|
САМОУБИСТВО (од верски аспект) |
Внеси реплика | страница 123 21> |
Автор | |
goor
Сениор Регистриран: 08.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 844 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 10.Јуни.2007 во 16:57 |
Na covek mu e smaceno i si go odzema zivotot
E seda prasanjeto e zosto bog ne go odobruva toa zosto ovie luge nemaat pristoen pogreb dali ima slobodna volja ili bog e diktator |
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
животот е Божји
не земаш нешто што сам си направил, туку уништуваш нешто што некој друг направил... а тоа се вика крадење... ете затоа... |
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa neli imas slobodna volja
mozes da biras kako sakas ili kako nesakas da go zivees svojot zivot |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
имаш... затоа и Бог не те спречува да го извршиш самоубиството, ама нормално, како и за се, си сносиш самиот одговорност, бидејќи имаш слободна волја...
|
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a sto ako ti e "pisano" da umres od svoja raka
neli bog odreduva koga covek treba da umre sto ako vo negoviot plan treba da umres od svoja raka |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne ti e "pisano"... Sam si pisuvas... toa e SLOBODNA volja, zapagjas vo nekoi logicki iracionalizmi, teski...
|
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa togas zosto da ti sudat
jas nekomu koga mu dadam nesto potoa go ostavam da pravi sto saka so toa duri i da go unisti i nemam nikakvo pravo potoa da go obvinam i osven toa sekako ke umres zosto e bitno na koj nacin ili toa sepak mora da bide "NEGOVATA VOLJA" |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
баш обратно, ако немаш избор, не е логично да се суди... Ако имаш ПРАВА имаш и одговорност. така е секаде, па и кај Господ...
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
prava i odgovornost se ima pred stvarna institucija pred stvarna drzava, i pred stvarna nacija ne pred fikcija kolku i da e ubava Изменето од anakin - 11.Јуни.2007 во 01:56 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
епа ако е фикција ондак шо чекаш? pull the trigger...
|
|
zenmaster
Сениор Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аџија немој така наведување на самоубиство е кривично дело !
Многу е чудно тоа шо од толку верници и продуховени луѓе никој не може и не најде начин на атеистите да им каже кај да го бараат Господ . Они гледаат у небо и мислат дека ќе го видат тоа е исто како на будала да му покажеш со прст накај месечината и он ќе гледа у прстот . Зборот ми беше дај упатете ги луѓето господ да го бараат во себе а не да лутаат .
|
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
Sulltan Murad
Сениор Регистриран: 18.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 0 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
adzio kako be ti vernik a mu velis na covekot samoubij se :S
p.s. kaj bevte dosega ve nemase na forum
|
|
goor
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Bev izlezen
mislam deka nikoj nema pravo da go osuduva toa Ni "bog" nitu pak lugeto i zosto tie nemaat kako da kazam pristoen verski pogreb ako e na bog da osudi zosto ne go ispratat "tamu" covekot kako sto treba pa potoa toj da mu sudi ili mozebi vasiot GOSPOD nema da znae koj se samoubil a koj umrel po "BOZJA VOLJA" pa morame nie ovde da prevzemame merki Изменето од goor - 11.Јуни.2007 во 02:43 |
|
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па, еве интересна тема. Благодарам!
На човека му е дадена слободна волја и тоа е јасно. Па ако сам може да одлучува, според својата слободна волја, тогаш можел да донесе било каков заклучок, па дури и да се самоубие. Но со тоа САМИОТ се оттргнал од Бога, а не Бог од него! И сега вината не ја барајте кај Бога. Оти може да се самоубие само човек кој потполно ја изгубил верата во се, па и во Бога. Ако верувал макар во нешто, можеби и ке се предомислел. Никој не ги осудува самоубијците, оти тие сами си пресудиле. Бог вели: Не судете, за да не ви се суди. Оти со каква мера мерите, со таква и ке ви се мери. Ова значи поука да не судиме ние, оти судиме според човечки мерки, кои обично се премногу сурови кога се однесува за друг, а премногу благи кога си судиме за нас. Само Оној Кој ја знае целата вистина - само неговиот суд е вистинит. А за верскиот погреб - важи она што го реков дека тој самиот се оттргнал од Бога, а не Бог од него. Инаку, може и најсвечен световен погреб да има, тоа никој не може да го забрани. |
|
Без коментар
|
|
Внеси реплика | страница 123 21> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |