IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Copyright, заштита, легислатива
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Copyright, заштита, легислатива

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака Обратен редослед
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 15:14
slikite sto gi objavuvam na Deviant art gi objavuvam vo PNG formatot - na toj nacin ne mozat da se simnat fotografiite...
print screen opcijata vo slucajov ne bi zavrsila mnogu rabota ...

eve link so primer
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 14:07
Zoran pratimi slika so exif,jas ke ti ja vratam so moj exif  i sekoe najmalo exivce ke bide so moi inicijali sto mislis za ova?Wink

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 11:40
Voden zig, i 320x480 za preview, a koj saka pogolemo neka se "istegne" Wink 
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 10:22
Okolu exif zastitata, i toa ne e nekoe resenie. Eve na semokniot Gugl koga mu napisav "exif editor" prviot link e ovoj

http://www.photo-freeware.net/quick-exif-editor.php

Ne go simnav i ne sum go probal, ama izgleda toa bi trebalo da bide, za ponatamu ne sakam da se zamaram, kojznae sto ima.

P.S. besplaten e, ova moze treba da ide vo korisno - besplatno Ouch

Изменето од D'Dalton - 15.Јуни.2007 во 10:22
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 06:38
D80 ima interesen pristap po toa prasanje ... postoi opcija da se vtisne elektronski informacijata so ime i prezime (pa duri i telefonski broj)
Ne sum proveril dali i drugi ja imaat taa opcija.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 03:34
Zatko, ako toj go izvadi exif faljot togas samiot ke se zakopa. Ednostavno, ima mal fajl koj nikogas ne mozhe da go koristi kako originalen dokazen materijal i zgora na toa izvrshil promislen falsifikat so menuvanje na exif-ot! Duri togas ne go spasuva nishto. Kriv e pred zakonot bez tronka somnenie!

Patem, sto dobivas ti so brishenje na exifot od tvoja strana pred da ja postiras slikata? Ja pravish bezimena, bez bilo koja traga od originalniot tvorec i taka samo mu pomagas na "pozajmuvachot". Toj sekogas mozhe da tvrdi deka i pokraj site negovi "iskreni" obidi da te pronajde, ne mozhel toa da go stori bidejki tvojata slika e kompletno bezimena i bez nikakvi podatoci koi bi mu pomognale toa da go stori. Ednostavno kako da e copyright-free.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 01:16
v kjose s mali pikseli kje si go napises imeto i kodot

Изменето од anakin - 15.Јуни.2007 во 01:16
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 01:12
Zoran,a sto ako go izvadi exif file kako togas ke dokazes deka e tvoja?Wink

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 23:12
Se slozuvam so Voko za tezhinata na objavenite sliki i mislam deka e dobro istovremeno da se ima exif file so imeto na avtorot na fotografijata (negov web-site, email, telefon). Toa znachi deka ne ke mozhe da se pechati golema rabota, a ako nekoj e zainteresiran za   korististenje na fotografijata sekogas ke gi ima potrebnite informacii da go kontaktira avtorot.

Oti ima edna rabota koja mozhebi ne ste ja znaele. Nekoj mozhe da ja "pozajmi" vashata rabota i ako izleze na sud, ednostavno da reche deka napravil se sto e chovechki mozhno da se stori da ve kontaktira, no i pokraj se ne mozhel da ve najde. Ke izleze deka nemal namera namerno da ve osteti, a ako fotografijata nemala na sebe ednoznachno odbelezhuvanje deka e kopirajt so ime na avtorot, togas ne e na kraj na umot deka bila copruright free. Poentata e deka "pozajmuvachot" ne mozhe da se tereti za kriminalno delo so predomisla.
Кон врв
Vojkan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 02.Мај.2007
Локација: Macedonia
Поени: 387
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Vojkan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 19:27
Дури 6 (шест)? Бреј, некои луѓе цел живот со една песна тераат. Ама не кај нас.
Инаку, колку што знам, за да се испечати една слика треба да има одредена големина за одреден формат (можеби грешам). И ако некому е страв да не му ја украдат сликата, нека става фотки од 300-400 кила и готова работа. Со толкава големина мислам дека не може голем формат да се печати.
Инаку, што се однесува до авторско право, еден тип за сликите во својата книга се јавуваше низ цел свет за да ги бара тие кои ги имаат авторките права (од фотографи до музеи) за да не си има проблеми после издавањето. Зашто може да се деси исто како од приказната Dalton што ја кажа.

Поздрав
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 17:41
Ne veruvam deka makedonski izdavaci bi ukrale fotka od makedonski fotograf, ama ako izdanieto e za lokalen pazar, a im treba stranska fotka, ne veruvam deka nema da ja zemat ako bas taa im treba.
Za ovaa tema e malku neblagodarno da zborime deka:
Neka dignat dva prsta tie sto imaat doma licenciran softver, tie sto plakjaat muzika, filmovi, itn, itn...
Jas ke vi raskazam sega edna prikaska po povod temava:

Koga go rabotev dokumentarecot za ZDF, doagja na kraj od montazata producentot od Berlin i ja gleda finalnata verzija. Gleda covekot, zavrsuva filmot, i prvo prasanje: Sho muzika koristevte vo scenite so tehno zurkite? Mie go gleame, i se cudime "sho mu e na choekov!!!". Od kaj ke znaes sto e sto na edno glupo UPtzA UPtzA sto e snimeno so kamerata na samata zurka (izvinete ama jas poprvo slusam narodna muzika odkolku tehno). Covekot si kaza "Vadi ova, stavi toa sto sakas, napisi avtor, pesna, izdanie i kolku sekundi e koristena, daj spisok i jas se ke sredam, stavajte sto sakate ja sve toa ke go reguliram preku germanska agencija". Posle si imavme sloboda da si redime Klesh, Mesh - Ramons, Mamons imase i tehno na edna scena LOL.
Covekot ni kaza vistinska slucka od negov prijatel. Se snima mjuzikl TV film vo Berlin koj moralo da ima muzika za da se napravi koreografija pred snimanje. Se odbira kompozitor, covekot pravi muzika,se pravi koreografija, se snima i posle normalno se krsat kopja vo montaza. Vo montaza reziserot i kompozitorot tolku se spukale sto kompozitorot e izbrkan od proektot. Vikaat nov kompozitor da napravi nova muzika koja ke bide sega vo sklad so koreografijata koja e veka snimena, a nema da lici na onaa originalnata. Na spicata go pisuva vtoriot kompozitor. Prviot kompozitor mudro kjuti do premiera. Bidejki site avtorski prava na premiera i distribucija na film mora da se regulirani, prviov fraer i podnesuva tuzba, koja ja dobiva so odlicen finansiski nadomestok.
Pricinata e "Na koja muzika bese pravena koreografijata? Na sto igraa baletanite? Zasto ne napravevte nova koreografija i novo snimanje?"
Covekot spored nivnite zakoni za zastita na avtorskite prava si dobil na sud.
Tolku od mene, mislam deka prikaznava se kazuva

P.S. Od albumot koj go izdadovme "D'Daltons - De Luxe" po edna godina od ZAMP mi stigna ferman na 20 strani na koi pisuvase deka od tantiemi mi se uplateni celi 6 denari ClapClapClapClapClapClap
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 16:58

Така де. Па плус ќе стави на насловна?!LOL

Неверувам дека некој  официјален весник ќе направи такво нешто.
А ако на некого му украдат, па тој треба да  е поносен со тоа.Wink
Кон врв
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 16:46
aleksandar. tuka ima dosta kreativni fotografii... mnogu e ednostavno da se iskoristat tie fotografii da se prerabotat i ajt na korica od kniga...

Imeno za koricive po gradov pod naslovite na prevodite na svedskite kigi ne retko srekjavam poznati fotografii (koi sto sum gi primetil po netov)....

Pojma neam dali se iskoriteni ko stock ili dali imaat takva dozvola...Cisto mene mi e somnitelno...

Ama ako krade nekoj...vajda ne e tolku glup od nas da krade....

Изменето од moz pos - 14.Јуни.2007 во 16:46
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 15:42

Злочко и Валентина,

Веснициве немаат професионални фоторепортери кои знаат да си ја завршат работата, па од тука ќе крадат фотографии и ќе ги објавуваат на насловна страна? Ма дајте луѓе да бидеме реални.
И ако краде некој фотографии ќе краде некој што е ситна риба а не куќи кои си плаќаат професионалци за таа работа. Така да дека ќе видите фотографии на насловна страна од весник украдена од тука... Мислам дека тоа може да си го сонувамеSleepySleepySleepy LOL.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.