IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 72>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 18:46
40.  па влезе во домот на Захарија и ја поздрави Елисавета.
41.   Штом го чу Елисавета поздра-вот на Марија, заигра младенецот во утробата нејзина; и Елисавета се исполни со Дух Свети,
2.   па извика гласно и рече: »*Благословена си ти меѓу жените, и благословен е плодот на твојата
утроба!                                            "Лука 1,28.
43.   И откаде со мене ова, при мене да дојде мајката на мојот Господ?
44.   Зашто, ете, кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои, радосно заигра младенецот во утробата моја.
45.   И блажена е таа, која поверува, зашто ќе се исполни она, што и рекол Господ.«
46.   И рече Марија: »Мојата душа Го *велича Господа,            *1. Цар. 2,1.
47.  и мојот дух се зарадува во Бога, Спасителот мој,

Зошто заиграл младенецот кој немал шанси свесно да знае кој е во утробата на Марија?
Зошто Елисавета проговорува работи за кои немала појма „дојде Мајката на мојот Господ“?
Зошто вели радосно заигра младенецот во утробата моја.

Ова е само еден добар пример за препознавањето со Дух без учество на умот.

„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 18:50
Originally posted by sard sard напиша:

44.   Зашто, ете, кога пристигна гласот од твојот поздрав до ушите мои, радосно заигра младенецот во утробата моја.

Леле што ми е мерак кога гледам како се повикувате на Божјото Слово Clap
Многу ретка гледка морам да признам, но сепак мило ми е кога ја гледам колку толку.

До чии уши стигнал поздравот од Марија? До ушите на Јован или до ушите на Елисавета? LOL
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 18:57
Цитирај ајде да не зборуваме, кој згрижи 400 сираци после Крушевското востание, православие, итн., итн., итн...

сарде сарде, уште си заплеткан во своето уверување дека црвата е како македонската администрација, па треба да ти удрат 7 штембила за да веруваш...LOLLOLLOLLOLLOL што има да се официјализира, о заблудени??? официјализирано е во Христос, ние само се изградуваме и насочуваме кон Него. Не сме ние повикани да измислуваме нова вера секој ден, туку да ја следиме...

Така е бе Аџијо, зошто измислувате нова вера секој ден, зошто не ја следите старата. Зошто не ја следиш верата на твоите татковци. Зошто не си ја научил верата на предците, а веќе други учиш на вера која нема учење.
Цитирај хиерахијата што ја имате е АНТИ-ХРИСТОВА хиерархија... Хиерархија која овозможува катаљон злоупотреби и извитоперување на мотото на христијанската хиерархија: тој што сака да биде најголем, нека им биде слуга на сите...

Хиерархија не е лошо нешто, лоша е злоупотребата на хиерархијата. Хиерархијата е неопходна за да се избегне анархијата. Затоа без хиерархија во протестантизмот се создаде анархија. Протестантизмот со лажната нехиерархија. Лажна затоа што сепак не може да нема хиерархија тоа е противприродно. Само природната хиерархија ја заменуваат со неприрода. Со таквата лажна хиерархија и работоводство без овластување од Бога ја родија денешната форма на демократија која поради ширењето на истото работоводство без овластување наречено (претприемчивост) ќе ја роди анархијата. И тоа е она кое Светителите го протолкувале „кога она што го задржува светот од пропаст“ нема да постои.  Затоа што полека ќе биде уништувана природната хиерархија и општеството ќе остане без властите кои ја кочат анархијата. Властите може да бидат лоши сепак власта е неопходно да постои затоа што без власт ќе настане анархија. Идеално е праведна и легитимна власт која не ги злоупотребува овластувањата. Но и лоша власт е подобра од никаква власт. Ете ти ги плодовите на протестантскиот бунт против хиерархијата. Затоа што гревот е беззаконие, а законот значи овластување, ред, поредок.

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 18:58
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:08
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Леле што ми е мерак кога гледам како се повикувате на Божјото Слово Clap
Многу ретка гледка морам да признам, но сепак мило ми е кога ја гледам колку толку.

До чии уши стигнал поздравот од Марија? До ушите на Јован или до ушите на Елисавета? LOL

Шо ти е бе Евангелос?
Сигурно Марија не и рекла еве го носам во себе Господ Христос и Елисавета и младенецот во утробата на Елисавета го чуле тоа и почнале да се радуваат.
Проговорувајќи преку зборовите чија содржина не била битна и Елисавета и Св. Јован во утробата го разбрале Духот во гласот кој ја поттикнал Св. Елисавета да го каже пророштвото.

Зошто пропушти ова да го прочиташ:

41.   Штом го чу Елисавета поздравот на Марија, заигра младенецот во утробата нејзина; и Елисавета се исполни со Дух Свети,

и

47.  и мојот дух се зарадува во Бога, Спасителот мој,

Мојот дух, а не мојот ум.

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 19:08
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:13
И каде застанавме со настанот во Содом пред Лотовата куќа

чекам одговор

Колку праведни имало во Содом?

Оние кои не ја читале Библијата во Стариот Завет да ги запознаам дека има нешто што позади ова прашање се кријат факти заради што Евангелос и Аџија избегнуваат да одговорат, затоа што ќе се докажат факти спротивни на она што досега го тврдеа?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:14

зошто измислувате нова вера секој ден, зошто не ја следите старата. Зошто не ја следиш верата на твоите татковци. Зошто не си ја научил верата на предците, а веќе други учиш на вера која нема учење.

Која нова вера ние ја измислуваме секој ден? Нашата вера е онаа која Павле ја донесе во Македонија - изворно христијанската. Зарем не е очигледно тоа од нашите постови кои изобилуваат со библиски стихови, за разлика од вашите кои се преполни со ваши лични филозофии, а оскудни со библиска подршка?

На кои тоа предци се повикуваш? На оние пред 3 генерации? на оние пред 20 генерации? На оние од апостолско време кои си ја променија својата паганска вера  во верата што некој евреин (Павле) им ја донесе? Или на предците (пагани) пред нив? На кои тоа предци се повикуваш кога врска немаш во што верувал твојот чукун дедо. Турците ијлада Цвети ни легнаа и од каде знаеш дека твојот чукун дедо не бил турчин-муслиман?
А ако се повикуваш на оние предци од апостолско време кои си ја сменија својата паганска вера во Христијанска, тогаш таа се очекува да биде иста како и верата на апостолите - запишаната во Библијата.
Но не е иста? Кој е проблемот? Предицте? Тие се критериумот или Божјиот канонизиран Збор?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:16

И каде застанавме со настанот во Содом пред Лотовата куќа

Тука застанавме....

Во Библијата нема ниту едно место изричито каде Христос рекол ЈАС СУМ БОГ. Значи ли тоа да не веруваме дека Господ бил Бог. Значи ли тоа дека муслиманите се во право. Меѓутоа од десетици реченици се гледа дека Христос себе си се смета за Бог, го потврдува тоа со дела и кога другите ќе го прашаат им потврдува.

Точно, таква фраза каде Исус рекол "ЈАС СУМ БОГ" нема во Светото Писмо, но затоа пак има не десетици, туку преку 40 аргументи (јас му ги наведов на Миралем) од каде дирекно следи, значи дирекно, а не по теоријата на неверојатна веројатност (1:3), дека Христос е Бог.

Затоа и те предизвикувам тебе, да ми најдеп, еве не мора дирекни 40 примери, туку еден директен пример од каде следи дека апостолите крстиле бебе или пак подучувале на такво еретичко учење.
Во Новиот Завет се наведени повеќе од 10 примери за крстени возрасни луѓе, зошто Бог толку се повторувал за крштевањето на возрасните, а "заборавил" да даде барем еден пример на крстено бебе?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:26

Па тогаш по дифолт следи дека православието не е црква LOL
Кое едно учење? На МПЦ, ГПЦ или СПЦ? Оние едномисленици кои очите ќе си ги извадеа пред светските судеви? За каков тоа ЕДЕН ДУХ зборуваш?
Која едномислена црква? Онаа пред 1054год или онаа по?
Која едномислена црква? Од кој век, кога едни "православни" анатемисувале учења на други (пред нив) "православни".
Која едномислена црква? Од која епархија? Кога поп Трајче од Теарце проповеда сосема различно од оној од Долно Дупени.

За каков тоа ЕДЕН ДУХ зборуваш отрезнисе човече LOL

Јас не сум чул некој да ја осудува нашата Црква за еретичко учење, ниту ние ја осудуваме СПЦ, ГПЦ или било кого за еретичко учење.
Немаме спротивставеност за догматски прашања, за прашања на учење на верата.
А расправии имало и меѓу апостолите и пред и после Христовото Воскресение.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:30

Па тогаш по дифолт следи дека православието не е црква LOL
Кое едно учење? На МПЦ, ГПЦ или СПЦ? Оние едномисленици кои очите ќе си ги извадеа пред светските судеви? За каков тоа ЕДЕН ДУХ зборуваш?
Која едномислена црква? Онаа пред 1054год или онаа по?
Која едномислена црква? Од кој век, кога едни "православни" анатемисувале учења на други (пред нив) "православни".
Која едномислена црква? Од која епархија? Кога поп Трајче од Теарце проповеда сосема различно од оној од Долно Дупени.

За каков тоа ЕДЕН ДУХ зборуваш отрезнисе човече LOL

Јас не сум чул некој да ја осудува нашата Црква за еретичко учење, ниту ние ја осудуваме СПЦ, ГПЦ или било кого за еретичко учење.
Немаме спротивставеност за догматски прашања, за прашања на учење на верата.
А расправии имало и меѓу апостолите и пред и после Христовото Воскресение.

Абе не ме зезај LOLLOLLOL
Со една мерка мериш кон христијанските цркви, а со друга кон православните?
Но тоа не беше моделот на Христос, кој рече:
Со каква мерка мерите, со таква ќе ви се одмери и со каков суд судите, со таков ќе ви се суди...
затоа пријателе сарде, прво извади си ја гредата во своето око, за подобро да ја видиш раската во туѓото око.
Кон врв
Marina_21 Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 21.Март.2007
Поени: 34
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marina_21 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:44
Jasno e deka site hristijani ne treba da i robuvaat na tradicijata tuku treba da go sledat toa sto e zapisano vo Biblijata zasto toa e Bozjiot zbor i tamu e se sto od nas Bog bara.
Soglasno Biblijata, sekoj treba da poveruva, da se pokae i da se krsti.Normalno ova ne e vozmozno kaj malite bebinja zasto tie nemaat razum za da go prifatat Isus kako nivni spasitel, nitu pak mozat da se pokajat, i sledstveno na toa ne treba da se krstat zasto ne gi ispolnuvaat uslovite za krstevanje.
Spored toa, bez razlika koj na koja crkva pripaga, dokolku e vistinski hristijanin ja cita Biblijata i sam treba da donese odluka koga ke go krsti svoeto dete odnosno dali voopsto ke go krsti kako bebe ili ke mu dozvoli samoto da odluci dali ke se krsti ili ne.
Isto taka smetam deka i onie sto se krsteni kako bebinja zasto ne go prifatile Isus so razum i srce mozat i bi trebalo povtorno da se krstat svesvi za znacenjeto na krstenjeto (izvinete sto izbegav od temata).
Krstenjeto go pretstavuva umiranjeto na nasata stara gresna coveck priroda i sekoj ponatamosen nas grev i se pripisuva tokmu nataa priroda, a pak raganje na nov Hristov sledbenik osloboden od grev.Star
Се што се случува, Бог ќе го насочи така што да испадне на добро за оние што го сакаат Бог.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:48

Точно, таква фраза каде Исус рекол "ЈАС СУМ БОГ" нема во Светото Писмо, но затоа пак има не десетици, туку преку 40 аргументи (јас му ги наведов на Миралем) од каде дирекно следи, значи дирекно, а не по теоријата на неверојатна веројатност (1:3), дека Христос е Бог.

Затоа и те предизвикувам тебе, да ми најдеп, еве не мора дирекни 40 примери, туку еден директен пример од каде следи дека апостолите крстиле бебе или пак подучувале на такво еретичко учење.
Во Новиот Завет се наведени повеќе од 10 примери за крстени возрасни луѓе, зошто Бог толку се повторувал за крштевањето на возрасните, а "заборавил" да даде барем еден пример на крстено бебе?

Ако Господ не рекол изричито „Јас сум Бог“ тогаш е јасно зошто изричито не рекол да бидат крстени бебиња затоа што и двете се подразбирале.

Господ рекол ако „веруваш со срце покрсти се“ и при тоа биле покрстувани и тие што се под старателство на тој што се крсти, освен ако тие под старателство не се побунат. Оние кои не се свесни добиваат крштевање кое може да го отфрлат во текот на животт. Така и целите домови биле покрстени уште пред самите да бидат прашани доколку тоа го побарал старателот. Како што Господ исцелувал во домовите без да бидат прашани врз основа на верата на старателот пример слугата на стотникот, ќерката на жената со крвотечение така и биле крштевани врз основа на верата на старателот.

Марко Господ го повикува Закхеј од толпата
8.  А Закхеј застана и Му рече на Господа: »Господи, еве половината од својот имот ќе го дадам на сиромаси; и ако сум зел од некого нешто несправедливо, четворно ќе го вратам.«
9.  А Исус му рече: »Денес дојде спасението на овој дом, зашто и тој е *син Авраамов.

Дела во куќата на Корнилиј
6.  Тој е таму кај некој си *Симон кожарот, чија куќа се наоѓа покрај морето; тој ќе ти каже зборови преку кои ќе се спасиш ти и целиот твој дом.

Дела Лидија
14.  И една богобојазлива жена од градот Тиатир, по име Лидија, која продаваше црвени ткаенини, слушаше; и Господ и го отвори срцето да внимава на она, што зборуваше Павле.
15.  А кога се покрсти таа и нејзините домашни, не замоли и рече: »Ако сте ме признале за верна на Господа, тогаш влезете и живејте во мојата куќа!« И не принуди.

Дела Стражарот
29.   А тој побара светило, истрча и растреперен падна пред Павла и Сила;
30.  па, откако ги изведе надвор, рече: »*Господари, што треба да направам, па да се спасам?«     *Дела 2,37.
31.   А тие му одговорија: »Поверувај во Господа Исуса Христа, и ќе се спасиш ти и целиот твој дом

итн
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:52
Цитирај
Абе не ме зезај LOLLOLLOL
Со една мерка мериш кон христијанските цркви, а со друга кон православните?
Но тоа не беше моделот на Христос, кој рече:
Со каква мерка мерите, со таква ќе ви се одмери и со каков суд судите, со таков ќе ви се суди...
затоа пријателе сарде, прво извади си ја гредата во своето око, за подобро да ја видиш раската во туѓото око.

Дали знаеш да се расправаат Православните Цркви за некоја догма. Зошто не ве прифаќаме како Христијани? Затоа што имате догматски лаги за Господ Христос и за верата. Затоа што си толкувате по свое.
Јас и се потчинувам на заедницата на верните и доколку имам греда или раска другите христијани (не еретици) ќе ми кажат и јас ќе се поправам, додека кај протестантот нема кој да му каже бидејќи сам си толкува, сам си е Црква.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 19:56
Што стана со одговорот на прашањето:

Колку мина биле праведни во Содом?

До кога Евангелос, Аџија ќе го избегнувате ова прашање? Нели за истото ги повикувавте Православните дека не ви одговараат, дека молчат, бегаат и слично. Ама фала му на Бога еве гледаме кој имал за бегање од настаните во Содом како и бегање од целата Библија на која се повикуваат.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 20:22
Цитирај Која нова вера ние ја измислуваме секој ден? Нашата вера е онаа која Павле ја донесе во Македонија - изворно христијанската. Зарем не е очигледно тоа од нашите постови кои изобилуваат со библиски стихови, за разлика од вашите кои се преполни со ваши лични филозофии, а оскудни со библиска подршка?

До скоро не цитирав бидејќи мене ми е изживеано да цитирам стихови и да покажувам колку ја знаам Библијата. Така почетниците ги воодушевувате со фактографско познавање на Библијата, но она што го читате од Библијата си го толкувате по свое. Филозофирањето не е лоша работа тоа е способност за размислување за од различни делови да ја откриеш смислата. Ние филозофираме бидејќи спојуваме делови од Библијата кои зборуваат за истата тема и не мора да изгледаат согласно но не се ни противречни, ги објаснуваме и донесуваме правилен заклучок врз основа на целата Библија, а вие буквалистички ја пренесувате Библијата и ги лажете оние кои добро не ја препрочитале целата Библија. Ама веројатно и некој друг вас така ве излагал, па сте забраздиле во лагата иако сигурно ве пече совеста кога ќе наидете на правилно Православно објаснување.

Цитирај На кои тоа предци се повикуваш? На оние пред 3 генерации? на оние пред 20 генерации? На оние од апостолско време кои си ја променија својата паганска вера  во верата што некој евреин (Павле) им ја донесе? Или на предците (пагани) пред нив? На кои тоа предци се повикуваш кога врска немаш во што верувал твојот чукун дедо. Турците ијлада Цвети ни легнаа и од каде знаеш дека твојот чукун дедо не бил турчин-муслиман?

А ако се повикуваш на оние предци од апостолско време кои си ја сменија својата паганска вера во Христијанска, тогаш таа се очекува да биде иста како и верата на апостолите - запишаната во Библијата.

Се повикувам на христијански предци од минатото. И ти требаше да се повикаш на христијанските предци од минатото какви што ги нема во протестантизмот. Ако веќе има за учење нешто прво ќе си го научам сопственото па после ќе учам од туѓото. Спремен сум да го напуштам она што е од предците дури откатко ќе утврдам дека нивното било полошо од она кое другите ме учат. Ама никако нема да го заменам нашето пред да го испитам и споредам со туѓото.

Што значи прво имавте должност да ги прочитате Православните толкувања и толкувањата на Светите Отци пред да ја прифатите протестантската вера, а во никој случај да учите православни на нивната вера која не ја знаете и не сте ја проучиле како што треба.

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 20:25
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4546474849 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.