IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Copyright, заштита, легислатива
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Copyright, заштита, легислатива

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 23:12
Se slozuvam so Voko za tezhinata na objavenite sliki i mislam deka e dobro istovremeno da se ima exif file so imeto na avtorot na fotografijata (negov web-site, email, telefon). Toa znachi deka ne ke mozhe da se pechati golema rabota, a ako nekoj e zainteresiran za   korististenje na fotografijata sekogas ke gi ima potrebnite informacii da go kontaktira avtorot.

Oti ima edna rabota koja mozhebi ne ste ja znaele. Nekoj mozhe da ja "pozajmi" vashata rabota i ako izleze na sud, ednostavno da reche deka napravil se sto e chovechki mozhno da se stori da ve kontaktira, no i pokraj se ne mozhel da ve najde. Ke izleze deka nemal namera namerno da ve osteti, a ako fotografijata nemala na sebe ednoznachno odbelezhuvanje deka e kopirajt so ime na avtorot, togas ne e na kraj na umot deka bila copruright free. Poentata e deka "pozajmuvachot" ne mozhe da se tereti za kriminalno delo so predomisla.
Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 01:12
Zoran,a sto ako go izvadi exif file kako togas ke dokazes deka e tvoja?Wink

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 01:16
v kjose s mali pikseli kje si go napises imeto i kodot

Изменето од anakin - 15.Јуни.2007 во 01:16
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 03:34
Zatko, ako toj go izvadi exif faljot togas samiot ke se zakopa. Ednostavno, ima mal fajl koj nikogas ne mozhe da go koristi kako originalen dokazen materijal i zgora na toa izvrshil promislen falsifikat so menuvanje na exif-ot! Duri togas ne go spasuva nishto. Kriv e pred zakonot bez tronka somnenie!

Patem, sto dobivas ti so brishenje na exifot od tvoja strana pred da ja postiras slikata? Ja pravish bezimena, bez bilo koja traga od originalniot tvorec i taka samo mu pomagas na "pozajmuvachot". Toj sekogas mozhe da tvrdi deka i pokraj site negovi "iskreni" obidi da te pronajde, ne mozhel toa da go stori bidejki tvojata slika e kompletno bezimena i bez nikakvi podatoci koi bi mu pomognale toa da go stori. Ednostavno kako da e copyright-free.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 06:38
D80 ima interesen pristap po toa prasanje ... postoi opcija da se vtisne elektronski informacijata so ime i prezime (pa duri i telefonski broj)
Ne sum proveril dali i drugi ja imaat taa opcija.
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 10:22
Okolu exif zastitata, i toa ne e nekoe resenie. Eve na semokniot Gugl koga mu napisav "exif editor" prviot link e ovoj

http://www.photo-freeware.net/quick-exif-editor.php

Ne go simnav i ne sum go probal, ama izgleda toa bi trebalo da bide, za ponatamu ne sakam da se zamaram, kojznae sto ima.

P.S. besplaten e, ova moze treba da ide vo korisno - besplatno Ouch

Изменето од D'Dalton - 15.Јуни.2007 во 10:22
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 11:40
Voden zig, i 320x480 za preview, a koj saka pogolemo neka se "istegne" Wink 
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 14:07
Zoran pratimi slika so exif,jas ke ti ja vratam so moj exif  i sekoe najmalo exivce ke bide so moi inicijali sto mislis za ova?Wink

www.blissvp.com
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 15:14
slikite sto gi objavuvam na Deviant art gi objavuvam vo PNG formatot - na toj nacin ne mozat da se simnat fotografiite...
print screen opcijata vo slucajov ne bi zavrsila mnogu rabota ...

eve link so primer
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 15:53
Originally posted by zatko zatko напиша:

Zoran pratimi slika so exif,jas ke ti ja vratam so moj exif  i sekoe najmalo exivce ke bide so moi inicijali sto mislis za ova?Winkhttp://www.blissvp.com

Zatko, kako ke dokazhish deka image koj ima mala rezolucija e tvoja tvorba ako jas ja imam vo pogolema rezolucija i ako jas site moi raboti sekogas gi objavuvam so exif ? Mozhes da se otepas so up-sizing koristejki kakvi sakas softveri - nikogas nema da go dobies kvalitetot na mojot originalen fajl. Zgora na toa, ke imas falsificiran exif so tvoe ime! Samiot se osuduvas 100% po dve osnovi, bez nikakvi shansi za odbrana: kradenje slika i falsificiranje dokument (sopstvenost). Ova poslednovo DOKAZHUVA deka krazhbata e napravena so predomisla! Vo vakov sluchaj ne te spasuva nitu ekipata sto go braneshe O.J.Simpson. Eventualniot sudski proces ke se zavrshi za 15 minuti.
Кон врв
moz pos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 09.Декември.2006
Локација: Trinidad and Tobago
Поени: 335
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moz pos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 16:05
Originally posted by *deemee* *deemee* напиша:

ne mozat da se simnat fotografiite...

eve link so primer

Dimi ne te razbiram...
eve jas samo sto ja simnav tvojata fotografija ,kolku da probam....

Mi ja otvori vo .png format

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 17:10
Zoran jas potpolno te razbiram ama mi se ima mene sluceno da mi zemat fotografija bez moja dozvola,dzabe mi bese i exif i golema rezolucija,dodeka dokazav ode voz u kuk*ruzCry

www.blissvp.com
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 17:36

И јас успеав да ја симнам.

Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 17:39
Штом отишло на интернет, готово батка нема заштита. Затоа јас некои фотографии воопшто не ги објавувам.
Ќе си направиш албумче со принтани фотографии и тие ќе ги покажуваш, и нормално нема никој да ти ги краде.WinkLOL
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 3,109 секунди.