|
МАКЕДОНСКА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА-ЗНАЧЕЊЕ |
Внеси реплика | страница 123 11> |
Автор | |||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 16.Мај.2007 во 02:02 |
||
Хмм.. абе би требало да значи правилно славење на верата, ама многу често бил и сеуште е злоупотребуван термин од МПЦ и од група верници, така што оние кои правилно ја слават верата и воопшто не го користат тој термин, туку преку делата на верата и преку држењето до Божјото Слово покажуваат дека правилно ја слават Христијанската вера.
На пример терминот Македонска Православна Црква си е во ред и многу добро избрано име за МПЦ затоа што во себе не го содржи зборот "Христијанска"
Ама ова погоре "Семакедонска православен христијански собор" хммм.. ми штрчи зборчето христијански
Јас предлагам вака, нека си го чуваат МПЦ зборчето православна и нека си ја слават правлно својата вера, ама нека не го гибаат зборчето христијанска бидејќи во никој поглед не наликуваат на првата црква која ја основале Христос и апостолите, без да претерувам, немаат ни едно Х од христијанска
|
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ako makedonskata pravoslavna crkva ne nalikuva na hristijanska togas protestantite i site ostanati treba da si go stavat jazeto na vrat i aj u varard
Изменето од ACELERA - 18.Мај.2007 во 12:04 |
|||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
интересна работа, ама овој Ѓакон, знае повеќе за верата од Архиепископот... Има што да се научи од него... |
|||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
pa arhiepiskopot ima povazna rabota
|
|||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Зборот Архи-епископ значи Прв Надзорник (Надгледувач) и кажи ми како може овој Прв Надзорник да ја надгледува верската работа на еден ѓакон како Ивица Тодоров кога не знае ни 20% од она што тој го знае за верата?
Попрво би било можно обратното, Ивица да го надледува таканаречениот "архиепископ", но пред се се молам Божјиот Збор да им биде ПРВ надгледувач и на двајцата.
|
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ако за тебе седење по парламенти, кафани и амбасади е поважна работа од ВЕРАТА...тогаш сфаќам... |
|||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
си ја вртишводата на твоја воденица јас не реков од верата туку има поважна радота отколку да исповеда затоа што има други луѓе свештеноци кои исповедаат па кај нив можеме да се исповедаме што се однесува до парламентот сега вештачки се одвојува црквата до државата тие од секога биле заедо, кажими кој владика си го видел да јаде у гафана па и да јаде што е тоа страшно , седењето по амбасади ако преставувањето на држвата и лоборање за македонското прашање за тебе преставува губење време тогаш тоа е твој проблем |
|||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
|||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
На пример терминот Македонска Православна Црква си е во ред и многу добро избрано име за МПЦ затоа што во себе не го содржи зборот "Христијанска"
Ама ова погоре "Семакедонска православен христијански собор" хммм.. ми штрчи зборчето христијански
Јас предлагам вака, нека си го чуваат МПЦ зборчето православна и нека си ја слават правлно својата вера, ама нека не го гибаат зборчето христијанска бидејќи во никој поглед не наликуваат на првата црква која ја основале Христос и апостолите, без да претерувам, немаат ни едно Х од христијанска [/QUOTE]Најде кој да зборува за христијанството. Кога се запознаваш со некого покрај името да не бараш да ти каже и дали е човек или мајмун На оној кој постојано потенцира дека е христијанин и кај што треба и кај што нетреба, на пример протестантите, очигледно нешто му фале. Можеби даска МПЦ нема потреба да потенцира дека е христијанска црква, бидејќи е тоа општо познато, исто како што е познато и дека кај протестантите има само П од Протестантство, бидејќи протестот бил против Римокатоличката црква и немал за цел формирање на „нови цркви“ туку реформа и корекција на грешките коишто тогаш постоеле во Римокатоличката црква. Но, некој си видел бизнис во тоа и сега се раѓаат таканаречените „христијански“ новокомпонирани цркви како печурки после дожд. Интересно прашање: ЗОШТО СИТЕ НОВОКОМПОНИРАНИ ЦРКВИ ГО ИМААТ ЗБОРЧЕТО ХРИСТИЈАНСКА, ЗАРЕМ ИМА И нехристијанска ЦРКВА!? Што се однесува до тоа дали Архиепископот се знае што се случува во неговата епархија и меѓу клирот и коментарите тука по однос на ова се гледа основно непознавање на црковната ерархија и епархиското уредување, но за ова нема да спорам. Кој знае знае, оној што не знае несакал да научи. Инаку чисто како информација на 24 овој месец ќе има симпозиум по повод празникот на светите рамноапостолни браќа Кирил и Методиј, мислам дека истиот ќе се одржи во НУБ со почеток во 10.30, но за локацијата не ме држете за збор. Темата на семинарот е: Св. Кирил и Методиј и македонската културно-историска афирмација Изменето од Bronhi - 21.Мај.2007 во 22:33 |
|||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ајде Бронхи објасни ми малку тука, бидејќи мене ова не ми е општо познато.
Во што е слична МПЦ со учењето Христос и праксата на првата црква (апостолите и другите ученици на Исус) ?
Дали апостолите изработувале икони, палеле свеќи, осветувале води, куќи, наплатувале за крштевање, погреб, правеле бизнис од црквата, се кителе со свештенички одела, ги терале луѓето да им бацуваат рака, се клањале на мртви тела (мошти), се замонашувале, се умилкувале на властите, прогласувале атеисти за апостоли, наместо со Христос своите собиралишта си ги именувале по некои таканаречени светци, се молеле на Марија, крштевале бебиња, се занимавале со мистики и бабски приказни итн..
ИЛИ пак јавно и храбро го ширеле евангелието, ги поучувале луѓето на Христовото учење, останале доследни на Христовото учење, го почитувале авторитетот на Светото Писмо, служеле независно од државата, бесплатно добивале и бесплатно давале итн.
Мило ми е што признаваш дека реформацијата била корекција на грешките (враќање кон изворното христијанство), а не ново христијанство како што многумина неупатени на форумов велат.
Со ова бизнис ме изнасмеа МПЦ нема конк*ренција на ова поле во Македонија, туку монополистички стои осамено на врвот да се богате на сметка на суеверните верници.
Кои ти се тие новокомпонирани цркви?
Било што да подразбираш под тој поим, и во библиските цркви и во небиблиските "цркви" постојат имиња што го содржат и што не го содржат зборот "христијанска".
Бронхи, крстот на вратот и бројаницата на раката не не прави христијани.
Како што стоењето во гаража нема да те направи кола, така и стоењето во црква нема да те направи христијанин.
Христијанин значи Христов следбеник, поточно Христов ученик и следбеник на Неговото учење, кое е запишано во Новиот Завет. Изменето од EvAngelos - 22.Мај.2007 во 02:21 |
|||
|
|||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Евангелос
Апостолите ДА ИЗРАБОТУВАЛЕ ИКОНИ прв иконописец е АПОСТОЛ ЛУКА – иконата на Богородица. Ти текнува? Свеќи дали палеле не знам оти се стопиле па историската наука не успеала да најде траги од нив. Свештенички одела како што ги нарекуваш постоја и се сочувани од некаде 3 век после Христа. Што се однесува до бацувањето рака, никој никогаш не терал некого да му целива рака, ниту пак постои канон кој го бара тоа. Целивањето рака на свештеникот е пракса само во Македонија и Србија во останатите православни цркви тоа го нема или, пак, многу ретко. Истото е пренесено од обичајот да се целива рака на домаќинот на куќата. Исто така локален обичај. Мошти се уште немало, немало маченици НЕЛИ!? Инаку први мошти на коишто христијаните се поклонувале биле токму оние на апостолите. Што мислиш од каде традицијата храмовите да се градат на врз гробовите на мачениците? Инаку маченик се однесува на слуѓето кои ја сведочеле Христовата вера. Уште од 2 век имаме монаси... од 4 век соработувале со властите, а и порано. Царевото на царот Божјото на Бога. Ти текнува? Не знам некој атеист (неверник) да е прогласен за апостол. За собиралиштата види под маченици. Се молеле на БОГОРОДИЦА оооо и те како, ако тоа не го знаеш тогаш многу си назад со учењето. Крштевале и бебиња. Види ги постовите за крштевање на бебиња... Не знам што подразбираш под мистики и бабски приказни??? Што се однесува до ревормацијата Мартин Лутер сакал да ја реформира РИМОКАТОЛИЧКАТА ЦРКВА, а не да создаде НОВИ ЦРКВИ какови што се пр: Евангелско методистичка, Адвентистичка, Методистичка итн. Всушност не ни знам што им значат тие имиња. За финаниите што и префрлаш на МПЦ: свштеникот ќе живее од олтарот, ова е од Светото писмо нели!? Инаку барем за МПЦ знаеме дека ја издржува народот, а за сектите или таканаречени цркви баш ме интересира кој ги финансира. Има само ЕДНА, СВЕТА, СОБОРНА И АПОСТОЛСКА ЦРКВА = ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА, сето останато што и да ти значи тоа библиски и небиблиски само можата да сонуваат да се нарекуваат ЦРКВА. Немаат никаква поврзаност со апостолите, или, пак, нивните ученици. Стоењето
в црква ќе ме направи христијанин,
бидејќи храмот со неговата архитектура,
уметност и духовно влијание има дидактичка
цел. Но ова не го разбира оној кој не бил
в црква туку си седи дома или в комшии
и мисли дека е црква. не коментирај модераторски одлуки јавно...имаш ЛП за тоа... Изменето од аџија - 23.Мај.2007 во 17:23 |
|||
|
|||
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
jas utre ke go kupam dresot na david bekem.toa ne znachi oti jas sum david bekem .
|
|||
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
шо те знам, можеби имаш проблем со идентитетот |
|||
|
|||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ти озбилен си? |
|||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не тревка пушам, па ми се сони. Според тебе еве пошто докторот Лука не знаел да црта, од кога се користат иконите во Црквата?
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница 123 11> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |