IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 54>
Автор
Порака
Ateist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јуни.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 757
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:29
Јас за разлика од тебе ги читам твоите постови, ти очигледно не си го прочитал мојот. Ај препрочитај го те молам. Само првите два пасоса од мојот пост се во врска со твојот претходен. А за првиот не морам да ти објаснувам ако не си го разбрал.

Цитирај Затоа за разлика од сите други верувања и идеологии кои се спремни да прават компромиси, Православната теологија не прави компромиси со никого. Како суверена вистина во духот на правдата и правичноста сведочи за вистината

Ова баш ми личи на онаа: „Не лажам, еве прашај го Перо лажовот“
Сакаш да кажеш јудаизмот, муслиманството, хиндуизмот, будизмот .... не се вистини, а христијанството е? И тоа само православното? Ако беше така ќе имаше 90% православни во светов.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:36
Цитирај Прашањето за „слободата“ и „судбината“ (детерминираноста и недетерминираноста) е тешко прашање за било која идеологија на која сите запнуваат, а Православната теологија одлично го објаснува, само ти тој одговор не го знаеш.

Јас го знам, ти не го знаеш ниту пак твојата религија.

Цитирај Каде и да погледнеш има причина за верување. А не веруваат во Бога оние кои не ги интересира вистината.

А тебе те интересира вистината? Ај вака како на неук објасни ми која е вистината? Која вистина ти ја дозна како верник?
Аферим, значи ние атеистите појма немаме што е вистина, појма немаме, кутрите ние. Да не жали и да не плаче човек.                  

Изменето од Ateist - 03.Јуни.2007 во 22:44
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:49
da
vistina e onaa koja ja znaeme
a ne taa vo koja veruvame

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:53
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Цитирај Прашањето за „слободата“ и „судбината“ (детерминираноста и недетерминираноста) е тешко прашање за било која идеологија на која сите запнуваат, а Православната теологија одлично го објаснува, само ти тој одговор не го знаеш.

Јас го знам, ти не го знаеш ниту пак твојата религија.

Цитирај Каде и да погледнеш има причина за верување. А не веруваат во Бога оние кои не ги интересира вистината.

А тебе те интересира вистината? Ај вака како на неук објасни ми која е вистината? Која вистина ти ја дозна како верник?
Аферим, значи ние атеистите појма немаме што е вистина, појма немаме, кутрите ние. Да не жали и да не плаче човек.                  

lele kakva drskost ushte na pocetokot....

Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:54
bele ne mi go plasi istomislenikot
so pojke ne ima
toa pobrzo kje ve pobedimeLOLLOLLOLLOLLOL
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 22:57
Abe sto baraat vo forum Veronauka ako ne veruvaatLOLLOLLOLne veruvaat i gotovo ili se plashat shto ako sepak ima a tie neveruvaatLOLLOLLOL...shto se zamarate bre lugje so toa...neznam Ateist sakash da dokazesh deka Bog ne postoi ili shtoShockedstvarno ne mi e jasnoLOLLOLLOLkolku omraza ima vo tvojot komentar..a zoshto?Za nekogo postoi za nekogo ne...shto ima tuka strashnoWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:06
tocno
nas toa saka da dokaze
brat Ateist
keski da mu uspeeLOL
go podrzuvam vo negovite ( no zaludni ) nameri

Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:13

anakin neje za pobeduvanje no za vistinata na Bog Hristos da ja kazime i vie (ne vercite) da se isprashate da li je taka ili ne.ama mnogu nesakaat toa da go rasprashaar no samo se inaetat.izgleda ne se so namerka za da pronajdat tuku za da si poigraat majtap so vernicite.

Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
MisIcA, Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The first MISS suspended

Регистриран: 01.Мај.2007
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MisIcA, Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:14
Originally posted by beleg beleg напиша:

Abe sto baraat vo forum Veronauka ako ne veruvaatLOLLOLLOLne veruvaat i gotovo ili se plashat shto ako sepak ima a tie neveruvaatLOLLOLLOL...shto se zamarate bre lugje so toa...neznam Ateist sakash da dokazesh deka Bog ne postoi ili shtoShockedstvarno ne mi e jasnoLOLLOLLOLkolku omraza ima vo tvojot komentar..a zoshto?Za nekogo postoi za nekogo ne...shto ima tuka strashnoWink
VO NEGOVIOT POST, OMRAZA DRSKOST, CINICNOST KON SVE ONA KOE VERUVA VO BOG.Shocked
zalutal na forumot veroispoved so takov pogan recnikDead
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
Кон врв
MisIcA, Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
The first MISS suspended

Регистриран: 01.Мај.2007
Поени: 1089
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MisIcA, Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:17
jaden makedonski narod, za nego e uspeh borbata, ama vo sto, deka e podobar od drugiot.NARCIOZNOST, JAS JAS JAS I SAMO JASDead
атеист да бидеш е слично како да си далтонист
а цел живот да пишуваш и зборуваш
за боите...(модератор аџија)
Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:20
Originally posted by Ateist Ateist напиша:

Јас за разлика од тебе ги читам твоите постови, ти очигледно не си го прочитал мојот. Ај препрочитај го те молам. Само првите два пасоса од мојот пост се во врска со твојот претходен. А за првиот не морам да ти објаснувам ако не си го разбрал.

Цитирај Затоа за разлика од сите други верувања и идеологии кои се спремни да прават компромиси, Православната теологија не прави компромиси со никого. Како суверена вистина во духот на правдата и правичноста сведочи за вистината

Ова баш ми личи на онаа: „Не лажам, еве прашај го Перо лажовот“
Сакаш да кажеш јудаизмот, муслиманството, хиндуизмот, будизмот .... не се вистини, а христијанството е? И тоа само православното? Ако беше така ќе имаше 90% православни во светов.

Широк е патот кон пропаста и мнозина (мнозинството) одат по него. Тесен е патот кон спасението и малцина го наоѓаат.

Ако сметаш дека оние кои ја имаат вистината би биле 90% тогаш тргнуваш од ставот дека оние кои ја имаат вистината би требало да доминираат во светот. Меѓутоа факт е дека светот во денешно време како и низ целата историја е прилично забеган со тенденција целосно да забега, односно со сериозна закана да се самоуништи.

Заклучок 1: Во светот во глобала не доминира вистинската идеологија туку, погрешната, лажната. Вистината може да ја има (односно некој можеби ја кажува), но таа глобално не се наметнала.

Бидејќи во изминатите илјадници години светот ги профилира своите верувања, така што сите нови верувања се само варијанти на постоечките и бидејќи ДОСЕГА ниедно од нив не се наметна глобално и не донесе ВЕЧНА благосостојба.

Заклучок 2: Во светот никогаш нема да доминира вистината.

Причина: Таква е природата на човекот, грешна и злобна. Не ја сака вистината, туку ја потиснува и ја гони.

Затоа и „не плаши се мало стадо“. Христијаните и носителите на вистината секогаш биле и ќе бидат „мало стадо“.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:27
LOLLOLLOL
si znaes ti neli?

Кон врв
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Јуни.2007 во 23:42
Цитирај Јас го знам, ти не го знаеш ниту пак твојата религија.

Прашањето за Слободата и Судбината е суперинтересно, баш би сакал да го образложиш кога ќе можеш. Ти гарантирам дека ќе се заплеткаш.

Истото прашање од Православен аспект го знам, само не се кажува во два збора. Така што ако те интересира да продолжиме утре.

Цитирај А тебе те интересира вистината? Ај вака како на неук објасни ми која е вистината? Која вистина ти ја дозна како верник?

1. Не може, а да нема Господ!
Како сакаш мисли, во кој сакаш правец тргни секаде ќе го најдеш Бога. Без Бога ништо не може да се објасни, се е бесмислено. БЕЗ БОГА (БЕЗ СВЕТОСТА, БЕЗ АПСОЛУТНОСТА... АТРИБУТИТЕ НА БОГ) ЦЕЛОТО ПОСТОЕЊЕ Е БЕСМИСЛЕНО.

но кое е учењето за Него од многуте претенденти..

2. Православното Христијанство го носи откровението за Тој Бог.
Како по својата несоборливо разработена систематика на верување, како по историските патишта на своето оформување, како по последиците врз личноста на поединецот и личноста на заедницата само под името на Православното Христијанство се крие од Бога даруваното откровение за Вистината на овој свет.
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Ateist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 04.Јуни.2007 во 00:08
Прашањето за Слободата и Судбината би сакал ти да ни објасниш, бидејки си многу учен и се знаеш, сам си се пофали нели?

Цитирај VO NEGOVIOT POST, OMRAZA DRSKOST, CINICNOST KON SVE ONA KOE VERUVA VO BOG.
zalutal na forumot veroispoved so takov pogan recnik

Нема кај мене ни нервоза ни омраза, нервозата и омразата е кај вас.

BTW Погледни си го потписот, сигурно ептен се гордееш со него, секој твој пост на било која тема низ форумов да постои го гледам тој скарлетен израз, кој ништо друго не значи освен твоја омраза кон атеистите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.