|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 4041424344 72> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Христос живееше пред 2000 години, така да нашиот континуитет е од тогаш... А вашиот нема ни, како беше, 1967...
|
|
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гледам дека си саркастичен....
|
|
Без коментар
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
peakt ne samo ajiya sto je Hristianin tuku je dobar Hristianin a oti drugi ne kazuvaat?eve jas i da sakam da kazam ne mozam oti mak jazik mi je slab ta inace jas ke pisev poveke.
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А во меѓувреме протестантите Аџија, Евангелос и другите одговорете на тема Православно vs Протестантско Христијанство за следните работи:
1. Дали Библијата треба да се толкува или не треба да се толкува? 2. Кој е тој кој ќе ја толкува Библијата, јас самиот или сите ние заедно? 3. Дали настрана од Библијата сте прочитале некоја друга христијанска книга? 4. Дали се спасуваме според Знаењата за верата или според состојбата на душата? 5. Како ќе се проверуваме дали исправно веруваме? 5. Како ќе го објасните континуитетот на протестантското верување од Лутер до Господ Исус Христос. 6. Кажете го името на еден христијанин од послеапостолско време до Лутер (14-15 века)? 7. Дали изворната вера треба да се развива и дополнува врз старите Христови и апостослки основи или треба да си остане неизменета? 8. Ги прифаќате каноните или ги отфрлате? 9. Дали ги прифаќате Светителите или ги отфрлате? 10. Дали една вера независно протестантска, православна, католичка, муслиманска и слично треба да прави компромиси односно да ги прифаќа другите како прифатливи или треба целосно да ги отфрла како неприфатливи? 11. Дали рационално или духовното досегнува до Бога? 12. Дали чудесата вклучувајќи ги и изгонувањето на бесовите како библиски факти треба и ден денес да се случуваат или треба да му забраниме на Бога повеќе чуда да не прави? Доволно се... |
|
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ajiya receive a six day manna from heaven.get this revelation,Jesus never attempted to change the roman political establishment,at the same time Jesus did not waste His time with the religios establishment,at the same time Jesus never chased anybody they came to Him ,the reason for all of this is verry simple Jesus said they hated me for no cause,they hate life and love death,they are children of darknes,if you are not accepted ajiya wipe the dust of your sandles turn around and have nothing to do with them anymore.Your time is Gods time and its pressures.
|
|
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Oh, yes.
|
|
Без коментар
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ајде по ред да расчистиме со настанот пред куќата од Лот! Одговарај на моите прашања по ред: Дали Господ лаже? |
|
www.pravoslavna.mk |
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
peakt sto oh yes
|
|
|
|
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
MOZE JAS?
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Роме, па така ми дојде. Кога го прочитав твојот текст, ми олесна, па така реков.
|
|
Без коментар
|
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
На англиски или на македонски?
|
|
Без коментар
|
|
rome
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
english please or even on l p
|
|
|
|
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Логичен заклучок на погрешниот опис на црковната историја кој го даде е дека Лутер е првиот прав послебиблиски христијанин на светот. А ако и Лутер го критикуваш/те како што го критикуваш/те излегува дека оној кој го критикува Лутер е уште подобар христијанин. Така излегува она кое цело време ти го велиме: ако си протестант излегува дека самиот си најдобриот христијанин на светот. Поновите светци ги светкувале постарите. Почитувањето на Богородица и иконописите си имаат стара традиција. Тоа што подоцна биле официјализрани тоа значи дека се појавиле негатори, а не дека тогаш се појавиле. И прецизирањето на значењата како со Богородица значат дека ја откриваме смислата на Божјите зборови. Сигурно не веруваш дека со само едно читање се откриваат сите можни Божји пораки и значења. Етнофилетизмот е појава осудена од православните христијани. Тоа значи дека не станале сите декларирани христијани етнофилетисти. Тие што ја ставиле нацијата пред верата испаднале од верата. Тоа е појава со која се бориме и која ја победуваат и надминуваат оние Православни кои православно веруваат во Бога. Кажи ми име на еден христијанин од после апостолите до Лутер? Изменето од sard - 25.Јуни.2007 во 14:44 |
|
www.pravoslavna.mk |
|
Внеси реплика | страница <1 4041424344 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |