ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=7941
Датум на принтање: 22.Ноември.2024 во 03:06 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц
Постирано од: DARKDOG
Наслов: ПРИЗНАВАЊЕ НА М П Ц
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 18:02
Do koga be luge ke se tapsame po ramo i ke vikame deka treba da se priznae a samo sedime i cutime i mu se molime na Boga......\
Mislam deka e redno vreme da vidime koj stoi zad sevo ova i da prezememe merki za priznavanje za nasata Makedonska Pravoslavna Crkva koja ni e edinstvena......
|
Коментари:
Постирано од: аџија
Датум на внесување: 15.Јуни.2007 во 18:46
„каде што се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и јас меѓу нив„
Црквата драги мои, не е световна институција, па да подлежи на декларации, признавања и непризнавања. Таа е Божјото Тело на Земјата, и ако верно го проповеда Христос и ако во неа присуствува Светиот Дух, излишно е секакво човечко признавање или непризнавање...
-------------
|
Постирано од: Реакт
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 15:53
аџија напиша:
„каде што се двајца или тројца собрани во Мое име, таму сум и јас меѓу нив„
Црквата драги мои, не е световна институција, па да подлежи на декларации, признавања и непризнавања. Таа е Божјото Тело на Земјата, и ако верно го проповеда Христос и ако во неа присуствува Светиот Дух, излишно е секакво човечко признавање или непризнавање...
|
Одлично сфатено - но не доволно разбрано. Нема потреба никој да ја признава МПЦ. А и никој НЕ негира дека МПЦ е Црква! Ни го негираат името Македонска и статусот автокефална (самостојна). Негирањето на името и статусот е негирање на името и статусот е заради политички причини. Па видете кој го прави тоа! Дали тие истите не ни го негираат и јазикот, културата, историјата, идентитетот... Таква била, за жал, историјата на овие простори. Затоа МПЦ не треба да ја признаваат, туку да ја прифатат, таква каква што е. А во неа не се ни двајца, ни тројца, туку 2 милиони.
------------- Без коментар
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 16:42
ај да не дискутираме пак за бројките, излишно е...
јас се што реков е дека таму каде што се 2-3 собрани во „Христово име“ таму е Црквата... А дека има такви 2 милиони во МПЦ, нема да можеш никого да увериш...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 16:45
Тебе не! Не е поентата во бројките, туку во другото што го кажав.
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 16:48
за другото се сложувам...
но виновниците не ги гледам само во раската на туѓото око, туку во тоа што самата мпц се политизира, запаѓа во нехристијански етнофилитизам, и заради тоа самата и ја плаќа таа недуховна цена...
а што мислиш ти, навистина има 2 милиони собрани во името Христово во МПЦ?
-------------
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 17:01
Не мешај црква со политика. И ако некој во Црквата прави политика и бизнис - негов проблем. 2 милиони православни македонски верници, во македонија и надвор, не се ни полоши ни подобри од стотиците милиони православни верници ширум светот. Па тоа не е причина другите нарддои да немаат свои православни цркви. Сфати една работа, аџо, негирањето на македонскиот инеднтитет е кон сите, а не само кон МПЦ.
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 17:24
кога од Христа бараа да стане Јудејски цар, да се бори за идентитетот Еврејски, тој го стори ли тоа?
или апостлите ќе објават дека „нема веќе ни грк ни евреин, туку СИТЕ СЕ ЕДНО“ во ХРиста?
и сега мпц, 2000 години по Христа, не врати таму каде што бевме и пред Него...
-------------
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 17:58
Не, туку обидот од некои кои се кријат зад имињата на други православни цркви да не негираат како народ и држава. Еден од столбовите по кои удираат е МПЦ. Мешаш работи. Па самиот велиш во еден свој текст дека сите се обединија против Христа, а овде не ли се овединуваат против државното и духовното на Македонецот?
|
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 18:28
јас мешам? ти велиш мпц од политички причини не е црква, а после велиш не мешај политика и црква??? Па во тоа е и проблемот, што можеби подобар назив би било мпц-дпмне... навистина, човек да се зачуди има ли духовна служба, или само политичка, музејска...
-------------
|
Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 16.Јуни.2007 во 20:21
аџија напиша:
јас мешам? ти велиш мпц од политички причини не е црква, а после велиш не мешај политика и црква??? Па во тоа е и проблемот, што можеби подобар назив би било мпц-дпмне... навистина, човек да се зачуди има ли духовна служба, или само политичка, музејска... |
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 09:52
ЛАГИИИИИ! Каде реков дека МПЦ од политички причини не е Црква????
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:05
Реакт напиша:
Негирањето на името и статусот е негирање на името и статусот е заради политички причини.
|
па.. што знам...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:07
А кој ги негира??? И зошто??? И тоа не знаеш???
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:07
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:12
Ете ти...
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:14
па небитно е бе... шо сеа, ако мпц-дпмне сака да се занимава со политка, нека изволааааат...
јас сепак мислам дека Црквата (онаа вистинската се разбира, која тешко може да се препознае дури и во искривена форма во мпц) треба да се занимава со духовни работи, а не со политика...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:17
Бе.... Не блеј. И пак прашањето од претходно, како и многу други, од твоја страна остануваат неодговорени. Кој и зошто не не признава? п.с. внесуваш и многу елементи на верска омраза. Затоа не ми вели дека јас сум омразољубив.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:19
за да има верска омраза, треба да мразиш нешто што е вера. Не може верски да се мрази, политичка партија...
кој и зошто не признава, за мене е небитно политичко, А НЕ ДУХОВНО прашање... Но сте се заплеткале во измислици и закони, па сега не можете да се отплеткате...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:23
Па тоа и велам. Не дека не е битно, но т.н. признавање е политичко, историско и секакво друго прашање, само не црковно. Оти напишав на почетокот дека никој не ни негира дека сме црква, туку ни го негираат името и статусот. А тоа и нема врска со духовното. Но ако некој те напаѓа, мораш да се браниш. Еве, ти на пример, постојано некого напаѓаш без верска причина. Темите се за вероисповетта, а не за меѓусебни напади. Ама тоа е твојата омраза.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:26
абе ајде не ме психоанализирај... Ти шо сакаш? некој само да те тапша по рамо, и покрај тоа шо тешки небулози се прават...
значи дојде на моето... НЕМА ВРСКА со ДУХОВНОТО. Епа тоа значи, дека самата црква се занимава со недуховното, инаку како би била недуховно призната? јасно е сега нели...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:29
Не е јасно. Не те анализирам. ПРОБЛЕМОТ нема врска со духовното, а не МПЦ. Проблем кој ни е наметнат. Не мора да се бориш за МПЦ - бори си се за својата држава, народ, историја и култура, и не им пречи на другите кои тоа го сакаат.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:32
а зошто тогаш ми браниш да се борам за СВОЈАТА (Христовата) Црква?
Зошто ти пречи, да се бунам и противам, против ова сквернавење на Апостолското учење? Зошто? Знаеш што е жалното, што вие што барем малку сте просветелни духовно во МПЦ, ги браните оние кои го уриваат христијанството, кои го срамотат крстот, и кои божем го проповедаат оној, кој во истиот момент пак би го распнале... А колку подобро би било, да ни се придружите на сите нас, кои сакаме да видиме ВИСТИНСКА духовна обнова на нашиот народ...
-------------
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:35
Samo im treba hrabrost da soberat i da kazat otvoreno shto nechini i shto treba da se smeni....tie si priznavaat vo sebe,no glasno treba da izgovorat
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:39
дај Боже да си во право белег...
-------------
|
Постирано од: Boogie
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:39
аџија напиша:
а зошто тогаш ми браниш да се борам за СВОЈАТА (Христовата) Црква?
Зошто ти пречи, да се бунам и противам, против ова сквернавење на Апостолското учење? Зошто? Знаеш што е жалното, што вие што барем малку сте просветелни духовно во МПЦ, ги браните оние кои го уриваат христијанството, кои го срамотат крстот, и кои божем го проповедаат оној, кој во истиот момент пак би го распнале... А колку подобро би било, да ни се придружите на сите нас, кои сакаме да видиме ВИСТИНСКА духовна обнова на нашиот народ...
|
Придружете се но во добро и во зло,бидете апостоли на земја а не во рајот перфектен.ВИСТИНА,ВИСТИНА,ВИСТИНА,ВИСТИНА а што Аџија знае од тоа кога слепо руши се пред себе
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:43
ха... аџија рушел... Да бе, аџија е крив за казината, за хотелите, за расколниците, за еретиците, за билбордите, за имотите... Секој што ќе ја каже вистината, за вас е крив... ОД такви дефетисти, кои само ќутат цел живот, на секоја неправда, државава и црквава стигна до ова дереџе... Ќути си македонче, кубурата чувај ја за зли денови...
абе ајде...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:47
Абе пак ВИСТИНА,ВИСТИНА,ВИСТИНА,ВИСТИНА од каде знаеш дека не си слепо заведен и дека не те вртат на мало прсте како што си сакаат
------------- http://www.TattooArtists.org/boogie" rel="nofollow - Борбата продолжува,поробениот за слобода а слободниот за совршенство
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:47
Не, аџо, не ти бранам. Па и јас го правам тоа. Мислиш дека сите се праведни? Не - сигурно! Но постојат и гревови за соблазна на другите. Е, на гревовите и грешките треба да се противиме. Но, НЕ на луѓето, оти сите сме исти. Го осудуваме ли другиот - самите се осудуваме. Затоа понекогаш и лично ти се противам - направи разлика помеѓу гревовите и луѓето. СИТЕ сме грешни, ама затоа и Христос дојде, нели? И Црквата не е место на праведници, оти само Бог е безгрешен, нели? Затоа не се сметај себе за објавувач и водач на вистината.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:49
Реакт напиша:
Не, аџо, не ти бранам. Па и јас го правам тоа. Мислиш дека сите се праведни? Не - сигурно! Но постојат и гревови за соблазна на другите. Е, на гревовите и грешките треба да се противиме. Но, НЕ на луѓето, оти сите сме исти. Го осудуваме ли другиот - самите се осудуваме. Затоа понекогаш и лично ти се противам - направи разлика помеѓу гревовите и луѓето. СИТЕ сме грешни, ама затоа и Христос дојде, нели? И Црквата не е место на праведници, оти само Бог е безгрешен, нели? Затоа не се сметај себе за објавувач и водач на вистината.
|
Ете Аџија понекогаш и треба да се замислиш а не само да мељаш се и сешто
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:51
Вистината е одамна објавена, ние може да биде само нејзини слуги, или нејзини противници...
Буги, друже... би ти предложил да се занимаваш со себе... и дали ти си можеби заведен? Дали ти не се поведуваш популистички по масата народ, по индоктринацијата што ја слушаш од мал? Аџија е доволно искусен и изложен на разно-разни нешта во светот, за да може сам да одлучува дали е „заведен“... Ова ти беше многу голема глупост, и многу голема навреда...
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:56
А колку подобро би било, да ни се придружите на сите нас, кои сакаме да видиме ВИСТИНСКА духовна обнова на нашиот народ...
[/QUOTE]
Кои сте вие? Ало, има ли некој... Нема. Е сега навистина и мени ми се .
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:56
leleee zamisli da mu kazesh na drug moderator deka melje se i seshto
p.s.abe shto se rasplakavte site
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:59
Реакт напиша:
|
кои сме ние... ха... Ние сме христијани. Оние кои се повикуваат искрено на Христовото име. Оние кои сакаат да го видат воздигнат и отелотворен во секоја македонска душа... Оние кои ја сочинуваат Неговата Црква, Телото на Воскреснатиот Господ, трудејќи се сите сили да живееме според Неговото учење...
Мислиш дека немаме истомисленици??? Мислиш дека Христос остана сссссссссссаааааааааааааааааммммммммммм????
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 10:59
Не се сите како нашиве модератори. Тоа е демократски капацитет. Кажи и слушни! Нема љутиш - само нека е малку пристојно!
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 11:22
аџија напиша:
Реакт напиша:
|
кои сме ние... ха... Ние сме христијани. Оние кои се повикуваат искрено на Христовото име. Оние кои сакаат да го видат воздигнат и отелотворен во секоја македонска душа... Оние кои ја сочинуваат Неговата Црква, Телото на Воскреснатиот Господ, трудејќи се сите сили да живееме според Неговото учење...
Мислиш дека немаме истомисленици??? Мислиш дека Христос остана сссссссссссаааааааааааааааааммммммммммм????
|
Дали кога ке предадеш еден Христијанин и ке појдеш по пат кој ти како земско битие мислиш дека е правиот и вистинскиот пат е праведно тоа и самиот го знаеш нели Аџија.Јас сепак мислам дека Христијански е да го поправиш својот брат па ако треба и вечност да ти треба а не е Христијански ако наметнуваш своја вистина
аџија напиша:
Вистината е одамна објавена, ние може да биде само нејзини слуги, или нејзини противници...
Буги,
друже... би ти предложил да се занимаваш со себе... и дали ти си можеби
заведен? Дали ти не се поведуваш популистички по масата народ, по
индоктринацијата што ја слушаш од мал? Аџија е доволно искусен и
изложен на разно-разни нешта во светот, за да може сам да одлучува дали
е „заведен“... Ова ти беше многу голема глупост, и многу голема
навреда...
|
Јас не се занимавам со ништо Аџија верувам во старите исконски вредности на Христијанството а не во некои демек нови откривања и чуда.Патот на животот не е толку долг но патот на Христовото учење е,тоа што некои немаат доблест и трпение да го следат тој пат па измислуваат свои полесни патчиња не е моја кривица Аџија
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 15:29
ma ti vrska nemash od Biblijaako si ja prochital nekogash pa ushte i pat spomnuvash...vidi i jas otkako pochnav da ja chitam pochnav da i naogjam zamerki na MPC...prethodno se mi bishe super
-------------
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2007 во 23:49
ее Белег, и мене овие 2 прашања веќе подолго време ме мачат...
Зошто кога некој ќе ја прочита Библијата неизбежно наоѓа замерки на МПЦ?
и
Зошто кога некој ќе почне да се придржува до Христовото учење запишано во Библијата симпатизерите на МПЦ го нарекуваат протестант?
Ако некогаш го дознаеш одговорот, постирај
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 00:06
Супер за вас чим замерки наоѓате можеби ја читате библијата на вистински начин а можеби и само на некој занемарлив начин.Јас лично кога ја прочитав библијата и првиот и третиот пат не најдов никаква замерка,дури и во новиот и во стариот завет се беше убаво напишано без никакви замерки.Ај подвлечете некаде каде има замерки па да увидам и ја
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 00:35
Boogie, прочитај ја уште еднаш, ама без предрасуди
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 00:53
Boogie напиша:
Супер за вас чим замерки наоѓате можеби ја читате библијата на вистински начин а можеби и само на некој занемарлив начин.Јас лично кога ја прочитав библијата и првиот и третиот пат не најдов никаква замерка,дури и во новиот и во стариот завет се беше убаво напишано без никакви замерки.Ај подвлечете некаде каде има замерки па да увидам и ја
|
Alal da ti e tri pati star zavetjas da ti kazam edvaj ednash ne go prochitav stariot...Noviot e drugo...i ne najde zamerki..abe Bugizamerki nema vo Biblijata taa e ista za site hristijanizamerka na popojti najdov
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 01:18
EEEEEEEEEEE тоа е више друг муабет и јас најдов замерки на многу луѓе ама господ како што памтам кажал да го свртиме и другиот образ а не тука само да кукулекаме и да мењаваме вери.Па ако православието не е добро ке отидеме у католици,кога ке се разочараме од католиците ке отидеме у протестанти или јеховини сведоци,кога тие ке ни ск*рчат може да отидеме у будисти или муслимани за да на крајот може да бидеме некои многубожци онака тражејки си го дедовското исконско кое со сила црквата им го одзела Глупости најголеми на свет пишувате,човек е човек и секогаш ке греши затоа и никогаш човек неможе да биде господ
|
Постирано од: Carnation
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 03:31
edno prasanje do adzija:dali ne ti e vazno dali ke te priznaet kako makedonec ili cel zivot ke te narekvat bugar,srbin,grk i so znam jas so drugo?
------------- Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 08:43
Carnation напиша:
edno prasanje do adzija:dali ne ti e vazno dali ke te priznaet kako makedonec ili cel zivot ke te narekvat bugar,srbin,grk i so znam jas so drugo? |
Важно е! И кој е тој што може да ми го одземе правото да бидам македонец? Кој е тој што може да ми го одземе правото да бидам христијанин???
со тоа што некој ќе не нарече Фиром, се сменил ли мојот идентитет? Со тоа што некој ќе КАЖЕ еретик, итн., се сменило моето христијанство??? мислам дека не... Луѓето ќе зборуваат што сакаат, но ние знаеме кои сме и што сме...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:12
Boogie напиша:
EEEEEEEEEEE тоа е више друг муабет и јас најдов замерки на многу луѓе ама господ како што памтам кажал да го свртиме и другиот образ а не тука само да кукулекаме и да мењаваме вери.Па ако православието не е добро ке отидеме у католици,кога ке се разочараме од католиците ке отидеме у протестанти или јеховини сведоци,кога тие ке ни ск*рчат може да отидеме у будисти или муслимани за да на крајот може да бидеме некои многубожци онака тражејки си го дедовското исконско кое со сила црквата им го одзела Глупости најголеми на свет пишувате,човек е човек и секогаш ке греши затоа и никогаш човек неможе да биде господ
|
Boogie, црквата никогаш не била музеј на светци, туку била и сеуште е болница за грешници.
Проблемот со МПЦ не е тоа што има болни пациенти во неа, туку што нејзините лекари немаат завршено во "Медицинскиот Факултет" чиј декан е Христос. туку со други мотиви се вработиле во болниците - црквите.
Со грешноста на човекот не може да се оправдуваат и еретичките и небиблиски учења на МПЦ.
Јас на пример не наоѓам замерка во еден поп ако се напие некогаш или му се испушти некоја недолична шега или пак ја погледне комшиката малку над коленото, сето тоа е човечки и на секој може да му се случи,
НО наоѓам и те како голема замерка ако еден поп, владика, свештеник ма како и сака нека се нарекува, кој одвај молитвата Оче Наш ја научил напамет и си се укотвил во некоја епархија и секојдневно ги лаже луѓето со бабини деветини, бизнис си тера со верниците (крштевање на бебиња, осветување вода, бизнис со икони, побратимување, запеј на гроб итн итн нешта што ни Христос, а ни Апостолите ниту ги правеле, ниту ги заповедале!
Значи ќе повторам, човечки е да се подлегне на некое искушение и да се згреши, но не е човечки свесно и упорно да се оди контра Христовото јасно учење запишано во Библијата и страшно осудувачки е ако истото се прави со цел да се манипулира со неупатените верници.
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:27
Не е ни Христијански сите да се ставаат во исти кош,барем еден да има во МПЦ кој е исправен вие сега го направивте антихрист.Не иде тоа така пријатели,по мајка ви дома нема да викате ако не е исправна бидејки е мамичка ама кој ги ебе комшиите,ем ке пцуеме по нив ем ке им се ситиме.Тоа ти е Македонска работа
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:37
Boogie, знам за еден во МПЦ што се обиде да биде исправен (во Христовите очи). Знаеш што се случи со него?
Одма го нарекоа протестант/секташ и сл, и му се заканија со бркање од работа
Па кутриот мораше да направи компромис со библиските убедувања и оние на МПЦ за да си ја задржи работичката и моментално библиски поучува underground church
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:45
Пак тојАбе каква врска имаат исправните со неисправните и јас можам да пишувам како сите протестанти ги подржуваат педерите,идат со нив на геј парадите во поддршка но тоа не значи дека сите протестанти се педери
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:50
со таа „мала“ разлика шо тоа ќе биде лага, а ова е вистина...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 09:57
Ипа имаат врска, и те како имаат, затоа што неисправните ви ги водат исправните и црквата за која ти се лупаш во гради
Кажи ми какви се тие исправни што ги спомнуваш кои дозволуваат да бидат водени од неисправни?
Какви се тие исправни кои дозволуваат да бидат водени од слепи? Зар не предупреди Христос дека доколку слепец води слепец, дека и двјацата ќе паднат во јама?
Какви се тие исправни кои го напуштаат Христовото учење и подлегнуваат на авторитетот на МПЦ само за да не си ја соблечат работната наметка?
Какви се тие исправни?
Вистинските исправни христови следбеници одма ја напуштаат МПЦ-ДПМНЕ и одат во некоја, не протестантска, туку БИБЛИСКА црква, која се раководи согласно Христовото и Апостолско учење.
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 10:15
Протестанти, зборувате за тоа што е Црква, а не сте црква - туку секта! Ама конечно почнавте по малку да ја прифаќате вистината - прво ги обвинувавте (осудувавте) поповите, па верниците, па сега цела Црква. Ја прекршивте Христовата заповед за неосудување. А со ова сами се осудивте! Па сега, ај не се луѓето во Црквата грешни - туку МПЦ имала погрешно учење! Учењето на МПЦ е едно и исто со сите помесни православни цркви. Тогаш, според вас, цело православие е грешно. Па и сите други христијани и нивните верски заедници се грешни. Само вие и вашата секта сте праведни. МПЦ била, е и ќе биде Црква на македонскиот православен народ. Можете против попови и епископи да зборите, ама против народот - не! Но и организацијата на Црква е од Христа. Затоа и им вели на апостолите (само на нив, а не на сите Негови слушатели) Кој ве прима вас - Мене ме прима (види кај матеј 18 гл, Јова 20 гл...).
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 10:26
православната "црква" ги исполнува сите критериуми на секта.
Се одвои од "мајката црква" во 1054г. (Католичката цкрва со седиштето во Рим), проповеда нешта што се косат со Христовото учење и пракса, не е библиска црка итн.
А тоа што нас христијаните не нарекуваш секта мене воопшто не ме засега, затоа што тоа е еден од знаците по кој Христос не препознава "Да бевте од светот, светот би ги сакал своите, но вие не сте од светот и затоа светот ве мрази." Како што Христос и апостолите ги нарекувале секта така и нас вие не нарекувате секта и со тоа само не ставате во ист кош со Христос и Апостолите, т.е. во Христовата Црква
Искрено, се гордеам што припаѓам на Христовата секта!
{quote=Реакт]
МПЦ била, е и ќе биде Црква на македонскиот православен народ.
[/quote]
Со ова и јас се сложувам, затоа и велам МПЦ-ДПМНЕ
Но никогаш МПЦ - Христијанска Црква. Затоа и МПЦ-ДМПНЕ не ја содржи буквата "Х".
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 10:28
Реакт,
за твоја несреќа, не си ти тој шо одредува шо е црква а шо не. Христос својата црква си ја препознава... а тоа не е протестантската црква, туку ХРИСТИЈАНСКАТА ЦРКВА... која се повеќе се докажува, нема никакви допирни точки со православието...
учењето на мпц, е измислица на последните 100-тина година... се разликува од учењето на Христос, од учењето на Апостолите, па дури и од учењето на многу од отците... Трагично е шо само се водите од некаква пропаганда на омраза, наместо да одговорите на тешките догматски прашања кои недвосмслено ја уриваат секаква духовна служба шо мпц наводно ја има... Еретиците секогаш се облекувале, па и сега, во овчја кожа, но природата не можете да ја смените...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 11:19
Ако православието (каква историска небулоза) се одвило во 1054 од Римокатолиците, тогаш вие сте се одвоиле и од Бога, и од вера, и од народот, и од... А светот не ве мрази - ви се смее! колку ли секти се намноживте??? Тоа е оти сите сте паметни, па секој на своја страна. И сега секој ќе кажувал каква требало да биде вистинската Црква. Прво договорете се помеѓу себе, па кажете ни!
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 11:36
Ние си се договоривме со Христос и не ни требаат ордени од премиерот - светски.
Христос рече: "горко вам кои се смеете сега, затоа што ќе плачете"
Вас светот ве обожава, затоа што принцот на овој свет е лукавиот.
Нас ни е доволно тоа што Христос е на наша страна, а тоа се гледа во доследноста на нашето учење со Неговото учење и пракса.
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 11:42
Реакт напиша:
Ако православието (каква историска небулоза) се одвило во 1054 од Римокатолиците, тогаш вие сте се одвоиле и од Бога, и од вера, и од народот, и од... |
ЛЕЛЕ НЕ МИ ГИ СПОМНУВАЈ ПАПИТЕБИЛЕ БОЖЈИ ПРАТЕНИЦИИ ТИ САКАШ ДА КАЖЕШ ДЕКА СЕ КАТОЛИЦИТЕ ОК
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 12:00
Кој рече за папите и за Римокатолиците????
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 12:22
ПА БАШ ДЕКА НЕ РЕЧЕ...МЕ ЗАЧУДИ..НИКОЈ НЕ ЗБОРИ ЗА ПАПАТА...ПА МИСЛЕВ ДА НЕ ГО ПОДРЖУВА МПЦ
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 12:47
најде кој да збори за поделби... се испоклавте со вашето бившо владиче, и сеа „вие“ сте биле црквата??? абе погледнете прво во вашата пракса на верата, КОЛКУ има слично со Христовото учење, и ќе останете запрепастени што повеќе имате сличности со партија, со некој музеј, бутик, златара, фолклорно друштво, агенција за иселеници, или што се не, ама со ЦРКВА никако...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 12:53
Boogie напиша:
EEEEEEEEEEE тоа е више друг муабет и јас најдов замерки на многу луѓе ама господ како што памтам кажал да го свртиме и другиот образ а не тука само да кукулекаме и да мењаваме вери.
|
A MISLISH iSUS VO ZLATNI OBLEKI I SO ZLATNI KRUNI SHETALMOZE NA APOSTOLITE RAKA IM BACUVALE A
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 12:59
Абе не ние... Сите сме Црква. Само некои во таа Црква малку залутале лево или десно. Со паметот. И затоа, Боже, прости им, оти не знаат (иако мислат дека знаат) што прават.
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 13:04
beleg напиша:
Boogie напиша:
EEEEEEEEEEE тоа е више друг муабет и јас најдов замерки на многу луѓе ама господ како што памтам кажал да го свртиме и другиот образ а не тука само да кукулекаме и да мењаваме вери.
|
A MISLISH iSUS VO ZLATNI OBLEKI I SO ZLATNI KRUNI SHETALMOZE NA APOSTOLITE RAKA IM BACUVALE A |
убаво кажано... но жално во исто време...
-------------
|
Постирано од: Vlade
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 13:49
Isus ne setal ni so kostum i vratovrska, nitu so akt-tasna vo racete. Na apostolite i na Isus ne im gi baknuvale racete, tuku im gi miele nozete i gi poprskuvale so raritetni mirisi (i toa skapi).
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 13:51
ne be..tamu kaj shto ziveel bilo toplo i se oblekuval spored uslovite i epohata vo koja ziveel...ama specijalno kruni ne mu kovale
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 13:55
beleg напиша:
ne be..tamu kaj shto ziveel bilo toplo i se oblekuval spored uslovite i epohata vo koja ziveel...ama specijalno kruni ne mu kovale
|
Sto krunata li e problem?
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 14:06
па круната е само симбол на тоа што е труло од внатре... Не може црквата да изгледа на музеј, да се кити со овоземно богатство, а кога ќе дојде муабет за духовното богатство остануваат само трошки...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 14:13
Vlade напиша:
beleg напиша:
|
Sto krunata li e problem?
|
pa problem e...
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 15:01
аџија напиша:
па круната е само симбол на тоа што е труло од внатре... Не може црквата да изгледа на музеј, да се кити со овоземно богатство, а кога ќе дојде муабет за духовното богатство остануваат само трошки...
|
Fakt e deka Pravoslavnata crkva e najsiromasna od site hristijanski zaednici. Kolku za primer, pred nekolku godini zgradata na edna od protestantskite zaednici vo Makedonija dobi nagrada za najubava gradba od arhitektonski aspekt. Nejzinoto gradenje sigurno ne bilo evtino i nekoj trebalo podlaboko da crpne od "ovozemnoto bogatstvo" (Ako zememe da surfame po internet ke vidime sto imaat drugite hristijanski zaednici po svetot, a za nivnite centri i da ne zboruvame. Tie sigurno kostaat i po nekolku milioni dolari). Vo Makedonija okolu 70% od naselenieto se deklarira za pravoslavno, a MPC i pokraj toa edvaj gi gradi svoite crkvi. Obicno toa go pravi so godini, ne smetajki gi ovde Plaosnik ili nekoi takvi koi drzavata samata gi gradi smetajki gi za spomenici na kulturata. Sto se odnesuva do duhovnoto bogatastvo navistina se slozuvam deka sega za sega ima samo troski, no toa voopsto ne e za potsmevanje, zasto pred desetina godini nitu toa go nemase. Pravoslavnata crkva vo Makedonija i pokraj site "vnatresni nemiri" poleka si raste i se razviva, bidejki e zakrilena od Bozjata dobrina i ubavina. I to...
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 15:03
Aj prashaj kolku pari chinat zlatnite kruni i zlatnite obleki...za drugo ne te rchkam
-------------
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 15:07
Ne znam kaj si videl zlato be prijatele, mozebi srmata i imitacijata te soblaznuva ili, pak, okoto te izdava?
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 15:15
Vlade напиша:
[ Fakt e deka Pravoslavnata crkva e najsiromasna od site hristijanski zaednici.
|
а во исто време факт е дека нејзините свештеници се најбогати (споредбено со стандардот каде живеат се разбира)....
хмм.... зошто ли црквата е сиромашна, а свештениците најбогати???
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 01:43
Да не биде дека не сум напишал и дека било лага,зошто во протестантската вера повеке од 70% протестанти во светот ги подржуваат хомосексуалните бракови.Дали е тоа правото христијанско верување?
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 01:48
прво, офф топик си...
второ, ТОТАЛНО ти се криви информациите...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 01:52
Не бе точно сум на темата бидејки се најде предавникот да зборува за предадениот Информациите се точни и ја ти гарантирам во тоа а ако ги најдам и исечоците од весниците каде што протестантски свештеници идат заедно со педерите на протести искажувајки поддршка ке ги постирам ама да не се наљутиш
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 01:55
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 02:07
А што е он топик веке и заборавив од глупостите што ги читам. Еве според мене една варијанта за црквите бидејки не сум некој почитувач на било која црква. 1.Сите цркви се отцепиле и створиле свое верување кое самите за себеси тврдат дека е вистинско. 2.Христијанството нетреба да е политика а читајки овде заклучувам дека е токму тоа 3.МПЦ има право на свое искажување и гледиште на работите како и секоја друга црква а на крајот на краиштата црква без народ нема ни да постои нели.Последен пат видено како што памтам барем христијаните во Македонија ја почитуваат МПЦ - барем 99% 4.Неможе некој да наметнува свое мислење на било кој народ без самиот тоа да го сака
п.с. Попови можеби има голи но единствено протестантските попови застанале јавно во одбрана на хомосексуалните бракови
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 02:13
1. точно... но тоа не значи дека сите се во право.
2. точно првиот дел, неточно вториот. Христијанството никогаш не може да стане политичка работа, туку може да се ЗЛОУПОТРЕБУВА и извитоперува за да служи за политички цели...
3. апсолутно е така, ама дали тоа ни забранува да критикуваме шо нечини?
4. а кој тоа наметнува мене па ич не ми е јасно...
п.с. па сеа, колку шо е ј.в. официјален претставник на мпц, толку се и тие протестантски „попови“ (не постои таков назив, ама ајде) претставници на Црквата... За мене тие не се ништо подобри од атеисти, сатанисти, муслимани, итн, па чиј сака беџ нека носат...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 02:20
Гледај вака јас не кажав дека ниедна црква е во право бидејки за мене христијанството се повеке и повеке се губи во незнаење,и тоа баш поради политиката и непочитување на сите христијани без разлика дали се католици,православни,протестанти или јеховини сведоци. Друго јас не сум видел православни летоци,книги и брошури да се делат на журки,маскембали,по станови и тоа од врата на врата а имам сретнато секакви верници кои тоа го прават ама не православци.
п.с.значи има Ј.В. во секоја вероисповест затоа не мисли лошо на ближниот свој(по род-човечки,немора по вера)
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 08:52
1. јех. сведоци не се христијани, бидејќи тие се отпадници, и го отфрлаат дури најосновниот символ Веурују за кој барем другиве се сложуваат...
2. не знам, веројатно такви летоци делеле јех. сведоци, скиентолози, итн., но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести?
4. можеби токму заради ова, христијанството се повеќе и повеќе „се губи“ како што тврдиш.. МОжеби е ВРЕМЕ да се врати кон изворот на своето учење... Зар не е тоа СЕ што заговарам цело време овде на форумов?
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:34
аџија напиша:
но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести? |
Ми текнува на 2 причини зошто МПЦ не го прави тоа...
1. Кога ја читаат Библијата го прескокнуваат стихот каде Христос вели "одете и проповедајте го евангелието" или "сејачот излезе да сее" и сл. а наместо ова некој стар "отец" им напишал
"вие само цртајте си икончиња и припремајте ценовници, а изгубените сами ќе ви дојдат, мирисот на темјанот ќе ги привлече"
2. Тоа би било погубно за МПЦ! Кога таа би ја промовирала својата идеологија и би држела веронаука (особено библиска веронаука), и кога луѓето би се запознале со библиските вистини, веднаш би излегле од јаремот на православната идеологија и МПЦ би останала без муштерии.
Ова се случува скоро кај секој што го прочитал барем Новиот Завет. Некои и на форумов го признаа тоа.
Па затоа МПЦ лукаво ги држи своите верници под хипнозата на незнаењето и со помош на македонизмот, патриотизмот, национализмот, фолклорот, уметноста, традициите и други световни нешта. Затоа и ги плаши своите верници да не слушаат други христијански деноминации (демек дрога ставале во сокчето таму) за да овие не ги соочат со Светото Писмо. Затоа и МПЦ, знаејќи ја веата и знаењето на своите верници, јавно го забрануваше да се гледа филмот Кодот на Да Винчи, знаејќи колку погубно може да биде тоа "ветре" за своите верници.
Мујо: попе, каде можам да купам Библија?
попот: што ќе ти е Библија чедо мое, млад си ти за тоа, не е за тебе таа, ти глеј си школото, ние сме тука за тоа.
До кога?
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:39
аџија напиша:
Vlade напиша:
[ Fakt e deka Pravoslavnata crkva e najsiromasna od site hristijanski zaednici.
|
а во исто време факт е дека нејзините свештеници се најбогати (споредбено со стандардот каде живеат се разбира)....
хмм.... зошто ли црквата е сиромашна, а свештениците најбогати???
|
Vo sporedba so protestantskite pastori, koi imaat edna saka vernici vo Makedonija, se i toa kako siromasni.
Ups! Koj li gi plaka protestantskite propovednici vo iljadnici evra, im gradi kukji, im kupuva koli i im gi podmiruva domasnite smetki, a tie vo nedela imaat edvaj dvaesetina lugje?
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:53
vERNICITE GI PLAKAAT...I JAS GO PLAKAM POPOT(MISLISH MALKU PARI SE DAVAAT VO CRKVA) PA TOJ VOOPSHTE NE VODI SMETKA ZA MENE I MOJATA FAMILIJA.......CHEST NA ISKLUCHOCI NA KOI IM E VAZNA DUSHATA
p.s.PRAVOSLAVNITE SVESHTENICI SE NA DRZAVEN BUDZET
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:54
информациите ти се од селскиот поп така?
статистиката кажува нешто друго. Кажува дека меѓу религиозниот клир, поповите се најбогати (материјално се разбира) во споредба со стандардот каде созлужуваат. А црквата, исто така, факт е дека е најсиромашна. Зошто?
затоа што парите си ги трошат на своите куќи, а не на Божјата. Може некој ќе се сети на Давид, Стар завет. Кога виде царот дека живее во куќа со кедари и луксуз, првото нешто шо му дојде на памет беше „како можам јас да живеам во ваков луксуз, а Божјиот храм да биде во шатор?“ и веднаш почна да подготвува изградба на храмот...
А кај нас попоите, обратно: „како може у црквава да има злато, куполи, итн., а јас дома да имам само едно џакузи?“
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:55
аџија напиша:
2. не знам, веројатно такви летоци делеле јех. сведоци, скиентолози, итн., но прашањето е интересно... Зошто мпц не дели такви летоци? ЗОшто не ја популаризира својата идеологија? зошто не држи во секое село и град веронуака, па народот масовно да се врати кон христијанските доблести?
4. можеби токму заради ова, христијанството се повеќе и повеќе „се губи“ како што тврдиш.. МОжеби е ВРЕМЕ да се врати кон изворот на своето учење... Зар не е тоа СЕ што заговарам цело време овде на форумов?
|
Vo sekoj pogolem grad vo Makedonija (se razbira i vo nekoi sela, kade ima poaktiven svestenik) postoi organizirana pravoslavna veronauka po crkvite. Site eparhii vo Makedonija imaat svoi spisanija i posebni izdavacki dejnosti, cija rabota e da spremaat brosuri i da preveduvaat knigi od poznati pravoslavni avtori. Vo nekolku eparhii vo vnatresnosta na Makedonija na nekoi privatni televizii i radija ima emisii koi gi ureduvaat pravoslavni teolozi. Pri nedelnite i praznicnite liturgii crkvite se polni so mladi lugje i semejstva koi avtenticno go praktikuvaat hristijanstvoto vo svoite zivoti (tokmu pod vlijanie na literaturata koja ja podgotvuvaat eparhiskite izdavastva). Toa e vistinata. Crkvata vo Makedonija poleka se razviva i napreduva, bidejki e zakrilena od blagiot Bog.
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 09:58
ме радува ако е така...
ама еве boogie досега не налетал на такви книги... може негов минус...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:03
аџија напиша:
информациите ти се од селскиот поп така?
статистиката кажува нешто друго. Кажува дека меѓу религиозниот клир, поповите се најбогати (материјално се разбира) во споредба со стандардот каде созлужуваат. А црквата, исто така, факт е дека е најсиромашна. Зошто?
затоа што парите си ги трошат на своите куќи, а не на Божјата. Може некој ќе се сети на Давид, Стар завет. Кога виде царот дека живее во куќа со кедари и луксуз, првото нешто шо му дојде на памет беше „како можам јас да живеам во ваков луксуз, а Божјиот храм да биде во шатор?“ и веднаш почна да подготвува изградба на храмот...
А кај нас попоите, обратно: „како може у црквава да има злато, куполи, итн., а јас дома да имам само едно џакузи?“ |
No, zosto ne odgovoris koj im kupuva kukji na pastorite, im gi plaka smetkite, im kupuva koli i im dava plata od iljadnici evra? Ni eden pop vo Makedonija ne zema tolkava plata. Ako sakas da ti otkrijam, gradski pop vo vnatresnosta zema plata kolku i eden nastavnik vo uciliste (isklucok e samo Veligden ili hramoviot praznik koga polatata im se zgolemuva trokratno). Toa e vistinata, ako sakas veruvaj mi. P.S. znam deka znaes mnogu citati od Biblijata, ne mora postojano da me impresioniras!
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:04
aBE VERNICITE GI PLAKAAT...a POPOVITE SE NA BUDZET...OVA E VISTINA NE SE ZEZAM
E SEGA E PRASHANJETO ZOSHTO VERNICITE GI SAKAAT TOLKU SVOITE SVESHTENICI I IM DAVAAT PLATI OD ILJADNICI EVRA
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:07
прво, затоа што е офф топик
второ затоа што не да си утнал брат, него си утнал дебело... Дај кажете стварно, кај има такви работни места за пастори, со такви платички, па ќе поучиме богословија и ние, ќе се вработиме...
трето, платата на попоите е само МАЛ дел од нивние приходи, тоа добро го знаеме нели...
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:07
beleg напиша:
aBE VERNICITE GI PLAKAAT...a POPOVITE SE NA BUDZET...OVA E VISTINA NE SE ZEZAM
|
Jas rabotam vo sediste na edna Eparhija i dobro znam deka popovite ne se pod Drzavniot budzet, kako i nikoj od MPC (Ovde spagjaat i vladicite).
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:09
pA KOJ GI PLAKAI NIV VERNICITESKRZAVI VERNICI KOLKU MALKU PARI IM DAVAAT
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:12
аџија напиша:
прво, затоа што е офф топик
второ затоа што не да си утнал брат, него си утнал дебело... Дај кажете стварно, кај има такви работни места за пастори, со такви платички, па ќе поучиме богословија и ние, ќе се вработиме...
трето, платата на попоите е само МАЛ дел од нивние приходи, тоа добро го знаеме нели...
|
Jas ja kazav vistinata, zboruvav za celiot prihod na popovite, ne znam za koi dopolnitelni prihodi mislis (mozebi za toa deka nekoj ima niva, pa ne kupuva na pazar zelencuk i ovosje). P. S. Prasaj go Dzimi (kaj si be rasist!) od kaj mu e taa kola i stan? (Od plata sigurno ne e).
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:13
A KADE ODAT PARITE OD POMENI,OD ZADUSHNICI I SVETENJE STANOVI?
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:14
beleg напиша:
A KADE ODAT PARITE OD POMENI,OD ZADUSHNICI I SVETENJE STANOVI?
|
Del odat kako prihod za popot, del kako taksa za crkvata, a del za literatura.
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:14
мислев на приход шо директно иде у џеб, да не се правиме наивни ок?
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:16
аџија напиша:
мислев на приход шо директно иде у џеб, да не се правиме наивни ок?
|
So Dzimi ne go znaes? epten si off topic!
P.S. gledaj ja vecer reklamata za Gorska voda na K15
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:17
сум чул за џими, поентата беше дека не работи за ниедна црква, туку си е некој слободен стрелец, башка и странец, и сеа од кај стан и кола...
а иначе факт е дека сме офф топик, дај да се вратиме на проблематиката....
кажи ми, зашто за тебе е толку важно мПЦ да биде признаена?
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:29
аџија напиша:
сум чул за џими, поентата беше дека не работи за ниедна црква, туку си е некој слободен стрелец, башка и странец, и сеа од кај стан и кола...
а иначе факт е дека сме офф топик, дај да се вратиме на проблематиката....
кажи ми, зашто за тебе е толку важно мПЦ да биде признаена? |
Dzimi e vo Makedonija okolu 30 godini (dojden e kako student od Nigerija, so prazen dzep, i odima kola i stan koga stana clen na edna Protestantska zaednica). Priznavanjeto na MPC e vazno zaradi liturgiskoto edinstvo so ostanatite pomesni pravoslavni crkvi. Mnogu Crkvi (Bugarskata, Gruziskata itn.) cekale izvesno vreme na svoeto priznavanje. MPC gi ispolnuva site uslovi za da bide Avtokefalna Crkva, no za zal od politicki pricini toa i se uskratuva. Vazno e nie pravilno da se razvivame kako Crkva, a priznavanjeto samoto po sebe ke si dojde, zasto Gospod se grizi za svoite ceda.
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:32
дај бе владе, те молам, те молам, каде има таква црква, и мене ми треба стан/кола, стварно кажувај, не криј вакви информации од братот свој...
литургиско единство? хмм.... ај те молам посочи ми, какво ти е тоа литургиско единство?
-------------
|
Постирано од: rice
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 10:59
DALEKU , DALEKU POZADI SEGUM PLANINI I SEDUM MORINJA.........
GLEDAS K-15????
LITIRGISKO EDINSTVO E TOA EDINSTVO KOGA SE SOSLUZUVA ZAEDNO OD RAZLICNI ZEMJI . NO OD TOA VIE KAKO ,,PRAVILNI,, HRISTIJANI SE ODDELIVTE, PRVO KATOLICITE PA PO NEKOJ VEK I VIE OD NIV PA I NEKOI DRUGI OD VAS -------I SEA STE PRAVI HRISTIJANI DA DA DA DA
DALEKU E EDINSTVOTO A POGOTOVO LITURGISKOTO EDINSTVO OD TEBE MOJ MIL ADZIO.
NO IMA VREME ZA POKAJANIE ZA TEBE, ZA POST , PODVIG , ZA BLAGODAT... KE BIDE
-------------
|
Датум на внесување: 20.Јуни.2007 во 11:21
ајде да видиме, шо е тоа литургиско единство? каде е заповедано дека некој може да не признае за литургиско единство? кој му дава на некој право да не одбие од тоа литургиско едиснтво?
стварно, има ли бе „христијани“ објаснување за ова?
-------------
|
|