IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 72>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 23:44
Цитирај
затоа НАШАТА црква се вика Христијанска Црква.
Така сте заведени во документите на државите каде егзистирате? Како Христијанска Црква? Мало Морген!

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 23:46
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 23:56
па ја ако памтам, ни православната „црква“ не е регистрирана како христијанска (може и најпаметно) Wink

Сарде, темата ја угуши со досадни и, прости, но невистинити и неважни работи... веројатно тоа и ти е целта...

И покај се, да се вратиме на аргументите:

Христос и Апостолите не крштевале деца/бебиња, ниту учеле дека треба да се крштеваат
Сите Библиски Списи и вон-Библиски списи до 3-тиот век зборуваат ИСКЛУЧИВО за крштевање на возрасни.
СИТЕ Библиски заповеди за крштевањето го објаснуваат како симбол кој СЛЕДИ ПОСЛЕ верата и покајанието, а НИКАДЕ немаме обратен случај...

Значи ова е вистината!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:14
Originally posted by аџија аџија напиша:

па ја ако памтам, ни православната „црква“ не е регистрирана како христијанска (може и најпаметно) Wink

Сарде, темата ја угуши со досадни и, прости, но невистинити и неважни работи... веројатно тоа и ти е целта...

И покај се, да се вратиме на аргументите:

Христос и Апостолите не крштевале деца/бебиња, ниту учеле дека треба да се крштеваат
Сите Библиски Списи и вон-Библиски списи до 3-тиот век зборуваат ИСКЛУЧИВО за крштевање на возрасни.
СИТЕ Библиски заповеди за крштевањето го објаснуваат како симбол кој СЛЕДИ ПОСЛЕ верата и покајанието, а НИКАДЕ немаме обратен случај...

Значи ова е вистината!

Кажи ми Аџија кој ти го кажа ова ти самиот го смисли или некој ти го кажа?
Мене Црквата составена од илјадници, илјадници, живи и уште повеќе преминати ми пренесе во наследство дека крштевањето на бебињата е исправно според толкувањето кое го дадоа многумина православни во изминатите страници.
Кој тебе ти кажа обратно од Црквата? Самиот си го смисли тоа или некој ти кажа така да мислиш?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:18
Па добро, иако би сакал да измислам топла вода, и да кажам ЈАС го измислив, за жал не е така... Христос, Апостолите, Св. Писмо, историјата на Црквата  и искуството на Св. Дух во Црквата низ вековите и денес СИТЕ ми кажуваат дека е така... а сард вели не е.... епа мало морген не е...LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:25
Originally posted by sard sard напиша:

Мене Црквата составена од илјадници, илјадници, живи и уште повеќе преминати ми пренесе во наследство дека крштевањето на бебињата е исправно според толкувањето кое го дадоа многумина православни во изминатите страници.
Кој тебе ти кажа обратно од Црквата? Самиот си го смисли тоа или некој ти кажа така да мислиш?

овој аргумент, веројатно го надминува по својата бесмисленост, секој твој досегашен пост... Па од кога тоа мерило за правоверноста била квантитивната бројка на следбеници на една вистина? ако веруваш во тоа, БИДИ КАТОЛИК! значи ЕДИНСТВЕНО ТИЕ, имаат право да веруваат во тој бесмислен аргумент. Никој друг...

ќе ти кажам и една споредба, може ќе ти светне нешто...

Еден лопов го фатиле и на суд, обвинителот, откако лоповот не признавал дека украл, му рекол „ќе ти донесам 5 сведоци кои те виделе дека крадеш!“ На што, лоповот одговорил „јас ќе ти донесам 5000 што НЕ МЕ ВИДЕЛЕ!“ LOLLOLLOL

Епа драг сарде, вистината ако се броеше во бројот на следбениците, тогаш кај ќе бевме...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:32

Ние не крадиме брендови!
Со оглед на тоа што никој нема право на брендот Христијанска Црква никој не смее да биде така признат. Православната Црква нема намера како некои да го крие системот на своето христијанско учење. Нашето христијанско учење се нарекува Православно (Orthodox) Христијанство. Под тој збор Православно се знае комплексот на учења за кои станува збор, а зошто вие се срамите пред Христијанство да пишете Протестантско кога очигледно го имате протестантското (не)учење. Како што adidas кај пиратите станува adibas така колку што е можно повеќе сакате во себеприкажувањето да го украдете брендот Христијанство со цел за заведување на оние кои не разликуваат лажно од вистинско Христијанство.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:35
па кај вас е убаво да си пишува православно, а не христијанско, затоа што не е христијанско, сфаќаш?

кај нас е нелогично да се додаде ништо друго... Нашите цркви можат да имаат име, заради ПРИСИЛА од вашите попови во администрацијата, ама се знае кои сме и што сме... НИЕ СМЕ ХРИСТОВИ СЛЕДБЕНИЦИ... Без примеси од старци, дедовци, прадедовци, од групни монаси и цареви, од еретици во одора...

И не ја врти нон-стоп темата подалеку од тоа кај што си притеснет во ќош...Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:40

овој аргумент, веројатно го надминува по својата бесмисленост, секој твој досегашен пост... Па од кога тоа мерило за правоверноста била квантитивната бројка на следбеници на една вистина? ако веруваш во тоа, БИДИ КАТОЛИК! значи ЕДИНСТВЕНО ТИЕ, имаат право да веруваат во тој бесмислен аргумент. Никој друг...

ќе ти кажам и една споредба, може ќе ти светне нешто...

Еден лопов го фатиле и на суд, обвинителот, откако лоповот не признавал дека украл, му рекол „ќе ти донесам 5 сведоци кои те виделе дека крадеш!“ На што, лоповот одговорил „јас ќе ти донесам 5000 што НЕ МЕ ВИДЕЛЕ!“ LOLLOLLOL

Епа драг сарде, вистината ако се броеше во бројот на следбениците, тогаш кај ќе бевме...

Денес, поточно денес и вчера се обидов и одговорив на сите прашања кои ми беа поставени. Дајте ми прашање на кое не коментирав. Наспроти тоа беа пропуштени над 15 прашања на кои не ми беше одговорено. Пишувам со црни букви, со задебелени, со плави, црвени, големи мали. Ми одговараат на постот ама на прашањата не ми одговараат. И пак го повторувам последното прашање. Одговори го и не избегнувај го!

Да видиме ако самиот си го смислил откривме нов богослов, кој ни толкува досега непознати работи, ако заедно со некој друг сте го смислиле тоа тогаш имате Православна Црква бидејќи тоа значи дека имате соборност во „црквата“ па може и ќе дојдете полека до вистината.

Изменето од sard - 26.Јуни.2007 во 00:40
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:44
Прашањето е безобразно и полно со празнословие... Иако дури и како такво веќе го одговорив... Но пошто силуваш, ајде ќе повторам, не ми е тешко...

Мојот став, драги квази-„брате“ не е обратен од Црквата. Обратен е од самопрогласената блудница Вавилонска, завиткана во одорите која е всушност анти-Црква... Но е во КОМПЛЕТНА СОГЛАСНОСТ со:

- Христос
- Неговото учење
- Апостолите и нивното учење
- Св. Писмо
- Историајта на раната црква
- историјата на вистинските следбеници низ сите векови
- ЦРКВАТА

Затоа реков, вистнското прашање е, КОЈ СИ ДОЗВОЛИ да те убедува СПРОТИВНО НА ХРИСТОС, АПОСТОЛИТЕ, СВ. ПИСМО и искуството на ЦРКВАТА?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:50

па кај вас е убаво да си пишува православно, а не христијанско, затоа што не е христијанско, сфаќаш?

кај нас е нелогично да се додаде ништо друго... Нашите цркви можат да имаат име, заради ПРИСИЛА од вашите попови во администрацијата, ама се знае кои сме и што сме... НИЕ СМЕ ХРИСТОВИ СЛЕДБЕНИЦИ... Без примеси од старци, дедовци, прадедовци, од групни монаси и цареви, од еретици во одора...

И не ја врти нон-стоп темата подалеку од тоа кај што си притеснет во ќош...Wink

Ние Православните знаеме дека има и други кои се нарекуваат христијани со поинакво учење од нашето, затоа коректно е на нашето учење да му дадеме име за да се разликува од учењата на другите и нема потреба да ги збунуваме другите. Замисли кога сите би биле како вас. Би требало да бесконечно да се расправаме само за името на меѓусебното препознавање. Како и секоја природна работа администрацијата мора да даде име на разликување бидејќи ги има многумина со христијанска вера. Значи не срамете се да му дадете име на вашето „христијанство“ за да се разликува вашето учење од учењето на другите. Неименувањето значи неразумност и намерно воведување на забуна.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:53

Прашањето е безобразно и полно со празнословие... Иако дури и како такво веќе го одговорив... Но пошто силуваш, ајде ќе повторам, не ми е тешко...

Мојот став, драги квази-„брате“ не е обратен од Црквата. Обратен е од самопрогласената блудница Вавилонска, завиткана во одорите која е всушност анти-Црква... Но е во КОМПЛЕТНА СОГЛАСНОСТ со:

- Христос
- Неговото учење
- Апостолите и нивното учење
- Св. Писмо
- Историајта на раната црква
- историјата на вистинските следбеници низ сите векови
- ЦРКВАТА

Затоа реков, вистнското прашање е, КОЈ СИ ДОЗВОЛИ да те убедува СПРОТИВНО НА ХРИСТОС, АПОСТОЛИТЕ, СВ. ПИСМО и искуството на ЦРКВАТА?

Ти тоа самиот го заклучи?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:56
Ако некој е забунет со Христос, нека биде збунет... Некои и апостолите ги сметаа за пијани, ама тие зборуваа со Духот Божји...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:57

Ти се сарде непоправлив Smile Јас не знам дали ти глумиш и со сила се правиш дека не разбираш или нешто не си ми арничок.

Ако некои бизнисмени од МПЦ-ДМПНЕ ти го испрале мозокот со небиблиски анти-христијански филозофирања, сега ние сме ти криви што не сме подлегнале на истите? Љубоморен си на нас христијаните кои единствен авторитет ни е Христос и Божјиот Збор? Љубоморен си што нашата црква е Христовото Тело? Што не е политичка партија?
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 00:59
Сарде, ајде да резимираме, пошто уште не ти влегува во глава против што се бориш... Уште мислиш дека се бориш против аџија...LOLLOLLOL Ти се бориш против:

- Христос
- Апостолите
- Св. Писмо
- ЦРКВАТА

Аџија не го ни спомнувам пошто е навистина неважен кога се споредуваат вакви авторитети...

ЗНАЧИ, КРШТЕВАЊЕТО НА БЕБИЊАТА Е ПРОТИВ ХРИСТИЈАНСКОТО УЧЕЊЕ ИСКАЖАНО ОД ХРИСТОС, АПОСТОЛИТЕ И РАНАТА ЦРКВА, А ЗАПИШАНО ВО СВ. ПИСМО И ПРОТИВ ИСКУСТВОТО НА РАНАТА ЦРКВА.

повторувај си го ова, додека не го сфатиш, пошто да го побиеш нема да успееш, уште 50-страни да истрошиш...Wink
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4748495051 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,191 секунди.