IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 54>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 23:47
Не одговори што беше нелогичното во постоењето на Бога?
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Alekta Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Август.2005
Поени: 8670
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Alekta Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 23:47
blaze si ni na tie so go gledame vidikot zad tesniot pat...a ti mozes vecno da raspravash vo prostorot na zabludata...
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 23:54
Originally posted by Alekta Alekta напиша:

blaze si ni na tie so go gledame vidikot zad tesniot pat...a ti mozes vecno da raspravash vo prostorot na zabludata...

Можно е... затоа овде разговараме... да ги расчистиме заблудите.

Што е нелогичното да постои Бог?

www.pravoslavna.mk
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Јуни.2007 во 23:56
и Исус рекол дека неговото учење нема да ‘заживее‘ во секого
Матеј 13:4-9
од стиховиве ке издвојам
-трет дел од семето падна меѓу трње, кога пораснаа трњето го задушија стебленцето...
Ако имате уши , слушајте внимателно-заклучи Исус!
не заживуваат во секого зборовите на Бог
затоа милион прашања
е зашто вака ...
е како ова...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 00:10
Sleepy Кај сте неверници?
Каде ви исчезнаа аргументите?

HugНие верниците ве сакаме вас.
Зошто не не сакате? Ermm
www.pravoslavna.mk
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 00:15
ama i za niv ima Bog..kako i da go narekuvaat skoro site koga imale maka mu se obratile...sekoja chest na pravi ateisti koi nitu slavi nitu imendeni priznavaat koi navistina ni veligden ni bozik ne slavat...niv gi pochituvam za toa shto si stojat na svojot zbor i stav...se drugo e somnitelnoLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 00:46
И теистите и атеистите се верници. Едните веруваат дека Бог постои, а другите веруваат дека Бог не постои. Едните барем признаваат дека се верници, а другите гордо велат дека се "научно докажани".
Сепак аргументите покажаа кои се поголеми верници. Wink
Ретроспектива:
Аргументите на теистите беа:
-Каузалниот Закон
-Заклучоци од контингентноста
-Божјата неопходност за почетокот на универзумот
-Божјата неопходност за настанување на животот (неопходност од Животодавец)
-Дизајнот во вселената (неопходност од Дизајнер)
-Законитоста во вселената (неопходност од Законодавец)
-Неверојатните планско осмислени созданија во природата (неопходност од Создател)
итн..
Аргументите на атеистите беа:
-Што правел Бог пред да го создаде светот?
-Зошто луѓето се лоши?
-Зошто не се појави Бог?
итн. LOL

Се читате ли што наведувате како "аргумент"?
Бог можел да прави што сака пред да го создаде светот, каква врска има тоа со неговото не-постоење?
Луѓето се лоши и несовршени (паднати во грев) затоа што ја злоупотребиле нивната слободна воља. Бог не не создал како предодредени роботи, туку како суштества со слободна воља, а слободната воља и слибодниот избор повлекуваат и одговорност на последиците.
Бог не се појавува затоа што има суверено право на тоа дали ќе се појави некому или не и нема да дозволи некое атеистиче од крв и месо да му наредува или да го условува да се појави некаде и некогаш. Тоа можеш да го замолиш каспер или џинот од ламбата, но не и Бог!

Прашање: Што очекувате да видите кога Бог би решил видливо да ви се објави? Голем стар човек со бела брада? Ѓорѓи Колозов?
Да ви направи некое чудо (трик) за да ви докаже дека е Бог? Зарем не го може тоа и Дејвид Коперфилд? или уште повеќе Сатаната?

Но ние христијаните го познавме Бог преку нешто многу поголемо и повозвишено, преку љубовта што ја искажа Бог во Неговиот Син кога Тој го жртвуваше Неговиот живот на Голготскиот крст за нашиот грев, за да не спаси од неизбежната трагична смрт и калта во кола зацапавме.
Има ли поголема љубов од таа  да го положиш сопствениот живот за својот пријател? За нас христијаните не е валентајн денот на љубовта, туку Велики Петок - денот кога Бог ја покажа најголемата љубов во целата историја на човештвото, кога Го испрати Својот невин и праведен Син да умре за грешниот човек.

Во сите религии човекот му жртвува на Бог, но во христијанството се случило сосема обратното: Бог се жртвуваше за човекот!
Ете таа љубов ние ја познавме и затоа поверувавме во Вистинскиот Бог, кој не филозофира само и кој не седи горе како судија со камшик кој одвај чека некој да згреши за да го мавне, туку Бог, Вистински Бог, Наш Татко и Создател, кој се симна во јамата и како вистински Татко го избави своето заглавено чедо.

Кога Исус го даде сопствениот живот за нас, ние свативме што значи да се има љубов. 1 Јованово 3:16

Изменето од EvAngelos - 06.Јуни.2007 во 00:46
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 01:23
a,be shto samo lupate,...tie shto ne veruvaat, postojat samo poradi tie shto veruvaat,...a,vernicite bi postoele i bez nevernicite,...ne mozesh da ne veruvash vo neshto,...ako veke nekoj, ne veruva vo toa,....a,mozesh da veruvash i da nema nevernici,...zatoa ne mi kazuvaj deka i tie i tie se vernici,..
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 01:51
Wacko
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Carnation Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Ноември.2005
Поени: 3499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Carnation Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 02:34
dokazite deka postojt bog se prikazni za mali deca(barem od ona so dosega go imam slusnato).barate od nas dokazi deka gospod ne postojt.neli e to malku cudno?da baras dokazi deka ne postojt bog?to ti e isto ko da baras dokazi deka ne postojat vonzemjani.ako vekje postavis teorija deka nestoto postojt togas trebit to da go dokazis,a ne da baras dokazi deka ne postojtWinkmislam stvarno najglupa rabota so mozam da ja slusnam e,aj dokazete deka ne postojt nesto...
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
Кон врв
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 09:25
Цитирај Аргументите на теистите беа:
-Каузалниот Закон
-Заклучоци од контингентноста
-Божјата неопходност за почетокот на универзумот
-Неверојатните планско осмислени созданија во природата (неопходност од Создател)

ај објасни ми ги овие што си ги напишал едно по едно те молам, бидејки вие верниците сте полни со љубов кон сите, и цел ви е да ја исполните вашата обврска да ни кажете за радосната вест за раѓањето христово(така напиша некој од вернициве).
Но имате една „мала„ заблуда. Библијата ја читате само од раѓањето христово, а претходното не го признавате. Или можеби грешам???? Но да одиме по ред:
-каузалниот закон? што тука докажува за господ?
-Заклучоци од контингентноста ???????????
-Божјата неопходност за почетокот на универзумот, кој вели дека бог го створил сето тоа? Ова ме навраќа во времето на пештерските луѓе кога за секоја појава која не знаеле да ја објаснат, па си измислувале по еден бог (бог на огнот, бог на незнам си што)

Сите овие погоре се под иста точка.
Колку јас гледам во сите постови досега единствен доказ ви е „Па не може светот сам да настанал, мора бог да го створил“
Ај те молам возљубен брате, како на прваче кое уште ни азбуката не ја знае објасни ни на нас неписмените (верски), просветли не.

Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 09:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 09:32
Како надополнување на постот на Брза. ЈАС НЕ ВЕРУВАМ ДЕКА ГОСПОД НЕ ПОСТОИ. ЈАС ЗНАМ, УБЕДЕН СУМ ДЕКА НЕ ПОСТОИ. ЗА РАЗЛИКА ОД ВАС ВЕРНИЦИТЕ, ПРЕФЕРИРАМ ЗНАЕЊЕ ПРЕД ВЕРБА.
Значи не сум „верник во непостоењето на бог“, јас тоа не го прифаќам оти се коси со сите знаења на науката.

Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 09:34
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 09:42
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Како надополнување на постот на Брза. ЈАС НЕ ВЕРУВАМ ДЕКА ГОСПОД НЕ ПОСТОИ. ЈАС ЗНАМ, УБЕДЕН СУМ ДЕКА НЕ ПОСТОИ. ЗА РАЗЛИКА ОД ВАС ВЕРНИЦИТЕ, ПРЕФЕРИРАМ ЗНАЕЊЕ ПРЕД ВЕРБА.
Значи не сум „верник во непостоењето на бог“, јас тоа не го прифаќам оти се коси со сите знаења на науката.

заблуда заблуда заблуда...

веруваш, и те како веруваш... Да не имаш случајно ти, прв во историјата доказ дека Бог не постои?

немаш, ашки... ама ајде само да се возгордејуваш пред цел форум, како што реков пред некое време, ако мислиш дека е убава слика некој да те гледа како се самозадоволуваш, се лажеш...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Јуни.2007 во 10:26
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by Ateist Ateist напиша:

заблуда заблуда заблуда...веруваш, и те како веруваш... Да не имаш случајно ти, прв во историјата доказ дека Бог не постои?немаш, ашки... ама ајде само да се возгордејуваш пред цел форум, како што реков пред некое време, ако мислиш дека е убава слика некој да те гледа како се самозадоволуваш, се лажеш...

Самозадоволувајте се вие верници, пошто свршувате на секое спомнување на бог.

Во заблуда си ти пријателе ТИ НЕ ВЕРУВАШ, ти само сакаш да веруваш, се правиш поголем верник и од папата

Јас немам никаков доказ, и не ми е ни потребен. А бидејки вие имате доказ ве молам презентирајте го веќе еднаш.
А ти како дрвен адвокат кој никој не го повика, можеби можеш ТИ да одговориш на прашањето.

Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 10:30
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 2223242526 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.