|
ЦЕЛИБАТ |
Внеси реплика | страница <12345 16> |
Автор | |||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во случајов портирот никому ништо не забранува туку сам себе си си го забранува она кое директорот нему не му го заповедал туку го советувал како подобро. |
|||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Пак пробуваш да се извадиш со игри на зборови а?
Не те прашав јас за портирот, туку за мене.
Ако мене Директорот ми дозволува да го користам деловниот лифт, тогаш зошто тоа да ми го забранува портирот?
Ама за да не ми втиш пак реторички акробации, ќе ти го поставам дирекното прашање...
Ако на епископот ГОСПОД не му забранува да се жени, тогаш зошто тоа му го забранува "црквата"?!
Зошто "црквата" го дига својот авторитет над Божјиот?
Впрочем ова не ви е ништо ново, кога таа ви успела да го дигне својот збор над Божјиот Збор, па за ова најлесна работа
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Читај погоре сард
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ако на епископот ГОСПОД не му забранува да се жени, тогаш зошто тоа му го забранува "црквата"?!
Зошто "црквата" го дига својот авторитет над Божјиот?
Ти пожелувам пријатна дискусија Изменето од ACELERA - 09.Јули.2007 во 09:29 |
|||
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Затоа што епископите се дел од Црквата, значи самите доброволно си заповедаат и нема некоја друга Црква надвор од нив која им заповеда. Доброволно е прифатен советот. Тоа ја прави Црквата и епископите побогоугодни отколку дадениот совет за подобро да го отфрлеле и да си ја дозволеле слободата што е понедобро. Бидејќи Апостолот вели би сакал да се сите како јас. Така епископите се стремат да бидат како него. |
|||
www.pravoslavna.mk |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Се читаш ли што пишуваш? "Самите доброволно си заповедаат"? Кого го правиш при 2 очи слеп?
Многу е јасен ЗАКОНОТ на православната црква, ако сакаш да си епископ НЕ СМЕЕШ да си женет!
Никој не те прашува повеќе од тоа, никој не го интересира твојата "добра воља", нема "доброволно", ако сакаш титула епископ со сите привилегии што си ги носи во православието заборави на жена, тоа е условот на православието, какво доброволно заповедање кого бламираш.
Зошто "право"славната црква го поставува овој неопходен услов (неоптребен јарем) врз оној кој сака да биде епископ?
Бог не забранува брак! Зошто црквата го дига својот глас над Божјиот?
|
|||
|
|||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
За епископот целосно да се посвети на Црквата и на верата. Јас, пак, сакам вие да бидете без грижи. Неженетиот се грижи за Господови работи, - како да Му угоди на Господа; а женетиот се грижи за световни работи - како да и угоди на жената. Но Бог преку Апостолот советува дека подобро е да не бидат во брак. Црквата не само што не го дига својот глас над Божјиот туку она кое е побарано како совет, а не како заповед го исполнува. Што значи оди на повисокиот стандард од побараното. |
|||
www.pravoslavna.mk |
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Значи, за епископот целосно да се посвети на Црквата и на верата, црквата си дозволува да забрани нешто што Бог не забранил.
Со други зборови црквата е попаметна од Бог, бидејќи Бог не предвидел дека епископот нема целосно да се посвети на црквата и верата ако се ожени, па затоа на своја рака се осмелува да биде построга од Бог и да забранува нешто што Бог не забранил!
Со други зборови, црквата го дига својот авторитет врз епископот над Божјиот Авторитет!
ЕРЕС!
|
|||
|
|||
sensei
Сениор Регистриран: 31.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 2005 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Смешни ми се сите „верници“ и „интелектуалци“ кои БОГ го доживуваат како дедо со бела брада.
Се она што е денешна религија е напишано како предание од мудрите. Затоа треба да се почитува во метафоричка форма, како упатство од помудрите, како искуство дестилирано во традиција. А ваквите беспредметни дискусии за што рекол или што не рекол БОГ се инфантилни. Ако веќе се правиме буквалисти, БОГ не рекол ништо. Затоа ја отворив и темата „што е религија“. И таму се докажа истото, дека голем дел веруваат во дедо со бела брада. |
|||
Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
hmmmmm......ne znam dali satanata e vo crkvata kako sto tvrdis deka go pisuva toa, ne sum naletala znaci na toj del vo biblijata, a da se slucelo sigurno ke sum zapamtela. znam samo deka toj sepak bil do Boga nekogas, i normalno sega vekje ne e. Znam vo sto veruvam, mozebi i sensei e vo pravo koga veli deka za nekoi Bog e samo dedo so bela brada, no ete za nekoi kako nas ne e samo toa. Nie na svoj nacin go ljubime, pocituvame, mu se pokoruvame, zablagodaruvame, go molime.....
A za celibatot .....ne go opravduvam bas mnogu....sepak vo mene e ona, ako veruvas vo Bog ne znaci deka ne treba da stapis vo brak da nemas deca i red drugi raboti. Bog ne stvoril za nie da stvoruvame. Изменето од blueprayer - 03.Јули.2007 во 14:00 |
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
sensei, rome и blueprayer, ве молам да не ја менувате темата - Целибат.
Ова е веќе во контекст на темата и ми се допаѓа
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Кој е попаметен, црквата или Бог? Телото или Главата?
Кој е построг, црквата или Бог? Телото или Главата?
Чиј глас е поголем, на архиепископот или на Бог?
Чиј авторитет е поголем, црковниот или Божјиот?
|
|||
|
|||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Значи, за епископот целосно да се посвети на Црквата и на верата, црквата си дозволува да забрани нешто што Бог не забранил.
Со други зборови црквата е попаметна од Бог, бидејќи Бог не предвидел дека епископот нема целосно да се посвети на црквата и верата ако се ожени, па затоа на своја рака се осмелува да биде построга од Бог и да забранува нешто што Бог не забранил!
Со други зборови, црквата го дига својот авторитет врз епископот над Божјиот Авторитет!
ЕРЕС!
Кој е попаметен, црквата или Бог? Телото или Главата?
Кој е построг, црквата или Бог? Телото или Главата?
Чиј глас е поголем, на архиепископот или на Бог?
Чиј авторитет е поголем, црковниот или Божјиот?
- sosema si vo pravo, ne moze nikoj da bide popameten od Bog. Ako ima nekoj takov neka sozdade i toj nesto kako sto Bog go sozdal svetot, no neeee...narodot zbi\oruva taka zatoa sto toj ne e fizicki do nas, ama zaboravile tie deka sepak e tuka. Da ne begam od temata, ako go pocituvas Bog- ke ljubis i ke sozdavas.So toa pravis dobro na svetot doveduvas nekogo na ovoj svet da usoznae i nauci i on da ljubi i da go pocituva Bog. Jas sum mnogu protiv celibatot. Ne znaci deka nie ne go sakame Bog. Toa se raboti koi treba da se ukinat spored mene.
|
|||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
za da ne go "krshat" celibatot,...predlagam,..na novite popovi ,..da im se iseche mashkosta,...i togash nema da pagaat vo iskushenie,...pa,da vidime togash, kolku popovi ke ima na svetot,...
|
|||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|||
Внеси реплика | страница <12345 16> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |