IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 54>
Автор
Порака
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Статус: Офлајн
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 09:53
Abe kako ne im e maka na ateistive cel svoj zivot da go pominuvaat chitajki knigi za Bog samo kolku da dokazat deka bog ne postoi
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 10:07
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Фала за дообјаснувањето Carnation, баш тоа го мислев да не се дообјаснувам јас. Што им е на вернициве? Имаат проблеми со сваќањето?
Се уште не чув доказ, најверојатно нема ни да го чујам, т.е. прочитам. Замисли те молам доказ е „светата книга“. Па знаете ли дека стрипови со Мики маус се прочитани 1000 пати повеќе, значи спрема тоа Мики Маус навистина постои???????? Интересна логика.
Ако отидеш во Дизниленд може ќе се изненадиш!Wink
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
MisIcA, Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The first MISS suspended

Регистриран: 01.Мај.2007
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MisIcA, Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 14:03
Originally posted by beleg beleg напиша:

Abe kako ne im e maka na ateistive cel svoj zivot da go pominuvaat chitajki knigi za Bog samo kolku da dokazat deka bog ne postoi
ne e kaj site taka,ova e kaj Hardcore ateistite,koi se agresivni vo iskazuvanjeto deka Bog ne postoi,sto go potvrdi ATEIST vo negovite postiranja.

btw , zasto mislm deka ateist e чорбаџија ErmmConfused (samo "glasno" razmisluvam )LOLLOLLOL
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 20:26
Originally posted by anakin anakin напиша:

LOLLOLLOL
si znaes ti neli?

Да, знаеме ние христијаните дека ако овој свет така постапи со невиниот Богочовек Исус Христос кој ги лечеше и на сите им правеше добрини дека тогаш така ќе се однесува и кон нас христијаните. Христијанството е едно локално востание кое знаеме дека никогаш нема да прерасне во глобално. Создаваме  еден мал простор на светлина и слободата на личноста внатре во светот на темнината, во кое нашата цел е да останеме слободни и да привлечеме уште по некој во нашиот простор надвор од робството и темнината на гревот.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 20:38

sto pravel Gospod mnogu pred da ja stvori svetlinata

Треба да добиеш барем некаква приближна претстава за Господ.

Господ како целосно исполнување на се што може да постои и да се посака, како сеопфатен е исполнет со целата слава и инспирација на светот. И пред да биде створен светот Господ живеел во величината на славата која од Него произлегува. Господ нема потреба од нешто. Тој е целосно исполнет. И денес светот не е тој кој го прави Господ голем или славен. Тој и без тоа е целосно исполнет од сопствената природа на Бог. Токму спротивното овој свет својот животен и инспиративен сок го црпи од Господ инаку самиот е празен и сув. Затоа и грешниците во адот ќе чкртаат од јад и празнина. Не затоа што таму ќе ги измачува некој туку затоа што нивните души ќе бидат испразнети од Светиот Дух кој ни ја дава инспирацијата, среќата и слободата на животот. Тие ќе горат во пеколот не затоа што таму има оган во кој ќе горат туку затоа што нивните души како души создадени од Бога имаат енергетска сила која не хранејќи се со Божјата сила самата како оган ќе гори и ќе нема да се „напои“ и нахрани од она кое нејзе ја храни, а го има во Бога.

За мене ова е објаснување кое држи, какво објаснување може да даде атеистот на истото прашање: А што правела природата и светот пред да биде создадена? Каде пребивала? Од што се создала, од ништо?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 20:57
Originally posted by Carnation Carnation напиша:

znacit vaka,prirodata na covekot e gresna i zlobna,a sepak ne stvorilgospod,abe nekako fals ne naprajl ili mene taka mi se cinit?

Господ не створил добри. Не не создал грешни. Ни оставил пат за усовршување и напредок. Нашиот напредок не води кон обожување односно станување бог. Тоа значи нашиот пат е станување слични како Него, приближување до Него. Природата на таа патека на издигнување е соодветна на доброто т.е. на Неговата природа. Одејќи по тој пат се издигнуваме и суштински и формално се издигнуваме и ја зголемуваме сопствената вредност. Меѓутоа ни ја отворил и вратата на погрешен пат. Погрешниот пат не го создал Бог туку само ја отворил вратата. Тој погрешен пат е прекутрупа, скратување, странпутица за достигнување на вредноста. Меѓутоа ако не е вистинскиот пат се стигнува до таа вредност само формално, не и суштински. Адам и Ева оделе по Божјиот пат на усовршувањето но излажани од ѓаволот посакале да стигнат до божественоста веднаш по скратена постапка. Ѓаволот им рекол дека ако каснат од плодот на познавањето на доброто и злото и самите ќе станат како Господ. Православноито учење учи дека Господ ќе им дозволел да вкусат од плодот на познавањето на доброто и злото само требало доволно долго да се усовршуваат со самото воздржување и тогаш кога ќе биле соодветно напреднати да го поднесат познавањето на доброто и злото ќе им било дозволено да го вкусат. Истиот грев на Адам и Ева е гревот во кој живее и денешниот свет кој вкусува од плодовите на знаењето без да ја има развиено соодветната свест. Затоа и светот се доведе до голема опасност на самоуништување. Истата причина за нивната пропаст и духовна смрт ќе биде причина и за пропаста и смртта на овој свет. Таа скратена патека за формално, а не суштинско себеиздигнување го гледаме кај мнозинството од луѓето.

Така луѓето сакаат набрзина (со криминал, измама, со сила) да стигнат до богатство за со него формално да си купат чест или да си купат љубов, наместо да се потрудат до честа и љубовта да стигнат со труд и со усовршување на својата личност. Сепак на таков начин само формално се стигнува до вредностите, а не и суштински. Оние кои одат по подолгиот, понапорниот но правилниот пат и формално и суштински ги постигнуваат вредностите на почитта, честа, љубовта.

Значи Господ не не створи несовршени и грешни, туку не створи како потенцијални богови, само ние посакуваме да станеме богови веднаш без да го изодиме патот на усовршувањето обожувањето.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 21:00
Originally posted by brza brza напиша:

dobro,...od seto ova tresenje,tropanje,palamudenje, chukanje prazna slama,......shto e zakluchokot?,....postoi li?!

Секако, без никаква двојба ПОСТОИ!
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 21:01
Цитирај А да дадевте еден дека постои? Ако ги има толку многу сигурно нема да ви биде тешко да презентирате. Како и ќе дадете кога нема.

Кога ќе сториш грев, што чувствуваш? Зошто така се чувствуваш? Ете ти доказ?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 21:07
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Цитирај Атеист, ако зборуваш аргументирано, тогаш зошто не наведеш барем еден аргумент за непостоењето на Бог?

А да дадевте еден дека постои? Ако ги има толку многу сигурно нема да ви биде тешко да презентирате. Како и ќе дадете кога нема.

Имаш право, ние не дадовме еден доказ дека постои, туку десетици LOL
Искрено веќе се уморив од презентирање теистички докази, затоа што мислам дека нема фајде, или се премногу "стручни" или пак не ги читате туку наместо на темата "бош муабети", туку постирате такви муабети и ја расипувате темата.

Види 18 страна е веќе а не видов ни еден аргумент од вас дека Бог не постои Smile
Тоа дека постои зло и дека човекот е забеган во погрешна насока воопшто не е аргумент, затоа што тоа би било аргумент во темата "Дали Бог е добар" или "Дали Бог е совршен Создател". Така што ако отворите таква тема, таму ќе ви ги побиваме тие аргументи, а тука бујрум некој соодветен аргумент.
Поздрав!

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 21:12
Originally posted by sard sard напиша:

sto pravel Gospod mnogu pred da ja stvori svetlinata

Треба да добиеш барем некаква приближна претстава за Господ.

Господ како целосно исполнување на се што може да постои и да се посака, како сеопфатен е исполнет со целата слава и инспирација на светот. И пред да биде створен светот Господ живеел во величината на славата која од Него произлегува. Господ нема потреба од нешто. Тој е целосно исполнет. И денес светот не е тој кој го прави Господ голем или славен. Тој и без тоа е целосно исполнет од сопствената природа на Бог. Токму спротивното овој свет својот животен и инспиративен сок го црпи од Господ инаку самиот е празен и сув. Затоа и грешниците во адот ќе чкртаат од јад и празнина. Не затоа што таму ќе ги измачува некој туку затоа што нивните души ќе бидат испразнети од Светиот Дух кој ни ја дава инспирацијата, среќата и слободата на животот. Тие ќе горат во пеколот не затоа што таму има оган во кој ќе горат туку затоа што нивните души како души создадени од Бога имаат енергетска сила која не хранејќи се со Божјата сила самата како оган ќе гори и ќе нема да се „напои“ и нахрани од она кое нејзе ја храни, а го има во Бога.

За мене ова е објаснување кое држи, какво објаснување може да даде атеистот на истото прашање: А што правела природата и светот пред да биде создадена? Каде пребивала? Од што се создала, од ништо?

sard me voodusevi
kako go objasni neobasnivoto
ClapClap

mozam da zamislam kako bi go objasnil objasnivoto
te biva ili tebe ili toj sto go napisal orginalniot text

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 21:15
Каде пребивала? Од што се создала, од ништо?

vidi kade se sozdala
lesen odgovor za teist

SE SOZDALA OD ISTOTO KAKO I TVOJOT BOG
VERUVANJE DEKA TOJ NE SE SOZDAL I E OD SEKOGAS TUKA
E
ISTO KAKO SI SITE VASI OBJASNUVANJA NADREALNI I IDEALIZIRANI

SEKOGAS BIL
SEKOGAS E
TUKA E
NASEKADE
VO SEKOJ
SEMOKJEN
SEZNAEN

SE SE TOA IDEALISTICKI PAROLI ZA NEOBJASNIVOTO

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 22:55

sard me voodusevi
kako go objasni neobasnivoto
ClapClap

Е, каква чест. Ќе го запомнам овој момент.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 23:05

vidi kade se sozdala
lesen odgovor za teist

E

SEKOGAS BIL
SEKOGAS E
TUKA E
NASEKADE
VO SEKOJ
SEMOKJEN
SEZNAEN

Меѓутоа таквите атрибути „секогаш бил, секогаш е, тука е насекаде,“  не и припаѓаат на природата. Тоа веќе не е природа, такви атрибути чинат Бог. Ако некој има предвечност, тогаш е Бог.
Го позајмува атеистот теистичкото гледиште за да го објасни прашањето на почетокот, а истовремено сеуште го негира Бога.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Miralem1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 1548
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Miralem1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 23:15

vidi kade se sozdala
lesen odgovor za teist

E

SEKOGAS BIL
SEKOGAS E
TUKA E
NASEKADE
VO SEKOJ
SEMOKJEN
SEZNAEN

Anakin,prijatele...
Ke ti kazam prvo eden slucaj-vistinit.
Nekoj mlad Arap,dosol vo Evropa da raboti.... kako sto ostanal nekoe vreme tuka,taka i go ispeglale so nekoi prasanja (ateistite) od tvoj tip.
No i toj mlad covek bil isto taka od tvoj tip. Na prasanjata ne nasol odgovor i taka go promenil negovoto mislenje.Koga po izvesno vreme se vratil doma,i vika na negovite da mu najdat ucen covek koj bi mozel da mu odgovori na 3 prasanja. Mladiot otisol kaj nekoj Alim i go prasal dali moze da mu odgovori.Vo imeto na Allah,rekol,ke se obidam.
Prvo prasanje: Ako Bog postoi,pokazimi go,da go vidam.
2. Ako Allah gi sozdal Dzinovite od Ogan,kako togas ke gi kazne vo pekolot so ogan,zarem ne e toa greska ?
3. Sto e sudbinata ?

Alimot ne mislel premnogu,tuku mu dal edna ubava tupanica po lice.
Na ovoj,kolku sto go dobolelo,tolku i gordo se cuvstvuval,sto i ovoj (si pomislil)odgovor ne mu nasol.
Go prasal zosto me mavna,so potsmev.
Ovoj rekol deka so toa mu odgovoril na site 3 prasanja.
Kako ?
Dali te zdobole koga te udriv ???
Da,rekol ovoj.
Mozes li da mi ja pokazes bolkata da ja vidam ???
NE,TAA SE OSEKJA.
Od sto si stvoren ti ?
Meso,Koski,Krv..... 
I MOJAVA RAKA E ISTO TAKA OD MESO KOSKI I KRV I SE STO TI POSEDUVAS,NO SEPAK BOLKATA JA OSETI.
COVEKOT E STVOREN OD ZEMJA,NO NE OSTANAL ZEMJA.
Dali nekogas se nadevase deka jas denes ke ti udram samar ?
Ne.
TOA E SUDBINA.

Inaku,kako sto Sard kaza,ti voopsto ne si se potrudil nisto da doznaes za Boga. Gledajki po tvoite prasanja.
Kade prebiva (i koga bi znael nisto ne pridonesuva) Prebiva na ARSOT.
Od sto e sozdaden. OD NISTO,OD SEKOGAS POSTOI.
Koj Go stvoril ? NIKOJ.
Povtorno ke se posluzam so edna kniga. Znaci,prvo go Priznavas stvoritelot a potoa prasuvas koj go sozdal,stavajki go vo ramkite na zakonite sto vladeat vo svetot na sozdadenite.
Taa tvoja sofistika lici na kuklite, koi se pridvizuvaat so pomos na zembrek, pruzini. Ako se gleda na dvizenjeto od niven agol, togas sledi deka i covekot , koj gi sozdal niv, se dvizi na princip na pruzina i povlekuvanje na konecot. Koga na nekoj nacin bi mozelo da im se kaze na kuklite deka covekot se dvizi sam bez pomos, tie sekako bi odgovorile deka toa e nevozmozno, bidejki vo nivniot svet  se se dvizi so pomos na konci i pruzini. Taka i ti, ogranicen i zakoraven so sopstveniot svet, vo koj se sto postoi nuzno pretpostavuva Tvorec, ne uspevas da go dosegnes toa deka Bog egzistira samiot po sebe. Poznatiot germanski filosof Emanuel Kant vo svoeto delo Kritika na cistiot um ja razvil mislata deka so umot ne moze da se sfati beskonecnata vistina. Po svojata priroda umot gi spoznava samo delovite, a nemoken e da go  sfati apsolutnoto egzistiranje, kakvo sto e Bozjeto postoenje.. nie Gospod go sfakjame so svesta, a ne so umot..nasiot stremez za pravdina e dokaz za postoenjeto na pravednoto, kako sto e zedta za vodata dokaz za postoenjeto na vodata.

Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1617181920 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,125 секунди.