|
Дали постои Бог? |
Внеси реплика | страница <1 2223242526 54> |
Автор | ||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не одговори што беше нелогичното во постоењето на Бога?
|
||
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk |
||
Alekta
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 30.Август.2005 Статус: Офлајн Поени: 8670 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
blaze si ni na tie so go gledame vidikot zad tesniot pat...a ti mozes vecno da raspravash vo prostorot na zabludata...
|
||
and you run and you run to catch up with the sun but it's sinking....
|
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 28.Октомври.2005 Локација: Прилеп Статус: Офлајн Поени: 1440 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Можно е... затоа овде разговараме... да ги расчистиме заблудите. Што е нелогичното да постои Бог? |
||
www.pravoslavna.mk |
||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
и Исус рекол дека неговото учење нема да ‘заживее‘ во секого
Матеј 13:4-9 од стиховиве ке издвојам -трет дел од семето падна меѓу трње, кога пораснаа трњето го задушија стебленцето... Ако имате уши , слушајте внимателно-заклучи Исус! не заживуваат во секого зборовите на Бог затоа милион прашања е зашто вака ... е како ова... |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Кај сте неверници?
Каде ви исчезнаа аргументите? Ние верниците ве сакаме вас. Зошто не не сакате? |
||
www.pravoslavna.mk |
||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ama i za niv ima Bog..kako i da go narekuvaat skoro site koga imale maka mu se obratile...sekoja chest na pravi ateisti koi nitu slavi nitu imendeni priznavaat koi navistina ni veligden ni bozik ne slavat...niv gi pochituvam za toa shto si stojat na svojot zbor i stav...se drugo e somnitelno
|
||
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И теистите и атеистите се верници. Едните веруваат дека Бог постои, а другите веруваат дека Бог не постои. Едните барем признаваат дека се верници, а другите гордо велат дека се "научно докажани".
Сепак аргументите покажаа кои се поголеми верници.
Ретроспектива:
Аргументите на теистите беа:
-Каузалниот Закон
-Заклучоци од контингентноста
-Божјата неопходност за почетокот на универзумот
-Божјата неопходност за настанување на животот (неопходност од Животодавец)
-Дизајнот во вселената (неопходност од Дизајнер)
-Законитоста во вселената (неопходност од Законодавец)
-Неверојатните планско осмислени созданија во природата (неопходност од Создател)
итн..
Аргументите на атеистите беа:
-Што правел Бог пред да го создаде светот?
-Зошто луѓето се лоши?
-Зошто не се појави Бог?
итн.
Се читате ли што наведувате како "аргумент"?
Бог можел да прави што сака пред да го создаде светот, каква врска има тоа со неговото не-постоење?
Луѓето се лоши и несовршени (паднати во грев) затоа што ја злоупотребиле нивната слободна воља. Бог не не создал како предодредени роботи, туку како суштества со слободна воља, а слободната воља и слибодниот избор повлекуваат и одговорност на последиците.
Бог не се појавува затоа што има суверено право на тоа дали ќе се појави некому или не и нема да дозволи некое атеистиче од крв и месо да му наредува или да го условува да се појави некаде и некогаш. Тоа можеш да го замолиш каспер или џинот од ламбата, но не и Бог!
Прашање: Што очекувате да видите кога Бог би решил видливо да ви се објави? Голем стар човек со бела брада? Ѓорѓи Колозов?
Да ви направи некое чудо (трик) за да ви докаже дека е Бог? Зарем не го може тоа и Дејвид Коперфилд? или уште повеќе Сатаната?
Но ние христијаните го познавме Бог преку нешто многу поголемо и повозвишено, преку љубовта што ја искажа Бог во Неговиот Син кога Тој го жртвуваше Неговиот живот на Голготскиот крст за нашиот грев, за да не спаси од неизбежната трагична смрт и калта во кола зацапавме.
Има ли поголема љубов од таа да го положиш сопствениот живот за својот пријател? За нас христијаните не е валентајн денот на љубовта, туку Велики Петок - денот кога Бог ја покажа најголемата љубов во целата историја на човештвото, кога Го испрати Својот невин и праведен Син да умре за грешниот човек.
Во сите религии човекот му жртвува на Бог, но во христијанството се случило сосема обратното: Бог се жртвуваше за човекот!
Ете таа љубов ние ја познавме и затоа поверувавме во Вистинскиот Бог, кој не филозофира само и кој не седи горе како судија со камшик кој одвај чека некој да згреши за да го мавне, туку Бог, Вистински Бог, Наш Татко и Создател, кој се симна во јамата и како вистински Татко го избави своето заглавено чедо.
Кога Исус го даде сопствениот живот за нас, ние свативме што значи да се има љубов. 1 Јованово 3:16
Изменето од EvAngelos - 06.Јуни.2007 во 00:46 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
a,be shto samo lupate,...tie shto ne veruvaat, postojat samo poradi tie shto veruvaat,...a,vernicite bi postoele i bez nevernicite,...ne mozesh da ne veruvash vo neshto,...ako veke nekoj, ne veruva vo toa,....a,mozesh da veruvash i da nema nevernici,...zatoa ne mi kazuvaj deka i tie i tie se vernici,..
|
||
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
||
sard
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
www.pravoslavna.mk |
||
Carnation
Сениор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 3499 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dokazite deka postojt bog se prikazni za mali deca(barem od ona so dosega go imam slusnato).barate od nas dokazi deka gospod ne postojt.neli e to malku cudno?da baras dokazi deka ne postojt bog?to ti e isto ko da baras dokazi deka ne postojat vonzemjani.ako vekje postavis teorija deka nestoto postojt togas trebit to da go dokazis,a ne da baras dokazi deka ne postojtmislam stvarno najglupa rabota so mozam da ja slusnam e,aj dokazete deka ne postojt nesto...
|
||
Понекогаш дури и за Фројд бананата е само банана
|
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ај објасни ми ги овие што си ги напишал едно по едно те молам, бидејки вие верниците сте полни со љубов кон сите, и цел ви е да ја исполните вашата обврска да ни кажете за радосната вест за раѓањето христово(така напиша некој од вернициве). Но имате една „мала„ заблуда. Библијата ја читате само од раѓањето христово, а претходното не го признавате. Или можеби грешам???? Но да одиме по ред: -каузалниот закон? што тука докажува за господ? -Заклучоци од контингентноста ??????????? -Божјата неопходност за почетокот на универзумот, кој вели дека бог го створил сето тоа? Ова ме навраќа во времето на пештерските луѓе кога за секоја појава која не знаеле да ја објаснат, па си измислувале по еден бог (бог на огнот, бог на незнам си што) -Божјата неопходност за настанување на животот (неопходност од Животодавец) -Дизајнот во вселената (неопходност од Дизајнер) -Законитоста во вселената (неопходност од Законодавец) -Неверојатните планско осмислени созданија во природата (неопходност од Создател) Сите овие погоре се под иста точка. Колку јас гледам во сите постови досега единствен доказ ви е „Па не може светот сам да настанал, мора бог да го створил“ Ај те молам возљубен брате, како на прваче кое уште ни азбуката не ја знае објасни ни на нас неписмените (верски), просветли не. Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 09:26 |
||
Ateist
Сениор Регистриран: 01.Јуни.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 757 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како надополнување на постот на Брза. ЈАС НЕ ВЕРУВАМ ДЕКА ГОСПОД НЕ ПОСТОИ. ЈАС ЗНАМ, УБЕДЕН СУМ ДЕКА НЕ ПОСТОИ. ЗА РАЗЛИКА ОД ВАС ВЕРНИЦИТЕ, ПРЕФЕРИРАМ ЗНАЕЊЕ ПРЕД ВЕРБА.
Значи не сум „верник во непостоењето на бог“, јас тоа не го прифаќам оти се коси со сите знаења на науката. Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 09:34 |
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
заблуда заблуда заблуда... веруваш, и те како веруваш... Да не имаш случајно ти, прв во историјата доказ дека Бог не постои? немаш, ашки... ама ајде само да се возгордејуваш пред цел форум, како што реков пред некое време, ако мислиш дека е убава слика некој да те гледа како се самозадоволуваш, се лажеш... |
||
Ateist
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Самозадоволувајте се вие верници, пошто свршувате на секое спомнување на бог. Во заблуда си ти пријателе ТИ НЕ ВЕРУВАШ, ти само сакаш да веруваш, се правиш поголем верник и од папата Јас немам никаков доказ, и не ми е ни потребен. А бидејки вие имате доказ ве молам презентирајте го веќе еднаш. А ти како дрвен адвокат кој никој не го повика, можеби можеш ТИ да одговориш на прашањето. Изменето од Ateist - 06.Јуни.2007 во 10:30 |
||
Внеси реплика | страница <1 2223242526 54> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |