IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Nikon D40/40x (testovi-mislenja-sporedbi)
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Nikon D40/40x (testovi-mislenja-sporedbi)

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 11>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2007 во 03:27
Jane, ti so Mark III sega si Ubermencsh za site nas. Kade najde ti da se plachesh na "entry level" DSLR?
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2007 во 08:46
kako sto bi rekol max bunker: se sto e dzabe vredi za sekoja para dadena za nego
Big%20smileBig%20smileBig%20smileBig%20smile
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2007 во 13:38
Jane, sto se sekiras ... sega Aristos ce ima isklucitelno visoko mislenje za tvojata fotografska tehnika.

Ne deka ne te bivase prethodno, ama sega i od nego ce go dobies priznanieto.

I
nemoj filtri da si koristel so Mk. III, ne mu trebaat!

Hmm, ponekogas sum stvarno za nigde Embarrassed.
Izvinete, ama nemozev da se vozdrzam LOL LOL LOL
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Јуни.2007 во 14:49
ZNAM KAKO TI E, I JAS PONEKOGAS NE MOZAM DA SE VOZDRZAM A DA NE PRO**RAM NESTOLOLLOLLOLLOLLOLLOL
I TOKMU ZATOA MORAM DA TI PROSTAM
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
NINA_SK Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јуни.2007
Поени: 601
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NINA_SK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:40
Pozdrav do site na forumot . Ve citam nekoe vreme , no duri sega vi se obrakam . Ve molam za  sovet pri mojot izbor na fotoaparat  . Kako totalen pocetnik vo fotografijata ne znam tocno sto mi treba , no sakam oprema koja ke mozam vo idnina da ja nadopolnuvam vo zavisnost od potrebata  . Si opredeliv  budzet od 500-600 EUR ( pocnav so 300 - 350 i kolku poveke razmisluvam dodavam po nekoja stotka ). Za Nikon D 40 citav testovi i ocenkite bea solidni spored moite laicki poznavanja . Za Minoltata  ne znam nisto no e vo ramki na mojot cenoven target . Pozdrav
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:49
Ne znaev deka Minolta Dynax 5D se uste se prodava. Ne e ova malu postar model
Кон врв
mviktor Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Септември.2005
Поени: 73
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mviktor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 09:31

Ne veruvam deka ima nekoja razlika vo kvalitetot na fotografijata medju ovie dva modela(najverojatno koristat potpolno ist senzor od sony). Razlikata e vo kvalitetot na uslugata koja ja pruzaat. Siguren sum deka Minolta 5D vo toj pogled e daleku podobra od Nikon D40 - poradi toa sto ima vgradena stabilizacija na slikata (mozebi e nesto pomalku efikasna od stabilizacija vo objektiv, no zatoa e besplatna i vazi za sekoj objektiv). Od druga strana Minolta 5D e postar model i ako nesto se rasipe najverojatno od sony servisot ke ti ponudat da si kupis sony alpha (za nikon ne znam kako bi odelo). Jas imam Minolta 5D i mozam da kazam deka e odlicna kamera za parite.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 05:18
Pomedju tie dva, jas bi idel so Minoltata. Dali imas razmislivano za Nikon D40x? Toa bi bilo vece nesto drugo. Kvalitetot na fajlot e na nivo na D80, ako ne i povisoko.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NINA_SK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 15:51
Da Mire razmisluvam  za D40x i toa najverovatno ke bide mojot izbor . Me interesira zosto se odluci za D50 ( cinam deka sega brzo se podnovi , ako ne se lazam ) . D40x vs.D50 . Po stranskite forumi preovladuvaat mislenja deka D40x e podobar ( neblagodaren stav ). Koe e tvoeto mislenje .Pozdrav 
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 15:08
Ne se odluciv za D50, tuku za D80.
D40x e drasticno podobar aparat od D50 (bez bilo kakvi rezervi)!

D80 ima nekoi opcii koi D40x gi nema.
Kvalitetot na fajlot e prakticno ist, ako ne e duri i za nijansa podobar kaj D40x.

Denesno vreme DSLR-ovite od taa klasa nudat mnogu, a osobeno nudat kvalitetna slika/fajl. Ona sto gi dvoi edni od drugi e sto od fotografskite opcii imaat "spakuvano vo cenata".
Se e prasanje na kompromisi, ona sto nikoj nemoze da resi za tebe e koi od kompromisite tebe ti se prifatlivi.

Najdobro e da gi procitas ubavo specifikaciite i ponekoja recenzija na aparatite koi doadjaat predvid spored tebe i taka da resis sto e najdobro.

Ako nekoja od ponudenite opcii (ili onie sto nedostasuvaat) ne znaes za sto
bi ti sluzela, prasaj ovde na forumov i ce ti odgovorime.

Za mene presudni argumenti za D80 sporedeno so D40x bea:
1-pogolem i posvetol viewfinder
2-po robustno telo na aparatot (ama toa nosi i tezina)
3-povece AF senzori
4-povece opcii za setiranje na aparatot (customizing)
5-opcija za breketiranje (iako retko ja koristam, mi go olesnuva rabotenjeto na HDR fotografii)

Vo odnos na Canon 400D mozes da gi izbrises onie pod
3 i 5, a da dodades mnogu podobar kit objektiv za kogo ne uspevav da pronajdam adekvatna zamena so Canon bajonet. Se razmisluvav za kombinacija so Sigma 17-70, no taa mi bese prekratka na tele-krajot i ce morav vednas da kupuvam i tele zum. Canonoviot 17-85IS mi bese preskap za ona sto go pruza.

Ova e sekako moe razmisluvanje, no moze da ti posluzi kako slika sto mi bese bitno iako postojat i drugi razliki. Se e prasanje na razmisluvanje, sto ti e, a sto ne tie bitno i kolku pari imas da potrosis na ona sto ti e bitno Wink

Изменето од Mire - 03.Јули.2007 во 15:09
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај NINA_SK Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 16:10
Mire blagodaram za razmisluvanjeto , no  ja resiv dilemata . Veke se raduvam na mojot prv "seriozen " fotoaparat Nikon D40x . Sega go istrazuvam , i imam prilicno za ucenje . Ne mislam  na samiot aparat , manuelot e poveke od dovolen ( se nadevam ) . Sega poveke se zanimavam so tehnikata na fotografiranje ( pocnav so kompozicijata ) . Sakam da naucam da napravam tehnicki ispravna fotografija "by the book". Kako i da e blagodaram za nesebicnoto spodeluvanje na tvoeto iskustvo . Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 17:13
Ako te razbrav dobro, vece go kupi aparatot.
Epa so sreca neka ti e i neka te sluzi svetloto Wink
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 17:19
Chestito nova kamera. Imas napraveno verojatno najdobar izbor vo momentov. Kamerata e proglasena za najdobar entry model ovaa godina:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=8049

Ne sakav da komenetiram prethodno, no Minoltata, kolku i da e dobra, ne mozhe navistina da se sporeduva so 40X.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јули.2007 во 18:23
Zoran, sporedbata bese pomedju D40 i Minolta 5D. Vo takva sporedba, Minoltata pobeduva "hands down".

So D40x e druga pesna ;)
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.