IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - МОЛИТВИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

МОЛИТВИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
Автор
Порака
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 15:23

NAMAZ

Definicija i zna~ewe na namazot

Namazot e poseben na~in na ibadet (obo`uvawe) koj zapo~nuva so tekbir, a zavr{uva so selam. Namazot ima mnogu zna~ajno mesto vo Islamot. Kako {to ni edna gradba nemo`e da opstojuva bez temel, taka ni Islamot ne mo`e da opstojuva bez namaz. Namazot e stroga dol`nost (farz) za sekoj vernik i kako takov, Vozvi{eniot, subhanehu ve te’ala, ni go propi{al vo mnogubrojnite ajeti na Svojata Kniga. Taka Vozvi­{e­ni­ot, subhanehu ve te’ala, veli:

,,Na vernicite im e propi[ano vo odredeno vreme da go izvr[uvaat namazot. (En-Nisa: 103)

,,Redovno namazot izvr[uvajte go, posebno onoj na krajot od denot. (El-Bekare: 238)

Od druga strana pak, Allahoviot Pratenik, salla­llahu alejhi ve sellem, vo nabrojuvaweto na te­melite na Islamot, namazot go stavil na vtoroto me­sto vele­j}i: Islamot se temeli na pet raboti: svedo­~eweto deka nema drugo bo`estvo dostojno za obo­`u­vawe osven Allah i deka Muhammed e Allahov Pratenik, izvr[uvawe namaz, davawe zekat, izvr[uvawe haxx i postewe na me­se­cot Ramazan.[1] Toa e prv farz, otkako }e se priznae edno{tvoto na Allah, subhanehu ve te’a­la, i pri­zna­va­we na Pratenikot, sallallahu alejhi ve sellem, so {to Allah, subhanehu ve te’ala, gi zado­l`il lu|eto: Prvo delo za koe lu\eto na Sudniot Den ]e bidat pra[ani e namazot, pa ako bide ispraven, ispravni ]e bi­dat i drugite dela, a ako bide neispraven, neispravni ]e bidat i drugite dela.[2] Namazot e posle­dnata poraka na Allahoviot Pratenik, sallallahu alejhi ve sellem, vo momentite na negovata razdelba so ovoj svet. Vni­manie na namazot, Islamot mu posve­tuva i vo najte­{ki­te `ivotni situacii: bolest, strav, vojna i sl:

,,Redovno namazot izvr[uvajte go, posebno onoj na krajot od denot. Klawajte vo imeto na Allah, so skromnost i poniznost. Ako vi e strav, toga[ klawajte pe[ki ili dodeka javate. (El-Bekare: 238, 239)

[1] Buhari.

[2] Buhari.

Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 15:24

Tabela na namazite i rekatite

Namaz

Sunneti pred farz

Farz

Sunneti posle farz

Potvrde-ni

Nepotvrdeni

Sabah

2

2

-

Pladne

2+2

4

2

Ikindija

2+2

4

-

Ak{am

2

3

2

Jacija

2

4

2

No}en namaz +Vitr

1-11

Xuma

2 Tehijjetul mesxid

2

2 doma ili

2+2 vo xamija

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 15:29

Dovite na po~etokot na namazot i u~eweto na El-Fatiha

Po po~etniot tekbir, namazot se po~nuva so dova ko­ja ja ka`al Pratenikot, sallallahu alejhi ve sellem. Postojat pove}e od 12 dovi so koi Muhammed, alejhis selam, go po~nuval namazot, no za vas }e odbereme sa­mo tri:

(1) Allahumme ba’id bejni ve bejne hatajaje kema baadte bejnel ma{riki vel magribi. Allahumme nakkini min hatajaje kema junekkas sevbul ebjedu mined denisi. Allahumme igsilni min hatajaje bis selxi vel mai vel beredi.“[1]

Allahu moj, oddale~i me od grevovite, kako {to si go oddale~il istokot od zapadot. Allahu moj, so~uvaj me od grevovite kako {to se ~uvaat belite ali{ta od ne~istotijata. Allahu moj, is~isti gi moite grevovi so do`d, led i sneg.“

(2) Subhaneke Allahumme ve bihamdike ve tebarek esmuke ve te’ala xedduke ve la ilahe gajruke.“[2]

Tebe ti pripa|a slavata, Allahu moj i ve~no bla­godarnosta. Blagosloveno e Imeto Tvoe, vozvi{ena e Tvojata golemina i nema drugi bo`estva osven Tebe.“

(3) ,,Elhamdulillah, hamden kesiren, tajjiben mubareken fihi.“[3]

Mu se zablagodaruvame na Allah so mnogu blago­da­rnosti, ubavi i blagosloveni.“

[1] Buhari, Muslim i Ibn [ejbe.

[2] Ebu Davudi, Hakim, koj veli: Hadisot e sahih. Ova go odobril i Zehebi.

[3] So ovaa dova go zapo~nal namazot eden od ashabite (zab. na prev.).

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 15:30

Posle u~eweto na edna od ovie tri dovi se veli:

Euzubillahi mine{ {ejtanir raxim min hemzihi ve nefhihi ve nefsihi.“[1]

Baram za{tita kaj Allah od prokletiot {ejtan, od negovoto ludilo, od negovata arogantnost i negovata poezija.“

Potoa tivko se u~i Bismillah.[2]

Vo imeto na Allah.“

Otkako }e se zavr{i Bismillah se u~i surata El-Fatiha, zastanuvaj}i (odmoraj}i) se na krajot na sekoj ajet.

Se veli:

p بِاِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِيمِ i (1)

,,Bismillahir Rahmanir Rahim.

Vo imeto na Allah, Milostiviot, Somilosniot.“ i se podzastanuva (odmara), a potoa se u~i:

pالْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِينَi (2)

,,Elhamdulillahi rabbil alemin.

Blagodarnosta mu pripa|a na Allah, Gospodarot na svetovite.“ i se podzastanuva (odmara), potoa se u~i:

pالرَّحْمَانِ الرَّحِيمِi (3)

,,Er-Rahmanir-Rahim.

Milostiviot i Somilosniot.“ i se podzastanuva (odmara), potoa se u~i:

pمَالِكِ يَوْمِ الدِّينِi (4)

,,Maliki jeumiddin.

Vladetelot na Denot Suden!“ i se podzastanuva (odmara). Vaka se prodol`uva s# do krajot na surata.[3]

[1] Ebu Davud, Ibn Maxe, Darekutn. Hakim koj veli: Hadisot e sahih. Isto taka go odobruva i Ibn Hibban i Zehebi.

[2] Buhari, Muslim, Ebu Avvane, Tahavi i Ahmed.

[3] Ebu Davud, Sehmi, Hakim, koj go odobruva ovoj hadis. Ova go odo­bril i Zehebi. Isto taka go prenesuva i Ebu Amr Eddan

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 16:03

Vrednosta na zikrot

Vozvi{eniot Allah, subhanehu ve te’ala, veli:

,,Spomnuvajte Me, pa i Jas ]e ve spomnuvam; bide­te Mi blagodarni i ne bidete nevernici! (El-Bekare: 152)

,,O vernici, spomnuvajte Go Allah ~esto i mno­gu! (El-Ahzab: 41)

,, i za ma`ite koi mnogu go spomnuvaat Allah i za `enite koi mnogu go spomnuvaat Allah... za si­te niv Allah podgotvi i pro[ka i golema nagra­da, navistina! (El-Ahzab: 35)

,,I vo sebe spomnuvaj go Gospodarot tvoj nautro i nave~er, ponizno i so stravopo~it, ne krevaj]i go glasot i ne bidi nemaren. (El-Araf: 205)

Allahoviot Pratenik, sallallahu alejhi ve sellem, rekol: Onoj [to go spomnuva Allah i onoj [to ne go spo­mnuva, se sli~ni na `iviot i mrtviot.

I rekol Allahoviot Pratenik, sallallahu alejhi ve sellem: Sakate li da ve izvestam koe va[e delo e na­jdobro i naj~isto kaj va[iot Gospodar, na najvisok ste­pen, koe e podobro od delewe zlato i srebro, koe e podo­bro od borba so neprijatelot vo koj se ubivate edni so drugi? Rekoa: Da. Re~e: Spomnuvaweto na Vozvi[e­niot Allah, subhanehu ve teala.

Isto taka Allahoviot Pratenik, sallallahu alejhi ve sellem, rekol: Vozvi[eniot Allah veli: - Jas sum pri pomislata na Mojot rob za Mene. Jas sum so nego koga ]e Me spomne. Ako Me spomne vo sebe i Jas ]e go spomnam vo Sebe, a ako Me spomne vo dru[tvo i Jas ]e go spomnam vo dru[tvo podobro od negovoto, ako Mi se dobli`i ~e­kor, Jas ]e mu se dobli`am za ar[in, a ako Mi se do­bli`i za ar[in, Jas ]e mu se dobli`am za lakt, ako Mi se dobli`i ~ekorej]i, Jas ]e mu se dobli`am u[te po­brzo.“.

Изменето од Studentski Klub - 15.Мај.2007 во 16:11
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 16:59

KADA MOLIŠ, MOLI ALLAHA I KADA TRAŽIŠ POMOĆ TRAŽI JE OD ALLAHA

Komentar riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ''Kada moliš, moli Allaha, a kada tražiš pomoć, traži je od Allaha''
Moliti Allaha, dželle šanuhu, znači upućivati mu dovu, a dova je ibadet, kao što se prenosi u vjerodostojnom hadisu. Allah, dželle šanuhu, je naredio ljudima da mu upućuju dovu i traže od Njega, kada je rekao: ''... i Allaha iz obilja Njegova molite'' (En-Nisa, 32.). Prenosi Ibn-Mesud, radijallahu anhu, da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Molite Allaha, dželle šanuhu, da vam da iz Svoje dobrote. Allah, doista, voli da Mu se molbe upućuju.'' (Tirmizi i Taberi) Ebu-Hurejre prenosi da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Allah se srdi na čovjeka koji Ga ne moli.'' (Tirmizi, Ahmed, El-Buhari u knjizi El-Edebu El-Mufred) Kaže pjesnik: ''Allah se srdi ako Ga ne moliš, a čovjek se srdi ako ga moliš.''
Allah, dželle šanuhu, može dati ljudima sve što požele i zatraže od Njega, a da to ni trunku bogatstva kojeg On posjeduje ne umanji. Suprotno od toga, čovjek mrzi bilo kakvu molbu, čemu je razlog njegova slabost, nemoć i siromaštvo. Rekao je Vehb ibn-Munebbih čovjeku koji je tražio od vladara: ''Teško tebi, ideš onome ko ti zatvara vrata, ispoljava svoje siromaštvo i krije svoje blago od tebe, a ostavljaš Onoga čija su vrata i danju i noću otvorena, koji ispoljava svoje bogatstvo i govori: ''Pozovi me – odazvat ću ti se''. Prenosi se od Enesa ibn-Malika da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ''Molite svoga Gospodara za svaku vašu potrebu, pa makar to bio kaiš od sandale''. (Tirmizi, Taberi i Ibn-Hiban).
Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: «Rekao je Allah, dželleš anuhu, : ''Ima li koga da traži nešto, pa da mu dam ono što traži, da dovu uputi, pa da mu je uslišim i da oprosta traži, pa da mu oprostim'' (Buharija i Muslim)
Obaveza je Allahu, a ne nekom drugom, dove upućivati. Razlog je jednostavan. Dova sadrži ispoljavanje poniznosti, potrebe i siromaštva, kao što sadrži priznanje da onaj kome se molba upućuje ima sposobnost otklanjanja nevolje, pribavljanja koristi i otklanjanja štete. Poniznost i siromaštvo smiju se izraziti jedino pred Allahom Uzvišenim i to je, zapravo, suština ibadeta. Imam Ahmed je molio Allaha, dželle šanuhu, riječima: ''Allahu moj, kao što si moje lice sačuvao od sedžde nekom drugom pored Tebe, sačuvaj ga i od upućivanja molbi nekom drugom pored Tebe.'' Doista, niko osim Allaha ne može otkloniti nevolju i pribaviti korist, što potvrđuju riječi Uzvišenog: ''Ako ti Allah da kakvu nevolju, niko je osim Njega ne može otkloniti, a ako ti da dobro, pa niko ne može blagodat Njegovu spriječiti.'' (Junus, 107.). Rekao je Uzvišeni: '' Milost koju Allah podari ljudima niko ne može uskratiti, a ono što On uskrati niko ne može poslije Njega dati.'' (Fatir, 2.).
Riječi Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, :''... a kada tražiš pomoć, traži je od Allaha.'' Pomoć se traži od Allaha zato što je čovjek nemoćan da sam pribavlja ono što mu koristi, a otkloni i odbije ono što mu šteti. On nema drugog pomagača osim Allaha, koji bi mu pomogao u onosvjetskim i ovosvjetskim koristima. Koga Allah pomogne, on je doista pomognut, a koga On ostavi bez pomoći, on je bespomoćan i jadan. To i jeste stvarno značenje riječi: ''Nema snage i moći osim kod Allaha.'' Znači, čovjek ne može preći iz jednog u drugo stanje i nema snage dok mu je Allah ne da. Radi se, usitinu, o velikim riječima i jednoj od džennetskih riznica.
Čovjek je potreban Allahove pomoći u izvršavanju Njegovih naredbi, ostavljanju Njegovih zabrana i strpljenju na Njegovoj ovosvjetskoj odredbi, prilikom umiranja i od strahota kabura i Sudnjeg dana. Niko mu u svemu tome ne može pomoći, osim Allah dželle šanuhu. Ko u svim stvarima bude tražio pomoć samo od Allaha džellešanuhu, Allah će ga pomoći, dok će onoga koji traži pomoć od nekog drugog, Allah prepustiti njemu. Hasan el-Basri je napisao Omer ibn-Abdulazizu: ''Ne traži pomoć od nekog drugog mimo Allaha pa da te Allah njemu prepusti.''
''Riječi Pslanika, sallallahu alejhi ve sellem, : ''Kada bi sva stvorenja htjela da ti pribave korist koju Allah nije odredio, ne bi to mogli učiniti i kada bi htjeli da ti nanesu štetu koju Allah nije odredio, ne bi to mogli učiniti.'' Sve što pogađa čovjeka na dunjaluku, od koristi i šteta, je određeno i ne može ga zadesiti osim ono što mu je zapisano. k*r'an upućuje na ovu činjenicu i kaže: ''Reci: dogodit će nam se samo ono što nam Allah odredi.'' (Et-Tewbe 51.).

Vjernik, kada je u pitanju Allahova odredba, mora biti u jednom od dva stanja:
1. Da bude zadovoljan sa Allahovom odredbom. Ovo je veoma velik stepen kojeg ne postiže svako. Allah, dželle šanuhu, kaže: ''Nikakva se nevolja bez Allahove volje ne dogodi, a On će srce onoga koji u Allaha vjeruje uputiti.'' (Et-Tegabun 11.). Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je molio: ''Allahu moj, učini me zadovoljnim Tvojom odredbom.'' (Muslim i Ibn-Hibnan). Ono što podstiče vjernika na zadovoljstvo Allahovom odredbom jeste ubjeđenje u riječi Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ''Vjerniku je dobro sve što mu Allah odredi: ako ga zadesi dobro, on zahvali Allahu i to mu donese dobro, a ako ga zadesi nevolja, on se strpi i to mu donese dobro. Takav je slučaj samo sa vjernikom.'' (Muslim). Rekao je Ebu-Derda, radijallahu anhu: ''Kada Allah dželle šanuhu, nešto odredi, On voli da čovjek bude time zadovoljan.''
Onaj ko je zadovoljan kaderom, zadovoljan je i blagostanjem i tegobom. Omer ibn-Abdulaziz je govorio: ''Kada god osvanem, osjećam radost u onome što je Allah, dželle šanuhu odredio.'' Ko postigne ovaj stepen, život će mu biti ispunjen zadovoljstvom i radošću. Uzvišeni kaže: ''Ko bude činio dobro, bio muško ili žensko, poživjet ćemo ga lijepim životom.'' (En-Nahl, 97.). Među prvim generacijama je bilo onih koji su ''lijep život'' protumačili kao zadovoljstvo. Kaže Abdul-Vahid ibn-Zejd: ''Zadovoljsto su Allahova najveća vrata, džennet na dunjaluku i odmaralište pobožnjaka.''
2. Da vjernik bude strpljiv u onome što ga je snašlo. U ovom stanju trebaju biti oni kojima nije lahko postići zadovoljstvo Allahovom odredbom. Zadovoljstvo je pohvalna osobina, a strpljenje je obaveza za onoga ko ne može postići zadovoljstvo. U strpljenju je veliko dobro. Allah, dželle šanuhu, je naredio vjernicima da budu strpljivi i pripremio im je obilnu nagradu ukoliko tu naredbu ispune. On je objavio svom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, : ''Samo strpljivi biće bez računa nagrađeni.'' (Ez-Zummer, 10.); i obajavio je: ''A ti obraduj strpljive, one koji, kad ih kakva nevolja zadesi samo kažu: ''Mi smo Allahovi i mi ćemo se Njemu vratiti.'' (El-Bekara, 155., 156.)

Razlika između zadovoljstva i strpljenja
Razlika je u tome što je strpljenje suzdržavanje duše od srdžbe, osjećanje boli pri tome, želja da prođe ta teškoća i suzdržavanje od djela kojima se izražava nestrpljenje, dok je je zadovoljstvo širokogrudnost prema Allahovom kaderu bez boli. Onda kada zadovoljstvo bude jako, čak i bol nestane u potpunosti.
Riječi Božijeg Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, : ''Znaj da je pobjeda sa strpljenjem'', u saglasnosti su sa riječima Allaha, dželle šanuhu, : ''Ali oni koji su čvrsto vjerovali da će pred Allaha izići rekoše: ''Koliko su puta malobrojne čete, Allahovom voljom, nadjačale mnogobrojne čete!'' A Allah je na strani strpljivih.'' (El-Bekare, ). I rekao je Allah, dželle, šanuhu: ''Ako vas bude stotinu strpljivih, pobjediće dvije stotine, a ako vas bude hiljada, pobjediće, Allahovom voljom, dvije hiljade, a Allah je uz strpljive.''(El-Enfal, )
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ''... i znaj da postoji izlaz i iz najveće najveće teškoće, i da nakon muke slijedi olakšanje.'' Kaže Uzvišeni: ''On šalje kišu kad oni izgube svaku nadu i rasprostire blagodati svoje.'' (Eš-Šura, 28.). Takođe kaže: ''Allah, dželle šanuhu, je taj koji vjetrove šalje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada, i kad je On na one robove Svoje na koje želi prolije, oni se odjednom radošću ispune, iako su bili očajni prije nego što se spustila na njih.'' (Er-Rum, 48.,49.). ''I kad bi poslanici gotovo nadu izgubili i pomišljali da će ih lašcima proglasiti, pomoć Naša bi im došla!'' (Jusuf, 110.).
Riječi Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem: ''... i znaj da je olakšica nakon muke'' uzete su iz riječi Allaha, dželle šanuhu: ''Allah će sigurno, poslije tegobe slast dati.'' (Et-Talak,7.) i riječi Allaha, dželle šanuhu, : ''... ta, zaista s mukom je i slast, zaista s mukom je slast!'' (El-Inširah, 5-6.) Prenosi Ibn-ebi Dunja od Ibn Mes'uda radijallahu anhu da je rekao: ''Kada bi teškoća ušla u rupu, ušlo bi s njom i olakšanje. Allah, dželle šanuhu, kaže: ''Ta, zaista, s mukom je slast, zaista s mukom je i slast.''

Изменето од Studentski Klub - 15.Мај.2007 во 17:00
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 20:24
                  MOLITVA
GOSPODI BOZE,OCE NAS,
daj ni sila,zdravje razum i ljubov vo ovie teski vreminja.
pomogni ni da go vidime patot tvoj za polesno da odime po nego
pomogni ni,Boze,Sestvoritelu,da gi ispolnime dusite nasi so
svetlina,radost i ubavina.Grevovite na drugite sprema nas prosti gi,a nas daj ni sila da zaboravime...Vrazumi gi nerazumnite,progledaj gi slepite,mesecinata vo sonce napravi ja
za da mozat nevernicite da te spoznaat.Izbavi gi Boze od lukaviot,zosto se zabludeni i bespomosni.Silata tvoja neka im pomogne da se vratat na patot Tvoj.Gledaat,a ne znaat Boze deka ocite im se zatvoreni;slusaat a ne znaat deka usite im se ogluveni.Rakata Tvoja neka dopre do dusite nivni gresni i neka se iscistat od grevovite.
Pomogni im,Boze zosto se bespomosni.Ednas da ja osetat silata Tvoja,znam deka brat ke me recat,i braca ke mi bidat!

AMIN!

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 10:42
Браво хардкор!Clap

Конечно почна да учествуваш како што му доликува на човек - не напаѓајќи го другиот, а постирајќи си го своето. Само така ќе се разбереме, и едни од други нешто ќе научиме!Wink

Поздрав за ресоцијализацијатаThumbs%20Up
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 19:21

Baram za{tita kaj Allah od prokletiot {ejtan, od negovoto ludilo, od negovata arogantnost i negovata poezija.“

Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 21:34
Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

зошто алах, ако исламот е вистинската религија, дозволува да бидете колени како ***** од американците и евреите?

каде ви е тој Бог? зошто не ви даде сила да се спасите? како може шака евреи, да си прават мајтап со милијарда муслимани... нешто тука не штима... Изгледа Евреите имаат поголем заштитник ГОРЕ... Big%20smile
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:19
Originally posted by mali simo mali simo напиша:

Истрајте браќа во искушенијата.

Господ никогаш не оставил душата што се надева на Него да се потопи во искушенијата и да стаса до безизлез.
Добротолубие

Изменето од belichka - 17.Мај.2007 во 10:21
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:31
Originally posted by аџија аџија напиша:

Originally posted by Studentski Klub Studentski Klub напиша:

зошто Алах, ако исламот е вистинската религија, дозволува да бидете колени како ***** од американците и евреите?

каде ви е тој Бог? зошто не ви даде сила да се спасите? како може шака евреи, да си прават мајтап со милијарда муслимани... нешто тука не штима... Изгледа Евреите имаат поголем заштитник ГОРЕ... Big%20smile

Тоа е истиот Тој Бог Кој дозволи шака евреи да прават мајтап со Неговиот пратеник (или кај вас син или дури и „бог“ (замисли Бог дозволил некој да игра мајтап со „бог“LOL) ) и Кој не го спасил од тие гнасни суштества и нивните сплетки (освен по она што е спомнато во исламот дека Бог го воздигнал Својот веровесник не дозволувајќи да му се случи морбидното сценарио кое вие денес го славитеDead). Нешто навистина не штима! Заштитникот каде е сега?

Изменето од Studentski Klub - 17.Мај.2007 во 10:32
Кон врв
belichka Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Октомври.2006
Поени: 2023
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај belichka Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:37
Благослови, душе моя, Господа, и вся внутренняя моя имя святое Его. Благослови, душе моя, Господа и не забывай всех воздаяний Его: очищающаго вся вся недуги твоя, избавляющаго от истления живот твой, венчающаго тя милостию и щедротами, исполняющаго во благих желание твое: обновится яко орля юность твоя. Щедр и милостив Господь, долготерпелив и многомилостив.
Благослови, душе моя, Господа, и вся внутреняя моя, имя святое Его. Благословен еси Господи
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
Кон врв
hardcore Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 20.Февруари.2007
Поени: 268
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hardcore Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 16:15
ClapClapClapClapClap----odlicno....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.