IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 72>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:43
Христос живееше пред 2000 години, така да нашиот континуитет е од тогаш... А вашиот нема ни, како беше, 1967... LOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:45
Гледам дека си саркастичен....Clap
Без коментар
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:49
peakt ne samo ajiya sto je Hristianin tuku je dobar Hristianin a oti drugi ne kazuvaat?eve jas i da sakam da kazam ne mozam oti mak jazik mi je slab ta inace jas ke pisev poveke.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:55
А во меѓувреме протестантите Аџија, Евангелос и другите одговорете на тема Православно  vs Протестантско Христијанство за следните работи:

1. Дали Библијата треба да се толкува или не треба да се толкува?
2. Кој е тој кој ќе ја толкува Библијата, јас самиот или сите ние заедно?
3. Дали настрана од Библијата сте прочитале некоја друга христијанска книга?
4. Дали се спасуваме според Знаењата за верата или според состојбата на душата?
5. Како ќе се проверуваме дали исправно веруваме?
5. Како ќе го објасните континуитетот на протестантското верување од Лутер до Господ Исус Христос.
6. Кажете го името на еден христијанин од послеапостолско време до Лутер (14-15 века)?
7. Дали изворната вера треба да се развива и дополнува врз старите Христови и апостослки основи или треба да си остане неизменета?
8. Ги прифаќате каноните или ги отфрлате?
9. Дали ги прифаќате Светителите или ги отфрлате?
10. Дали една вера независно протестантска, православна, католичка, муслиманска и слично треба да прави компромиси односно да ги прифаќа другите како прифатливи или треба целосно да ги отфрла како неприфатливи?
11. Дали рационално или духовното досегнува до Бога?
12. Дали чудесата вклучувајќи ги и изгонувањето на бесовите како библиски факти треба и ден денес да се случуваат или треба да му забраниме на Бога повеќе чуда да не прави?

Доволно се...
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:56
ajiya receive a six day manna from heaven.get this revelation,Jesus never attempted to change the roman political establishment,at the same time Jesus did not waste His time with the religios establishment,at the same time Jesus never chased anybody they came to Him ,the reason for all of this is verry simple Jesus said they hated me for no cause,they hate life and love death,they are children of darknes,if you are not accepted ajiya wipe the dust of your sandles turn around and have nothing to do with them anymore.Your time is Gods time and its pressures.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:59
Oh, yes. 
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 13:59
Originally posted by аџија аџија напиша:

што кажа сега... LOLLOLLOL

Ајде по ред да расчистиме со настанот пред куќата од Лот!

Одговарај на моите прашања по ред:

Дали Господ лаже?

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:02
peakt sto oh yes
Кон врв
aladin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2043
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај aladin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:03
MOZE JAS?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:03
Роме, па така ми дојде. Кога го прочитав твојот текст, ми олесна, па така реков.
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:09
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

Роме, па така ми дојде. Кога го прочитав твојот текст, ми олесна, па така реков.
explain please
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:12
На англиски или на македонски?
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:13
english please or even on l p
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Јуни.2007 во 14:31
Originally posted by аџија аџија напиша:

sarde,

те издава инквизиторскиот нагон, постојано да ја плукаш личноста, а не идејата. Но во ред, од Стефан Маченикот до денес, се бориме со таквите фарисеи, победникот е јасен.Wink

Ги извртуваш тезите, со некоја лековерна наивност и мислиш дека тоа ќе ти пројде кај аџија... LOLLOLLOLLOL

Реков, не барам протестанти (ти бараш протестанти). јас не сум протестант, јас сум ХРИСТИЈАНИН. Доследен следбеник на Христос. Кажи ми ти сега, по оваа (а не по твоите извитоперени дефиниции) дали немало такви следбеници?

А јас сега ќе ти кажам, неам време да губам за секој од ликовите што ми го спомна детално да ти објаснувам кој како и колку НЕ БИЛ православен како што ти си православен. Но еве, за почеток, размисли за историјата на овие догми:

во кој век е започнато маријопоклонството? после 5-ти. Гргур отпаѓа.
Во кој век е започнато икон/идол-опоклонството? после 6-ти, така? значи Гргур, Амон и Теодора автоматски отпаѓаат... (да не зборувам дека Гргур бил и поборник на крштевање само на возрасни, ама многу ќе ти биде одеднаш да голтнеш...) Wink
во кој век е започнат етнофилетизмот во православието? после 16 век. СИТЕ отпаѓаат...
Во кој век е започнато наплаќање за духовни „услуги“? Одговори си сам...Wink
Во кој век е започнато светкување на Отците и Светците? Па сигурно сами не се светкувале, така? LOLLOLLOL Значи СИТЕ отпаѓаат...
итн, итн, да не редам, доста беше да се сруши бајката наречена „континуитет“ во кривославието...

Логичен заклучок на погрешниот опис на црковната историја кој го даде е дека Лутер е првиот прав послебиблиски христијанин на светот. А ако и Лутер го критикуваш/те како што го критикуваш/те излегува дека оној кој го критикува Лутер е уште подобар христијанин. Така излегува она кое цело време ти го велиме: ако си протестант излегува дека самиот си најдобриот христијанин на светот.

Поновите светци ги светкувале постарите.
Почитувањето на Богородица и иконописите си имаат стара традиција. Тоа што подоцна биле официјализрани тоа значи дека се појавиле негатори, а не дека тогаш се појавиле. И прецизирањето на значењата како со Богородица значат дека ја откриваме смислата на Божјите зборови. Сигурно не веруваш дека со само едно читање се откриваат сите можни Божји пораки и значења. Етнофилетизмот е појава осудена од православните христијани. Тоа значи дека не станале сите декларирани христијани етнофилетисти. Тие што ја ставиле нацијата пред верата испаднале од верата. Тоа е појава со која се бориме и која ја победуваат и надминуваат оние Православни кои православно веруваат во Бога.

Кажи ми име на еден христијанин од после апостолите до Лутер?

Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 14:44
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 4041424344 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.