IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православно vs Протестантско Христијанств
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православно vs Протестантско Христијанств

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 22>
Автор
Порака
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:08
toa samo so vera se gleda ....kako i mnogu drugi raboti.....   sto ne gi gledale kniznicite.......
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:10
Originally posted by postariot brat postariot brat напиша:

Isus Hristos koga bil raspnat se svrtel kon svojata majka Marija i i rekol Majko ova e tvojot sin pokazuvajke kon nekoj od svoite ucenici, potoa nemu mu rekol ova e tvojata Majka. Izvinete sto ne go citiram dosledno ovoj primer no ve molam nekoj neka go stori toa za mene,zosto jas navistina nemam vreme se citame posle 10 dena do togas ve sakam site bilo da ste pravoslavni katolici protestanti pa i nevernici koi mozda vo idnina bi ni stanale brakja vo Hrista

еве еден се потруди, и ти благодарам брате за ова...

Но тука станува збор за Исус како најстар син, што сакал да се погрижи за добробита на својата мајка додека таа е жива, по Неговата смрт и вознесение...

ЗНачи овде нема ронка од „молете и се неа“ итн...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:12
    sto pati e kazano veke za ovoj citat!

sto e smislata ama dzabe!

toa ti e toa!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:13
смислата е ЈАСНА. е сега ако вие сакате да не биде јасна, туку да си ја пренасочите во еретичка насока, тогаш не ви попуштам! Wink
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:18
napred.............ne  popustaj.................  Wink
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 16:22
Одиме, едно по едно...Wink

Originally posted by Реакт Реакт напиша:

За Марија - ако Бог го испрати архангелот Гаврил да и ја даде веста дека таа ќе го роди во тело Спасителот, тогаш како некои се обидуваат да ја омаловажат,

Христијаните не ја омаловажуваат Марија, туку и ја признаваат од Бог одредената позиција - обичен смртен и грешен човек кој има потреба од Спасителот како и сите ние. Таа е блажена меѓу жените и благословен е плодот (Христос!) на нејзината утроба. Наша сестра во Христос. Христос е нејзин Господ колку што е и наш Господ. Таа е мајка на Човечкиот Син, но не и на Божјиот Син. Таа не го родила Него, туку Тој ја создал неа (преку Христос се е создадено Колошаните 2 глава)

кога Бог лично неа ја одбра да се роди преку неа??? Па што вели Библијата - ете, отсега ќе ме ублажуваат сите родови (Лука 1, 46...). (Поточниот превод вели: отсега сите ќе ме нарекуваат блажена, но не и дева, пресвета, богородица, безгрешна, "спасителка" и така натаму како што милуваат кривославните богохулници.
Како можете да велите Пресвета Богородице СПАСИ НЕ! Зарем она ќе ве спаси? Зарем она беше распната за вашите гревови? Зошто плукате врз жртвата на Христос? Зарем не е Христос единствениот Спасител? Единственото Име дадено под небото кое луѓето можат да го повикаат за да се спасат? Христос! А не Марија. 

А Бог ја слуша молитвата на праведните (Изреки 15 гл.), оти Бог не е Бог намртвите, туку на живите.

Што има врска ова со Марија?

И молитвата на праведниците има голема сила пред Бога. А ако Богородица не е праведна, па дури и најправедна од луѓето - тогаш да го чујам тоа мислење.

Марија најправедна меѓу луѓето? Поголема и од Јован Крстителот?
Прочитај што вели Исус за Јован...
Вистина, вистина ви велам, меѓу родените од жена не се издигнал поголем од Јован Крстителот. (Матеј 11:11)

Дали Марија е родена од жена или паднала од небото?
Тогаш следува, според Христос - ако Му веруваме се разбира,  дека таа не се издигнала над Јован Крстителот. Тогаш зошто да е Марија најправедната?

И никој за неа не вели дека таа е Бог, или некакв замена на Бога.

Тогаш зошто се повеќе молитви се упатени кон Марија? Зошто секој православен како узречица ја користи молитвата "мајко богородице спаси ме"?

Се истите и истите изговори, ама Библијата и праксата успешно ви ги разобличува како што гледате.
Поздрав!
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 17:39
Вангеле замисли се што пишуваш пред да го испратишConfused
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 17:47
Originally posted by аџија аџија напиша:

сум читнал, не бери гајле...Wink

како може вашата црква да ја води анатемисан еретик? тоа самото по себе си повлекува проклетство над целата црква, бидејќи останавте послушни на анатемисаниот...

МПЦ ја води Синодот на МПЦ на чие што чело е Неговото Блаженство Архиепископот Охридски и Македонски г.г.Стефан за кој не ми е познато дека е анатемисан!? А ако мислиш на „првиот меѓу еднаквите“ Неговата Светост патријархот Цариградски тогаш апла те удрило топлово во глава. Најголема пак власт во Црквата има ВСЕЛЕНСКИОТ СОБОР.
Ако вас „кои протестирате“ иако не знам против што освен можеби против себеси ве командува некое типче од Америка, не значи дека сите се такви.
Црквата ја води Светиот Дух преку соборното одлучување на заедницата (Црквата) оттаму има Синод има и Собор. На едно место си пишал нешто околу тоа кој е најголем авторитет во Православната црква и си го утнал, ама ме изнасмеа и кога видов дека и за протестантите си ја оплескал.
ВО ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА НАЈГОЛЕМ Е НАШИОТ БОГ СВЕТА ТРОИЦА - ОТЕЦ, СИН И СВЕТИ ДУХ, а кај вас LOL го спомнуваш само Христа = делумни вернициClap
Заборави дека иако сме христијани ние не веруваме САМО во Христа туку во цела Света Троица
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 17:50
Аџи, уште нешто. Ако гордоста не ти дозволува да прифатиш кога си во заблуда, немој да го валкаш Христа спомнувајќи Го Неговото има ниту пак она на Неговата Пресвета Мајка. Им се лутите на муслиманите кога ќе кажат нешто против нив, а самите ги валкате.

Што се однесува до тоа дека си читкал, пеки, си читкал, ама не си прочитал.

Изменето од Bronhi - 26.Јуни.2007 во 17:51
Кон врв
ubav Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Февруари.2007
Поени: 44
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ubav Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 17:50
bravo bronhi treba i drugive da lapnat po edna polesno da disatClap
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 17:53
Originally posted by аџија аџија напиша:

Но тука станува збор за Исус како најстар син, што сакал да се погрижи за добробита на својата мајка додека таа е жива, по Неговата смрт и вознесение...

ЗНачи овде нема ронка од „молете и се неа“ итн...

Аџи барем јавно си признаваш дека си ЕРЕТИК - Христа Го нарекуваш „НАЈСТАР СИН“, уште колку други синови имала Богородица!?????????
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 18:07
Сакаш да кажеш дека не е најстар? дека имала други пред него??? Wink

а во голема заблуда, МНООООГУ си наивен, ако мислиш дека во мпц некого го боли и пет пари што мисли Господ Бог или Света Тројца (освенако овде не мислиш на архиепископот, епископот и попот)... ГЛАВЕН во мпц, убаво си напиша е господин на квадрат стево... А не Господ...

Ако имаш проблем со Тројството, има и за тоа тема повели таму..

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 18:11
Originally posted by аџија

Не бре аџи те ова се ТВОИ ЗБОРОВИ ТИ ГО ТВРДИШ ОВА, НЕ ЈАС.
ЈАС ГО КАЖАВ ОВА:
Аџи барем јавно си признаваш дека си ЕРЕТИК - Христа Го нарекуваш „НАЈСТАР СИН“, уште колку други синови имала Богородица!?????????

БАРЕМ НА СИТЕ ВО ПРАКСА ИМ ЈА ПОКАЖА ПРОТЕСТАНТСКАТА ПРАКСА ДА ГИ ПРЕВРТУВААТ ЗБОРОВИТЕ И СВОИТЕ КОГА СЕ ПОГРЕШНИ ДА ГИ ПРЕТСТАВАТ КАКО ТУЃИ.
ТИ БЛАГОДАРАМ ClapClapClapClap
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 18:19
Originally posted by аџија

ЕРЕТИЗАМ ДО БЕСКРАЈ
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.