IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - K10D/30D/D80/D200/5D/MkIII
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

K10D/30D/D80/D200/5D/MkIII

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
Автор
Порака
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 22:12
Poleka, ne udiraj!

Na strana sekoe sheguvanje na ovie strani (inaku zhivotot bi ni bil navistina zdodeven), povtorno ke povtoram sekoe emotivno vrzuvanje za bilo koj proizvod ili bilo koja firma e hendikep!
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 22:34
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

...sekoe emotivno vrzuvanje za bilo koj proizvod ili bilo koja firma e hendikep!

Pa jas sum invalid u toj slucaj (hendikepiran od site strani) ...
emotivno sum vrzan za site mozni fotografski proizvodi od bilo koj brend, i sto e poskap proizvodot toa poemotivna i po bolna mi e vrskata, arno ama ljubovta e ednostrana ...  sto bi rekla Tijana: "...a para ne, para nema, nema" 
LOL LOL LOL LOL
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Glecin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 11.Февруари.2007
Поени: 450
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 12:04
Eve vaka......analizata na vasite ukazuvanja a i na samiot sebe donese vakva odluka.....!

1. Ne chekam novo bez da imam da fotografiram....kolku i da ima novini pred Januar 2008 tesko bi gi napadnal taka da izborot e za do ponatamu.
2. Edna od najprimamlivite ponudi vo momentov e D80 i 30D. Iako da recham D80 e poadvanced vo nekoja ramka od 30D ergonomijata na 30D i IQ to mi se dopagja povekje...povekje vleche nakaj klasika a toa odsekogash me privlekuva malku povekje!
3. Imav prilika da se soocham so senzorot na Sony i nekako bez pogolemi poteskotii se resiv da go smenam...taka da kje dadam sansa..)...ovojpat na CANON oviot senzor....!
4. Nema de vletam mnogu so objektivi.....samo kolku da prezhiveam do Oktomvri koga definitivno kje ja donesam odlukata megju Canon i Nikon...!( naslednik na 30D, 5D, Nikon D200, nov senzor, objektivi....kje vidime kje bide interesno...!
5. Mislam deka mnogu mi pomognavte vo odlukata iako uste na pochetok ne beshe ferka....vo momentov imav pogolemi simpatii kon Canon...!
6. Situacijata e mnogu pojasna i kje go chekame Oktomvri- Noemvri...za podefinitiven vlez vo sistemot....! Ova neka bide faza 2....na Sony sum mu mnogu blagodaren vo Faza 1....a faza 3....kje bide mnogu vozbudliva...))...!
6. 5D e vo srce no sepak mojata osnovna profesija i sredstva ne dozvoluvaat tolku seriozna igra i vlez natamu....!

Ve pozdravuvam...... CANON 30D
There is more in life than books you know, but not much more!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 12:12
I uste ova.....soglsen sum okolu 400D....no mnogu e mal i ergonomijata me nervira duri povekje od D80.....! taka da....sepak 30D

Ve pozdravuvam i uste ednash BLAGODARAM!
Кон врв
Igor Kostov Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член
Лик (аватар)

Регистриран: 24.Јуни.2006
Поени: 31
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor Kostov Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 12:41
Би сакал да додадам дека пред некое време бев блиски до купување на еден ваков DSLR и бидејќи сум Canon корисник, дилемата ми беше меѓу 30D и 400D.
Сензорите им се исти по големина (отприлика) единствено многу ме привлекуаше Integrated Cleaning System-от ама па држењето во рака на 400ката ми беше проблематично со оглед на тоа што имам поголема рака и навикнат сум на големо тело (имам 3000N).
За разлика од него, 30ката ја пробав во Генел и ми остави добар впечаток, големината на телото и тоа што не е "пластика". Е сега пак, со 8Mpix сензор и резолуцаијата која што ја вади 30ката, со мала интерполација би можел да добијам печат на фотографија од 20x30 cm, за разлика од 400ката каде што самата резолуција е "спремна" за овој печат.
Се двоумев колку е паметно да се зема 30D, со оглед на тоа што е некоја година постар модел, а вести баш не пратам многу, па добро беше што од оваа тема дознав дека каде и да е , можеби ќе излезе нов модел на Canon со технологијата од 400ката.
Сега, јас би се одлучил за 30D. За во иднина, останува да чекам нова шанса за промена во дигитална класа.
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 13:12

Glecin cestito za izborot...Clap

Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 13:18
Originally posted by Mire Mire напиша:

A kolku e star 5D, znae nekoj?
Da ne im tekne 6D da izbacat sega skoro?
LOL LOL LOL LOL

5D e od avgust 2005
sepak misalm deka nema da pravat naslednik na ovoj model - bi bilo besmisleno

no koj znae....
kako sto veli Igor - vo septemvri/oktomvri se ke bide jasno :)

Кон врв
zatko Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Australia
Поени: 388
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zatko Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Јуни.2007 во 16:00
Pa ako odat po tradicija bi trebalo da izvadat EOS 3D so negde okolu 15mpWink

http://www.blissvp.com
www.blissvp.com
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 05:54
Eve nesto za onoe koi sakaat da sporeduvaat, premeruvaat, presmetuvaat, procenuvaat...

Site kameri se staveni na stativ, mirror-up, bez ostrenje, normalen kontrast, noise reduction off, sRGB, jpeg so maksimalna rezolucija. White balance e fiksen za site na 3000K.

Objektivot na 5D e 24-70, a na MkIII e 24-120.
Nikonite se so 28-70.

Videte kako izgledaat slikite pri korektno izmerena ekspozicija:

100 iso - f8 1/2 sec
200 iso - f8 1/4 sec
400 iso - f8 1/8 sec
800 iso - f8 1/15 sec
1600 iso - f8 1/30 sec
3200 iso - f8 1/60sec
6400 iso - f8 1/125 sec

http://upload.pbase.com/alex28/image/80521223/original
Кон врв
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 06:15
Originally posted by zatko zatko напиша:

Pa ako odat po tradicija bi trebalo da izvadat EOS 3D so negde okolu 15mpWink
http://www.blissvp.com

Arno vikas, 3kata nedostasuva vo momentalniot line-up na Canon (ako gledame spored linijata na film aparati na Canon)
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Јуни.2007 во 14:58
Za ovakvi sporedbi nikogas nema da ima kraj, i veke ne gledam nisto se otkazuvam, znam samo deka koga ke se resam za dSLR 200% ke bide Nikon i tolku, pa sto saka neka ima na pazar ic ne me bole..., ke bide Nikon zaradi filozofijata na samata kompanija. Foto i optika i Kraj. F mount e legenda i tuka nema poveke muabet. Nikkor si e nikkor - ne velam deka canon ne e dobro, naprotiv, ama F mount lekji ke najdes za ic pari u stari foto studia, dodeka za Canon - se zavisi od koj mount-ot, i ne mozam da razberam lekja bez aperture ring.
Spored mene site sporedbi kaj digitalni kameri od ist rang na kraj se sveduva na licen vkus. Mojot e Nikon koga ke kupuvam dSLR - (i logoto mi e po kul, malku sminkeraj)
Koj sto saka, za sto mu treba i kolku pari ima. Na kraj znaenjeto, estetikata, idejata ke si kazat. Violinata na Paganini nema da me napravi dobar violinist. Canon, Nikon, Pentax, Oly, Sony, Samsung, Pana, Kodak, se e toa super vo pravi race. Jas ne poznavam koj fotografira chartovi, vo realnost ako me prasate, sve e toa isto gjubre na kraj. Ili e dobra fotografijata, ili ne. Ili ke me kupi na prva, ili nema. Nikogas nikoj nema da se zamara da gleda aberacii, vinjeti i slicni tehnicki gluposti za tehnoloski snobovi, e sega na koj kolku mu e kriteriumot za sto e toa dobro. Treba da se zeme tolku tehnika kolku sto e potrebno kreativno da se izrazam,  mene licno i 100mm (za 35mm) e maximum tele sto mi treba, i toa mi e mnogu, a makro nikogas ne me privlekuvalo (prasanje na stil). Nema kraj, nema kraj LOL
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
branko_k Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јуни.2007
Поени: 682
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај branko_k Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Јуни.2007 во 22:31
jas glasam za d80 Tongue so 18-135.
btw, od prva raka, dali navistina e tolku golem problemot so noise-ot na alfata ili toa e malce naduvano??
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Glecin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 00:51
blagodaram....no vekje se odluchiv za Canon 30D....!...Za Alfata, na iso 800 nekogash ne nekogash da....nad iso 800 skoro sekogash e nesto so koe morash da se spravish! Kje ti treba dosta PP...!
Кон врв
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Јуни.2007 во 02:46
Originally posted by Glecin Glecin напиша:

blagodaram....no vekje se odluchiv za Canon 30D....!

Neka ti e so sreka Glecin!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 56789 11>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,264 секунди.