IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 21>
Автор
Порака
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Статус: Офлајн
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 17:22
Prosto.
Toa ti e kako,koga bi imalo i drug Bozji pratenik posle Muhammed a.s Allah da mu dopusti Qur'anot da go Sokrijat a Hadisite da gi ostavat. Nakon izvesno vreme da se pojavi nekoj,koj bi gi zel Hadisite i bi gi pomesal Verodostojnite so onie koi ne se verodostojni,nekade stavi svoi idei,ili,potocno,toa se tugji idei,no potplaten za da go napravi toa od togasnite politicki vladari...... I nie ne bi znaele kako da klanjame. Oti Allahovata Objava ne bi ja Imale. Samo zivotot i praksata na Muhammed a.s i taa iskrivena.Onie sosema normalnite raboti,koi i glupavo bi bilo da se preinacat,kako ne kradi,so komsijata ubavo postapi... bi gi ostavile a poveketo izmenile.I nie denes nebi znaele deka treba da obavuvame 5 pati namaz dnevno.Oti vo Qur'anot-Allahovata objava se ALLAHOVITE ZAPOVEDI ZA COVEKOT a ne vo knigite kade sto pisuvale Buhari,Muslim,Tirmizi,Petar,Pavle,Matej,Marko,,,,,

Ete na koj Indzil i Tevrat se povikuvaat Sledbenicite na Kniga koj ALLAH DZ.S GI POVIKUVA VO NEGOVATA POSLEDNA OBJAVA.
" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено OD Господарот ваш." - Сура 5:68
Vaka,kako sto ti pokusavas sega da ni izmenis nesto,taka isto se slucuvalo so Biblijata. No,nema da uspee nikoj,TOA E POSLEDNA ALLAHOVA OBJAVA.
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 17:48
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

Ete na koj Indzil i Tevrat se povikuvaat Sledbenicite na Kniga

Го разбра некој? (ако да, молам за превод!)

Миралем, ќе сакаш ли без отскокнувања од темата и прашањето да ми напишеш во една реченица кон кои тоа Инџил и Теврат Мухамед ги повикува следбениците на Книгата да се придржуваат?
Без хипотетички ситуации, прашањето е многу просто.
Кон "изменентиот" ли Инџил ги повикува да се придржуваат?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 18:33

EvAngelos,znam kolku ti e tesko sto vo voda ti padna naduvanosta deka znaes nesto.Znam kolku ti e tesko sto za se objasnuvanje ti se najde. Za kakvi preskoknuvanja zboris,pa zarem ne gledas kolku si napravil preskoknuvanja.Sramota.

Objasneto e cisto i jasno,no eve bez maka.

Ova denes sto go smetate za Bozja objava A I SAMITE ZNAETE DEKA NE E (oti pavle sam jasno priznava deka ne e inspiriran vo pogolem negov del) toa NE E INDZIL ! Ve povikuva kon ona sto mu bilo objaveno NA ISA A.S a toa e sokrieno i vie ne go znaete toa. Ve povikuva da se vratite na Objavata Allahova Qur'anot ! Del od Qur'anot mu bese daden i na Musa a.s i na Isa a.s Taa objava e sokriena. Ova sto denes go imate NE E BOZJA OBJAVA.

" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено OD Господарот ваш." - Сура 5:68

A ona sto vie denes go zemate za Bozja objava NE E.Toa e objava na PAVLE.

12 Ostalima pak velim - ja, ne Gospodin: ima li koji brat zenu nevjernicu i ona pri voli stanovati s njime, neka je ne otpušta.

Ova ne e OD GOSPODAROT VAS OBJAVENO,TUKU OD PAVLE. VO ONA STO VI E SOKRIENO A I OBJAVENO NA POSLEDNIOT ALLAHOV PRATENIK MUHAMMED A.S.

15. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko èega æe i preæi. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*

65. Reci: “O sljedbenici Knjige, dođite da se okupimo oko jedne riječi i nama i vama zajedničke: da se nikome osim Allahu ne klanjamo, da nikoga Njemu ravnim ne smatramo i da jedni druge, pored Allaha, bogovima ne držimo!” Pa ako oni ne pristanu, vi recite: “Budite svjedoci da smo se mi [Allahu] pokorili!”

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 18:42
бла бла бла...

Која е логиката Мухамед во 7 век да ги предупредува следбениците на Книгата да се придржуваат до "скриениот" Инџил, а згора на тоа да не ги предупреди дека "нескриениот" Инџил кој циркулирал во огромен тираж всушност е променет од христијаните/евреите?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 19:08
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

бла бла бла...

Која е логиката Мухамед во 7 век да ги предупредува следбениците на Книгата да се придржуваат до "скриениот" Инџил, а згора на тоа да не ги предупреди дека "нескриениот" Инџил кој циркулирал во огромен тираж всушност е променет од христијаните/евреите?

E pa vidis kolku sum jasen. Po stoti pat. Qur'anot e ALLAHOVA OBJAVA... ALLAH GI PREDUPREDUVA,SE STO CITAS VO QUR'ANOT E ALLAHOV ZBOR.
Hadisite se praksata i zivotot i preporakite na Muhammed a.s.
A na se inace predupredil. NEMA ZLO A DA NE SME OPOMENATI NA TOA NITU PAK IMA DOBRO A DA NE SME UPATENI KON TOA !!!
Zosto velis deka ne predupredil koga ne znaes i ne si procital nitu hadis nitu Qur'an ? Neli ke bide sramota sega i Hadisi da ti citiram pa da vidis deka predupredil a od pamet si zboris ?
Nemojte taka EvAngelos... Tvrdoglavosta vi e edinstveniot problem. Inaku nema nesto a da ne e jasno.
Ako se vratis edna stranica nazad te. 7-ma,ima tamu i objasnuvanje voedno i prasanja.....
DA SE ZNAE KOJ PREBIRKUVA PO POSTOVIVE I KOJ IZBEGNUVA I PRESKOKNUVA.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 20:01

По сто и први пат Миралем, темата тука не е колку ЕвАнгелос ги познава Kу'ранот и Хадисот, ниту пак темата е дали Миралем и компанија ја признаваат Библијата и што мислат за неа, ТУКУ што вели Kу'ранот (вашиот Авторитет) за Библијата, дали Ку'ранот ја признава или не.

А Kу'ранот тука си е многу јасен...
  • Бог објави Теврат и Инџил.
  • Тие се боговдахновени (Божји Зборови)
  • Не постои никој кој може да ги промени зборовите на Аллах!
  • ВО Ку'ранот никаде не пишува дека некој ги променил Тевратот и Инџилот.
  • Мухамед во 7 век ги предупредува следбениците на Книгата да се придржуваат и до Тевратот и Инџилот (значи дури и тогаш постоеле меѓу народот во неизменета форма)

Изменето од EvAngelos - 09.Јули.2007 во 20:37
Кон врв
vd Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 13.Јануари.2006
Поени: 1539
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај vd Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 20:49
колку не сте знајни ... не си знаете ни самите Smile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 20:53

Pa EvAngelos... kaj Muslimanite ima drug princip. Ako ne poznavas togas ne treba ni da zboruvas.

Vikas nikade Muhammed a.s ne gi predupredil na Muslimanite deka nivnoto ucenje e iskriveno a nikogas ne si procital Hadis. Ne e toa ispravno.
Veke po milioniti pat za drugoto ti odgovoriv. QUR'ANOT NE JA PRIZNAVA BIBLIJATA.NE GO PRIZNAVA DENESNOTO EVANGELIE,ZATOA STO TOA NE E NEGOVATA OBJAVA.QUR'ANOT JA PRIZNAVA OBJAVATA KOJA MU E OBJAVENA NA ISA A.S ISUS. TOA NIE GO VIKAME INDZIL A TOA VIE GO NEMATE,TOA E SOKRIENO. POJASNO GO NEMA.

Ova ne e Objaveno OD GOSPODAROT VAS:

12 Ostalima pak velim - ja, ne Gospodin: ima li koji brat zenu nevjernicu i ona pri voli stanovati s njime, neka je ne otpušta.

Ova e od PAVLE OBJAVENO a PAVLE NE E GOSPODAROT VAS I NAS (?)

Цитирај Бог објави Теврат и Инџил.

TOCNO !

Цитирај

Тие се боговдахновени (Божји Зборови)

TOCNO

Цитирај

Не постои никој кој може да ги промени зборовите на Аллах!

TOCNO

Цитирај

ВО к*ранот никаде не пишува дека некој ги променил Тевратот и Инџилот.

TOCNO.... ZAMENETI SE SO DRUGI !!!!! Pavle,Gospodarot vas !

Цитирај

Мухамед во 7 век ги предупредува следбениците на Книгата да се придржуваат и до Тевратот и Инџилот (значи дури и тогаш постоеле меѓу народот во неизменета форма)

NE E TOCNO ! Muhammed s.a.w.s gi povikuva da se vratat vo VISTINSKATA RELIGIJA,vo ona sto e objaveno od gospodarot vas,,,, taa objava ne e samo za muslimanite,tuku za CELIOT SVET.
Se razbira deka nego Hristijanite i Evreite go prifatija ! Tokmu tie koi se pridrzuvaa do VISTINSKATA OBJAVA,koi imaa znaenje od nea. Taka bilo od sekogas. Onie koi gi pocituvale vistinskite zborovi od vistinskiot TEVRAT go prifatile ISUS. Imalo i takvi sto sakale da go ubijat duri. Onie sto ja znaele vistinata od Praviot INDZIL go prifatija Muhammed a.s. Iako i vo toa vreme BIL ZAMENET.
PS: Pa zarem Isa a.s ke se vrati povtorno zaradi nesto drugo,OSVEN DA VI KAZE DEKA STE VO GOLEMA ZABLUDA ?! Neli ti kazav deka postojat Hadisi koi tocno opisuvaat kade e INDZILOT ??? Toa ti bese tebe komicno. CUDNO NO VISTINITO. Rim ke bide MUSLIMANSKI. Togas ke vi se pokaze STO E INDZIL I KOJ E INDZILOT. Problem e sto ti ne citas i ne si ozbilen.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 21:16

Мухамед во 7 век ги предупредува следбениците на Книгата да се придржуваат и до Тевратот и Инџилот (значи дури и тогаш постоеле меѓу народот во неизменета форма)

NE E TOCNO ! Muhammed s.a.w.s gi povikuva da se vratat vo VISTINSKATA RELIGIJA,vo ona sto e objaveno od gospodarot vas,,,, taa objava ne e samo za muslimanite,tuku za CELIOT SVET.

Кому да верувам, на тебе или на Ку'ранот? Тој не вели "вистинската религија", тој вели Теврат и Инџил, еве прочитај и самиот увери се..

" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." - Сура 5:68

Тој (Ку'ранот) не вели дека овие се изменети. Мухамед не вели дека Павле ги изменил. Тоа вие велите затоа што теологијата на Павле ви е шпанско село, но Ку'ранот не го вели тоа. Тоа што Мухамед го вели е следбениците на Книгата да се придржуваат до Тевратот и Инџилот,и сигурно не го мисли тоа на "изменетите", инаку ќе го обвиниме Мухамед за заведвуање кон ерес!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Јули.2007 во 23:06

Pa dobro be,majku mu stara,me umori navistina. Tolku li ne svakjas ?

Цитирај Кому да верувам, на тебе или на Ку'ранот? Тој не вели "вистинската религија", тој вели Теврат и Инџил, еве прочитај и самиот увери се..

Na Qur'anot,se razbira.Neuzubillah.... ja sum edna skromna i sitna dusa za da mi se veruva,vo odnos so ALLAHOVITE ZBOROVI. Vo Qur'anot da veruvas a jas ti kazuvam sto vo nego pisuva.
Taka e,vo Qur'anot veli Tevrat i Indzil,oti,toa bile VISTINSKITE KNIGI. Neznam do kade da se spustam za da ti objasnam.
EvAngelos,drag moj prijatele.Pa zarem trebase Bog vo Qur'anot licno da ti se obrati za da svatis,da ti rece: "Abe Evangelos,PAVLE VI GO SMENI QUR'ANOT" Pa,ako taka,daj,kako sto tvrdite deka vo Biblijata veli za Muhammed a.s deka e lazen prorok,daj mi citat kade veli: "Muhammed e lazen prorok" ? Ne bidi dete.

Citaj me po leka i vrati se uste ednas ako treba precitaj.

Dali znaes prvo da pravis razlika so Bozjata zapoved i so ona stop ne e od Boga ?
Zatoa velam: 10 A ozenjenima zapovijedam, ne ja, nego Gospodin: zena neka se od muza ne rastavlja
11ako se ipak rastavi, neka ostane neudana ili neka se s muzem pomiri i muz neka ne otpušta zene.

Znaci,moze da se rece deka e Bozja inspiracija.Moze da se kaze deka e Bozja objava.No NE I OVA:

Znaci pomesani se coveckite misli so Bozjata Bozjata objava.
 Ke mi reces li deka i 12-toto poglavje e Bozja inspiracija a pavle priznava deka NE E ??????? Kazi mi dali 12-toto poglavje e Bozja inspiracija ? Bozje vdahnovenie ? Bozji Govor ? Bozja objava ?

Zatoa fino ti go objasniv i Islamot,kako bi ti olesnil. Vo Islamot ima HADIS i QUR'AN. Qur'anot e Allahova Objava (se' i eden zbor) koja Allah ja pratil preku melekot Gabriel do posledniot Negov pratenik Muhammed a.s. a Hadisot e zabeleska koja ja pisuvale Ashabite,drugarite,prijatelite na Muhammed s.a.w.s.Zivotot i praksata na pratenikot a.s. Velime,ednoto e Allahova objava,Drugoto Ne e. Ona sto e vo Qur'anot e FARZ,dolznost na sekoj Musliman i OBAVEZA.Ona sto e vo Hadisite e PREPORACLIVO.
Ke sretnes covek osuneten a da ne e Musliman (sunetisuvanje ne e Obaveza) a nema da sretnes covek koj obavuva namaz a da ne e Musliman. Isto i so bradata.Bradata e sunnet. Ne mora brada da imam za da bidam Musliman,no MORAM DA KLANJAM. Sekako,se sto rekol Muhammed a.s a go zapisale Ashabite,sekako deka bilo so bozja inspiracija,no zapisuvale i ona sto go gledale od nego.... toa ne moze da bide del od Qur'anot. Vidis,vo Qur'anot Muhammed e spomnat na mnooogu malku mesta.Nikade ne se spomnati negovite vnuci,koi PREMNOGU GI SAKAL. Nikade ne e spomnat negoviot tatko,nitu negovata majka.Da bilo toa negova objava,ke pisuval i ke gi velicel niv. No ne,ja velici majkata na Isus,duri cela sura za nea e Objavena,koja se vika Merjem-Marija. "ON NE GOVORI PO HIRU SVOME,TO JE SAMO OBJAVA KOJA MU SE OBZNANJUJE,UCI GA JEDAN OGROMNE SNAGE"

Sto e kaj vas. Imate "hadisi" no nemate Indzil. Indzilot e onoj koj e spomnat vo Qur'anot a ne denesnite evangelija (koi hadis gi narekuvam)koi se po matej po marko po jovan po pavle po petar po neznam koj........  tie samo go pisuvale zivotot i praksata na Isa a.s. Kako gi ucel,kako se ponasal,kako primer nego treba da go zemaat.... no pisuvani se od luge. Znaci ne zboruva Qur'anot za denesnite evangelija. Tuku za BOZJATA OBJAVA KOJA NA ISA A.S MU BESE OBJAVENA TOA E INDZIL TE. DEL OD QUR'ANOT.
Deka Pavle napravil naj golema katastrofa za Hristijanite,toa e FAKT so koj brojni hristijanski teolozi se slozuvaat. Indzilot e sokrien i obekjano ni e (a se sto se obekjalo i se slucilo) deka ke se najde vistinskiot,sto znaci SOKRIEN E. I toa vo kontext so Hadisot koj ni kazuva deka Rim ke stane Muslimanski. Iskreno,EvAngelos,zarem ne go cuvstvuvas ti toa ? Mozebi i ne... ne si tuka. No toa naskoro ke se sluci.Se' se ispolnuva.
Sovrseno e Jasno,barem toa sto zboruva Qur'anot.

Sekoe dobro.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 01:11

Indzilot e sokrien i obekjano ni e (a se sto se obekjalo i se slucilo) deka ke se najde vistinskiot,sto znaci SOKRIEN E. I toa vo kontext so Hadisot koj ni kazuva deka Rim ke stane Muslimanski. Iskreno,EvAngelos,zarem ne go cuvstvuvas ti toa ? Mozebi i ne... ne si tuka. No toa naskoro ke se sluci.Se' se ispolnuva.
Sekoe dobro.

Аха, во Хадисот пишувало така, значи во Ку'ранот (Божјиот Говор) Аллах преку Мухамед им заповедува на следбениците на  Книгата да се придржуваат до скриениот Инџил (како можеш да се придржуваш до нешто скриено?! LOL), а во Својот говор Аллах не им соопштува дека откриениот Инџил е всушност изменет? Wacko

Замисли си мајката на своето дете да му заповеда да јаде од супата што му ја зготвила, а да не му каже дека таа супа всушност е скреина во Ватикан, и дека супата што всушност е на масата е отровна? Confused

Инаку ова со сокриениот Инџил под плочите на Ватикан можеш да му го препорачаш како идеја на Ден Браун, он има бујна фантазија и ќе смисли добра режија за едно хит филмче на таа тема. Не за друго, ќе има доста луѓе што ќе му поверуваат како со Кодот, па можеби навистина Рим ќе стане муслимански LOL

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 15:29

Indzilot e sokrien i obekjano ni e (a se sto se obekjalo i se slucilo) deka ke se najde vistinskiot,sto znaci SOKRIEN E. I toa vo kontext so Hadisot koj ni kazuva deka Rim ke stane Muslimanski. Iskreno,EvAngelos,zarem ne go cuvstvuvas ti toa ? Mozebi i ne... ne si tuka. No toa naskoro ke se sluci.Se' se ispolnuva.
Sekoe dobro.

Аха, во Хадисот пишувало така, значи во Ку'ранот (Божјиот Говор) Аллах преку Мухамед им заповедува на следбениците на  Книгата да се придржуваат до скриениот Инџил (како можеш да се придржуваш до нешто скриено?! LOL), а во Својот говор Аллах не им соопштува дека откриениот Инџил е всушност изменет? Wacko

Замисли си мајката на своето дете да му заповеда да јаде од супата што му ја зготвила, а да не му каже дека таа супа всушност е скреина во Ватикан, и дека супата што всушност е на масата е отровна? Confused

Инаку ова со сокриениот Инџил под плочите на Ватикан можеш да му го препорачаш како идеја на Ден Браун, он има бујна фантазија и ќе смисли добра режија за едно хит филмче на таа тема. Не за друго, ќе има доста луѓе што ќе му поверуваат како со Кодот, па можеби навистина Рим ќе стане муслимански LOL

Povtorno davas komentari koi ne ti dolikuvaat.
Цитирај
Vrati se pogore ti dadovv citati kade sto pisuva deka E IZMENET. Indzilot i Tevratot BILE DEL OD QUR'ANOT.Taka da Hristijanite i Evreite se povikuvaat na Qur'anot.

" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (QUR'ANOT)- Сура 5:68

A vo drugi Aeti,vrati se nazad ti staviv citati kade sto se veli deka se sokrieni,zatoa i e dadena POSLEDNATA BOZJA OBJAVA,KOJA OD MOMENTOT NA OBJAVATA DO SUDNIOT DEN KE OSTANE NE PROMENETA NI TOCKA NI ZAPIRKA.

Primerot ti e glupav...glupavo e barem sto ti toa go velis. Oti spored biblijata tokmu i toa go pravi Bog:
Цитирај
Zamisli ti sega na Evreite im go zabranil Bog svinskoto oti toa e stetno. Im naredil da se sunetisuvaat oti toa e Zdravo a vam vi go dozvoluva stetnoto a vi go zabranuva zdravoto.
NISTO MAJKATA NE ZABORAVILA. Jasno i precizno na mnogu mesta vo Qur'anot se veli deka Qur'anot e poslednata objava,objavata koja mu e dadena na Muhammed a.s sto i go zavrsuva celiot razgovor. Za Indzilot i za Tevratot veli deka bile DEL OD KNIGATA. No kako ti sto velis za stariot zavet,nevecni..... no ne deka nekoj ima pravo da gi izmeni ZAKONITE tuku moze da gi sokrie,kako sto storile,zatoa sto Allah planiral uste Bozji pratenici.So Objavata na Qur'anot,nema poveke objavi,nema poveke pratenici..... taka i ostana zacuvan.
I citaj Qur'an... ke najdes zakoni od Dvete religii.Opomena i za Ednite i za Drugite. Na ednite gi opomenuva deka Isus ne e bog,deka Isus e bozji pratenik.Isto i na drugite gi opomenuva,sto voopsto ne go prifakjaat. Hristijanite i Evreite edni so drugi pravele raskol vo religiite,ednite nivnoto go odbivale isto i drugite....Zatoa i praten e Muhammed a.s kako Bozji pratenik,da im ja kaze PRAVATA VISTINA I POSLEDNATA BOZJA OBJAVA.
Цитирај
E pa sega ne se luti sto ti kazav deka sme opomenati i za toa TOCNO KADE E SOKRIEN. Ubavo odese do sega... izdrzi bez provokacija.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 17:33

" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (QUR'ANOT)- Сура 5:68

Miralem, примерот не е глупав и совршено се вклопува во исламската верзија за мистериозниот Инџил
Имено, Аллах, како што гледаш од ајетот погоре, ги прекорува следбениците на Книгата да се приджуваат до Инџилот, а притоа заборавајќи да им нагласи дека тој Инџил им е недостапен т.е. сокриен, и тоа во време кога христијанскиот "изменет" Инџил бил веќе долго време канонизиран и во широка употреба и во ист облик како и денешниов.
Ова е кристално јасна контрадикција во Quranot и залудно се трудиш да ја префрлиш топката кај нас христијаните, бидејќи твоето непознавање на Стариот Завет е видливо и од месечината.

Свинското месо во Новиот Завет си е исто толку штетно како и во Стариот Завет, но и во двете времиња, примарната причина за нејадењето не била чисто здравствена, туку многу подлабока, посуштинска. Таа заповед спаѓа во заповедите "не се допирај до нечисто" и Бог со тоа сакал да го издвои Својот Свет избран народ од паганското "нечисто" население, со тоа што Неговиот народ нема да се меша со паганите, нема да се добира до нечисто - до грев, идоли, блудство итн, туку ќе се одвојува од нив и ќе се држи до заповедите.
Нејадењето на нечиста храна во Стариот Завет било симболика на тоа евреите да не консумираат од грешниот идолопоклонски и блудствен свет - околните пагани. Ако можеш да примиш, јадењето свинско не го онечистува човекот. Христос тоа многу убаво го има срочено со зборовите:

"Слушајте и разберете: Она што влегува од устата не го погани човекот, туку она што излегува од устата, тоа го погани човекот.... Она што влегува во устата, минува низ стомакот и излегува надвор, а она што излегува од устата, произлегува од срцето и тоа го погани човекот. Зашто од срцето произлегуваат зли мисли, убиства, прељуби, блудства, кражби, лажни сведоштва, хили итн. Тие се нештата кои го поганат човекот." Матеј 15:10-16

Ти изгледа ова логично? Биди искрен и кажи ми дека не е така.

Здравјето и хигиената се акцентирани во Quranot, но Библијата оди еден чекор поттаму. Не јадењето свинско можеби ќе ти го продолжи живтото 1-2 години, но може ли тоа да се спореди со вечноста? Што ако површно се трудиш да го исполнуваш законот (а Библијата гарантира дека ниеден човек не може да го исполни целиот Закон), кога самиот Закон вели дека кој ќе се сопне на едно, станува виновен за се! Залудно е ако човек не проба свинско цел живот и поживее 1-2 години плус, а си умре непомирен со Бог.
Перспективата на Новиот Завет е вечноста! На христијаните не им е забрането да не јадат свинско, ниту пак да се обрежуваат (од хигиенски причини, за теолошки веќе е спорно, бидејќи Новиот Завет посочува на духовното поттомство на Авраам, а не на телесното). но забрането им е да ја ставаат недежта во овие минливи нешта кои во крајна линија водат само до одложена смрт.

Види колку убаво го срочил тоа твојот омилен христијанин Павле,
"Храната е за стомакот, стомакот е за храната, но Бог ќе ги уништи и едното и другото." 1 Коринтјаните 6:13

Затоа пријателе мој, послушај ги овие совети на Христос и Павле и размисли која е перспективата на нејадењето свинско и дали вреди да му се посветува толку внимание на тоа покрај духовните и вечни нешта. Што ако сунитите и шиитите не јадат свинско кога парче се прават меѓусебе и не ни дочекуваат да ги видат плодовите од нивниот здрав начин на исхрана и сунетисувњето.
Духовната чистотоа пред телесната е мотото на Новиот Завет.

п.с. Бидејќи гледам дека оваа дискусија ни ја менува темата, ќе гледам во најбрз временски период да отворам нова посоодветна тема за оваа наша дискусија.
Поздрав!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Јули.2007 во 18:05

EvAngelos,navistina si neozbilen.Pa navistina neznam kako bi ti objasnil poveke.Koga covek bi mozel da te teleportira direktno vo vremeto na Isa a.s edinstveno taka bi se uveril.

Zapamti me ubavo,ti se molam,procitaj nekolku pati da ne se povtoruvame.

Vo Islamot ima HADIS i QUR'AN. Qur'anot e ALLAHOVA OBJAVA koja Allah preku melekot Dzibril a.s (Gabriel) ja prenel do Muhammed s.a.w.s. A Hadisite se Knigi vo koi Ashabite,Drugarite,Prijatelite na Posledniot Bozji pratenik go zabelezuvale negoviot zivot i praksa. Qur'anot e FARZ i obaveza na sekoj Musliman dodeka Hadisite se Preporaka na Muhammed a.s. Znaci... ona sto e vo Qur'anot e Allahova objava a ona sto e vo Hadisite ni e samo preporaclivo no ne i moralno.

Stoi e kaj vas. Vie "Hadisi" imate,,, ustvari, knigi koi drugarite na Isa a.s go zabelezuvale negoviot zivot i praksa,no KADE E BOZJATA OBJAVA ? Imate biblija po matej,marko,jovan,petar,stojan... po sekogo OSVEN PO ISUS ? Toa e KNIGATA KOJA QUR'ANOT JA PRIZNAVA A KOJA NE JA POSEDUVATE. Ne gi priznava denesnite evangelija. Dokaz e toa sto ne veruvame deka Isus e Bog.

Цитирај

Znaci so ovie Aeti se kazuva da se vratite i da se pridruzite kon Qur'anot. ALLAH E EDEN I NEGOVATA OBJAVA E SAMO EDNA.
Ako go poznavas Islamot sovrseno ke ti bide jasno.Oti Kaj dvete drugi religii ima propusti,kako primerite sto ti gi dadov. Evreite go poocituvaat obredot sunnet i ne jadat svinsko,toa taka stoi i vo nivniot zavet.Hristijanite toa ne go pocituvaat. Vie veruvate vo Isa a.s no Evreite ne veruvaat... dodeka Vo Islamot e KRAJNATA VISTINA. Zapisana kako bila. Nie pod ednakvo gi postovame site Bozji pratenici. Nam ne treba da ne' ubeduvate deka Isus pravel cuda,nie veruvame vo toa...
Znaci Indzilot i Tevratot,ne se nisto drugo od DEL OD QUR'ANOT. Toa i e dokaz deka e sokrien. Zatoa vo istiot aet se povikuvate и кон она што ви е објавено од Господарот ваш." (QUR'ANOT)- Сура 5:68 [/quote] Znaci kon POSLEDNATA OBJAVA,KRAJNA,PECATOT.Zatoa i e zastitena od sekakov vid na spletki.
Vazno sto treba da zapamtis e deka evangelieto ne e Bozja objava,ona denesnoto.Vidis kako me preskokna.

KAZI MI EVANGELOS,NE PRESKOKNUVAJ ME,DALI OVA E BOZJA OBJAVA ????:

Tvrdite deka biblijata e od zbor do zbor Bozja objava. Dali 12-toto poglavje na pavle e Bozja objava ???????? 
Ili 25-toto poglavje:
25 O djevicama nemam zapovijedi nego dajem savjet kao covjek po milosrdu Gospodnjem vrijedan povjerenja.

Veli ZA DEVICITE NEMAM ZAPOVED a vie velite deka ova e Bozja objava ! Apsurd.

Znaci ova ne go priznava Qur'anot i Allah dz.s tuku ona sto mu bese objaveno na ISA A.S-Isus... koe denes go nemate a koe insAllah ke bide na videlina izvadeno.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.