IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - БИБЛИЈАТА И НАУКАТА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

БИБЛИЈАТА И НАУКАТА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 63>
Автор
Порака
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Статус: Офлајн
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 01:50
hahahaha,....a,be, aj ne gi izazivaj,.....proshetaj od pochetok tuka,...i na se ke dobiesh "odgovor"LOLLOLLOL
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 01:52
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

со нетрпение го чекам тој ден, Судниотно ке го дочекате сите, па каде ке одите ако не пред него, мислите се ке заврши со парцелата во Бутел 2, е НЕ! ApproveЈАСНО И ГЛАСНО е пишано дека СИТЕ ке се појавиме пред Божјиот Суд.само некои ке продолжат да царуваат со Него, а некои ке одат во Пеколот на журка со Луцифер и пријателите Evil%20Smile

прв другар сум со луцифер.

Шегата на страна, не одговарам пред ничиј суд, посебно не пред божјиот. Тоа го нема за мене и за мене нема да се случи, вие кои си верувате, чекајте си го
Кон врв
goor Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Поени: 844
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 01:56
Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

Originally posted by goor goor напиша:

Originally posted by Danyal1907 Danyal1907 напиша:

[QUOTE=аџија]

Wink  

nie sme na ovoj forum zatoa sto go zastapuvame sprotivnoto mislenje
i na znam sto bi pravele vie na ovoj forum ako nie ne sme tuka
prvata recenica ke bide bog rece taka -rece vaka
i potoa 1000straniciu ke pisuva se soglasuvam...... se soglasuvam ....potpolno se soglasuvam....i t.n

во главном во едно се согласуваме и вие сте една “група„ фактички што би значело :

-група што верува дека постои Бог
-група што верува дека непостои Бог

гледаш дека и вие сте една “религија“?

nie ja zastapuvame realnosta
svakas
a na ovoj forum ima dve grupi luge realni luge-ateisti i fantazeri t.e vernici
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 01:58
Originally posted by goor goor напиша:

dobro bre luge date nekoj dokaz za postoenjeto na toj vas bog a vo nego da ne ima stoi napisano, biblijata,star nov zavet i drugo
kazete nekoj slucaj
nabroj nbarem 3 slucai koga nekoj go videl toj bog
ili bilo kako stapil vo kontakt so nego

убаво си кажа Smile
читај Стар завет и Нов завет, таму имаш сведоштва за оние кои го виделе, и докази и се што те интересира....
види поубаво е кога бар елементарни познавања имаш , за да не мора да вергламе од почеток се, прилично обемно е. Бар муслиманиве што дебатираат знаат и повеќе од некои христијани за христијанството...угледајте се на  нив
Embarrassed хм, а кога ке размислам ова е одговарано веќе али ти си нов член, па пребарај по форумчево, поздравSmile
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 02:06
aj vaka procitaj uste ednas sto prasav
da povtoram dajte nekoj dokaz bez :napisano e ;biblija;star zavet;nov zavet sega pojasno e
jas znam sto pisuva i vo stariot i vo noviot zavet
ama kazi mi koga ti si go videla ili neka pise nekoj sto go videl
neznam kako mozete da go bazirate vasiot zivot na edna kniga -za koja nikoj neznae ni koj ja napisal.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 02:17
so vaka nikoj nema kaj se vernicite????

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 07:31
biblija:
najlesno e da procitas kup bajki vo edna kniga

nauka:

nego da procitas kup knigi za edna vistina

treba mnogu trud i koncentracija da se soznae se sto naukata makotrpno otkriva - a treba uste pogolem trud
i znaenje da se otkrie taa vistina za zivotot

se toa e zapisano vo kup knigi
no navistina e tesko da se procita i nauci

zatoa i ve razbiram- polesno e da se procita legendata....sorry biblijta

Изменето од anakin - 13.Јуни.2007 во 07:32
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 07:55
luge kolku sto je zivotot vistina tolku je i Gospod vistina dali svi priznale ili ne toa je licno vasa rabota.no se sto pisi vo biblijata se stvorilo i se sto pisi za vo idnina ke se napraj ama tesko za onie koi sega ne vervaat oti ke dobiat golem sok ko ke vidat kolku biblijata je vistinata.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 09:35
Добро бе верници ја читате ли вие библијата или само новиот завет го читате?
Од самиот почеток, уште на првата страна еден куп нелогичности. Прочитајте си сами уште еднаш па видете.
Јас ќе посочам неколку.

1. Во почетокот бог ги создаде небото и земјата
3. И бог рече: „Нека биде светлина!“ И би светлина
5. Бог ја нарече светлината ден а темнината ноќ

Во неговиот нулти ден. А потоа во третиот ден:
16. И бог направи две светила, поголемото да владее со денот, а помалото да владее над ноќта и ѕвездите
а во петтиот ден:
26. И бог рече: „Да направиме човек според нашиот лик, според нашата сличност ......

Ако веќе створил светлина зошто му било сонцето?? Ќе имаше логика да го створил прво сонцето. Значи овде постои Негација на Хелиоцентричниот систем (се изучува уште во основно образование) Знаеме сите како и поради што настанува денот и ноќта.
Во кој дел ги направи ѕвездите, или сами изникнаа.
Каде се во прикаскава планетиве само од нашиов сончев систем, А не можеме ни да изброиме колку сончеви системи постојат само во „млечнит пат“
Знаеме сите што претставуваат ѕвездите, не се само сијалички кои светат. А веројатно во овој контекст би прашал: Сигурни сте дека само на нашава планета постои Живот во било каква форма? Ако требало целиот универзум и секоја планета и нивните сонца и месечини да ги створи и на секоја од нив живот......ехееееее
Месечината не се појавува само ноќе тоа сите сме го виделе нели?
Според 26. бог е човек?? Има човечки лик? Човечко тело кое знаеме не може вечно да трае???
Кои тоа ние мисли, „нашиот“ е множина. Имало повеќе богови? Или жена му на бог?
И такви нелогичности има безброј, ќе треба цела библија да ја препишувам (веројатно некои верници од вас и ќе имаат прилика тогаш да ја прочитаат).

Изменето од Ateist - 13.Јуни.2007 во 10:16
Кон врв
DAIJA Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Февруари.2007
Поени: 1668
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај DAIJA Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 10:01

Vidis, samo begate od temata, svesno ili nesvesno....Confused

Aj, ako ste tolku golemi poznavaci na memoarite vo koi dosledno veruvate, no nedosledno se drite, objasnete gi korekciite koi site tie naucnici gi spomnuvaat i objasnuvaat, pa i vasite takanareceni svetci se ograduvaat?Wink
Ne ja velicaj tolku Biblijata demek se ucela kako literatura, pa de se ucat i drugite religijski knigi, no toa sepak ne e dokaz za nejzinata "bozestvena" priroda, a posebno koga samite profesori po literatura za S.Z. velat zbir na eroticna poezija.......Confused
Pazi kade gazis adijo, tenok ti e ledot pod nozete, kade se liznuvas dnevno po 34 pati....LOL

Da pogledne malku fakti, za ater na vistinata, a za inaet na adzijata - pobornikot na nevistinata:    LOLBig%20smileTongueWink

Не треба да ги разгледуваме библиските Писма укра­су­вајќи ги со вештачки квалитети што би сакале тие да ги имаат, туку објективно испитувајќи го она што тие, всуш­ност, се. Со ова се подразбира, не само поз­навањето на текс­то­вите, туку и познавањето на нив­ната историја. Навис­ти­на, ова последново ни ово­з­мо­жува да добиеме прет­става за околностите кои до­не­ле до преработка на текстови­те во те­кот на ве­ко­ви­те, до бавното формирање на таков зборник ка­ков што сега имаме, со бројните додавања и одзе­мања.

Ваквите сфаќања го прават сосема прифатливо тоа што во Стариот Завет можат да се најдат различи вер­зии на една иста приказна, контрадикции, ис­то­рис­ки грешки, неверојат­ности и несогласности со добро ут­врдените научни сознанија. Тие се сосема природни во сите древни човечки дела. Како тогаш не ги на­о­ѓа­ме во книгите пишувани во услови какви што биле тие под кои се елаборирал библискиот текст?

Дури и пред да можело научните проблеми да се пос­та­ват во една епоха кога, впрочем, можело да се ра­с­удува само за неверојатностите и контрадикциите, еден човек со здрав разум како што е свети Августин кој тврди дека не е можно Бог да учел за она што не и со­одветствува на реалноста, пос­та­­вил принцип на не­воз­можноста за божественото поте­кло на секое твр­де­ње спротивно на вистината. Тој бил под­гот­вен од секој текст да го исклучи она што од овие причини му се чи­не­ло дека треба да биде исклучено.

О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 11:10

АБЕ атеисту семудар, ај ти објасни му на Господ, дека требал да создаде Сонце што НЕ СВЕТИ, па после да создава светлина... Објасни му дека Светлината не е нешто посебно, туку тоа е составен дел од сонцето... Прво требал да создаде животни, а ПОТОА храна за нив.... Се читаш ли ти некогаш што бисери вадиш??? LOLLOL

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 11:41
Originally posted by аџија аџија напиша:

АБЕ атеисту семудар, ај ти објасни му на Господ, дека требал да создаде Сонце што НЕ СВЕТИ, па после да создава светлина... Објасни му дека Светлината не е нешто посебно, туку тоа е составен дел од сонцето... Прво требал да создаде животни, а ПОТОА храна за нив.... Се читаш ли ти некогаш што бисери вадиш??? LOLLOL

aha
znaci prvo go sozdal lavot i tigarot
a posle hrana za niv antilopata i covekot

ili komarecot pa potaoa hrana za komarcite
aham
sega ja sfativ sustinata na g\Gospodovata logika
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај goor Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 11:45
e vaka sea AKO go sozdal gospod covekot zosto ne go napravil sovrsen i imun na grevovi i site tie raboti koj toj gi osuduva tuku go napravil vakov zosto za da moze nekomu da sudi
i bas me interesira kakvo e negovoto objasnuvanje za postoenjeto na drugi soncevi sistemi?
a ako ja sozdal svetlinata zosto ja nema celo vreme zosto ostavil nok za da podocna si gi i zmislite demonite i lucifer
i ako bog navistina prostuva zosto go izbrkal lucifer od rajot-za da ima komu da mu gi prepisuvate bolestite,vojnite (tuka ne se misli za KRSTONOSNITEvojni i SVETATA VOJNA-zosto tie se odobreni od bog) i site losi raboti koi se slucuvaat.???????
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Јуни.2007 во 11:45
Па нормално е дека прво се создадени растенијата, водата, итн., а потоа животните.. Нормално е дека прво е создаден концептот за светлина, а потоа телата што светат. Што има тука чудно и нелогично? стварно некогаш се надминувате....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 63>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,188 секунди.