IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православно vs Протестантско Христијанств
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православно vs Протестантско Христијанств

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 22>
Автор
Порака
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 01:59
Поделбата во 1054 година е последица на гордоста на Да Силва Кандида кој бил пратеник на папата, Анатемата која тој ја оставил во црквата Света Софија не се однесува на целата Црква туку само на тогашниот  цариградски патријарх, кој вратил со иста мерка. Инаку се должи на тоа што не му дале тој да преседава со соборот кој се одржувал во тоа време. затоа и истите беа повлечени пред околу 30 години. Инаку валидноста на Да Силва Кандида како папски пратеник е спорна бидејќи папата кој го испратил починал во меѓувреме.
Така што ПОДЕЛБАТА НА ЦРКВАТА НА ИСТОЧНА И ЗАПАДНА НЕ СЕ СЛУЧИЛА ВО 1054 ГОДИНА, ОВОЈ ДАТУМ Е ЗЕМЕМ ОД СТРАНА НА ИСТОРИЧАРИТЕ ЗА ДА СЕ ЛОЦИРА ЕДНА СОСТОЈБА НА ОДДАЛЕЧУВАЊЕ НА ПОМЕСНИТЕ ЦРКВИ КОЕ РЕАЛНО СЕ СЛУЧУВАЛО ПОРАДИ РАЗЛИЧНИОТ НАЧИН НА РАЗМИСЛУВАЊЕ, СОЦИЈАЛНИТЕ И ЕКОНОМСКИТЕ ПРОЦЕСИ КОИ БИЛЕ ПОИНАКВИ НА ИСТОК И ЗАПАД. Всушност, вистинската поделба настанува околу 3-4 века подоцна и постапно. Некаде дури до 17 век во Италија има православни монаси на кои никој ништо не им замерува или пак ги обвинува за нешто.
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 02:03
значи јасно е дека целата источна црква е анатемисана од посланикот со Апостолско преемство.... ЕПА ШО ТУКА МИ СКОКАТЕ??? LOLLOLLOLLOL
Кон врв
ZakHay Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Јуни.2007
Поени: 101
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZakHay Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 02:12
Ej da si mi go zemal zborot Adzijo!!!I znaes sto,ne mi e jasno od kaj im e zborot PRAvo SLavije!OD Ist.Rimsko Carstvo do Pravoslavna Drzava nesto mi e mutno,eh aj neka najde nekoj zdrav dokaz za da go objasni potekloto na imeto!
Ej neka se najde nekoj junak da go odbrani ova!!!Sekoja mu cast zas ni samite pravoslavni nemaat cvsrt dokazi zaso se pravoslavni?

Кон врв
Bronhi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2007
Локација: Macedonia
Поени: 348
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Bronhi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 10:56
Од каде виде дека е јасно дека целата Источна црква е Анатемисана??? Си ја видел анатемата!? Ај читни поубо шо пишав! Се работи за лични анатеми меѓу патријархот и Да Силва Кандида, а не меѓу Помесните цркви. И поделбата на Црквата на Источна и Западна не е од 1054 година, читни нешто пред да рипнеш...LOL
Земете БРОНХИ полесно се дише
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 10:58
сум читнал, не бери гајле...Wink

како може вашата црква да ја води анатемисан еретик? тоа самото по себе си повлекува проклетство над целата црква, бидејќи останавте послушни на анатемисаниот...
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 11:18
Си читнал, ама не си разбрал.Wink
Каде се вели дека Црквата ја води анатемисан владика, кога глава на Црквата е Бог.

Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 11:22
да бе ние ништо не разбираме гревчиња, да не сте вие попоите, шо ќе праевме...LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 11:39
Ќе немавте теми за пишување и за осудување...Wink
Без коментар
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 11:43
nikoj ne sudime samo ponekogas vistinata boli i nesakaat nekoi da ja svatat oti si se raspolozeni vo lagata.ama samo za kratko vreme toa ke bide.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 12:02
Koga bi nemalo kogo da go osuduvaat, ke stanat ili komunisti ili, pak, hipici!Dead
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 12:17
Neka im bidat popovite kamen na sopnuvanje. No ke im bidat i vodenichki kamen okolu vratot. 
Без коментар
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 12:19

ке исчезнат како восокот од свеќата
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 12:27
членови на вероисповед
ако имаме различни ставови, не е нужно да си посакуваме едни на други да исчезнеме!
и ние сме свесни дека постапките се наша одговорност и ние ке ги сносиме пследивите, а и вие сте свесни за вашите, и сте одговорни за истите.
затоа МОЛАМ без желби за некој да исчезне.Cry
На крајот не е важен човечкиот Суд, туку оној што иде - Судот од Бога
Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 12:30
И судот од модераторот. Сам си кажа за LG-то, а мене ме бришеш. Censored
не е бришен туку скриен, незнам кај кажал аџија за LG. ама ке пребарам

Изменето од ACELERA - 26.Јуни.2007 во 12:33
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1234 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.