IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Дали постои Бог?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Дали постои Бог?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 54>
Автор
Порака
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Статус: Офлајн
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 22:28
prvo
ti adzo ne si cel forum

a ako mojot post e fantazija
imas 2 moznosti

1. da neodgovaras na niv a ne da trcis koto prle pred magare ( tuka sme i dvajcata nekade)

2. da go zbrises mojot post ( takvo bozenstveno pravo ti dal bogot na grmotevicite Perun)

se razbravme?

SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 22:33
забораваш и третата опција:

да ти кажам што мислам со полно право, како што ти не замараш сите, исто така и јас да се осмелам барем малце да те заморам и тебе... Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 22:47
da ima i taa opcija

TVOE PRAVO TVOJ IZBOR

pravoto ti go dal nekoj
a izborot e samo tvoj
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 22:56
no bi sakal da spomnam

1. ova tema se vika DALI POSTOI BOG?

jas ovde si pisav moe mislenje

no ocigledno , zgresiv nekoj bi sakal na ova tema da e napisno od site clenovi
da postoi
da da postoi
normalno deka postoi
abe so da zboruvame postoi
postoi
kako samo se somnenate garant postoi

vakva tema e OK?

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 23:04
колку што гледам анакине
твоите постови
колку и да немаат врска со реалноста
си стојат

затоа не ми кукај оти рамото ме боли од форумџии што ми липтаат на рамо...Wink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Мај.2007 во 23:09
slobodno brisi gi
ne mi e vazno

no mi se dopagja kako gi kvalifikuvas rabotite sto imat vrska so realnosta

LOL pozdrav

Изменето од anakin - 22.Мај.2007 во 23:09

Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 00:55
Izvini,vaka,druze(anakin)dali moze da ni kazes vo sto veruvas ti?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 02:17
jas ne veruvam
jas znam deka covek e najvisoko sustestvo vo nasiot poznat svet
a dali ima nekoj drug svet
toa sakam da znam
a ne da veruvam

nesakam da veruvam vo nisto druze (hardcore)

Кон врв
black-eyes Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Април.2007
Поени: -1
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај black-eyes Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 02:22
u monasi malku e ovde u religija i crna magija.....mozebi tie znaat kje mozat da ti pomognat.......
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 14:51
Originally posted by anakin anakin напиша:

jas ne veruvam
jas znam deka covek e najvisoko sustestvo vo nasiot poznat svet
a dali ima nekoj drug svet
toa sakam da znam
a ne da veruvam

nesakam da veruvam vo nisto druze (hardcore)
ANAKINE IMA MISLAM 7 DIMENZII NA OVOJ SVET A ZA DRUGI SVET DA IMA I KE BIDE TI DALI SAKASH DA VERUVASH ILI NE TOA JE TVOJA VOLJA AMA EDEN DEN KE SE NAJDESH TAMU PA POSLEM KE TI TEKNI ZA OVIE MUABETI.SAMO PAZI DA NE SE NAJDESH KADE SHTO NE JE BASH UBAVO.TI KAZUVAME TOLKU VREME I TI SE MOLIME AMA AKO TOLKU SI SE RESHIL DA ODISH KADE SHTO NI DUSHMANOT NESAKASH DA BIDE ..WELL TOA JE TVOJ IZBOR.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
zavit Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 23.Мај.2007
Поени: 0
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zavit Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 15:03

Мојот пријател се школуваше и докторираше во Франција. Таму, откако се вклучил во “струјата на модерниот живот” се дружел покрај останатите и со хипиевците, создавајќи така поглед на светот што негира се. Тој сака да полемизира со нас верниците, иако не смета за наивни, бидејќи цени дека ние самите себе си се исмејуваме со нашите илузии за џеннетот и хуриите , додека сласта и убавината на животот на овој свет не одминуваат.

Па така во една пригода со потсмев ми кажа:

-Вие тврдите: Господ постои, засновувајќи го своето тврдење на принципот на причината. Велите: сето соградено има свој градител, сето создадено има свој создател, сето постоечко има свој творец; ткаенината го претставува ткајачот, цртежот цртачот, гравурата граверот, а вселената ,по таа логика, е најдобар доказ за постоењето на Господ како негов создател. Ако го прифатиме ова, зарем немаме право по истата таа логика да го поставиме прашањето: А кој го создал тој создател?! Зарем не е тоа стапица за вашите аргументи?-

- Му велиме: Твоето прашање е погрешно- а во него нема никаква стапица за нашите тврдења. Ти, прво го признаваш Создателот, а потоа прашуваш кој го создал Него, ставајќи Го во рамките на законите што владеат во светот на создадените. Таа твоја софистика личи на куклите, кои се придвижуваат со помош на зембрек, пружини. Ако се гледа на движењето од нивен агол, тогаш следи дека и човекот , кој ги создал нив, се движи на принцип на пружина и повлекување на конецот. Кога на некој начин би можело да им се каже на куклите дека човекот се движи сам без помош, тие секако би одговориле дека тоа е невозможно, бидејќи во нивниот свет се се движи со помош на конци и пружини. Така и ти, ограничен и закоравен со сопствениот свет, во кој се што постои нужно претпоставува Творец, не успеваш да го досегнеш тоа дека Бог егзистира самиот по себе. Познатиот германски философ Емануел Кант во своето дело „Критика на чистиот ум” ја развил мислата дека со умот не може да се сфати бесконечната вистина. По својата природа умот ги спознава само деловите, а немоќен е да го сфати апсолутното егзистирање, какво што е Божјето постоење.. ние Господ го сфаќаме со свеста, а не со умот..нашиот стремеж за правдина е доказ за постоењето на праведното, како што е жедта за водата доказ за постоењето на водата.

Аристотел уште многу порано изнел цела низа причини кажувајќи: столот е од дрво, дрвото е од стеблото, стеблото е од семенката, а семенката е од сеачот.. за да на крајот покаже како ова редење води кон првата причина. Причина што нема потреба за причина, двигател на кого не му треба двигател, создател кој нема свој создател, што одговара на нашето сфаќање на Бог џ.ш.

Ибн Аребија смета дека на прашањето кој го создал Творецот воопшто не треба да се одговара. Бог го докажува постоењето и неправилно е со постоење да се докажува Бог. Светлината го докажува денот, а не обратно.

На Бог не му треба доказ, бидејќи Тој се докажува. Тој е сам по себе јасна вистина. Бог џ.ш. се покажува во законите, редот, убавината.. во листот на стеблото, во пердувот на паунот, крилото на пеперутката, мирисот на розата, песната на славејот, поврзаноста на звездите, симфонијата на вселената. Кога би кажале дека сето ова настанало случајно би наликувале на човек според кого со фрлање на букви во воздух може по случајност да настане низа во која би препознале некоја од Шекспировите песни, значи песна без песник.

к*р’анот не ослободува од ваквите искривоколчувања со еден мошне јасен и прецизен исказ:”Кажи: Аллах е еден. Тој е оној кому се му се обраќа, не родил, ниту е роден. Никој не Му е рамен” (Ихлас 1-4).

Меѓутоа пријателот со потсмев поставува ново прашање: А зошто е Господ еден? Зошто да не има повеќе богови со меѓусебно поделени надлежности?

Му одговараме преку к*р’анот и во склад со логиката, која и сам ја познава, логиката на науката: Создателот е еден бидејќи целата Вселена е една творба по еден план и од едно нешто. Од водородот се состојат дваесет и два елементи, кои во Менделевиот периодичен систем се со ист начин на спојување и растурање на атомската енергија, со која светат звездите. Сиот жив свет, навидум со огромни разлики, е сочинет од состојки на јаглерод. Со согоревање тој се јагленизира. Неговите највисоки форми, како што е животинскиот свет, со навидум големи разлики, покажува дека на одредено рамниште на сецирање на жабата, зајакот, гулабот, крокодилот, жирафата и китот имаат исти артерии, вени, делови од срцето и коски. Секоја коска тука има свое посебно место- крилото на гулабот е наместо предната нога на жабата. Истите коски со сосема мали промени- во вратот на жирафата, и покрај неговата должина, наоѓаме седум зглобови како и во вратот на ежот. Нервниот систем е ист кај сите. Се состои од мозок, р’бетен мозок и нерви. Системот за варење од стомакот, дванаестопалачното црево, малото и големото црево, расплодниот систем се состои од јајници, матерка, нивни канали, потоа уриналниот систем од бубрези, мочни канали, мочниот меур, и на крај, единствено сецирањето кај сите е клетката. Идентичен е описот на растението, животното и човекот: се раѓаат, дишат, се размножуваат и умираат.

Зошто тогаш по сево ова би било чудно тврдењето дека Творецот е еден? Како Совршениот да не биде еден- несовршените се многубројни. На совршениот не му треба дополнување во другите.

Кога би имало повеќе богови, би се разминале: секој би одел со она што тој си го создал и Земјата би исчезнала. Бог џ.ш. има најголемо достоинство и апсолутна семоќ, а овие својства исклучуваат какво било соучесништво.

Пријателот продолжува да се потсмева на нашето сфаќање на божеството. Тој вели: Чуден е тој Господ кој се меша во најмалата ситница: ја упатува пчелата да си согради себеси живеалиште во ридот, ни лист не паѓа без Тој да знае, не се развиваат плодовите од своите пупки, а Тој да не ги изброи, не раѓа жена без Неговото знаење, склизнувањето на ногата во дупка, паѓањето на мувата во јадењето, прекид на телефонската врска е со негово знаење. Ако нема дожд, Тој не го дал, а ако паѓа, Тој го дава. Зарем не го ангажирате вашиот Бог со ова сфаќање и во најмалите ситници?

Ваквото поставување на прашањата не ни допушта да разбереме дали за пријателот Бог би бил повеќе вреден кога Тој самиот себеси би си се ослободил од овие одговорности и едноставно би му го свртел грбот на својот Свет, својата вселена, која ја создал. Дали по неговото сфаќање би завреднел внимание Господ кој е пасивен и несовесен, кој не слуша, не гледа, не одговара и не се грижи за Своите суштества, и конечно од каде му на поставувачот на овие прашања знаењето да суди која работа е безначајна за да не заслужи Божји ангажман, а која пак е така значајна за да го заслужи тоа?

Паѓањето на мувата во јадењето му изгледа безначајно и ништожно на поставувачот на прашањето, а зарем не го беше ли убил комарец Александар Македонски и зарем паѓањето на мувата не може да значи внесување на клици во храната и труење на армија луѓе!?

Најобичните ситници можат да бидат пресудни за најкрупните настани, а најзначајните работи често се губат без глас и трага. Единствено Познавачот на сето ја знае вистинската вредност(хикметот) и значење на секоја работа. Зар поставувачот на прашањето може да ја одредува надлежноста на Создателот и Господарот на сето!? Боже, возвишен си ти и чист од ваквите сфаќања!

Достоен на обожување е само Оној кој со своето знаење опфаќа се и на кого не му бега ни најмалото ни најголемото на небото и на Земјата.

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 20:23
Originally posted by zavit zavit напиша:

Ибн Аребија смета дека на прашањето кој го создал Творецот воопшто не треба да се одговара. Бог го докажува постоењето и неправилно е со постоење да се докажува Бог. Светлината го докажува денот, а не обратно.

Се што почнува да постои мора да има причина.
Бог е вечен и Тој нема почеток на своето постоење.
Причината за своето постоење е во Него самиот.
Бог е самобитен по дефиниција бидејќи причината за Неговото постоење е во Него Самиот.

Затоа во Библијата Бог му се објавува на Мојсеј како ЈАС СУМ ТОЈ ШТО СУМ!
Тие зборови многу кажуваат, пред се дека Бог е вечен и дека Тој е самобитен, за разлика од материјата која ниту е вечна, ниту самобитна, туку е создадена од Бог.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Мај.2007 во 21:12
VI ZAVIDUVAM za kristalnoto vase razbiranje za nesto
za sto se koristi poim VERUVANJEClapClapClapClapClapClapClap

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Мај.2007 во 01:53
Ние барем знаеме дека веруваме, а ти уште не си ни свесен дека и ти веруваш LOL
Теистите се верници што веруваат во постоењето на Бог, а исто така и атеисите се верници кои ВЕРУВААТ во непостоењето на Бог.
И двете страни тргнуваат од една иста почетна основа - верата, па колку тоа сакале да го признаат или не.

Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 54>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.