IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 72>
Автор
Порака
Реакт Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Мај.2007
Локација: Burundi
Статус: Офлајн
Поени: 373
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:20
Па кој ја почна темава? И ако се прочита првиот пост - што ќе се види? Сам си се прашал - сам си одговорил.
Многу слаб ученик си Евангелосе. Треба повеќе да учиш од Аџо.
Без коментар
Кон врв
mali simo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Октомври.2006
Поени: 1132
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:22

реакт Thumbs%20Up
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:26
хе хе Реакт има тим на обожаватели LOL
види Реакт, нема потреба аџо да подучува некого, писмени сме и знаеме да читаме Светото Писмо ЈАСНО ги  кажува предусловите за крштевање.
и тие се распослани на ју-ху веке 35 страни тукаSmile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:27
Фала Симе, ама не ме фали. Embarrassed Па она што го пишувам, не е од мене. Бог така ни го дал, ама некој овде мисли дека е поголем од Бога, па забранува кому Он и како ќе му се даде. 
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:29

н
е те фалам реакт само се согласувам со тебе!!!!

ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:32
Originally posted by Реакт Реакт напиша:

Прашањето е во општото значење на крштевањето!
Токму значењето на крштевањето не дозволува крштевање на бебиња.

Ако тоа го разрешиме - навистина нема да се вртиме во круг.

Никој не се врти во круг, целата дискусија и сите аргументи се на страната на библиското крштевање.
Вие сте тие кои откако ќе се појават библиски аргументи, бегате од Словото кон реформацијата, свои лични филозофии и размислувања (се правите попаметни од Бог, демек вие ќе Му кажувате Него што испуштил да запише во Својата Библија)

Не се спорни моментите како вера, покајание и сл.

Спорни се и те како спорни. Бебето не може ниту да поверува, ниту да се покае!

Ама ако почнеме и за нив да дискутираме ќе видиме дека сектантската грешка е во основното поимање на овие термини. Е сега ќе речат дека само врз основа на Библијата им било сето учење. Па на кого (од христијаните) не е?

За христијаните Библијата од секогаш била, е и ќе остане единствен извор за практикувањето на нашата христиијанска вера. За нас таа е доволна. Божјиот Збор е доволен да го направи Божјиот човек совршен за секое добро дело (2 Тимотеј 3:16)
А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. На сите теми може да се види како тие почнуваат со Библијата, а кога ќе ги боцне Нејзиниот остар врв, одма бегаат кон старите "отци", кон преданијата, кон пишувањата на некои монаси од "света гора", кон одлуките на овој човек, на оној човек, кон се се освен Светото Писмо.

Затоа и е веќе досадно едно те исто да се одговара. И затоа реков дека  основните (почетните - за да не ми се фаќа кусур на вакви формалности) работи се кажани.

Се сложувам дека се кажани и од некои (Ангелче) добро сватени Smile
Само не знам зошто уште пишувате на оваа тема? Што друго имате да кажете кога не наведовте ни еден библиски аргумент за крштевање на бебиња?
Не велам дека не се обидовте да злоупотребите некој библиски стих каде се спомнува вода или мало дете и вон контекст да тврдите дека таму некој крстил некого иако тоа не го пишува таму.
Мислам дека Ангелче, иако го има прочитано само евангелието по Матеј, е доволна да ви соли памет за оваа тема Wink
Поздрав!

Изменето од EvAngelos - 22.Јуни.2007 во 15:32
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:32
хе хе, интересно а не кажуваш дека на тоа што Бог ви го дал, вие сте си додале...ај please кажи што сврха има да крстиш бебе? па треба да си покајан, да водиш христијански живот, да се сврзеш со Исусовото учење.
бебето ке го крстиме ај, и што...нема да стане деликвент можеби...или да застрани од Божјиот пат. И што ако ме крстиле моите како бебе? Кои се придобивките - ги нема! Поинаку е кога како возрасен се крштеваш, а на тоа претходи покајание и вера.Едноставно си нов човек...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:36

Фала Симе, ама не ме фали. Embarrassed Па она што го пишувам, не е од мене. Бог така ни го дал, ама некој овде мисли дека е поголем од Бога, па забранува кому Он и како ќе му се даде. 

Кутрите нема кој да ги фали, па си се фалат самите себе LOL
Да ви го дал Бог тоа што го пишувате тоа ќе беше во согласност со Светото Писмо. Зарем Божјиот Збор би се контрирал со самиот себе? Confused
Јас не сум поголем од Бог, напротив толку сум мал што Бог мене не ми дал некое посебно откровение како на вас. На фала му за тоа што ми ја дал старата добра Библија. Му благодарам и задоволен сум со тоа.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Реакт Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:43
[QUOTE=EvAngelos][QUOTE=Реакт]Прашањето е во општото значење на крштевањето!

За да видиме дали дозволува или не - треба да кажеме кој како го сфаќа тоа.

Никој не се врти во круг, целата дискусија и сите аргументи се на страната на библиското крштевање.
Вие сте тие кои откако ќе се појават библиски аргументи, бегате од Словото кон реформацијата, свои лични филозофии и размислувања (се правите попаметни од Бог, демек вие ќе Му кажувате Него што испуштил да запише во Својата Библија)

Па кој рече дека аргументите не се на страна на Библијата????

Спорни ли се??? Па имаше напишано и некои БИБЛИСКИ примери за вера и покајание. Затоа и реков дека треба да ги разјасниме овие поими.

Ама ако почнеме и за нив да дискутираме ќе видиме дека сектантската грешка е во основното поимање на овие термини. Е сега ќе речат дека само врз основа на Библијата им било сето учење. Па на кого (од христијаните) не е?

За христијаните Библијата од секогаш била, е и ќе остане единствен извор за практикувањето на нашата христиијанска вера. За нас таа е доволна. Божјиот Збор е доволен да го направи Божјиот човек совршен за секое добро дело (2 Тимотеј 3:16)
А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. На сите теми може да се види како тие почнуваат со Библијата, а кога ќе ги боцне Нејзиниот остар врв, одма бегаат кон старите "отци", кон преданијата, кон пишувањата на некои монаси од "света гора", кон одлуките на овој човек, на оној човек, кон се се освен Светото Писмо.

А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. А за тоа дали бегаме или не - прашај се кој тебе ти ја објаснил Библијата? Некој ваш отец???

Затоа и е веќе досадно едно те исто да се одговара. И затоа реков дека  основните (почетните - за да не ми се фаќа кусур на вакви формалности) работи се кажани.

Само не знам зошто уште пишувате на оваа тема? Што друго имате да кажете кога не наведовте ни еден библиски аргумент за крштевање на бебиња?
Не велам дека не се обидовте да злоупотребите некој библиски стих каде се спомнува вода или мало дете и вон контекст да тврдите дека таму некој крстил некого иако тоа не го пишува таму.
Мислам дека Ангелче, иако го има прочитано само евангелието по Матеј, е доволна да ви соли памет за оваа тема Wink
Поздрав!

Со прочитано само една книга од Светото писмо, Ангелче може ВАМ да ви соли памет.
Без коментар
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:49

Ама ако почнеме и за нив да дискутираме ќе видиме дека сектантската грешка е во основното поимање на овие термини.

зборов ни во речник, ни во правопис (македонски) го нема Confused што ли значи?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:51
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

хе хе, интересно а не кажуваш дека на тоа што Бог ви го дал, вие сте си додале...ај please кажи што сврха има да крстиш бебе? па треба да си покајан, да водиш христијански живот, да се сврзеш со Исусовото учење.
бебето ке го крстиме ај, и што...нема да стане деликвент можеби...или да застрани од Божјиот пат. И што ако ме крстиле моите како бебе? Кои се придобивките - ги нема! Поинаку е кога како возрасен се крштеваш, а на тоа претходи покајание и вера.Едноставно си нов човек...

а ако си ти покајан и живееш со Христа во молитвата со пост со подвиг со исповед ---значи Христијански    и ти се роди дете нема да сакаш да го внесеш во верата и него.

одкако ке се крсти иако е бебе на него слегува св.Дух и во неговата душичка он си прави храм, па поголеми се шансите за него да има здрав живот и телесно и духовно да се спротистави на искушенија, Бог тогаш дејствува и кога ти го учиш , на негов начин.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај mali simo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 15:53
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Кутрите нема кој да ги фали, па си се фалат самите себе LOL
Да ви го дал Бог тоа што го пишувате тоа ќе беше во согласност со Светото Писмо. Зарем Божјиот Збор би се контрирал со самиот себе? Confused
Јас не сум поголем од Бог, напротив толку сум мал што Бог мене не ми дал некое посебно откровение како на вас. На фала му за тоа што ми ја дал старата добра Библија. Му благодарам и задоволен сум со тоа.

ти благодарам евангелисе ама од тебе не ми треба пофалба зошто ако ти ме фалиш јас ке знам дека сум ја зезнал работатаLOLLOLLOLLOL

Изменето од ACELERA - 22.Јуни.2007 во 16:04
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 16:02
Нека ми извинат модераторите, ова ќе биде доста шарено.
ЕвАнгелос пишува со зелено и црвено, а Реакт со плаво и лилјаково.

Прашањето е во општото значење на крштевањето!

За да видиме дали дозволува или не - треба да кажеме кој како го сфаќа тоа.

Прифаќам!
Еве го "мојот" став за крштевањето...
"крштевањето не е отстранување на телесната нечистотија, туку е покажување на добра совест спрема Бог" 1 Петрово 3:21
Само возрасен и зрел човек може да покаже добра совест спрема Бог!
Ајде сега ти кажи како го сваќаш крштевањето?

Па кој рече дека аргументите не се на страна на Библијата????
Вие сте тие кои откако ќе се појават библиски аргументи, бегате од Словото кон реформацијата,

Еве ти доказ...
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

не за она од пред околу 400 год. ,,РЕФОМИРАНОТО,,

Не се замарај со реформацијата, ти гледај спореди го твојот став за крштевањето со ставот и праксата на Христовите Апостоли кои не крстиле ни едно бебе, ниту пак проповедале некакво "крштевање" на бебиња.
И апостолите да не крсштевале "помодерно" LOL

свои лични филозофии и размислувања

а дали треба да се обожува(да го спознава) Бога од мало или и тоа не треба ???????

(се правите попаметни од Бог, демек вие ќе Му кажувате Него што испуштил да запише во Својата Библија)

Кој се прави попаметен од Бог? Ние што само од Неговото Слово ви цитираме? И зошто ме повторуваш мене, имаш што да кажеш ти?

Спорни ли се??? Па имаше напишано и некои БИБЛИСКИ примери за вера и покајание. Затоа и реков дека треба да ги разјасниме овие поими.

Да имаш такви примери, но секој пат без исклучок тој што веруваше или што се каеше беше возрасен човек, а не бебе!

А за другите таканаречени "христијани" не сум баш сигурен. А за тоа дали бегаме или не - прашај се кој тебе ти ја објаснил Библијата? Некој ваш отец???

Зошто правиш копи-пејст на моите пораки и тоа едно под друго? LOL Сакаш да ме имитираш? Толку од твојата креативност?

Ние немаме отци - ние го имеме Хрисос како наш учител, зарем не е тоа толку очигледно од нашите постови? Што напишав јас до сега а да не е од Светото Писмо? Што напишав а да не поткрепив со библиски стих? Што напишав, а не го пишува во Библијата?
Кој си ја има мувата на капата? Smile

Поздрав!

Со прочитано само една книга од Светото писмо, Ангелче може ВАМ да ви соли памет.

[QUOTE=Реакт]

Бараа библиска основа - им даов, ама не прифаќаат. Со сила ли да ги терам? И ти, ако имаш нешто конкретно - кажи. Ако имаш прашање - прашај. Има еден на форумов (Миралем) е таков како тебе, па затоа и никој не го дружи.
А ти ако сакаш уште стопати прекрстувај се, твој е одлуката. Во пеколот ќе гориме за други работи, а не за тоа кој кога се крстил.
А за шах-матот...

[QUOTE=Ангелче] 
Koja bibliska osnova ti ja dade?
Deka na Lidija bebeto bilo krsteno? Na Lidija bebeto bilo krsteno, kolku sto ona bebe od Sodom gi siluvalo gostite na Lot LOL abe ne me zezaj.
Ne znam, malku li informacii ima vo Biblijata za toa koj, koga i kako treba da se krsti i koi preduslovi treba da gi ispolnuva, pa morate da izmisluvate vakvi raboti sto ne gi pisuva vo Biblijata. Apostolite ne bile glupi, ako krstile bebe ili ako bebinjata treba da se krstat toa kje ni go zapisele vo Biblijata, a ne nie sega da si izmisluvame tuka. Vo Biblijata ima tolku sporedni i sekundarni raboti zapisano,a bila "Zaboravena" edna vakva tolku znacajna rabota. abe ajde.

Prasanja imam i gi postavuvam. Koj znae, mi odgovara Wink

LOLLOLLOL

Браво Ангелче! ClapClapClap Јас сум импресиониран за една почетничка во верата како тебе Thumbs%20Up
Поздрав Реакт!

Изменето од EvAngelos - 22.Јуни.2007 во 16:05
Кон врв
Сениор
Сениор

CATALYST

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јуни.2007 во 16:06

а ако си ти покајан и живееш со Христа во молитвата со пост со подвиг со исповед ---значи Христијански    и ти се роди дете нема да сакаш да го внесеш во верата и него.

на основа на МОЈАТА вера, нема да се спаси моето дете, нити пак мојата вера е доволен услов за да го внесам и него во верата.мора САМО да избере

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 3334353637 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,359 секунди.