IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Рано Христијанство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Рано Христијанство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 00:12
Originally posted by rome rome напиша:

samo edno da kazam oti Hristos beshe roden vo 3 bc

те молам роме, не го буни Чорбаџијата со податоци... Он сака кога може сам да си го пополни крстозборот, како што му одговара...Wink
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 00:14
a jas rekov oti ne sakam da sum vo vera oti samo verbata vo Isus ke ne spasi a za verite (religiite)pa samiot narod neka si se rasprashuva sprema biblijata da li se vo red ili ne.a za ajiya shto saka se da dokazi toa je dobro oti mnogu luge se izgubeni oti od nedovolno znaenje.chorbajiya jas ne kazuvam mnogu oti mak jazik ne mie bash vo red no ako znaev ke kazev mnogu.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 01:18
aman veko so toa spasuvanje,....od shto sakate da ve spasat?!,...shto tolku ste pravele pa da treba da ve spasuvaat,...mozebi od ovoj zivot,...e,pa da mi prostite,ama ima nachin i sami da se spasite od nego,..ne vi treba mnogu za toa,...
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 01:26
Originally posted by rome rome напиша:

samo edno da kazam oti Hristos beshe roden vo 3 bc

Исус по едни (Матеј) е роден за време на Херод, поради кој Исусовото семејство бега во Египет (колежот на првородените) Херод умира во 4та година ПНЕ, значи Исус е роден година или две (најрано) пред да умри Херод, значи 5-6 година ПНЕ.

По други пак (Лука) Исус е роден за време на Римскиот попис во Јудеја кога неговото семејство оди да биди попишано во Витлеем. Тој попис навистина се случил НО во 7ми век НЕ.

Значи од Матеј до Лука имаме 12-13 години разлика. (плус према едни беа в Египет, за други бил во Витлеем.....)

Али уште почудно е што Христјаните ни едниот ни другиот не го земаат за вистински туку годината од Христовото раѓање земаат ТРЕТО т.е. 5-6 години ПОСЛЕ МАТЕЈ ИЛИ 7 ГОДИНИ ПРЕД ЛУКА. Значи Христијанството го рачуна НОВИОТ ВЕК ОД ХРИСТА (раѓањето)  по некој трет ....необјаснив феномен.

Хаосот почнува уште на почетокот.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 01:42
chorbajiya kolku da manipulirash ova ona ili da razgleduvash polosho si prajsh poradi celoto znaenje na ovoj svet .site pisma se i seshto nema da te spasi od sudot .samo ke ti dojsi zlo,ama so ova znaenje tvoe mozno je da stanesn ligalist.i toa ne je bash dobro oti samiot ke se fatish vstapica.aj edno.nemisli za ovoj zivot za koj je vo pravo ili krivo tuku aj malce razmisli shto pridonok imash so ova znaenje koga ke te sudi Boga.veruvajmi vaka treba da bidesh kako edno detence pa za da vlezesh vo Rajot.shto je toa?inosent kako detence shto verva shto tatkoto ke mu.pa jas taka veruvam i ako luge velat ova ona ama poarno sega da izgledam tupa ili nepismena na ovoj zivot i da si pojdam vo Rajot otkako da se gordeam so nauka i da odam vo pekolot.aj sega odberete vie shto je povazno.da dobiesh a pat on the shoulder od chovek i da odish vo pekolot  ili da bidesh zagrlen od Boga.vo Rajot.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 02:00
Види вака
Ти цврсто веруваш во нештото без да го испиташ детално со умот. Си го слушаш “срцето“ што ти вели. А тоа ти вели да го сакаш Христа без приговор. Си го одбрала тој пат со надеж дека ќе ти донесе рај и мир по смртта. Јас пак мислам дека овој живот е прилично се што имаме и дека треба да го поминам онака како умот и разумот ми кажува. И така правам. Стравот од смртта е кај сите, како ќе се справиме со помислата за крајот физички, е избор на секого, некој ќе се теши дека ако биди добар и слуша што рекол Исус или Мухамед или Буда или Кришна или Зоостер... ќе си “купи“ карта од прва класа додека другите ќе патуваат во во долните палуби некој знае дека единствено ќе биди сварен од сопствените бактерии и ќе ја наѓубри земјата (освен ако не ги “зафркни“ па да го кремираат со се нив, некој мисли дека ќе се роди (реинкарнира) како орел или скакулец. Ти верувај во Исуса и не помислувај воопшто “а што ако Евреите се во право?“ или “ а што ако нема ништо по....“ ниту се обидувај да  ги следиш моите патеки  бидејќи како што те гледам, не би поднела сомнежот да ти ја начни верата.  Затоа што помалку читање на моите постови.

Изменето од Чорбаџија - 17.Мај.2007 во 02:02
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 03:48
oti chorbajiya ne postanesh vernik vo Hristos ?shto te drzi nazat mene toa me interesira. i kolku da chitash i uchish znajsh oti narodot ustvari gavolot upotrebva se i seshto samo da zeme poveke luge so nego.pa ne bidi a follower po gavolot ,bidi a leader za Hristos.

Изменето од rome - 17.Мај.2007 во 03:50
Кон врв
Studentski Klub Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Февруари.2007
Поени: 272
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 09:24
Rome, си доби добар совет и одбиј.
Гледај смирено како се побива учењето на христијанството или фаќај сеир (но потивко)!

Поздрав до Чорбаџија! Продолжи и понатаму, интересно е вака.
Незнаењето е најголемиот непријател на луѓето!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:09
Поздрав до роме...

држи ја верата, нека лаат кучињата... Кучето што лае, не знае... LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:30
Да расчистиме
Јас ВЕРА НЕ НАПАЃАМ.
Јас дикутирам за историјатот на Христијанството и за БИБЛИСТИКА. Тие дискусии и прашања беа непожелни се до 19 век. Денес и самата црква си ја истражува сопствената историја, и таја користи научни методи за да открие, објасни, доста од изворите кои ги користам се баш црковни остоинственици и библисти. Затоа не се паничете не е НАПАД ова е дискусија. А велиш дека куче кое лае не каса..... (ако си куче ваљда си знаиш)
но јас сум Лав и кај нас е поинаку.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 10:34

Obelodenuvawe na nekoi protivre~nosti.

1.Nesoglasuvawe vo imiwata i brojot na sinovite na Venjamin:

Vo prvata kniga na Letopisi (7: 6) stoi:

"Venjaminovi sinovi:Vela, Veher i Edijail, trojca."

Vo prvata kniga Letopisi (8: 1-2) :

"Na Venjamin mu se rodi prvenecot Vela, vtoriot Asvil, tretiot Ara, (2) ~etvrtiot Noe i petiot Rafa."

Vo knigata Bitie (46: 21):

"Venjaminovi sinovi:Vela, Veher, Asvil, Gira,Naaman,  Ihij, Ros, Mupim, Upim  i Ared."  

Spored prviot tekst Venjamin imal samo tri sina, a spored vtoriot pet sina.Taka ovie dva teksta se isklu~uvaat eden so drug. Se razminale vo imiwata i brojot. A se sl*gaat samo vo imeto Vela. Dodeka sprema tretiot tekst toj ima deset sina. Zna~i, tretiot se razminuva vo odnos na prvite dva teksta vo brojot i imiwata, a se sl*ga samo vo dve imiwa, a site tri teksta se sl*gaat samo vo imeto Vela.

Prvite dva teksta se od istata Kniga i prestavuvaat protivre~nost vo zborovite na eden ist avtor, a toa e Ezra. Potoa imame protivre~nost i me|usebno isklu~uvawe pome|u ona {to go napi{al Ezra vo prvata kniga Letopisi i ona {to e napi{ano vo knigata Bitie. Hristijanskite prou~uva~i vo ovie protivre~nosti se zapletkale i kone~no bile prinudeni da ja priznaat gre{kata i da mu ja pripi{at na Ezra.Tie rekle: "Blagoslovnite listovi od koi Ezra zemal podatoci ne bile kompletni pa zatoa ne pravel razlika pome|u sinovite i vnucite."

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 11:34

2.Kontraverznosti vo brojot na izraelskite i  judejskite borci:

Vo vtorata kniga Samoil (24 : 9) stoi:

"Joav mu go dade na carot popisot na narodot: Izraelcite bea osum stotini iljadi borci ve{ti so me~, a Judejcite pet stotini iljadi lu|e."

37

Vo prvata kniga Letopisi (21 : 5) :

"Joav mu go dade na Davida spisokot na prebroeniot narod; a ima{e vo celiot Izrael edinaest pati po sto iljadi koi mavtaa so me~, a vo Juda ~etiri stotini i sedeumdeset iljadi ma`i koi mavtaa so me~."              

Spored  prviot tekst brojot na vojnicite vo Izrael iznesuva: (800.000) , a vo Judea (500.000) a spored vtoriot tekst nivniot broj vo Izrael iznesuva: (1.100.000) a vo Judea (470.000).

Pome|u dvata navedeni teksta postoi ogromna razlika vo nabrojuvaweto na borcite. Razlikata vo brojot na izraelskite borci e (300.000), a razlikata vo brojot na Judejskite borci dostignuva (30.000). Adam Klark1 vo svojot komentar priznal deka e mnogu te{ko da se odredi, koj od ovie dva teksta e ispraven, bidej}i vo istoriskite knigi imalo mnogu koregirawe. Da se vlo`i trud vo toa e bezvredno, pa podobro e da se priznae iskrivuvaweto bidejki ova e fakt koj nemo`e da se ospori, a nitu prenesitelite ne bile nadahnati.

1) Adam Klark: (1675-1729) ,eden od naj istaknatite angliski filozo- fi,golem protestantski komentator,u~enik i prijatel na Isak Wuton. Vo 1851-va god. vo London e izdaden negoviot komentar za Stariot i Nov zavet.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 11:40
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

А велиш дека куче кое лае не каса.....

уште еден цитат, кој потврдува дека е крајно време да си ја појачаш диоптријата... Embarrassed
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Studentski Klub Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2007 во 11:45

3.Protivre~nost vo vestta na Gad Eraj :

Vo vtorata kniga na Samoil (24: 13) :

"Taka Gad dojde kaj Davida i mu go soop{ti ova:"Saka{

li da dojdat tri gladni godini vo tvojata zemja, ili da bega{ tri meseci pred svoite neprijateli koi }e te gonat"

Vo prva kniga Letopisi (21:11-12) :

"(11) Otkako dojde kaj Davida, Gad mu re~e:,,Gospod veli vaka:"Izberi si za sebe (12) ili glad za tri godini ili ti da bega{ tri meseci pred neprijatelite, i da te stiga me~ot na tvoite neprijateli..."".

Pome|u dvata teksta postoi razlika vo dol`inata na gladuvaweto. Vo prviot tekst e sedum godini, a  vo vtoriot e

tri godini. Nivnite komentatori priznale deka vo prviot tekst e gre{ka. Adam Klark veli: " Navistina tekstot na prvata kniga Letopisi e bez somnevawe vo pravo bidejki toj se sovpa|a so gr~kiot primerok."

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 678910 13>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.