|
МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ |
Внеси реплика | страница <1 23456 11> |
Автор | ||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
дајте му го на Цезар тоа што е Цезарево, а на МПЦ тоа што е Господово...
|
||
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
dali dobrovolno znachi KOJ KOLKU IMA..ili kako vo MPC KOJ KOLKU MORA PO CENOVNIK
Da se razbereme..ne e grev da barame nie vernicite reforma vo MPC...i popristojno odnesuvanje na popovite...pa tie ne se bre lugje Bog pa da nesmeesh da rechesh neshto protiv niv
|
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
прво, примерот е комплетно несоодветен.
данокот во германија, го собира државата, која има КОМПЛЕТЕН увид колку пари се собрани, и Црвката мора потоа да и поднесе извештај, како тие пари се потрошени и СЕКОЈ верник може да се информира за тоа исто така, и за платите на свештените лица. Второ, парите одат во црковната хиерархија, која има структура задолжена за правилна дистрибуција, што значи не може некое локално попче да си става во џеп пари, како што знаеме е општа пракса во мк. Трето, парите не ти зема црквата од ТВОИТЕ пари. Тие пари, мора да ги дадеш сакал нејќел или на државата како данок, или на црквата. Повеќето луѓе одбираат да и го дадат на црквата. Значи никој не е оштетен, на никој не му се одзема од немаштијата, туку од тоа што и онака мора да го плати. Четврто, ако не си вработен, автоматски не подлежиш на црковен данок. Значи се што се бара во македонски услови, според мене, би требало да биде: - увид во џебот на поповите од страна на ДРЖАВАТА, на Црковната хиерархија и на народот - да не се принудуваат луѓето, бидејќи немаат избор Тоа ќе доведе и до прочистување на клирот, бидејќи нема да подржуваат лажни догми, само за да го полнат својот џеб... |
||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Хи хи, Аџиииииииии, сега ти ја разбрав јас тебе маката. Тебе ти е уствари криво што свештенството на МПЦ зема поголема плата од протестантските „пастири“.
|
||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||
canser
Група Регистриран: 14.Мај.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
zdravo rasuduvanje
nekoi se ragaat mudri
pa so taa prednost priogaat kon verata
i na toj nacin do uspehot
patot im e polovina veke pominat
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бронхи, колку наплаќаат поповите за една песничка при паганските ритуали низ гробовите за Духовден? |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
canser
Група Регистриран: 14.Мај.2007 Локација: United States Статус: Офлајн Поени: 61 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
toa prasaj go vladikata stefan
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ма мене воопшто не ми е криво за свештенството. Криво ми е за народот кој е опљачкан од оние кои требаше да му бидат служители... Да, тоа признавам, криво ми е, кога ќе видам некое сиромашно семејство, како мора уште при некој умрен, да се задолжува за да попот вози БМВ. Да, признавам, многу ми е криво што тие што немаат леб, мораат да му купат штоп на БМВ-то на попот... И криво ми е што истите тие што живеат таков удобен живот, мрсно богатјќи се врз грбот на бедните, се бусат во градите дека се Христова црква, а најфлангратно го обезвреднуваат апостолскиот закон: „бесплатно добивте, бесплатно давајте“ (Мт. 10:8) |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
odlicno adzija, i jas sum protiv toa...samo sto nekoi sveshtenstvoto go svakjaat kako profesija,
ama toa se sreduva vnatre vo crkvata a ne so protestiranje
|
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
па нормално... што има јас да ви го средувам, ако на вас ви е арно? мислам така ли е?
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
adzija poleka poleka zaminuva kumunizmot
ah da i podzacisti si inbx Изменето од belichka - 26.Мај.2007 во 18:14 |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
ultra
Сениор Регистриран: 17.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 2616 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А замисли топол оброк дава католичката црква овде (во околина кај мене). Претпоставувам дека не прашуваат дали се верници тие што јадат таму, истите луѓе кои пијат алкохол пред супермаркет се хранат таму.
Изменето од влечка - 14.Јуни.2007 во 14:28 |
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
каритас е активен и во македонија... Жалносно, но вистинито, дека хранат и даваат повеќе хуманитарна помош, тие 2000 католици, од цело православие во македонија...
|
||
Реакт
Сениор Регистриран: 22.Мај.2007 Локација: Burundi Статус: Офлајн Поени: 373 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Еве и за хуманитарната помош. И тоа само за храната - МПЦ е единствена која има две народни (во црквите св. Петка и св. Петар и Павле) кујни каде секојдневно им се дава топол оброк на сите и тоа, замисли аџо - бесплатно.
|
||
Без коментар
|
||
Внеси реплика | страница <1 23456 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |