|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 3334353637 72> |
Автор | ||||||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Па кој ја почна темава? И ако се прочита првиот пост - што ќе се види? Сам си се прашал - сам си одговорил.
Многу слаб ученик си Евангелосе. Треба повеќе да учиш од Аџо. |
||||||
Без коментар
|
||||||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
реакт |
||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||||||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
хе хе Реакт има тим на обожаватели
види Реакт, нема потреба аџо да подучува некого, писмени сме и знаеме да читаме Светото Писмо ЈАСНО ги кажува предусловите за крштевање. и тие се распослани на ју-ху веке 35 страни тука |
||||||
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Фала Симе, ама не ме фали. Па она што го пишувам, не е од мене. Бог така ни го дал, ама некој овде мисли дека е поголем од Бога, па забранува кому Он и како ќе му се даде.
|
||||||
Без коментар
|
||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
не те фалам реакт само се согласувам со тебе!!!! |
||||||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Изменето од EvAngelos - 22.Јуни.2007 во 15:32 |
||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
хе хе, интересно а не кажуваш дека на тоа што Бог ви го дал, вие сте си додале...ај please кажи што сврха има да крстиш бебе? па треба да си покајан, да водиш христијански живот, да се сврзеш со Исусовото учење.
бебето ке го крстиме ај, и што...нема да стане деликвент можеби...или да застрани од Божјиот пат. И што ако ме крстиле моите како бебе? Кои се придобивките - ги нема! Поинаку е кога како возрасен се крштеваш, а на тоа претходи покајание и вера.Едноставно си нов човек... |
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Кутрите нема кој да ги фали, па си се фалат самите себе
Да ви го дал Бог тоа што го пишувате тоа ќе беше во согласност со Светото Писмо. Зарем Божјиот Збор би се контрирал со самиот себе?
Јас не сум поголем од Бог, напротив толку сум мал што Бог мене не ми дал некое посебно откровение како на вас. На фала му за тоа што ми ја дал старата добра Библија. Му благодарам и задоволен сум со тоа.
|
||||||
|
||||||
Реакт
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
[QUOTE=EvAngelos][QUOTE=Реакт]Прашањето е во општото значење на крштевањето!
Токму значењето на крштевањето не дозволува крштевање на бебиња.
За да видиме дали дозволува или не - треба да кажеме кој како го сфаќа тоа. Ако тоа го разрешиме - навистина нема да се вртиме во круг.
Никој не се врти во круг, целата дискусија и сите аргументи се на страната на библиското крштевање.
Вие сте тие кои откако ќе се појават библиски аргументи, бегате од Словото кон реформацијата, свои лични филозофии и размислувања (се правите попаметни од Бог, демек вие ќе Му кажувате Него што испуштил да запише во Својата Библија)
Па кој рече дека аргументите не се на страна на Библијата???? Вие сте тие кои откако ќе се појават библиски аргументи, бегате од Словото кон реформацијата, свои лични филозофии и размислувања (се правите попаметни од Бог, демек вие ќе Му кажувате Него што испуштил да запише во Својата Библија) Не се спорни моментите како вера, покајание и сл.
Спорни се и те како спорни. Бебето не може ниту да поверува, ниту да се покае!
Спорни ли се??? Па имаше напишано и некои БИБЛИСКИ примери за вера и покајание. Затоа и реков дека треба да ги разјасниме овие поими. Ама ако почнеме и за нив да дискутираме ќе видиме дека сектантската грешка е во основното поимање на овие термини. Е сега ќе речат дека само врз основа на Библијата им било сето учење. Па на кого (од христијаните) не е?
За христијаните Библијата од секогаш била, е и ќе остане единствен извор за практикувањето на нашата христиијанска вера. За нас таа е доволна. Божјиот Збор е доволен да го направи Божјиот човек совршен за секое добро дело (2 Тимотеј 3:16)
А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. На сите теми може да се види како тие почнуваат со Библијата, а кога ќе ги боцне Нејзиниот остар врв, одма бегаат кон старите "отци", кон преданијата, кон пишувањата на некои монаси од "света гора", кон одлуките на овој човек, на оној човек, кон се се освен Светото Писмо.
За христијаните Библијата од
секогаш била, е и ќе остане единствен извор за практикувањето на нашата
христиијанска вера. За нас таа е доволна. Божјиот Збор е доволен да го
направи Божјиот човек совршен за секое добро дело (2 Тимотеј 3:16)
А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. А за тоа дали бегаме или не - прашај се кој тебе ти ја објаснил Библијата? Некој ваш отец???Затоа и е веќе досадно едно те исто да се одговара. И затоа реков дека основните (почетните - за да не ми се фаќа кусур на вакви формалности) работи се кажани. Се сложувам дека се кажани и од некои (Ангелче) добро сватени
Само не знам зошто уште пишувате на оваа тема? Што друго имате да кажете кога не наведовте ни еден библиски аргумент за крштевање на бебиња?
Не велам дека не се обидовте да злоупотребите некој библиски стих каде се спомнува вода или мало дете и вон контекст да тврдите дека таму некој крстил некого иако тоа не го пишува таму.
Мислам дека Ангелче, иако го има прочитано само евангелието по Матеј, е доволна да ви соли памет за оваа тема
Поздрав! Со прочитано само една книга од Светото писмо, Ангелче може ВАМ да ви соли памет. |
||||||
Без коментар
|
||||||
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
зборов ни во речник, ни во правопис (македонски) го нема што ли значи? |
||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
а ако си ти покајан и живееш со Христа во молитвата со пост со подвиг со исповед ---значи Христијански и ти се роди дете нема да сакаш да го внесеш во верата и него. одкако ке се крсти иако е бебе на него слегува св.Дух и во неговата душичка он си прави храм, па поголеми се шансите за него да има здрав живот и телесно и духовно да се спротистави на искушенија, Бог тогаш дејствува и кога ти го учиш , на негов начин. |
||||||
|
||||||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
ти благодарам евангелисе ама од тебе не ми треба пофалба зошто ако ти ме фалиш јас ке знам дека сум ја зезнал работата Изменето од ACELERA - 22.Јуни.2007 во 16:04 |
||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
Нека ми извинат модераторите, ова ќе биде доста шарено.
ЕвАнгелос пишува со зелено и црвено, а Реакт со плаво и лилјаково.
Изменето од EvAngelos - 22.Јуни.2007 во 16:05 |
||||||
|
||||||
Isis
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||
на основа на МОЈАТА вера, нема да се спаси моето дете, нити пак мојата вера е доволен услов за да го внесам и него во верата.мора САМО да избере |
||||||
Внеси реплика | страница <1 3334353637 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |