IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Јуни.2007 во 15:15
Originally posted by Vlade Vlade напиша:

[
Fakt e deka Pravoslavnata crkva e najsiromasna od site hristijanski zaednici.

а во исто време факт е дека нејзините свештеници се најбогати (споредбено со стандардот каде живеат се разбира)....

хмм.... зошто ли црквата е сиромашна, а свештениците најбогати???
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 01:43
Да не биде дека не сум напишал и дека било лага,зошто во протестантската вера повеке од 70% протестанти во светот ги подржуваат хомосексуалните бракови.Дали е тоа правото христијанско верување?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 01:48

прво, офф топик си...

второ, ТОТАЛНО ти се криви информациите...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 01:52
Не бе точно сум на темата бидејки се најде предавникот да зборува за предадениотLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Информациите се точни и ја ти гарантирам во тоа а ако ги најдам и исечоците од весниците каде што протестантски свештеници идат заедно со педерите на протести искажувајки поддршка ке ги постирам ама да не се наљутишWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 01:55
абе ја ќе ти најдам и слики со голи попои ако сакаш... LOLLOLLOL тоа ништо не докажува... Според статистиките, еве сеа гледав една од 2006, на пример во САД, 56% се против хомо-бракови од општата популација, додека кај протестантите тој процент е 79%, а кај католиците (53%)...

и да не повтарам да се вратиш он топик...Wink

Изменето од аџија - 20.Јуни.2007 во 01:59
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 02:07
А што е он топик веке и заборавив од глупостите што ги читам.
Еве според мене една варијанта за црквите бидејки не сум некој почитувач на било која црква.
1.Сите цркви се отцепиле и створиле свое верување кое самите за себеси тврдат дека е вистинско.
2.Христијанството нетреба да е политика а читајки овде заклучувам дека е токму тоа
3.МПЦ има право на свое искажување и гледиште на работите како и секоја друга црква а на крајот на краиштата црква без народ нема ни да постои нели.Последен пат видено како што памтам барем христијаните во Македонија ја почитуваат МПЦ - барем 99%
4.Неможе некој да наметнува свое мислење на било кој народ без самиот тоа да го сакаWink

п.с. Попови можеби има голи но единствено протестантските попови застанале јавно во одбрана на хомосексуалните бракови
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 02:13
1. точно... но тоа не значи дека сите се во право.
2. точно првиот дел, неточно вториот. Христијанството никогаш не може да стане политичка работа, туку може да се ЗЛОУПОТРЕБУВА и извитоперува за да служи за политички цели...
3. апсолутно е така, ама дали тоа ни забранува да критикуваме шо нечини?
4. а кој тоа наметнува мене па ич не ми е јасно...

п.с. па сеа, колку шо е ј.в. официјален претставник на мпц, толку се и тие протестантски „попови“ (не постои таков назив, ама ајде) претставници на Црквата... За мене тие не се ништо подобри од атеисти, сатанисти, муслимани, итн, па чиј сака беџ нека носат...
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 02:20
Гледај вака јас не кажав дека ниедна црква е во право бидејки за мене христијанството се повеке и повеке се губи во незнаење,и тоа баш поради политиката и непочитување на сите христијани без разлика дали се католици,православни,протестанти или јеховини сведоци.
Друго јас не сум видел православни летоци,книги и брошури да се делат на журки,маскембали,по станови и тоа од врата на врата а имам сретнато секакви верници кои тоа го прават ама не православци.

п.с.значи има Ј.В. во секоја вероисповест затоа не мисли лошо на ближниот свој(по род-човечки,немора по вера)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 08:52
1. јех. сведоци не се христијани, бидејќи тие се отпадници, и го отфрлаат дури најосновниот символ Веурују за кој барем другиве се сложуваат...
2. не знам, веројатно такви летоци делеле јех. сведоци, скиентолози, итн., но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести?

4. можеби токму заради ова, христијанството се повеќе и повеќе „се губи“ како што тврдиш.. МОжеби е ВРЕМЕ да се врати кон изворот на своето учење... Зар не е тоа СЕ што заговарам цело време овде на форумов?

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 09:34
Originally posted by аџија аџија напиша:

но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести?

Ми текнува на 2 причини зошто МПЦ не го прави тоа...

1. Кога ја читаат Библијата го прескокнуваат стихот каде Христос вели "одете и проповедајте го евангелието" или "сејачот излезе да сее" и сл. а наместо ова некој стар "отец" им напишал
"вие само цртајте си икончиња и припремајте ценовници, а изгубените сами ќе ви дојдат, мирисот на темјанот ќе ги привлече" Smile

2. Тоа би било погубно за МПЦ! Кога таа би ја промовирала својата идеологија и би држела веронаука (особено библиска веронаука), и кога луѓето би се запознале со библиските вистини, веднаш би излегле од јаремот на православната идеологија и МПЦ би останала без муштерии.
Ова се случува скоро кај секој што го прочитал барем Новиот Завет. Некои и на форумов го признаа тоа.

Па затоа МПЦ лукаво ги држи своите верници под хипнозата на незнаењето и со помош на македонизмот, патриотизмот, национализмот, фолклорот, уметноста, традициите и други световни нешта. Затоа и ги плаши своите верници да не слушаат други христијански деноминации (демек дрога ставале во сокчето таму) за да овие не ги соочат со Светото Писмо. Затоа и МПЦ, знаејќи ја веата и знаењето на своите верници, јавно го забрануваше да се гледа филмот Кодот на Да Винчи, знаејќи колку погубно може да биде тоа "ветре" за своите верници.

Мујо:  попе, каде можам да купам Библија?
попот: што ќе ти е Библија чедо мое, млад си ти за тоа, не е за тебе таа, ти глеј си школото, ние сме тука за тоа.

До кога?

Изменето од EvAngelos - 20.Јуни.2007 во 09:37
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 09:39

Originally posted by Vlade Vlade напиша:

[
Fakt e deka Pravoslavnata crkva e najsiromasna od site hristijanski zaednici.

а во исто време факт е дека нејзините свештеници се најбогати (споредбено со стандардот каде живеат се разбира)....

хмм.... зошто ли црквата е сиромашна, а свештениците најбогати???

Vo sporedba so protestantskite pastori, koi imaat edna saka vernici vo Makedonija, se i toa kako siromasni.

Ups! Koj li gi plaka protestantskite propovednici vo iljadnici evra, im gradi kukji, im kupuva koli i im gi podmiruva domasnite smetki, a tie vo nedela imaat edvaj dvaesetina lugje?
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 09:53
vERNICITE GI PLAKAAT...I JAS GO PLAKAM POPOT(MISLISH MALKU PARI SE DAVAAT VO CRKVAShocked) PA TOJ VOOPSHTE NE VODI SMETKA ZA MENE I MOJATA FAMILIJA.......CHEST NA ISKLUCHOCI NA KOI IM E VAZNA DUSHATA

p.s.PRAVOSLAVNITE SVESHTENICI SE NA DRZAVEN BUDZETShockedWink

Изменето од beleg - 20.Јуни.2007 во 09:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 09:54
информациите ти се од селскиот поп така? LOL

статистиката кажува нешто друго. Кажува дека меѓу религиозниот клир, поповите се најбогати (материјално се разбира) во споредба со стандардот каде созлужуваат. А црквата, исто така, факт е дека е најсиромашна. Зошто?

затоа што парите си ги трошат на своите куќи, а не на Божјата. Може некој ќе се сети на Давид, Стар завет. Кога виде царот дека живее во куќа со кедари и луксуз, првото нешто шо му дојде на памет беше „како можам јас да живеам во ваков луксуз, а Божјиот храм да биде во шатор?“ и веднаш почна да подготвува изградба на храмот...

А кај нас попоите, обратно: „како може у црквава да има злато, куполи, итн., а јас дома да имам само едно џакузи?“
Кон врв
Vlade Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vlade Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Јуни.2007 во 09:55

2. не знам, веројатно такви летоци делеле јех. сведоци, скиентолози, итн., но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести?

4. можеби токму заради ова, христијанството се повеќе и повеќе „се губи“ како што тврдиш.. МОжеби е ВРЕМЕ да се врати кон изворот на своето учење... Зар не е тоа СЕ што заговарам цело време овде на форумов?

Vo sekoj pogolem grad vo Makedonija (se razbira i vo nekoi sela, kade ima poaktiven svestenik) postoi organizirana pravoslavna veronauka po crkvite. Site eparhii vo Makedonija imaat svoi spisanija i posebni izdavacki dejnosti, cija rabota e da spremaat brosuri i da preveduvaat knigi od poznati pravoslavni avtori. Vo nekolku eparhii vo vnatresnosta na Makedonija na nekoi privatni televizii i radija ima emisii koi gi ureduvaat pravoslavni teolozi. Pri nedelnite i praznicnite liturgii crkvite se polni so mladi lugje i semejstva koi avtenticno go praktikuvaat hristijanstvoto vo svoite zivoti (tokmu pod vlijanie na literaturata koja ja podgotvuvaat eparhiskite izdavastva). Toa e vistinata. Crkvata vo Makedonija poleka se razviva i napreduva, bidejki e zakrilena od blagiot Bog.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 45678 10>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,141 секунди.