IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 72>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 16:55
пред Палама нема да најдеш ниеден ПРАВОСЛАВЕН во смисла во која вие ја разбирате догмата...

тоа е историската вистина... но гледам дека си нешто вознемирен, те уплаши ли некој, дека јаките „верници“ на кривославието на форумов се разбегаа, дека вистината за кривославието конечно излегува на виделина, па сега си се запнал со сите сили, демек нешто ќе постигнеш, а не си кадарен... Пушти некој што колку толку знае историја на религијата, па да се разбереме... Вака со половични познавања, нема далеку да стигнеме...
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 16:56
Ако имаш желба да бидеш водител на својата емисија Сард Шоу, приклучи му се на Миралем на неговата тема - фалсификатите  LOL

Ти постави прашање и ти беше одговорено. Сега јас сум на ред.

Прашање:
Дали во домот на Лидија имало бебе?

Изменето од EvAngelos - 25.Јуни.2007 во 16:57
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 16:58
Originally posted by аџија аџија напиша:

пред Палама нема да најдеш ниеден ПРАВОСЛАВЕН во смисла во која вие ја разбирате догмата...

тоа е историската вистина... но гледам дека си нешто вознемирен, те уплаши ли некој, дека јаките „верници“ на кривославието на форумов се разбегаа, дека вистината за кривославието конечно излегува на виделина, па сега си се запнал со сите сили, демек нешто ќе постигнеш, а не си кадарен... Пушти некој што колку толку знае историја на религијата, па да се разбереме... Вака со половични познавања, нема далеку да стигнеме...

Дај ми име на еден христијанин од после апостолско време до Лутер?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:02
ако нема христијани пред Лутер, тогаш што се јавуваш на оваа тема? тебе ли треба тоа да ти го докажувам? ти треба да докажеш дека никој не верувал како христос и апостолите и како ние денес, а не обратно... Јас ти докажав дека како тебе не верувале.. Ајде сега ти пробај...WinkWinkWink
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:06

Не се разбегаа, туку не сакаат да учествуваат во дискусии во кои нема Љубов, во кои има острина и студенило и во кои модераторот ги брише мислењата на членовите, кои го удираат, а се објективна Вистина !
Ако Бог е Љубов, тогаш за да зборуваш за Бога, треба да зборуваш со Љубов.

Бидејќи на подфорумот Вероисповед НЕМА ЉУБОВ, не знам што би барал...

Викендов бев на Бигорскиот Манастир “Свети Јован Крстител“ и на Манастирот Рајчица - “Свети Ѓорѓи Победоносец“ . Таму запознав прекрасни и искусни луѓе, искусни во Христа, искусни во Света Троица, од кои како од вулкан избива нескротливо сведоштво дека Православното Христијанство е ненадминливо. Доооолго време ќе ти треба за да ја достигнеш неговата длабочина, ненадминливост ! Ни Исламот, ни Протестантизмот, никој не е како Православната Вера во Христа и Православната Христова Црква !
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:06
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ако имаш желба да бидеш водител на својата емисија Сард Шоу, приклучи му се на Миралем на неговата тема - фалсификатите  LOL

Прашање:

Во домовите обично има деца и бебиња. Во Библијата се спомнува на неколку места дека се покрстиле сите во домот. Од таму може да се заклучи дека веројатноста во тие домови да има деца е поголема од можноста да немало деца. Затоа истото да го заклучиме со Содом.
Сега одговори

Дали Содом бил град со деца и бебиња или иако град во него воопшто немало во него деца и бебиња?

Нели тоа беше аргументот со кој се користевте!? Дека Содом мора да имало деца и бебиња, ама сигурно не сите биле во можност да ги силуваат гостите на Лот.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:08
Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

Не се разбегаа, туку не сакаат да учествуваат во дискусии во кои нема Љубов, во кои има острина и студенило и во кои модераторот ги брише мислењата на членовите, кои го удираат, а се објективна Вистина !

Викендов бев на Бигорскиот Манастир “Свети Јован Крстител“ и на Манастирот Рајчица - “Свети Ѓорѓи Победоносец“ . Таму запознав прекрасни и искусни луѓе, искусни во Христа, искусни во Света Троица, од кои како од вулкан избива нескротливо сведоштво дека Православното Христијанство е ненадминливо. Доооолго време ќе ти треба за да ја достигнеш неговата длабочина, ненадминливост ! Ни Исламот, ни Протестантизмот, никој не е како Православната Вера во Христа и Православната Христова Црква !

јас ко што гледам СИТЕ постови на кривославните еретици СИ СТОЈАТ!!! Затоа доста со лаги, еретику!

А тоа дека никој не е како Христовата Црква СИ ВО ПРАВО. Ама таа не може да ПРИПАРИ во храмовите на мпц, каде се одвива идолопоклонство од најлош вид...OuchOuchOuch
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:16

ако нема христијани пред Лутер, тогаш што се јавуваш на оваа тема? тебе ли треба тоа да ти го докажувам? ти треба да докажеш дека никој не верувал како христос и апостолите и како ние денес, а не обратно... Јас ти докажав дека како тебе не верувале.. Ајде сега ти пробај...WinkWinkWink

Православната Црква на која јас припаѓам е Христовата Црква која живее со Светиот Дух и врз основа на Христовата проповед го чува непоматено сведоштвото за Господ Исус Христос од Негово време до денес. Не потклекнала во ниту еден момент независно колку и да ја напаѓале и никогаш не исчезнала. Постојат спомените за подвижниците од сите векови. Нивните пишувани дела се препишувале во многу копии и се читале, чувале и применувале од верниците во нивно време и во идните поколенија. По манастирите и Црквите имаме неброени стари дела во кое стои се онака како што и денес веруваме. Всушност благодарение на нивните Божји откровенија ние ги продлабочивме знаењата. Сите се пишувани во ист дух соодветно на нивните свети животи. Можеш да читаш колку ти душа сака. Нашите манастири се стари со векови и постари од илјада години. И оние од 5 век се како и денешните.

Еве читај и види дали ние веруваме како што не учеле христијаните од минатите векови или имаме променета вера:
http://www.verujem.org/sveti_oci_azbucnik.html

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:16
Originally posted by sard sard напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Прашање:

Во домовите обично има деца и бебиња. Во Библијата се спомнува на неколку места дека се покрстиле сите во домот. Од таму може да се заклучи дека веројатноста во тие домови да има деца е поголема од можноста да немало деца. Затоа истото да го заклучиме со Содом.
Сега одговори

Дали Содом бил град со деца и бебиња или иако град во него воопшто немало во него деца и бебиња?

Во Новиот Завет се спомнуваат 4 домови кои се покрстиле.
Во мојата зграда има 12 домови, а има само 1 бебе.
Доколку 8 фамилии се отселам од мојата зграда, таа ќе има 4 домови, а веројатноста да има бебе во нив ќе биде 4:12 или скратено 1:3.

Ако претпоставиме дека во Содом имало најмалку 120 домови, добиваме дека веројатноста во Содом да имало едно бебе е поголема од 9:10 (поточно математичкото очекување ќе биде 10 бебиња)

Значи која е поголема веројатност? 1:3 или 9:10 ? LOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:19
Сарде, доволно беше празнословие... Јас ти посочив десетина догми, кои настанале ДАЛЕКУ после Христос. Значи КОНТИНУИТЕТ НЕМА.

Наведи ми ти, една догма што кај нас ја има, а ја немало кај Христос и апостолите?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:22
Фала за одговорот? Се сложувам би требало да има најмалку 10 бебиња, а може да ги имало стотици бидејќи градот бил блуден.

Сега да прашам

Дали децата го носат товарот на родителите или не го носат?

Каков е ставот слободно кажи децата не го носат товарот на родителите или го носат? Ако го носат товарот на родителите тогаш значи ја носат и благодатта на родителите. Ако не тогаш децата ниту можат во животот да доживеат казна од Бога заради постапките од родителите, ниту може да добијат награда од Бога заради постапките на родителите.

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Pravoslavie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Октомври.2005
Локација: Macedonia
Поени: 1732
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslavie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:27

Originally posted by Pravoslavie Pravoslavie напиша:

јас ко што гледам СИТЕ постови на кривославните еретици СИ СТОЈАТ!!! Затоа доста со лаги, еретику!

А тоа дека никој не е како Христовата Црква СИ ВО ПРАВО. Ама таа не може да ПРИПАРИ во храмовите на мпц, каде се одвива идолопоклонство од најлош вид...OuchOuchOuch
Јас знам што правела ACELERA со коментар на belichka и со бан кој и’ го стави, кога belichka бранела став дека сме Спасени по Божјата Милост и Благодат, а ACELERA кажала дека спасуваат делата, па belichka била банирана на некој период.

Фала на маркирањето кое ми го упатуваш ! Дали е вистина или не е , тоа Господ знае ! Ти продолжи да бидеш во својата илузија дека сум еретик.

Едно е факт: кај која годе од Заедниците кои излегоа после Реформацијата да одам, секоја од нив би ми кажала ’Ние сме вистинските’. На која од сите нив да им верувам? На Адвентистите на Седмиот Ден? На Адвентистите на Господ Исус Христос? На Баптистите ? На Евангелските Методисти ? Уште колку ли ги има ?

Православната Христова Црква е иста ДВЕ ИЛЈАДИ ГОДИНИ и постојано напредува, оди кон највисоката цел која ни е зададена од Господ Исус Христос. Таа вели: Бидете Совршени, како Вашиот Отец Небесен. Напредуваме ЗАЕДНО, не се распрскуваме кому како би му текнало, туку одиме ЗАЕДНО и двоумењата кои се наоѓаат во некои од Нас по Теолошките Прашања не ги решаваме со тоа што таквите ќе си излезат и ќе си формираат своја заедница, туку размислуваме СОБОРНО и одлучуваме СОБОРНО. Затоа Црквата (ЗАЕДНИЦАТА), на Која Главата е Христос, а секој од Нас - Член, која е изградена врз Апостолското Предание, потпишана и Запечатена со Животите, Крвта, Мачењата на Мачениците, СОБОРНО успеала да се одржи до ден денес, а Вистинскиот Пат по кој одиме како Заедница, Господ го потврдува со многу Чуда, кои до ден денес се случуваат во Православната Христова Црква.
Да погледнеме околу нас, таму има МНОГУ СТРАДАЛНИЦИ. Да им помогнеме!
Оди на подфорумот Хуманост на дело
Запамети, ЉУБОВТА ДЕЛОТВОРИ!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:32
[QUOTE=sard]Фала за одговорот? Се сложувам би требало да има најмалку 10 бебиња, а може да ги имало стотици бидејќи градот бил блуден.

Ти се сложуваш со мојто одговор, но јас не со твојот, бидејќи ти рече дека била голема веројатноста во домот на Лидија да имало бебе, а јас ти докажав дека во сите 4 дома спомнати во Новиот Завет веројатноста да имало бебе најверојатно била 1:3, а тоа не е голема веројатност, тука многу мала.

Дали децата го носат товарот на родителите или не го носат?

Зависи што подразбираш под товар пријателе.
Тие ја носат грешната-телесна природа на родителтите, но не и осудата за гревот.

"Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре.
Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност."
Езекиел 18:20

Или пак вие сте во право, а Библијата греши? Confused

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 17:39

Сарде, доволно беше празнословие... Јас ти посочив десетина догми, кои настанале ДАЛЕКУ после Христос. Значи КОНТИНУИТЕТ НЕМА.

Наведи ми ти, една догма што кај нас ја има, а ја немало кај Христос и апостолите?

Еве ти една догма која не ја почитувате од која ви излегоа сите други ереси

15.   *Ако згреши против тебе братот твој, оди и искарај го насамо; ако те послуша, си го придобил брата си;
З.Мој. 19,17; Лука 17,3.
16.  ако ли не те послуша, поведи со себе уште еден или двајца, *па со устата на двајца или тројца сведоци нека се потврди секој збор;
*5. Мој. 19,15.
17.  ако ли, пак, не ги послуша и нив, кажи й на црквата; па, ако и црквата не ја послуша, тогаш нека ти биде тој како незнабожец и митник

Немате соборност, туку секој сам си одлучува. Затоа и Лутер требало да ја праша Црквата која сигурно „вратите на пеколот не ја надвладеале“. Не тој самиот си толкувал. Потоа најблискиот пријател негов Калвин се скарал со Лутер бидејќи и тој самиот си толкувал па си формирал нова ерес, потоа најдобриот пријател на Калвин, Цвингли се скарал со Калвин па формирал своја „црква“ и ерес. Наместо да го почитуваат горното правило, горната догма. Ако го почитувале тоа правило и ако ја побарале Црквата
која „вратите на пеколот нема да ја надладеат“ ќе ја нашле како и многумина .

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 17:40
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4243444546 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.