|
ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ |
Внеси реплика | страница <123> |
Автор | |
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ете така, гледаш дека сега е многу појасно...
|
|
Чорбаџија
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1065 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Старите закони важат и никој не смее да ги поречи, се до страшниот суд.
Јасно е. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа и велиш... а дали си прочитал убаво, може секој да се увери сега... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, јасно е ... кристално... нема менување на законите и тешко на оној кој ќе ги смени и ли поинаку луѓето ќе ги учи
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа ти велиш, јас не гледам спомнување на закони или учења, ама сепак, јас имам добар вид, се уште сум млад, така да нема да ти замерам... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
17 Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам
Ваљда не мисли на кривичниот закон на Македонија. Постојат (за народот во тоа време, во Израел) само еден закон. Стариот завет. |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
скрос ја промашуваш темата, бидејќи со ова не докажуваш дека имало и други непростливи гревови...
оние гревови за кои следувала смртна казна, не значи дека се непростливи, само да те предупредам... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јасно кажувам, се уште во очите на Бог се битни старозаветните правила и закони, како за обреди, обрежување, Сабота како свет ден, неправење слики и икони, е чинење на прељуба.... значи не е изменето ништо. Некои однив се помали гревови (се “чистат“ со ритуал но некои се смртни и тешки.
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
непростлив грев е само хулата (неверието)
а други, нормално има, но простливи, како старозаветни, така и новозаветни... |
|
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ма неееее, СИТЕ гревови може да ни бидат простени нормално доколку се покаеме, обратиме поверуваме во Исус, ОСВЕН хулата на Светиот Дух.
значи освен ова се е простиво ако побараме прошка (за која постојат предуслови дали ке ја добиеме) стариот завет важел, ама сржта на христијанството е во новиот завет и тука си стои јасно дека само хулата на светиот дух е непростив грев како да знаеме дека не сме виновни за овој грев..... |
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Богот на стариот завет е ист?
Оти вака ко што кажувате како да си прествувате два различни бога. На страшниот суд ќе се суди со заветниот ковчег и законите. Тоа се оние старите добри закони, не на Павлета. Исус рекол дека нема менување на закони, Бог ги дал за век и веков, на страшниот суд ковчекот со законите ќе биди главна сценографија а вие велите... ааа не нам Павле поинаку ни кажа. |
|
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ако го задржиш малку вниманието на втората реченица, можеби ќе сватиш што се случи со Стариот Завет кога Христос воздивна на голготскот крст пред 2 милениуми.
Осудата што ја бараше Законот од човекот се исполни во Исус Христос - нашето Пасхално Јагне, Кој го жртвуваше Својот живот за да не спаси нас грешниците, а при тоа да не го поништи Стариот Завет, туку да го исполни
Во Стариот Завет, оние кои го осквернуваа денот за одмор (Шабатот) по Законот беа убивани. Оние кои ќе извршеа убиство и самите требаа да бидат убиени. Прељубниците каменувани, идолопоклонците исто така итн. Законот велеше: Платата за гревот е смрт!
Но Радосната Вест (Евангелието) во Новиот Завет е дека дозволи да се изврши замена, имено безгрешниот Христос да ја земе осудата која беше наменета за грешниот човек.
Христос умре - Осудата е исполнета - Законот задоволен!
Епа затоа Чорбаџија, сега во Новозаветно време, Христос може да го прости секој грев на човекот (освен Хулата на Светиот Дух, што всушност значи одбивање на горенаведеното простување), затоа што Самиот и доброволно се жртвуваше за човекот за да го исполни она што Законот го бараше од него.
Илустрација:
Јас извршувам грев. Според Законот заслужувам смрт. Христос умре за мене. Мене ми е простено!
Илустрација за Хула на Светиот Дух:
Јас извршувам грев. Светиот Дух ме убедува дека сум извршил грев, дека платата за гревот е смрт и дека на Судниот Ден ќе ми се суди за тоа. (Јован 16:8). Но јас го игнорирам Светиот Дух и си продолжувам да си грешам. Мојата осуда останува врз мене. Мене не ми е простено.
Значи Христовите зборови:
Немојте да мислите дека дојдов да ги укинам Законот и пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам. Матеј 5:17
Христот ги исполни пророците со тоа што Тој исполни се од она што тие пророкуваа за Него.
Христос го исполни Законот со тоа што ја зеде неговата осуда врз Себе и ја плати казната за гревот на голготскиот крст.
На основа на ова дело на Христос, секој грев или хула на луѓето ќе им бидат простени, освен хулата на Светиот Дух.
Улогата на Светиот Дух е да сведочи за Христос и на луѓето да им ја носи евангелската порака за спасението кое е во Христос. Но оној кој го одбива тоа сведоштво (хули на Светиот Дух), тој си го одбива сопственото спасение и за него нема спас и затоа овој грев е непростлив.
Поздрав!
EvAngelos Изменето од EvAngelos - 16.Мај.2007 во 01:49 |
|
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|
Чорбаџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
18 Зашто, вистина ви велам, дури постојат и небото и земјата ниту една
јота или црта од Законот нема да се измени,додека не се исполни се.
... дури постојат небото и земјата .... до страшниот суд тогаш, на страшниот суд ќе се исполни се тогаш ковчегот на заветот повторно ќе се отвори за да му се суди на човештвото |
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
законот и пророците, е типична за времето референца за тоа што ние денес го викаме Стар завет...
се разбира, целта на Христос беше да ги исполни сите пророштва во С.З. и да ги исполни сите закони во својот живот...после што настапува ерата на милоста за сите кои веруваат во Него... |
|
Внеси реплика | страница <123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |