IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

QUR'AN-от ЈА ПРИЗНАВА БИБЛИЈАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 21>
Автор
Порака Обратен редослед
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 20:48
Originally posted by Miralem1 Miralem1 напиша:

A sakas da kazes deka Allah bil nemoken. A sega velis tocno e deka bibliskiot bog nemozel.... bez razlika sto.Bitno nesto ne mozel.Znaci ne e semoken.NEMOZEL.

Miralem,
Семоќен Бог не е Оној кој може да направи триаголен четириаголник.
Семоќен Бог не е Оној кој може да направи камен кој самиот тој нема да може да го поткрене.
Семоќен Бог не е Оној кој ќе измисли број кој истовремено ќе биде поголем од 3, а помал од 2.
Со вакви реторики можеш да се занимаваш со "подбивачите", но не и со сериозните дискутанти.

Семоќноста на Библискиот Бог е во тоа што тој успеал на божествен начин да направи RESTORE на паднатиот грешен човек, а притоа ги задржал своите вечни, свети и непроменливи атрибути ЉУБОВТА, МИЛОСТА, но и ПРАВДАТА.

Не е семоќен оној "бог" кој ќе покаже нерелана милост, а притоа дискредитира својата праведност.
Не е семоќен оној "бог" кој ќе ја воздигне својата љубов, а притоа се засрами од својата праведност.
Семоќен е Оној, реален и вистинит Бог, кој ќе успее да обезбеди РЕШЕНИЕ за паднатиот човек, а притоа да не си побие себеси како Бог и Своите свети, вечни и непроменливи атрибути.

Тоа е нашиот Бог, ТОЈ МОЖЕЛ да го направи тоа што го наумил, и го направи тоа, обезбедувајќи му РЕШЕНИЕ на паднатиот човек преку крвта на Својот Син Исус Христос, и навистина ми е жал што не те прашал тебе за совет како да го направи тоа, туку согласно Својата Суверена Воља, го направи тоа на оригинален, божествен и неповторлив начин за кој човечката историја никогаш не чула ниту ќе чуе, а тоа е доказ за нас кои веруваме во тоа, дека тоа е дело на Бог!

VO MOKTA NA ALLAH GRANICA NE POSTOI ! ALLAH E SEMOKEN,SEZNAEN..........

Нешто слично како и четириаголниот триаголник.
Кај Алах граница не постои, тој во секој момент може да премине (прескокне) преку својата "праведност" и да се врати назад Smile 

Allah im DOPUSTIL (a ne deka bil nemoken) na drugite.Deka e semoken,vidis,ni dade Qur'an,koj go SOCUVAL i koj OSTANAL NE PROMENET.

Тоа дали Бог ви дал к*ран за мене е дискутабилно, но не е тоа темата тука, мене ме интересира ако Аллах им допуштил на евреите и христијаните да ги менуваат своите книги (објави), тогаш зошто 3 пати во к*ранот тој ветува дека никој не може да ги измени Аллаховите зборови? Па нели и Инџилот и Тевратот се Аллахови зборови? Зошто воопшто ветил нешто што не може да исполни?
И зошто Аллах им наредува на следбениците на Книгата да се придржуваат до Инџилот и Тевратот кога знаел дека тие се променети? Сакал намерно да ги заблуди?
Сомнителна работа Миралеме мој, размисли малку во каков Бог и во каква објава си ја положил својата надеж.

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Библискиот Бог не плука врз Сопствениот Збор.

Originally posted by Miralеm1 Miralеm1 напиша:

Bibliski Bog bese i Musaoviot Bog,neli.Pa nego mu naredil da ne jadat svinsko meso. Dali go izlazal ? Ili se predomislil ? Ke me preskoknes,znam.

Не те прескокнувам не се секирај, зошто би го направил тоа? LOL 
Бог не го излажал Мојсеј и не се предомислил, туку Неговата заповед не била вечна. Законот и воопшто Стариот Завет се временско конечни завети кои Бог ги склучил со евреите, како подготовка за Неговиот Вечен Завет кој подоцна го склучил преку Својот Син Исус Христос на Велики Петок на Голготскиот крст. Таму беа казнети сите луѓе што јадеа свинско, и пред Велики Петок, и по Велики Петок.
Законот беше даден за да се познае гревот и за целиот свет да се стави под осуда. Законот бараше смрт од човекот, и ја најде таа смрт во Исус Христос нашето Пасхално Јагне. Христос го исполни Законот и ни обезбеди ослободување од Законот. (ова ќе ни отвори можеби цела тема на муабет, но како што ќе имам време, така ќе ти одговарам, се разбира доколку видам кај тебе искрена потрага по одговори)
Поздрав Миралем.

Изменето од EvAngelos - 04.Јули.2007 во 20:50
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 20:00

Bog e EDEN i NE LAZE. Ispravno bi bilo da prasas "dali e Qur'anot tocen ili Evangelieto"

Silen argument protiv koj sekoja diskusija ja gubi svojata smisla.

Vprochem argumentov gi pravi site diskusii okolu religiive da nalikuvaat na chisto akademski akrobacii.

Цитирај

Bibliski Bog bese i Musaoviot Bog,neli.Pa nego mu naredil da ne jadat svinsko meso. Dali go izlazal ? Ili se predomislil ?

[/QUOTE]

Interesno e da se vidi koj ke go ispruzhi vratot i ke si go izlozhi sopstveniot kredibilitet so svoja interpretacija na Bozhjata misla ili chovekovata neposlushnost kako odgovor na ova prashanje.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 19:22

A sakas da kazes deka Allah bil nemoken. A sega velis tocno e deka bibliskiot bog nemozel.... bez razlika sto.Bitno nesto ne mozel.Znaci ne e semoken.NEMOZEL.

VO MOKTA NA ALLAH GRANICA NE POSTOI ! ALLAH E SEMOKEN,SEZNAEN..........

Allah im DOPUSTIL (a ne deka bil nemoken) na drugite.Deka e semoken,vidis,ni dade Qur'an,koj go SOCUVAL i koj OSTANAL NE PROMENET. Razberi ednas. Allah posle Musa a.s (Mojsie) planiral i drugi Bozji pratenici,pa zatoa im ja dal i taa moznost,da go sokrijat,da prepisat drugo,da go izmenat....  I sekako,ostanale luge koi veruvale na Izvornata TORA i onie koi ja prifatile izmislenata. Togas Allah go pratil Isa a.s koj ke im gi kaze vistinskite zakoni... tie sto veruvale vo Izvornata,znaele deka ke se pojavi Isa a.s i go prifatile.... taka i niv Allah im dal moznost da ja sokrijat,izmenat,prepravat..... oti imalo uste eden POSLEDEN BOZJI PRATENIK. Tie sto veruvale vo Pravo Evangelie (INDZIL) znaele i go ocekuvale toj posleden pratenik i PECAT NA PRATENICITE pa go prifatile. Posto drug pratenik posle Muhammed a.s nema so toa nema ni druga Bozja objava,allah Qur'anot go zastitil od sekakva izmena.
Prasanjeto "koj bog laze" ja dokazuva tvojata nevera vo NEGO.
Bog e EDEN i NE LAZE. Ispravno bi bilo da prasas "dali e Qur'anot tocen ili Evangelieto"
Цитирај
Bibliski Bog bese i Musaoviot Bog,neli.Pa nego mu naredil da ne jadat svinsko meso. Dali go izlazal ? Ili se predomislil ? Ke me preskoknes,znam.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јули.2007 во 00:34
Мило ми е што си ја призна грешката Миралем Tongue

Точно е дека Библискиот Бог не можел да ги прости гревовите на луѓето без да обезбеди покривање за престапот.
Како што ти кажав, Библискиот Бог е ПРАВЕДЕН Бог, за разллика од Аллах кој замижува врз гревот на луѓето и ќе им прогледа низ прсти на "праведниците" и ќе ги прошверцува во рајот за да му го демолираат таму за многу кратко време.

Библискиот Бог не прогледува низ прсти.
Ако Тој на Адам Му рекол дека оној ден кога ќе вкуси од тој плод - ќе умре, тука нема пардон, тоа и се десило. Ако Бог замижи на ова, тогаш ќе испадне лажливец, а Бог, барем Библискиот Бог, НЕ МОЖЕ да лаже. (ете ти уште дена особина што нашиот Бог не ја може, па слободно фали се како твојот Бог може некоја работа повеќе од нашиот Бог LOL)

Но не заборавај тоа што ти реков: Бог не можел да го прости гревот на човекот без жртва, но исто така НИКАДЕ НЕ ГО ВЕТИЛ тоа Wink
За разлика од Аллах кој на 3 места во к*ранот ветил дека никој НЕ МОЖЕ да ги промени Неговите Зборови, а сепак се нашле (според вас) некои ПОСИЛНИ од него - христијаните и евреите, и ги промениле LOL
Кој бог лаже сега?

Ако нашиот Бог не може да лаже, тогаш на вашиот Бог НЕ МОЖЕ да му се верува! Big%20smile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 22:39
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Neli bez tie sradanja,otelotvoruvanja,izmacuvanja,krvarenja,Bog mozel da im gi oprosti grevovite na lugeto ? Isto prasanje.Zarem tolku bil nemoken,trebalo da prokrvari toj licno za nasite grevovi ?

Опсс грешка пријателе! Без тие Христови страдања, измачувања, крвавења итн Бог НЕ МОЖЕЛ да им ги прости гревови....

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 23:50

Neli bez tie sradanja,otelotvoruvanja,izmacuvanja,krvarenja,Bog mozel da im gi oprosti grevovite na lugeto ? Isto prasanje.Zarem tolku bil nemoken,trebalo da prokrvari toj licno za nasite grevovi ?

Опсс грешка пријателе! Без тие Христови страдања, измачувања, крвавења итн Бог НЕ МОЖЕЛ да им ги прости гревовите на луѓето затоа што нашиот Бог покрај тоа што е СВЕТ е и ПРАВЕДЕН Бог.
Правдата Божја барала човек за човак. Христос морал да го покрие Адамовиот престап.

И друго што е многу важно, Бог никаде не ветил дека може да го прости гревот на човекот без тие Хритстови страдања, измачувања, крвавења итн, туку напротив, скоро сите пророци (а најмногу Исаија) зборуваат токму за тој Велики Петок што се случи подоцна.

Додека Во к*ранот Аллах ветил неколку пати дека никој не може да го промени Негиовиот Збор! Никој! Ни христијани, ни евреи, ни ЦИА, ни МИА, ни незнам кој. Е тука е проблемот братко. Размисли па одоговори, а не да се вртиш во круг.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 23:42

Eve kade vo Qur'anot,Poslednata Bozja Objava se spomnuva kako KNIGA:

15. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*

SOSEMA JASNO.

Едно е да криеш нешто, а друго е да промениш нешто.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 23:29

Eve kade vo Qur'anot,Poslednata Bozja Objava se spomnuva kako KNIGA:

15. O sljedbenici Knjige, došao vam je poslanik Naš da vam ukaže na mnogo šta što vi iz Knjige krijete, i preko čega će i preći. A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna*

SOSEMA JASNO.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 23:22
EvAngelos.... ubavo sto napisa... no zosto povtorno gi postavuvas prasanjata koga veke ti e daden odgovor ? Neznam dali treba voopsto da dadam komentar. Vsusnost,odgovori na sekoe tvoe postaveno prasanje i sovrseno gi obelodeni,ili,sto bi rekol ti,gi prosvetli site zbrki. Sam prasuvas,sam odgovaras.... a pazite samo,dragi moi prijateli,kolku li od postot moj prasanja toj IZBEGNA.

Neli bez tie sradanja,otelotvoruvanja,izmacuvanja,krvarenja,Bog mozel da im gi oprosti grevovite na lugeto ? Isto prasanje.Zarem tolku bil nemoken,trebalo da prokrvari toj licno za nasite grevovi ? VELAHAVLE. Ova e za vas prifatlivo.
A ti velam,,, VO QUR'ANOT,MUHAMMED S.A.W.S NE IM SE OBRAKJA NA LUGETO TUKU ALLAH DIREKTNO.TOA E BOZJA OBJAVA. Edno sto treba da znaes i osnovno.
Sledbenici na knigata,vo Qur'anot se spomnati SAMO EVREITE I HRISTIJANITE. A sosema jasno e koga se spomnuva Qur'anot.

A za pocit,EvAngelos.... mnogu kasno pocna da glumis. Veke go pokazuvas drugiot del na licemerie.
Drugo nisto nema da pisuvam. Gi povikuvam site,neka gi procitaat prethodnite dva moi posta,tolku e jasno a sekako i onie na EvAngelos,,, taka ke im bide pojasno.
PS: Stariot zavet ne e vecen velis ? Se predomislil Bog. Nemoken da go socuva ? Dzaba Mojsie i togasnite proroci zboruvale,koga se' se izmenilo ? Pagja vo voda ? Sto te buni togas sto e izmenet i Indzilot,koga mozel i Tevratot ? Mada... ne se izmeneti,toa bese objavata koja na Isus mu bese dadena a koja radi politicki koristi e sokriena (a evangelie po isus nemate).
Drug pat,pred da postavis prasanje,pocekaj malce,razmisli sto ti moze da ti se odgovori.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 22:58

Losoto da ti go zaboraam,,, ke go zaboraev posledniov tvoj post....

Цитирај " О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш." - Сура 5:68

:) Uste ne svakjas.... Sledbenici na knigata se Evreite i Hristijanite.Znaci da se zainteresirate na Vistinskata Objava Bozja i da se vratite vo nea.

И евреите имале книга, и христијаните имале книга, и муслиманите имале книга, така што следбеници на книгите си сите според Мухамед.

Без разлика на кого му го вели тоа Мухамед погоре, проблемот не исчезнува, туку само се поместува.
Имено, дури и кога Мухамед би им го велел тоа на евреите и христијаните, зошто би им наредувал да се придржуваат до изменетите Инџил и Теврат? Ако тие биле изменети, тоаш зошто не им рекол: "баталете ги, придржувајте се само до ова што јас ви го објавувам, до к*ранов" Smile

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 22:52

NO,POSTO E POSLEDEN BOZJI PRATENIK I TAA POSLEDNA BOZJA OBJAVA,ALLAH E ZASTITIL OD SEKAKOV VID NA IZMENA I TAKVA KE OSTANE DO SUDNIOT DEN.

Зошто Аллах бил немоќен да ги заштити и предходните објави?
Немал доволно "раце"? Концентрација?
Додека ја заштитувал едната, му ја менувале другата, па кога ќе се свртел кон втората, му ја менувале првата? Smile
Зарем е тоа "Бог"?

Eve eden primer.Prvata sura koja ni ja dade:
Цитирај Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме
Da ti dokazam deka se izmeneti Evangelieto i Torata. NIE (Muslimanite) ne pravime razlika.A VIE PRAVITE RAZLIKA. Dali na mojsie mu bese dadeno da go obavuva verskiot obred Sunetisuvanje ?(odrezuvanje) A dali Isus dosol da gi izmeni zakonite ? Dali im bese zabraneto vo Tevratot svinskoto ? A dali Isus dojde da gi meni zakonite ? Dali Isus bese Bozji pratenik ? (ili spored vam bog,ili sin,ili s.duh) ? A zosto Evreite ne go priznavaat ? Vidis EvAngelos,treba samo da se razmisli malce.Za kraj i za posledno,ALLAH USTE EDNAS JA DAVA OBJAVATA NEGOVA. SOVRSENO E JASNO I PRECIZNO.

Совршен доказ за непознавање на суштинта на Стариот Завет, неговата не-вечност, евангелието, и Христовото усполнување на Законот во Новиот Завет.
Доказ за мене дека ти никогаш не си бил христијанин (затоа што овие работи се елементарни работи кај еден христијанин.
Неколку пати ти ги објаснував овие работи, нема да се повторувам сега.

Ne mozam a da ne go citiram i odma drugiot post:
Цитирај se izvinuvam poradi pecatnite greski, osobeno ona: K*ranot, normalno treba da bide k*r'anot, neznam zosto mi izleguva zvezdicka hm
Vidis EvAngelos.... ke mi priznaes li deka e KRAJNO NEKULTURNO  ova sto go pomisluvas ? Neise....

Кој нема аргументи, се фаќа за банални ситници.
Тоа ми беше еден од првите постови на форумов кога се регистрирав и навистина не знаев зошто ми излегува таа ѕзвездичка, а сакав убаво да го спелувам к*ранот, како што и Аллах го пишувам со 2 лл и со голема буква!, како еден знак на почит, ама кој да цени.

ponataka:
Цитирај
Ako Indzilot ne se evangelijata za Hristos, togash koj e Indzilot? Kade e Indzilot? Zarem Alah ne bil dovolno mokjen da go zachuva?

Povtorno Mevlana ke go citiram.Nekoj pastir go prasal,zosto ako Muhammed e bozji pratenik,Allah ne mu gi socuval vnucite ? Videte niskost. Smireno mu odgovara. Bog ne go socuval svojot "ednoroden sin" sto preostanuva za vnucite na pratenikot Muhammed a.s ?! Bog ne go socuval svojot ednoroden sin,sto preostanuva za evangelieto ???? 

Повторно ќе кажам: не познавање на основната, лементарната евангелска порака на Библијата. Христос се отелотвори и дојде на спасувачка мисија на земјата за да го жртвува Својот живот за гревот на човекот, за да го спаси човекот и да го врати кај Бог.
А ти прашуваш зошто Бог не го зачувал? Smile Па Бог и затоа Го прати Својот Единороден Син во светот, за секој Кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот (Јован 3:16)
Исус ќе рече: Нема поголема љубов од оваа: да го положиш сопствениот живот за своите пријатели.
Христос го направи тоа! Ја покажа љубовта на дело, за целото човештво!
Тоа е нашиот Бог, кој не бара само жртви да му принесуваме и кој не стои на небото со испружен камшик и одвај чека некој да згреши за да го шибне, туку Бог - Наш Татко кој ни излезе во пресрет во момент кога се удавивме до гуша од гревот и бевме немоќни да се справиме со него.
Слава Му на Господ Нашиот Спасител!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 22:00

Losoto da ti go zaboraam,,, ke go zaboraev posledniov tvoj post....

Цитирај " О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш." - Сура 5:68

:) Uste ne svakjas.... Sledbenici na knigata se Evreite i Hristijanite.Znaci da se zainteresirate na Vistinskata Objava Bozja i da se vratite vo nea.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 21:50

Za da ne ti odgovaram Aet po Aet..... jasno se gleda i nema sto da se objasnuva. Nie Muslimanite,kako Bozji pratenici gi priznavame SITE. Kako i onie na koi im e dadena Knigata. Sledbenici na Kniga (Hristijani i Evrei).Tie i se smetaat kako "vernici" ednite Prokolnati,Drugite zalotani. Nevernici se onie koi ne veruvaat vo Boga,mnogobosci..... Sto znaci,nim im e dadena Objava,no od taa objava mnogu izmenile,kako sto ni kazuvaat brojni Aeti (TE INTERESIRA LI DA TI GI PASTIRAM) ? KOGA BI IMALO USTE EDEN BOZJI PRATENIK,POSLE RESULULLAH SALALLAHU ALEJHI WE SELLEM,ALLAJ KE DOZVOLESE DA SE NAPRAVI SPLETKA I SO QUR'ANOT,NO,POSTO E POSLEDEN BOZJI PRATENIK I TAA POSLEDNA BOZJA OBJAVA,ALLAH E ZASTITIL OD SEKAKOV VID NA IZMENA I TAKVA KE OSTANE DO SUDNIOT DEN.

Eve eden primer.Prvata sura koja ni ja dade:
Цитирај Меѓу нив ние не правиме никаква разлика. И на Аллах сме
Da ti dokazam deka se izmeneti Evangelieto i Torata. NIE (Muslimanite) ne pravime razlika.A VIE PRAVITE RAZLIKA. Dali na mojsie mu bese dadeno da go obavuva verskiot obred Sunetisuvanje ?(odrezuvanje) A dali Isus dosol da gi izmeni zakonite ? Dali im bese zabraneto vo Tevratot svinskoto ? A dali Isus dojde da gi meni zakonite ? Dali Isus bese Bozji pratenik ? (ili spored vam bog,ili sin,ili s.duh) ? A zosto Evreite ne go priznavaat ? Vidis EvAngelos,treba samo da se razmisli malce.Za kraj i za posledno,ALLAH USTE EDNAS JA DAVA OBJAVATA NEGOVA. SOVRSENO E JASNO I PRECIZNO.

Ne mozam a da ne go citiram i odma drugiot post:
Цитирај se izvinuvam poradi pecatnite greski, osobeno ona: K*ranot, normalno treba da bide k*r'anot, neznam zosto mi izleguva zvezdicka hm
Vidis EvAngelos.... ke mi priznaes li deka e KRAJNO NEKULTURNO  ova sto go pomisluvas ? Neise....

ponataka:
Цитирај
Ako Indzilot ne se evangelijata za Hristos, togash koj e Indzilot? Kade e Indzilot? Zarem Alah ne bil dovolno mokjen da go zachuva?
Povtorno Mevlana ke go citiram.Nekoj pastir go prasal,zosto ako Muhammed e bozji pratenik,Allah ne mu gi socuval vnucite ? Videte niskost. Smireno mu odgovara. Bog ne go socuval svojot "ednoroden sin" sto preostanuva za vnucite na pratenikot Muhammed a.s ?! Bog ne go socuval svojot ednoroden sin,sto preostanuva za evangelieto ????  Vidi EvAngelos.... treba da se razmisluva kakov odgovor bi mozel da dobies pred da postavis prasanje. ODGOVOROT TI E PRETHODNO DADEN.

Ej... EvAngelos... zosto velis deka visi temava bez odgovor ? Sea gledam deka sum ti dal veke uste na prvata stranica ? Neznam sega dali se povtoruvam.Halalite.

Цитирај (<--Pa neli nikoj ne moze da go izmeni Alahoviot zbor?)
Se razbira deka NIKOJ. Ako Allah dz.s rekol deka ke nastapi Sudniot Den,kolku god da go brisete toj citat,toj den ke se sluci. Razbiras sega ?

I da ne ja dolzam..... Sekogas se prasuvate kade e Indzilot togas,sto e Indzilot togas..... Imame evangelija po matej,marko,luka,jovan,pavle,petar,,,,,,,,,,,, i uste bezbroj drugi....... Ima li evangelie po Isus ? Ili slovoto bese Isus ? Neli e ocigleden dodatok za da ne se zaprasate kade e toa Evangelie (INDZILOT)?

ME INTERESIRA KAKOV KE BIDE TVOJOT KOMENTAR I KAKO KE MI OBJASNIS,ODGOVORIS NA MOJOT POST.... AKO VOOPSTO SE SLUCI TOA.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:50
Муслиманите велат дека Инџилот (Евангелието) што денес го имаат христијаните не е тој Инџил што Аллах му го објавил на Иса (Исус).

Некои тврдат дека Исус си го земал под мишка Инџилот и дека Бог си Го повлекол Својот Збор со вознесувањето на Исус на небото.

Некои пак воопшто немаат одговор што се десило со Инџилот.

Но и двете групи на муслимани се согласуваат дека Инџилот бил променет од христијаните во првите векови, со други зборови, иако Аллах неколку пати ветил во к*ранот дека Неговиот Збор никој не може да го промени, сепак се нашле некои супериорни христијанчиња кои го промениле Аллаховиот Збор, па затоа Аллах морал да каже пу пу не важи за Својата предходна објава и да му го објави на Мухамед конечно неговиот непроменлив и конечен збор - к*ранот.

Интересно е што к*ранот (во 7век, значи неколку века по измената на Инџилот)  ги предупредува муслиманите да се придржуваат до Инџилот...

" О следбеници на Книгата, вие не сте ништо додека не се придржувате кон Теврат и кон Инџил и кон она што ви е објавено на Господарот ваш." - Сура 5:68

Кон кој тоа Инџил муслиманите се повикани да се придржуваат?
Кон "изменетиот"? Tongue

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.