IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Света Троица
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Света Троица

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
Автор
Порака
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:02

Vo istata kniga (23: 8 i 10) e Isusoviot (Isa a.s.) govor

namenet za negovite u~enici:

"...zo{to e eden va{iot U~itel".

Vo Evangelieto spored Luka pi{uva:

"A toj im re~e:,,I na drugite gradivi treba da im go

propovedam Evangelieto za Bo`joto carstvo, zo{to sum

ispraten za toa." (4: 43)

Vo istoto Evangelie, po opisot na Isusovoto (Isa a.s.)

o`ivuvawe od umrenite, se veli:

" I strav gi opfati site, i Go slavea Boga i velea:

,,Golem prorok se javi me|u nas " i ,,Bog go poseti svojot

narod".(7: 16).

" Koj ve slu{a vas, mene me slu{a; i koj ve otfrla vas,

mene me otfrla; a koj me otfrla mene, go otfrla Onoj,koj

me pratil." (10:16).

Vo Evangelieto spored Jovan se veli:

"(36)...delata {to Tatkoto mi gi dade da gi zavr{am,

tokmu tie dela {to gi pravam, svedo~at za mene - deka

Tatkoto me pratil." (37) I Tatkoto, Koj me prati,Sami- ot svedo~i za mene. Vie ni go ~uvte nekoga{ Negoviot glas,

nitu go vidovte Negovoto lice." (5:36 i 36).

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:07
LOLDeka vo IVZ se bolji.....LOLLOLLOLLOL
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:18
Originally posted by hardcore hardcore напиша:

Sega ke ti kazam (ne poradi navreda)poednostavno;Svetiot duh go zacnal Isusa vo teloto na deva Marija.Svetiot duh e prosvetlenieto.Bog se prikazal na lugjeto vo covecka forma,za da moze lugjeto da go vidat i da gi razberat cudata negovi(Isus).Ako me razbiras,Bog i Svetiot duh i Isus se edno(vo Biblijata e receno:"Zosto jas i bog sme edno...").

Не се споменува во библијата дека ТРОИЦАТА се едно. Имаш Татко, Син и Дух, додека Синот е на земјата меѓу луѓето Таткото е на небото, додека таткото е на престолот, синот е ДО НЕГО, Таткото на СИНОТ му ПОДАВА Книга... значи во исто време постојат како различни битија. Бог го воскреснал Исус вели Павле, ако бог преку Марија сам се родил како син кој му е татко? за кого Исус вели дека му е татко... сам себе си е татко и сам себе си се воскреснал, на кој татку Исус му ја предава душата на крстот?
Тука всушност е борба на стариот Јудејски Бог и новиот - Исус. Затоа симболично се раѓа и се враќа на небото како Бог - новиот бог.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:29
Tatkoto,sinot i duhot se edno;samiot go kazuvas toa...tatkoto e gore,negovoto covecko otelotvorenie e megju lugjeto,a duhot bozji e duhovnata komunikacija(bog vsusnost "dava"svoj oblik covecki na zemjata).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:42
Каде се вели дека троицата се едно?.  Се зборува за троицата се споменуваат али како посебни појави. Ти велиш едно се... па дај каде се дефинирани како едно?

“ А Стефан, исполнет со Дух Свети, кога погледна кон небото, ја виде славата Божја и Исуса како стои од десната страна на Бога. “ Делата Апостолски 7. 55

“ А Он, принесувајќи само една жртва за гревовите, засекогаш седна оддесно на Бога“ до Евреите 10. 12

“Имајќи го пред очи Началникот и Завршителот на верата - Исуса, кој поради неговата идна радост претрпе крст, откако го презре срамот, и седна од десната страна на престолот Божји“ до Евреите 12. 2

“ И така ако сте воскреснале заедно со Христа, барајте го она што е горе, каде Христос седи оддесно на Бога“ до Колосјаните 3. 1

“Кој е, што ќе суди? Христос ли Исус? кој умре, но уште и воскресна, Кој е од десната страна на Бога и кој се застапува за нас“ до Римјаните 8. 34

Значи Бог седи десно од сам себе си? ... Не можам тоа да го замислам

“Откровение на Исуса Христа, кое Му го даде Бог, за да го покаже на слугите свои“ Откровение 1. 1

А пак овде Едното нешто сам на себе си дава за да му даде на народот. Ај кажи како Бог му го дава откровението на Исуса. Ако се едно и Бог и Исус го имаат не може сам на себе да си даи и во истовреме и да има и да нема и да дава и да зема.

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 14:54
Sveto evangelie po Jovan.

1.Vo pocetokot bese zbor,i zborot bese vo Boga i Bog bese zborot.
10.Na svetot bese,i svetot od nego postana i svetot ne go pozna.
11.Kaj svoite dojde.
14 I zborot postana telo i se vseli vo nas.......
30.Ovoj e onoj za kogo rekov:po mene ide covek koj pred mene postana,zosto pred mene bese.32.I posvedoci Jovan zboruvajki:vidov duh kako sleguva od neboto kako golub i zastana na nego.

Se nadevam deka me razbiras,da ne dolzam...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:03
Да, НА ПОЧЕТОКОТ... но што стана потоа кога Излезе и Зборот и Синот? Дете колку и да личи на таткото не е таткото.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:19
Zboruvas od naucen aspekt....Dete koe izleglo od tatkoto......Ne,druze,Bog preku svetiot duh slegol na zemjata vo forma na covek za da mozat lugjeto da vidat i da spoznaat....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:29
A додека 30 години Бог бил меѓу луѓето, кој седел на престолот небесен?
И дали Бог го воскреснал Исус
И дали Бог го родил Исус
И од која страна на престолот небесен седи Исус а каде седи Бог?
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:48
Znaci namerno ili ne,imame tendencija na nedorazbiranje....Vaka;koga ke svatis sto e materijalno a sto duhovno ke dobies odgovor na tvoite prasanja....

I uste ednas:
1.Duhot e nasekade i e nedelliv(za tie 30 god....)
2.Bog go voskresnal Isus-teloto dadeno od duhot za da dokaze na rodot covecki kolku e toj semoken
3.Isus go rodila Marija(duhot so covecki oblik za da mozat lugjeto da go vidat Boga i da poveruvaat).
4.Bog sedi na sredinata,od desnata strana sedi Isus(lugjeto koi zasluzile da bidat vo rajot so Boga).
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:55
Кој Дух?
Бог е Духот свети?
Ако е насекаде, кај му е престолот?
Што ќе му е престолот?
или се работи за некој четврт?

Дух - неотелотворување;
Седнат на престолот - отелотворување;
Исус на земјата - отелотворување;
Значи има повеќе отелотворувања?
Или и престолот е дух?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:58
Originally posted by hardcore hardcore напиша:

Znaci namerno ili ne,imame tendencija na nedorazbiranje....Vaka;koga ke svatis sto e materijalno a sto duhovno ke dobies odgovor na tvoite prasanja....

I uste ednas:
1.Duhot e nasekade i e nedelliv(za tie 30 god....)
2.Bog go voskresnal Isus-teloto dadeno od duhot za da dokaze na rodot covecki kolku e toj semoken
3.Isus go rodila Marija(duhot so covecki oblik za da mozat lugjeto da go vidat Boga i da poveruvaat).
4.Bog sedi na sredinata,od desnata strana sedi Isus(lugjeto koi zasluzile da bidat vo rajot so Boga).
3. Ако е духот со човечки облик, како тогаш е насекаде неделив за тие 30 години?
4. Каде седи духот тогаш? Исто од десно?
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 15:59
* златни методи за напад, што убава тема Big%20smile кога не ти чини, изврти го
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 16:05
Neprosvetlenosta e vratata na pekolot.
Evangelie po Jovan-3.
Sto e rodeno od telo-telo e,sto e rodeno od duh-duh e.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1415161718 26>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,312 секунди.