IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 41>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:55
Originally posted by sard sard напиша:

Човекот е потенцијален и нереализиран бог.

Respekt za ovaa misla. Vo nea se sodrzhi svetata tajna. Prv pat ja slusham od hristijanin.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 02:59
sard, kако не ти е срам да лажеш!

Originally posted by аџија аџија напиша:

И уште нешто. Јас не го напаѓам православието. Не го напаѓам ни исламот, ни будизмот, ни ништо друго. Кажувам што е правилното христијанско учење, и каде сите овие учења се застранети, според своите скромни можности, кои верувам Господ ги надополнува преку Неговата сила.

Ако некој се пронаоѓа (си ја има мувата на капата) тогаш подобро нека посочи каде сум згрешил...

Какви ли се тоа внатрешни ломови на таа душа кога оној кој ја има дотолку лаже што ќе рече: Св. Јован Златоуст бил протестантски христијанин. Каков крш и врисок е внатре да се ќути и да не се рече таква лага.

Еве ти јавно разобличување на твојата лага!

И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.

Toчно! Исто така и секој што вели дека е православен! WinkWink

ДО КОГА ВАКА БЕСРАМНО ЌЕ ЛАЖЕШ???

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...

п.с. На лагата и се кратки нозете Wink

Изменето од EvAngelos - 01.Јули.2007 во 09:07
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 11:29

Добро ајде, јас ќе кажам, а ти докажи ми дека не е така:

Апостолите не се молеле на Марија.
Апостолите не рекле „молете и се“.
Христос не рекол „молете и се“.
МАРИЈА не рекла „молете ми се“
Христос, Апостолите и Марија, никогаш не тврделе дека некој друг освен Божјиот Син Господ Исус Христос може да спасува..

Значи, оние кои се молат на Марија, кои ја молат да ги спаси, прават ерес.

Спред тебе и оние кои Му се молат на Христа прават ерес. Повели ПОСОЧИ ЕДНО МЕСТО КАДЕ:
1. ХРИСТОС ВЕЛИ: „МОЛЕТЕ МИ СЕ МЕНЕ“
2. АПОСТОЛИТЕ ВЕЛАТ: „МОЛЕТЕ МУ СЕ НА ХРИСТА“

Што се однесува пак до тоа дали Христос има мајка и татко, поворно си толкуваш.

41. [tom go ~u Elisaveta pozdravot na Marija,zaigra mladenecot vo utrobata nejzina; i Elisaveta se ispolni so Duh Sveti,
42. pa izvika glasno i re~e:
<*Blagoslovena si ti me|u `enite, i blagosloven e plodot na tvojata utroba!
*Luka 1,28;

43. I otkade so mene ova, pri mene da dojde majkata na mojot Gospod?

44. Za{to, ete, koga pristigna glasot od tvojot pozdrav do u{ite moi, radosno zaigra mladenecot vo utrobata moja.
45. I bla`ena e taa, koja poveruva, za{to }e se ispolni ona, {to $ rekol Gospod."

Да таа е негова мајка по тело, но сепак е НЕГОВА МАЈКА. Нели!? Или не!? Ти колку мајки имаш???

Што се однесува, пак, до молењето на светиите и на светителите, дури бедно е да коментирате. Прочитај на колку места во Новиот завет се вели молете се за нас и сл.
Башка:

14. Bolen li e nekoj me|u vas, neka gi povika sve{tenicite crkovni, ta da se pomolat nad nego, *i neka go poma`at so elej vo imeto Gospodovo.
*Marko 6,13;
15. I molitvata so vera }e go isceli bolniot, i Gospod }e go krene; i grevovi, ako napravil, }e mu se prostat.
16. Ispovedajte si gi grevovite eden na drug i molete se eden za drug, za da se iscelite: golema sila ima usrdnata molitva na pravednikot.

А пак за молитвите на оние кои се упокоени и го очекуваат Второто Христово доаѓање Светото писмо е многу јасно: НАШИОТ БОГ Е БОГ НА ЖИВИТЕ А НЕ НА МРТВИТЕ.
АКО ОНИЕ КОИ СЕ ПОЧИНАТИ НЕМААТ НИШТО СО НАС, ТОГАШ ЗОШТО ХРИСТОС ВЛЕЗЕ ВО АДОТ И ГИ ИЗБАВИ СИТЕ ОД ТАМУ!?

ПРЕМНОГУ СТЕ КОНРАДИКТОРНИ САМИТЕ НА СЕБЕСИ ЗА ДА ОБЈАСНУВАМ ПОНАТАМУ. ПРОЧИТАЈТЕ ШТО ПИШУВАТЕ. НА РАЗЛИЧЕН ФОРУМ РАЗЛИЧЕН СТАВ, САМО ЗА ДА СЕ ОМАЛОВАЖИ ПРАВОСЛАВИЕТО И ОНИЕ КОИ НАВИСТИНА ВЕРУВААТ ВО ХРИСТА.

За оние кои учат поинаку и шират соблазни еднаш посочив што вели Светото писмо што треба да си стават на врат и кај да појдат, а еве што ни порачува нам Самиот Христос за нив:

22. Za{to, }e se pojavat la`ni hristosi i la`ni proroci, i }e poka`at znaci i ~uda, za da gi prela`at, ako e mo`no, izbranite.

Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Ангелче Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 45
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ангелче Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Јули.2007 во 11:58
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

И уште нешто. Јас не го напаѓам православието. Не го напаѓам ни исламот, ни будизмот, ни ништо друго. Кажувам што е правилното христијанско учење, и каде сите овие учења се застранети, според своите скромни можности, кои верувам Господ ги надополнува преку Неговата сила.

Ако некој се пронаоѓа (си ја има мувата на капата) тогаш подобро нека посочи каде сум згрешил...

Какви ли се тоа внатрешни ломови на таа душа кога оној кој ја има дотолку лаже што ќе рече: Св. Јован Златоуст бил протестантски христијанин. Каков крш и врисок е внатре да се ќути и да не се рече таква лага.

И секој што вели дека Св. Јован Златоуст бил протестант навистина треба да оди на некаков третман.

п.с. Златоуст не бил протестант, бил христијанин... нешто несфатливо за денешниот кривославец...

ЕвАнгелос, никој не е совршен во зборувањето, па ни во пишувањето.
Искрено сметам дека Сард овде ненамерно излажал, ама исто така сметам дека треба и да се извини Smile

1 2 3
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 03:12
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако некој не го признава Св. Јован Златоуст за Православен и не го признава за Римокатолик тогаш кога го нарекува за христијанин мора да го смета за протестантски христијанин бидејќи четврто не постои.
Од друга страна да не се правите на будали и сите нас да не правите будтли сите ве читаат, сите знаеме и самите знаете на која „црква“ и ги браните ставовите.
Кога се нарекувате за христијани колку толку имајте правдољубовост кога ќе судите за нешто.

И Евангелос кажи ми Св. Јован Златоуст дали постел и дали ти постиш. Дали тој како епископ и патријарх бил неженет, а ти велиш дека ерес шири онаа Црква во која епископите не треба да бидат женети. Дали бил монах и дали ти ги почитуваш монасите. Дали тој имал чин на патријарх и дали ти ја признаваш власта на патријарсите. Па од ова те прашувам дали за тебе Св. Јован Златоуст е христијанин или еретик?
Пред да одговориш сети се дека се нарекуваш христијанка.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 03:57

Не ми се верува дека не се извини за лагата Shocked
Малку ме разочара Cry

Ако некој не го признава Св. Јован Златоуст за Православен и не го признава за Римокатолик тогаш кога го нарекува за христијанин мора да го смета за протестантски христијанин бидејќи четврто не постои.

Типичен стереотип. Сега ми се разјаснија многу работи околу тебе Smile

Ајде ти мене кажи ми каков христијанин бил Петар? Павле? Јаков? Јован?
Православни, Католици или Протестанти? Wink
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 13:16
Кој најде да збори за лагата???? Па оние кои најмногу лажат! Ќе излажете нешто за православието, па потоа ќе најдете библиски стихови кои би требало да ја оправдаат вашата лага. Епа тоа е невозможно. Библијата не ја покрива лагата - туку ја открива. И затоа, колку повеќе од оние кои се нарекуваат изворни христијани ја користат Библијата, таа се повеќе ги открива нив! Тука е нивниот крај! народот вели - со свој камен по глава! Па какви се оние небулози со некакви математички претстави за тоа колку верници по колку молитви кажуваат на Богородица, па како таа сите тие молитви му ги принесува на Бога??? Ако се дозволува вакво ниско ниво на дискусии - кажете! 
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 14:34
Зарем лажеме кога велиме дека правите икони?
Зарем лажеме кога велиме дека им се поклонувате?
Зарем лажеме кога велиме дека ги целивате?
Зарем лажеме кога велиме дека и се молите на Марија?
Зарем лажеме кога велиме дека Марија ја нарекувате пресвета, дева, безгрешна, богороица итн?
Зарем лажеме кога велиме дека се поклонувате и пред починати тела (мошти)?
Зарем лажеме кога велиме дека крштевате бебиња?
Зарем лажеме кога велиме дека се молите на светци?
Зарем лажеме кога велиме дека забранувате женење на епископи?
Зарем лажеме кога велиме дека МПЦ е врзана со власта?
Зарем лажеме кога велиме дека авторитетот на црквата ви е над авторитетот на Божјиот Збор?

Зарем лажеме кога велиме дека Библијата МОЛЧИ за сите овие работи?

Ако лажеме, тогаш посочете ни каде лажеме, а ако не, барем скришно притајувајте си ја својата вон-библиска вера.

Изменето од EvAngelos - 02.Јули.2007 во 14:35
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 14:56
Па, ДА! Ако кажувањето невистини е лага, тогаш лажете!
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 14:58
Прво да расчистиме со Св. Јован Златоуст па потоа ќе видиме и какви христијани биле Петар, Павле, Јаков, Јован.

И Евангелос кажи ми Св. Јован Златоуст дали постел и дали ти постиш. Дали тој како епископ и патријарх бил неженет, а ти велиш дека ерес шири онаа Црква во која епископите не треба да бидат женети. Дали бил монах и дали ти ги почитуваш монасите. Дали тој имал чин на патријарх и дали ти ја признаваш власта на патријарсите. Па од ова те прашувам дали за тебе Св. Јован Златоуст е христијанин или еретик?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 15:10

Прашањава ти се катастрофа. Дали јас постојам, моја работа - мање-више важно за тебе, а дали Златоуст бил женет - негова работа и негова одлука, јас и ти не треба да му се мешаме во неговиот слободен избор, а ако имаш нешто да кажеш за целибатот - бујрум на темата од каде што ибега - ЦЕЛИБАТ.

Јас те повикувам согласно Божјото Слово - БИБЛИЈАТА, значи во името на Светото Писмо ти мене да ми одговориш дали библиските личности Петар, Павле, Јаков и Јован биле православни или пак христијани?

Зошто се плашиш да дискутираш за библиски личности?
Само затоа што за нив мора да отвориме Библија?
Страв од Словото?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 15:19
Цитирај Прашањава ти се катастрофа. Дали јас постојам, моја работа - мање-више важно за тебе, а дали Златоуст бил женет - негова работа и негова одлука, јас и ти не треба да му се мешаме во неговиот слободен избор, а ако имаш нешто да кажеш за целибатот - бујрум на темата од каде што ибега - ЦЕЛИБАТ.

Избегав од каде ти тоа го заклучи? Кој аргумент ти таму го постави а да не го одговорив.

Цитирај Јас те повикувам согласно Божјото Слово - БИБЛИЈАТА, значи во името на Светото Писмо ти мене да ми одговориш дали библиските личности Петар, Павле, Јаков и Јован биле православни или пак христијани?

Не се плашам само се плашам дека кога ќе докажеме какви христијани биле Петар, Павле, Јаков и Јован дека тогаш ќе бараш некои други за докажување какви христијани биле. Бидејќи досега зборувавме за Св. Јован Златоуст повели одговори.

Евангелос кажи ми Св. Јован Златоуст дали постел и дали ти постиш. Дали тој како епископ и патријарх бил неженет, а ти велиш дека ерес шири онаа Црква во која епископите не треба да бидат женети. Дали бил монах и дали ти ги почитуваш монасите. Дали тој имал чин на патријарх и дали ти ја признаваш власта на патријарсите. Па од ова те прашувам дали за тебе Св. Јован Златоуст е христијанин или еретик?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 15:33
Originally posted by ЕvAngelos ЕvAngelos напиша:

Јас те повикувам согласно Божјото Слово - БИБЛИЈАТА, значи во името на Светото Писмо ти мене да ми одговориш дали библиските личности Петар, Павле, Јаков и Јован биле православни или пак христијани?

Не се плашам само се плашам дека кога ќе докажеме какви христијани биле Петар, Павле, Јаков и Јован дека тогаш ќе бараш некои други за докажување какви христијани биле. Бидејќи досега зборувавме за Св. Јован Златоуст повели одговори.

Не мило, не ми се плаши, со тебе ќе си ја завршам дискусијава, не абрам други (како ни досега).
За Јован Златоуст со мене не си зборел, туку со Аџија кого ти го обвини дека рекол Јован Златоуст е протестант, и потоа јас морам да ти ја разобличувам лагата тука јавно...ама памет не ти доаѓа.

Значи, какви христијани биле Петар, Павле, Јаков и Јован, православни?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Јули.2007 во 16:20
Петар, Павле, Јаков и Јован се Православни Христијани бидејќи ја почитувале Соборноста на Црквата и не се дрзнувале да толкуваат без согласност на другите.

Светиот Апостол Јован

Вистина, имав многу да ви пишувам, но не сакав на книга и со мастило, оти се надевам дека ќе дојдам при вас и од устата да ви зборувам, та радоста ваша да ви биде полна.

Значи апостолот тврди дека со пишаното се дава дел од вистината (основата) но не треба да се потцени усното предание кое само Православната Црква го признава и почитува.

кои ја посведочија твојата љубов пред Црквата. Добро ќе направиш , ако ги приготвиш пред Бога како што треба.

Пред која Црква посведочија. Ти себе си не се декларираш како припадничка на ниедна Црква. Велиш дека Црква не ти треба за спасение.

Не сакајте го светот и се што е во него. Ако некој го сака светот, во него нема љубов од Отецот.
Зашто, се што е во светот - похотта на телото, желбата на очите и гордоста на животот, не е од Отецот, туку од овој свет.

Оној кој вистински го отфрла светот е Православната Црква, додека протестантите сакаат да бидат во сојуз и со светот и со Бога. А врв на отфрлањето на светот е монахот кој целосно го отфрла и замразува светот за да биде Христов ученик.

Тие излегоа од нас, но не беа наши; бидејќи ако беа наши, ќе оста-неа со нас; но се јавија, за да се знае дека сите не се наши.         А  вие  имате  помазание  од Светиот, и знаете се.

Кои се тие кои излегоа од нас, но не беа наши. Може да бидат Православните, ама премногу рано би било тие да се оние кои излегоа од нас. Од друга страна ако Православните излегоа дека се оние кои излегоа од нас, тогаш протестантите се тие кои излегоа од оние кои излегоа од нас. Ако стариот факт е фалсификуван, тогаш новиот дотолку повеќе. Што е тоа што не ги задржало старите христијани, а новите христијани ќе ги задржи од пад во ерес. Нормално е дека старите христијани се подобри од новите кои имаат повеќе шанси за да паднат во ерес и да „излезат од нас“.

А кој има световни блага, па кога ќе го види брата си во немаштина, та го затвори срцето свое од него
-  како тогаш ќе пребива во таков Божјата љубов?
Чеда мои, да не се сакаме со зборови или со јазик, туку со дела и вистина!

Апостолот насочува дека се потребни дела како што учи Православната Црква додека протестантите учат дека доволна е само верата.

И оној, што ги пази заповедите Негови, пребива во Него, и Он - во него. А дека Он пребива во нас, узнаваме по Духот, што ни Го дал

Овде апостолот укажува дека Духот е Тој кој ни потврдува дека ние стоиме на заповедите Негови. Протестантите го отфрлаат Духот за држењето на Неговите заповеди туку го признаваат само разумското разбирање на Божјиот збор. Духот беше Тој Кој ја чуваше Христовата Вера низ вековите и никогаш таа не пропадна. За протестантите Црквата пропаднала набрзо, па тие потоа повторно ја открија и ја обновија после 14 векови.

истото го потврдува

Возљубени, не верувајте му на секој дух, туку испитувајте ги духовите: дали се од Бога, бидејќи многу лажни пророци се јавија во светот.

Не го споменува Божјиот збор како критериум туку како највисок критериум за разбирањето на вистината е испитувањето на духовите.

Дека ние пребиваме во Него и Он во нас, *узнаваме по тоа, што ни дал од Својот Дух.

Ако некој го види брата си да греши со грев не за смрт, нека се моли, и Бог ќе му даде живот, - односно на оној што греши не за смрт. Постои грев за смрт: за тој грев не велам да се МОЛИ..

Колку што јас знам кај протестантите не постојат смртните гревови. Во Православната Црква тие гревови се стриктно наброени.

Знаеме дека ние сме од Бога, и дека целиот свет лежи во зло.

Признавање на првородниот грев на Адам и Ева кој го повлече светот во зло. Некои протестанти не го признаваат прародителскиот грев.

Со самото тоа што Св. Јован е апостол, тоа значи дека е со чин различен од чинот на останатите верници. Господ од почетокот дал три нивоа. Највисоки овластувања и највисоки во хиеархијата ги поставил апостолите, на пониско ниво од нив ги поставил 70 ученици и на трето ниво според овластувањата дадени на крајот од Евангелието по Марко ги поставил обичните христијани. Подоцна Апостолите во Дела апостолски ја разделиле свештеничката функција на повеќе вршители на функциите и се оформила хиеарархијата во хиеархискиот дел од Црквата. Од таму се гледа Црквата како организам во кој постојат и обични верници но и хиеарахиски дел. Значи со самото тоа што некој е поставен да има повисоки овластувања како што имаат Апостолите со самото тоа се формира хиеархија во Црквата. Протестантите не признаваат никаква хиеархија, за нив сите имаат исти овластувања.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 41>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,234 секунди.