|
ПРАВОСЛАВНИ,КАТОЛИЦИ,ИЗВОРНИ ХРИСТИЈАНИ |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 41> |
Автор | |
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само тој одговор ќе го дадеш????
Одговорот е каде во православната догматика се бара она што ти ни го инпутираш? И јас чекам одговори. Па не е работата само прашај (да не речам - кажи лага) и барај некаков одговор. |
|
Без коментар
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Добро ајде, јас ќе кажам, а ти докажи ми дека не е така:
Апостолите не се молеле на Марија. Апостолите не рекле „молете и се“. Христос не рекол „молете и се“. МАРИЈА не рекла „молете ми се“ Христос, Апостолите и Марија, никогаш не тврделе дека некој друг освен Божјиот Син Господ Исус Христос може да спасува.. Значи, оние кои се молат на Марија, кои ја молат да ги спаси, прават ерес. |
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Еве, ова е тоа што ти го велам - погрешно си разбрал, па сега бараш одговори на твоите измислици.
Прашањето е многу едноставно - каде во православната догматика ќе најдеш нешто за она што ти го велиш - се молиме на Марија да не спаси? Такво нешто нема! Но, дали не смееме да се молиме еден за друг и дали Бог по молитвата од братот наш нема да ни помогне нам??? Ова е суштинското прашање, а твоите пароли се безвредни. |
|
Без коментар
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Прашањето е дали Марија е Бог? Затоа што ако не е, таа ниту може да ги чуе вашите молитви, ниту може да ви помогне...
Тогаш зошто и се молите? |
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали не смееме да се молиме еден за друг и дали Бог по молитвата од братот наш нема да ни помогне нам???
|
|
Без коментар
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дали марија е Бог, па да биде сезнајна, сеприсутна и семоќна?
|
|
korisnik
Нов член Регистриран: 28.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 9 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne.
|
|
ZakHay
Сениор Регистриран: 21.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 101 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Togas ete go odgovorot,i ne mi jasno zosto uste se molite i na svetci i macenici....Kakov e nivniot udel vo molitvata....,zarem ne treba da se posovetuvaaat so Isus pa da vi ja ispolnat molitvata kako sto treba a?
neli sum vo pravo a>?
milion pricini za debata imate vie Pravoslavci...ama site vie se pobieni nemate zosto i nemate protiv kogo vise...dokazano e gresnoto ucenje na vasite crkvi...narodot ne znael pa se plasel pa aj verba vo Bogorodica..pa isus pa sveti ovoj sveti onaaa i taka potpadnal narodot pod zlite jazici na vasite patriajrsi...Toa e nepismen narodot...pa dosol pop stojko pop trajko pop pero pa kje go lazeme dajte pari za crkva za isisusa,za devica koga bese Marija....LALALALA!Sve za Isus da ve cuva...eh pa i inkvizicija vilo dzanam podobro,.....
A?
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи молитвата од еден за друг не се прифаќа пред Бога???? И каде во православната догматика ќе сретнете (било кој), дека Марија или било кој друг од светителите се поголеми од Бога, дека се исто со Бога, дека ним им се молиме за спасение.... Каде????
п.с. Аџо, продолжуваш со твоите лаги. Ама па и што да се очекува од родот на началникот на лагата, освен да лаже? |
|
Без коментар
|
|
DAIJA
Сениор Регистриран: 08.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 1668 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Izvine te sto vi se mesam, no...
Zarem ne ste razmislile deka koga vo start ste go proglasile Isus za Bog, voedno i se povrzano so nego stanalo bozestveno, pa i majka mu?
Taka ste trgnale lancano, sto glavata ne znaete kaj vi e.
A, koga bi se ostaile od obozuvanje svetci, sliki, statui i krstovi, grobovi, koski i lesovi, trojstva i gluposti, mozebi bi trgnale po patot na vistinata.
|
|
О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Jas lichno nemam sretnato vo hristijanskata dogma kade se veli deka treba da se moli na nekoj drug osven na Boga. Patem, toa e i edna od desette Bozhji zapovedi, neli? Pravoslavnata dogmatika bi trebalo da go uchi istoto, iako toa samo go pretpostavuvam bidejki ne sum studiral teologija i ne znam kako im se interpretiraat rabotite na tamoshnite studenti. Od druga strana, znam so sigurnost, kako sto vprochem toa go znae i sekoj poravoslaven hristijanin, deka popovite preporachuvaat i ohrabruvaat molenje na svetec (narechen svetec barem od makedonskoto pravoslavie). Pa taka velat, pomoli mu se na Sv.Petar da ti pomogne, pomoli mu se na Sv.Nikola, na S.Pavle i t.n i t.n. vkluchuvajki gi i lokalnite svetci od makedonskite teritorii. A fala bogu, imame promovirano dovolno od niv da ne postoi nedostatok za sekoja prilika i za sekoja potreba. Taka, sekoja familja mozhe da si odbere eden svetec, pa da si napravi slava. Toa znachi deka go odbira toj svetec kako zashtitnik na semejstvoto i go slavi nego, a vo odredeni periodi vo godinata se prireduvaat semejni proslavi, se pokanuvaat rodnini i gosti, se prinesuvaat jadenja i pienja, se moli na svetecot-zashtitnik, se povikuva popot da ispee nesto za toj den i t.n. i t. n. Porano sveshtenicite i lugjeto mu se molea na Zevs i gradea hramovi posveteni na Hera, Demetra, Apolo, Atina... i tamu im se molea na Zevs i na Hera, Demetra, Apolo... Denes sveshtenicite i lugjeto mu se molat na Boga i isto taka gradat hramovi posveteni na S.Nikola, Sv.Petka, Sv.Gjorgji... i tamu mu se molat na Boga, na Sv. Nikola, Sv.Petka... Ne li e ova paganizam pokrien vo novo ruvo? Eden glaven Bog i mnostvo mali bogchinja ili bozhenstveni sushtestva koi im pomagaat na lugjeto vo odredeni situacii i momenti, pa zatoa lugjeto im se molat i nivnite sliki i formi koi gi chuvaat vo svoite domovi, kako zashtitnici i spomogateli? I neli sveshtenicite ja vrshat istata rabota kako i onie od pred iljadnici godini, molejki mu se na eden glaven Bog i na mnoshtvoto ostanati bozhenstveni likovi koi se prepletuvaat niz zhivotot na lugjeto? I neli i natamu tie si rabotat i se plateni od vernicite da propovedaat za Boga i za bozhenstvata (svetcite) , pomagajki im na lugjeto polesno da gi razberat tie raboti? Pred da se javite eventualno so komentar na ovie moi zborovi ve molam razmislete prvo so otvoren um i spokojna dusha, neobremeneti od nikakvi verski ubeduvanja ili poriv da branite ili da napagjate neshto ili nekogo. Bidete prvin iskreni so sebe i napravete go toa prvenstveno za VAS. Patem, mene mi e dadeno vo amanet od majkami da prodolzham so slavata Sv.Nikola. Znam koj bil toj chovek, znam sto napravil i verojatno za nego znam poveke otkolku poveketo posetiteli na forumov. Si imam svoe mislenje za nego, no koga ja prashav majka mi zosto da go slavam ovoj chovek, taa mi odgovori deka "toj e svetec, zashtitnik na familijata, mnogu ni pomognal vo minatoto, dedomi se vikal Nikola, taa ni bila slava otsekogas, pa jas mora da prodolzham so takvata tradicija". Vidov deka nema mesto za diskusija, pa i vetiv deka od respekt prema nea ka ja ispolnam njzinata zhelba. Zhenata beshe presrekna oti nejzinoto chedo ke bide zashtiteno i spaseno od site zla na svetot. Zarem celta na site veruvanja ne e tokmu toa, da gi napravi lugjeto da se chuvstvuvaat srekni i sugurni? Nejziniot Bog neka bide sekogas so nea. Kreatorot ve saka site. Изменето од Messenger - 29.Јуни.2007 во 19:57 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Богородица е со Бога во Небесниот свет, а тој не е некаде далеку туку е тука и знае за нас. Како што му се молела во Кана Галилејска и Господ ја послушал така и сега му се моли на Бога за нас. |
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ama nie mozeme sami da mu se molime na Bog
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Со колку на саат збори Марија за да постигне да се моли за сите вас?
Со колку на саат патува Марија за да стигне до сите храмови кај што се спомнува нејзиното име? Или и она е Бог, па е сепрусутна и семоќна? друго решение, верувајте НЕМА! |
|
Внеси реплика | страница <1 1011121314 41> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |