда најактивно и најмасовно по сите држави како никогаш досега. Илјадници христијански мисионери дури и со живот плаќаат во некои земји каде е зазбранета евангелската активност за да ја исполнат оваа Христова заповед. Пет до дванаесет е, се чека само уште неколку уши да ја слушнат евангелската порака и тогаш, како што вели Христос, ќе дојде крајот.
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 02:40
TE MOLAM SAMO KAZI MI STO SO MIRALEM?
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 02:57
секој кој НЕМА да поверува во Исус - ОГНЕНО ЕЗЕРО
-------------
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 20:44
kolku ste mi naivni,!!,...a,be toj u sekoj sluchaj ne doagja,....ama, nie ke odime kaj nego ,..koj porano ,..koj pokasno,....
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 22:09
Ti sigurno ke odis porano,i toa mnogu porano...
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 30.Јули.2007 во 23:58
aj,...na vreme tin go vidov smajlito,....inache ke ti ,..."pokazev",...
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 20:11
moira напиша:
TE MOLAM SAMO KAZI MI STO SO MIRALEM? |
Moira,mozes li da ne me spomnes ???
Eve sto i so mene i so tebe:
Eve sto uci Islamot za toj nastan:
Otkako ke mu dozvoli Allah na Dedzal da se pojavi na zemjava i see nered,togas ke se spusti i Isa a.s so Allahova dozvola kaj beloto minare vo Istocen Damask vo Sam. Ke bide oblecen vo dva dela na Mirisna obleka,so racete polozen na dva Angeli. Koga ke ja spusti glavata ke porotece kapka a koga je ka podigne ke sjae kako biser. Sekoj nevernik,koj samo ke go pocuvstvuva negoviot zdiv,ke umre.
Negovoto spustanje ke bide megju spasenata grupa,sobrana vo borba potiv mesih Dedzal.Ke se spusti vo vreme na pocetokot na namazot i ke klanja so Imamot od taa grupa.
Ke se spusti da im demantira na Evreite zaradi nivnata izjava:
“I nivnite zborovi: Nie go ubivme Mesih Isa sin na Merjem Allahov pratenik. Ne go ubija i ne go raspnaa! Tuku toa im se pri~ini..
Isto taka da gi demantira i Hristijanite za nivnoto tvrdenje deka e Bog. So negovoto doagjanje,kako sto ni kazuvaat Hadisite,ke ja unisti i svinjata i krstot.
Xabir r.a. veli: go slu{nav Allahoviot Pejga- mber deka rekol: “Sekoga{ edna grupa od mojot ummet }e vojuva na strana na vistinata, pobedn- ici do sudniot den;Toga{, }e sleze Isa sin na Merjem, a nivniot Imam }e re~e: Klawaj so nas kako imam! Toj }e re~e: Ne;vie edni na drugi ste voda~i, poradi Allahovata milost sprema vas.” (Muslim)
>Znaci koga ke se spusti ke bide samo eden covek,del od ummetot na Muhammed s.a.w.s. Da go POTVRDI ISLAMOT. >
>Pricini za negovoto povtorno vrakjanje ima poveke.>
>1. Demant na Evreite zaradi nivnata izjava deka go ubile.>
>2.Isa a.s ja najavil i ja znael vrednosta na Ummetot na Muhammed a.s i vrednosta na toj Pratenik,pa go zamolil Allah da bide eden od Ummetot Muhammedov s.a.w.s.>
>3.Zaradi negovoto priblizuvanje na smrtniot cas.Oti sekoe stvorenie ke ukusi smrt.>
>4. Da gi obvini hristijanite za laga i krivoverstvo.Vo negovoto vreme Allah ke gi unisti site veruvanja osven ISLAMOT.>
>Znaci,EvAngelos,nie sme vo pogolemo ocekuvanje na Isus. >
>>
>>
Eve nesto od biblijata za toj cas i kako Isus go potvrduva istoto:
>22Putujući u Jeruzalem, Isus je prolazio gradovima i selima i putem poučavao. (Isus gi poducuval negovite sledbenici)>
>23Netko ga upita: 'Gospodine, je li malo onih koji se spašavaju?' (nekoj od NIV go prasal.... a toj im rekol):>
>24'Vrata neba su uska
25Kad gospodar kuće zaključa vrata, bit će prekasno. Tada ćete stajati vani i kucati ištući: "Gospodine, otvori nam!' ali on će odgovoriti: "Ne poznajem vas.' (Znaci,nema da ve prepoznae,,, da bide pojasno,prodolzuva
>26Onda ćete početi govoriti: "Ali mi smo s tobom jeli i pili, poučavao si po našim trgovima!' (ZNACI SE MISLI NA ONIE KOI MISLAT DEKA BOG E COVEK,DEKA NEKOJ SO NEGO JADEL I PIEL)>
>27A on će vam odgovoriti: "Kažem vam da vas ne poznajem. Odlazite od mene, svi zlotvori!' >
>28Bit će velikog plača i škrguta zubi kad ugledate Abrahama, Izaka i Jakova i sve proroke u kraljevstvu Božjemu, a vi ćete biti izbačeni.
29Tada će ljudi odasvud, s istoka i zapada, sa sjevera i juga, doći sjesti za stol u Božjemu kraljevstvu.
(nema sega da ti se dopadne tebe 30-toto poglavje,no vaka glasi)
30Mnogi koji su sada prvi tada će biti na zadnjemu mjestu, a mnogi koje ovdje smatraju zadnjima ondje će biti najveći.'
Znaci... onie koi se zadni,ili,smetate deka se zadni ke bidat prvi a tie sto se prvi ke bidat zadni...... za da bide uste pojasno,na kogo se odnesuva,Isus jasno vo svoeto tuzenje nad erusalim ni kazuva:
31Odmah zatim neki mu farizeji dođu reći: 'Otiđi odavde jer te Herod hoće ubiti!'
Znaci,nekoj Farizej go opomenal deka HAROD SAKA DA GO UBIE.
32On im reče: 'Idite i recite toj lisici da ću ja izgoniti zloduhe i iscjeljivati danas i sutra, a trećega ću dana završiti što imam.
33Danas, sutra i prekosutra valja mi nastaviti put jer ne priliči da prorok bude ubijen izvan Jeruzalema. (Znaci,vo istoto prodolzenie im veli deka onie koi mislat deka jadele i piele so Boga,greska se,a podolu,stava do znaenje deka bil prorok)
34Jeruzaleme, Jeruzaleme, koji ubijaš proroke i kamenuješ Božje poslanike! Koliko sam puta htio okupiti tvoju djecu kao što kvočka skuplja piliće pod krila, ali niste htjeli!
(Ovdeka za nego zboruva deka e prorok i bozji pratenik i deka so Boga niko ne jadel i ne piel,,,,ne sporno e.... no koj se tie sto se smetaat za zadni a ke bidat prvi ?)
35A sada će ti, eto, kuća biti napuštena. I kažem vam, nećete me više vidjeti sve dok ne uzviknete: "Dobro nam došao onaj koji dolazi u ime Gospodnje!'' Onoj koj doagja so Bismillah-Vo Imeto na Allah ! Znaci ne dodeka ne go prifatite Muhammed s.a.w.s te. onoj koj doagja vo Imeto na Allah i onoj koj zapocnuva se' vo imeto na Allah.
>
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 20:58
Gideon напиша:
Ti sigurno ke odis porano,i toa mnogu porano...
| e,pa da ti dade gospod zaedno da go vidime,...,ama, bidejki jas sum kulturen(sprema prilikata),...tebe ke te pushtam,..prv da go vidish,...mnogu pred mene,..
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 22:37
Kako si dobar mali,koga mislev na porano ne znaci deka nego ke go vidis bas,be Brza! ehe pa jas sigurno poprv od tebe ke go vidam,mene me znae drugari sme,nego ti tesko deka ke go vidis,ne si go nasol sega a tamu kaj nego sigurno na posirkata vrata ke cekas red!
God Bless our Land!
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 22:50
e,pa ti posakuvam i jas ,.shto poskoro da go vidish,....kakvo shto i ti mi sakash dobro,...a i jas ke si odam u redot,..nemaj gajle,...iako sega mi se omrazeni bilo kakvi redovi,... tuku,...mali?!,...da ,znaesh deka mozebi i ke treba da te vodam,...pa,neli kuchinjata se zabraneti tamu,..kaj i da e toa,..
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 23:02
BATALI ZNACI KOJ MOZE DA PROTOLKUVA ZNACI- SEKOJ BE
SITE SI TOLKUVAME OKO NE NI TREPNUVA
NO JAS ZAMISLIV NEGOVOTO DOAGJANJE
OP
DOJDE SE POJAVI
I VIKAM KADE KADE KJE SE POJAVI?
MAJKU MU
VO ERUSALIN NA PLOSTAT RADI NEKOJA TRADICIJA
ILI NA VOLSTRIT RADI MOKJTA NA DENESNICATA
ILI NA AJFELOVA KULA - KUP TURISTI VEDNAS KJE GO SLKAT SO APARATIVE SHKLOC SHKLOC
I KJE RECE JAS SUM ISUS
IZMINATITE 100 GODINI IMALO ILJADNICI INDIVIDUI KOI I LICEA NA NEGO I TVRDEA JA SUM ISUS DURI I PROPEDAA KO NEGO
NIKOJ NE IM POVERUVA
MISLITE AKO SE POJAVI DEKA NEKOJ KJE POVERUVA????
PA KJE RECAT ENE TI ILJADU I PRVI VO NIZATA
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 31.Јули.2007 во 23:09
me....
|
Датум на внесување: 01.Август.2007 во 02:06
anakin напиша:
I VIKAM KADE KADE KJE SE POJAVI? MAJKU MU VO ERUSALIN NA PLOSTAT RADI NEKOJA TRADICIJA ILI NA VOLSTRIT RADI MOKJTA NA DENESNICATA ILI NA AJFELOVA KULA - KUP TURISTI VEDNAS KJE GO SLKAT SO APARATIVE SHKLOC SHKLOC
I KJE RECE JAS SUM ISUS
IZMINATITE 100 GODINI IMALO ILJADNICI INDIVIDUI KOI I LICEA NA NEGO I TVRDEA JA SUM ISUS DURI I PROPEDAA KO NEGO NIKOJ NE IM POVERUVA |
Анакин, твоите прашања и коментари совршено се поклопуваат со следната изјава на Исус (како да Он ги предвидел твоиве прашања )
”Ако некој ви рече тогаш: ‘Еве, Христос е тука’ или ‘таму’- не верувајте, зашто ќе се појават лажни христоси и лажни пророци, па ќе прават големи знаци и чуда, за да ги заблудат, ако е можно, и избраните. Ете, ви реков однапред! И така, ако ви речат: ‘Ене Го во пустината!’- не излегувајте! ‘Ене Го во една од внатрешните соби!’- не верувајте. Зашто, како што молњата излегува од исток и светка до запад, така ќе биде и доаѓањето на Човечкиот Син."
Матеј 24:22-27
|
Датум на внесување: 01.Август.2007 во 02:13
PREVEDI JA ISUSOVA MISLA EVANGELOS
NE RAZBIRAM JAS OD OKOLU
KAZI DIREKTNO
KADE?
|
Датум на внесување: 06.Август.2007 во 14:14
anakine isus koga ke dojdi ke znajme tachno ko e i kako dojde samo zavisi dali zivejshe vo istochnio del na germaniya ili na zapadnio del oti krayo na 2 cvetsi rat ne beshe bash dobar vest za niv ili pak go vidojanivnata sudbina od kaj dojde i kako dojde tuku pokajse duri ima time
|
Постирано од: postariot brat
Датум на внесување: 06.Август.2007 во 17:12
Temava e ednostavna ne znam zosto tolku energija se trosit za bez vrska muabeti. vo biblijata jasno i glasno si pisuvat deka koga ke dojde vtoroto Hristovo sleguvanje od neboto toj ke se vrati na oblak.kolku i da ne ni e jasno toa toa e samo zatoa sto toa se uste ne se slucilo inaku ke znaevme, i nemase sega da debatirame.
potoa toj govori i za znaci koi ke predhodat na toj nastan, toj ni kazuva deka ke imat bolesti, vojni , poplavi glad, i dr. toa se raboti sto gi imalo sekogas i sekogas ke gi ima. sto znaci za nas vernicite toa : deka sekoe vreme e vremeto vo koe Bog preku svetiot duh moze da se simne na zemjata i vo nasite srca, a so toa prifakjanje na vistinata i iskreno poveruvanje, nie vekje sme eden cekor poblisku do boga zosto Isus uste vika deka seacot e veke vo poleto i seidbata e veke odpocnata, sto znaci deka golemiot sud , e veke pocnat uste od negovoto propovedanje, zosto sekoj koj gi cul negovite zborovi, ja cul i vistinata, i ako ne ja prifakja svesno i pokraj toa sto nesto vo nego mu vika deka toa e vistinata koja tleela vo nego cel zivot a toj uporno ja ignorira ili ja prolungira ili ne se trudi dovolno da ja spoznae ili ispita, togas ne Bog najmilostiviot nema toj da go osudi na smrt, ami toj samiot si se osudil na smrt so toa sto samiot ne veruva vo vecen zivot.
Ne znam kako no od sekogas postoele Religii, i veri i vo site niv lugeto podsvesno znaele deka ima nekoja vecna energija sila ili nareceteja kako sakate ako ne sakate da ja narecete Bog, no tie znaele deka taa sila e sovrsena Bezgresna, i deka e neobjasnivo vozviseno prekrasna.
------------- Od iskona, do denes, a i vo vecnosta sekogas so nas e postariot brat Hristos, zosto se smiluva na nas i ni dade sansa da poveruvame, i da se nareceme ceda bozji.
|
|