|
ЦЕЛИБАТ |
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Автор | |||||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
da,bee,...kaj mi tekna?,...stvarno e taka,...ako se stvarno za gospod,..nema da im prechi kastracijata,.....pa,da se vidi dali stvarno go esapat,...ili popovi se poradi drugo,...lesen zivot,...pari kolku sakash ,....pa,duri i sex,...samo prikrien,...,...i nastran sekako,....sprema brojot na popovi,...tie se najbrojni pedofili,..
|
|||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||||||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Dali GOSPOD zabranil celibat? NE. Togas zosto jadete burek dami i gospoda?
|
|||||||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|||||||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
ne e bitno dali nekoj zabranil ili ne,...bitno e da se sprechat popovite vo nivnite nastranosti,....e,pa togash,....da se kastriraat!
|
|||||||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Бог советува да се посветат на верата само оние кои раскрстиле со светот. Читај ги цитатите по ред: зашто, кој сака да ја спаси душата своја, ќе ја загуби; а кој ќе ја загуби својата душа заради Мене, ќе ја најде: Ако некој дојде при Мене и не го намрази татка си и мајка си, жена си и децата свои, браќата и сестрите, па дури и душата своја, тој не може да биде Мој ученик. Така и секој од вас, кој не се откаже од се што има, не може да биде Мој ученик. Христов ученик може да биде само оној кој се откаже од се што има!? Дали човек со фамилија, жена, деца, бизнис се откажал од се што има!? Дали таквиот не прави компромиси меѓу верата и светот!? Дали монасите не се тие кои оставиле се што имаат и единствени можат да се наречат Негови ученици!? |
|||||||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Бог не само што рекол многу нешта, Тој не престанува да им зборува на луѓето. Иако Бог е преголем, сепак како Бог на љубовта му обрнува внимание и на најситното нешто. Така му обрнува внимание и на човекот особено на човекот кој сака да знае за Него. Затоа оној кој сака да Го најде Бога, Бог му се открива дел по дел.
Мене ми се чини дека и ти немаш многу појасна претстава за Господ од оние кои веруваат во дедо со бела брада. |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Можиш да си ја спасуваш душата и со фамилија и во брак со деца. Меѓутоа Бог нема тебе да ти се отвора ќе му се отвора на оние кои целосно му се посветиле според кажаното „Ако некој дојде при Мене, а не ги намрази: татка си и мајка си, и жена си, и децата, и браќата и сестрите, па и својата сопствена душа, не може да биде Мој ученик..“. А ние останатите можеме само да го пренесуваме она откриеното кое тие ни го пренесоа нам. Секој еден ја гледа само својата реалност и само таа ја признава. И јас живеам во светот но сепак признавам и покажувам дека пред Бога треба да бидат попочастени оние кои не живеат како мене туку го оставиле светот заради Бога. Светот и нема ништо вредно во себе, тој е само една илузија која ќе му стане секому јасна пред крајот на животот или кога ќе му заврши животот. Она кое на луѓето им се чини незнам колку битно всушност е само привремено, ќе отиде заборавено како никогаш да не се случило и нема трајна вредност. |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Имам сосема прецизна представа но нема да им ја фрлам на свињите да ја ријат. |
|||||||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
|
|||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Ерес шират тие кои дури и заповедта ја претвораат во избор по желба. Така еретиците се познати по тоа што се се олеснуваат и се толкуваат по полесната варијанта. Тоа е беззаконието на гревот. Наместо цврст закон, одредба по сопствена волја.
Сигурно онаа Црква кој е построга и дава поголема жртва е побогоугодна пред Бога како мудрите девојки за разлика од девојките кои нескромно скокаа и играа пред да се затвори портата.
Ако архиепископот си даде слобода поголема од онаа која му ја дал Господ тогаш згрешил и отстапил, а ако Архиепископот строго се држи пред Бога тогаш не постапил спротивно на Бога туку мудро се чува да не му згреши нешто на Бога.
го негираат авторитетот на Црквата како највалиден да учи на она кое ја научил Светиот Дух и го наметнуваат личниот авторитет како единствено валиден. |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
сарде, зошто ни попуваш непотребно, прашањето е толку едноставно:
Зошто црквата забранува нешто што Бог не забранил?
Како тоа црквата си дозволува да го воздигне својот авторитет над Божјиот Авторитет и да му забрани на епископот да се жени, иако тоа право Бог не му го ускратува?
Престани да ја разводнуваш темата демек нема разлика авторитетот на црквата и Божјиот Авторитет, јас не те прашав дали има разлика или нема, ниту пак те прашав зошто тие се еднакви, туку те прашувам зошто црквата си зема ПОГОЛЕМ авторитет од Божјиот Авторитет?
Не те прашувам зошто црквата е послушна на Бог, туку те прашувам зошто црката се прави попаметна од Бог, демек Бог не предвидел целибат за службата на еден епископ, а црквата предивдела дека тоа е попаметно.
Бог дал илјадници заповеди во Светото Писмо, и ако требал да даде и на ова место заповед, ќе дадел, но штом не дал, значи останува тоа како совет, секој христијанин (па и епископ) сам да си одлучи (а не да му наредува г.г.г.г.г. архиепископ) дали ќе се жени или нема.
Во случајот на Јона што го наведуваш, Бог не му дал совет, туку јасно и гласно му заповедал да оди во Нинивија и да проповеда. Значи повторно се обидуваш да манипулираш и да менуваш теми, но тука сум јас да те враќам на колосек, без гајле
|
|||||||
|
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Можи си во право за ова, ама треба и да учиш и да разговараш со оние кои имаат уште попрецизна претстава за Бога од твојата, пример со монаси и свештеници на Православната Црква. Или и тие не се достојни за да им го фрлиш бисерот. Тогаш и ти си станал сам свој папа како и протестантските папи. |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Ако Бог некому не заповедал, но му дал совет дека подобро е да се остане сам за да се посвети на верата тогаш дали тој ја прекршил заповедта ако ја исполнил со советуваниот повисок критериум. Приказната за Јона Бог му заповедал, ама Јона што сторил дали ја спровел заповедта или рекол: „Аха добро“ и си терал по свое, не сакал да ја спороведе Божјата заповед да ги предупреди во Нинивија, за да не би се покајале. Сакал Бог да ги казни. Дали Бог му се налутил или го разбрал па низ прекрасен пример му објаснил зошто е толку милостив. 9 А Бог му рече тогаш на Јона: "Па зар е добро тоа што се лутиш заради растението?" А тој одговори: "Многу сум лут, лут сум дури до смрт!" 10 Тогаш Господ рече: "Тебе ти е жал за едно растение, за кое ти не си се трудел, ниту си го одгледувал, и кое за една ноќи израсна и се исуши, 11 а Мене да не Ми е жал за Ниневија, за овој голем град, во кој живеат повеќе од сто и дваесет илјади души, кои не можат да ја разликуваат десната рака од левата, а и за многу добиток?" Од примерот се гледа слободата на комуникацијата на христијанинот со Бога. Дали Бог му рекол како смејш ти да мислиш и да се лутиш. Ќе правиш тоа што ти се вели и точка. Напротив Господ стрпливо му објаснува на пророкот за да му го образложи она кое тој не го разбирал (големината на Божјата милост). |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Повторно не разбираш. Никој не вели дека е грев ако се послуша советот на Бог и никој не вели дека е грев човек да се реши да остане неженет или немажена, никој не вели дека советот е добар, подобар, по Богоугоден итн.
Но јас велам дека е ГРЕВ и ЕРЕС тоа што црквата си дава за право да забранува нешто што Бог не забранил.
Јас велам дека е ГРЕВ и ЕРЕС тоа што црквата го воздига својот авторитет над Божјиот и му го забранува слободниот избор што Бог му го дозволил на епископот.
Јас велам дека е ГРЕВ и ЕРЕС тоа што црквата се прави попаметна од Бог строго забранувајќи нешто што Бог го дал како опција.
Зошто не сфаќаш? Зошто нонстоп ја менуваш дискусијата и ја заташкуваш работата околу тоа колку е подобро ако се послуша советот. Кој спори дека советот е добар? Кој спори дека е побогоугодно ако човек заради верата во Христос се реши за целибат? Но тоа не е прашањето тука, прашањето е... ајде да не се повторувам, прочитај погоре "Јас велам дека...".
|
|||||||
|
|||||||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||||
Црквата се пази да не западне во грев и затоа се чува себе си да не ја привлечат светските интереси повеќе од тоа да му угодува на Бога. Ученици Божји т.е. оние кои учат од Бога и наученото му го пренесуваат можат да бидат само оние кои се оставиле заради Него. Затоа Епископите како и монасите треба да останат без грижите за жената за да не и угодуваат нејзе туку да мислат само да му угодат на Бога.
Јас, пак, сакам вие да бидете без грижи. Неженетиот се грижи за Господови работи, - како да Му угоди на Господа; а женетиот се грижи за световни работи - како да и угоди на жената. |
|||||||
www.pravoslavna.mk |
|||||||
Внеси реплика | страница <1 23456 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |