IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ХУЛА НА СВЕТИОТ ДУХ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Мај.2007 во 23:49
ете така, гледаш дека сега е многу појасно...
Кон врв
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:19
Старите закони важат и никој не смее да ги поречи, се до страшниот суд.
Јасно е.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:24
Originally posted by Чорбаџија Чорбаџија напиша:

Старите закони важат и никој не смее да ги поречи, се до страшниот суд.
Јасно е.

тоа и велиш...
а дали си прочитал убаво, може секој да се увери сега...Tongue
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:25
Да, јасно е ... кристално... нема менување на законите и тешко на оној кој ќе ги смени и ли поинаку луѓето ќе ги учи
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:29

Да, јасно е ... кристално... нема менување на законите и тешко на оној кој ќе ги смени и ли поинаку луѓето ќе ги учи

тоа ти велиш, јас не гледам спомнување на закони или учења, ама сепак, јас имам добар вид, се уште сум млад, така да нема да ти замерам... LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:35
17 Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам

Ваљда не мисли на кривичниот закон на Македонија. Постојат (за народот во тоа време, во Израел) само еден закон. Стариот завет.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:40
скрос ја промашуваш темата, бидејќи со ова не докажуваш дека имало и други непростливи гревови...

оние гревови за кои следувала смртна казна, не значи дека се непростливи, само да те предупредам...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:46
Јасно кажувам, се уште во очите на Бог се битни старозаветните правила и закони, како за обреди, обрежување, Сабота како свет ден, неправење слики и икони, е чинење на прељуба.... значи не е изменето ништо. Некои однив се помали гревови (се “чистат“ со ритуал но некои се смртни и тешки.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:48
непростлив грев е само хулата (неверието)
а други, нормално има, но простливи, како старозаветни, така и новозаветни...
Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 00:52
ма неееее, СИТЕ гревови може да ни бидат простени нормално доколку се покаеме, обратиме поверуваме во Исус, ОСВЕН  хулата на Светиот Дух.
значи освен ова се е простиво ако побараме прошка (за која постојат предуслови дали ке ја добиемеWink)
стариот завет важел, ама сржта на христијанството е во новиот заветTongue
и тука си стои јасно дека само хулата на светиот дух е непростив гревTongue
како да знаеме дека не сме виновни за овој грев.....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 01:04
Богот на стариот завет е ист?
Оти вака ко што кажувате како да си прествувате два различни бога. На страшниот суд ќе се суди со заветниот ковчег и законите.
Тоа се оние старите добри закони, не на Павлета.
Исус рекол дека нема менување на закони, Бог ги дал за век и веков, на страшниот суд ковчекот со законите ќе биди главна сценографија а вие велите... ааа не нам Павле поинаку ни кажа.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 01:44

Немојте да мислите дека сум дошол да го поништам законот или Пророците. Не сум дошол да ги поништам туку да ги исполнам

Ако го задржиш малку вниманието на втората реченица, можеби ќе сватиш што се случи со Стариот Завет кога Христос воздивна на голготскот крст пред 2 милениуми.
Осудата што ја бараше Законот од човекот се исполни во Исус Христос - нашето Пасхално Јагне, Кој го жртвуваше Својот живот за да не спаси нас грешниците, а при тоа да не го поништи Стариот Завет, туку да го исполни

Во Стариот Завет, оние кои го осквернуваа денот за одмор (Шабатот) по Законот беа убивани. Оние кои ќе извршеа убиство и самите требаа да бидат убиени.  Прељубниците каменувани, идолопоклонците исто така итн. Законот велеше: Платата за гревот е смрт!
Но Радосната Вест (Евангелието) во Новиот Завет е дека дозволи да се изврши замена, имено безгрешниот Христос да ја земе осудата која беше наменета за грешниот човек.
Христос умре - Осудата е исполнета - Законот задоволен!

Епа затоа Чорбаџија, сега во Новозаветно време, Христос може да го прости секој грев на човекот (освен Хулата на Светиот Дух, што всушност значи одбивање на горенаведеното простување), затоа што Самиот и доброволно се жртвуваше за човекот за да го исполни она што Законот го бараше од него.

Илустрација:
Јас извршувам грев. Според Законот заслужувам смрт. Христос умре за мене. Мене ми е простено!

Илустрација за Хула на Светиот Дух:
Јас извршувам грев. Светиот Дух ме убедува дека сум извршил грев, дека платата за гревот е смрт и дека на Судниот Ден ќе ми се суди за тоа. (Јован 16:8). Но јас го игнорирам Светиот Дух и си продолжувам да си грешам. Мојата осуда останува врз мене. Мене не ми е простено.

Значи Христовите зборови:
Немојте да мислите дека дојдов да ги укинам Законот и пророците. Не дојдов да ги укинам, туку да ги исполнам. Матеј 5:17

Христот ги исполни пророците со тоа што Тој исполни се од она што тие пророкуваа за Него.
Христос го исполни Законот со тоа што ја зеде неговата осуда врз Себе и ја плати казната за гревот на голготскиот крст.

На основа на ова дело на Христос, секој грев или хула на луѓето ќе им бидат простени, освен хулата на Светиот Дух.
Улогата на Светиот Дух е да сведочи за Христос и на луѓето да им ја носи евангелската порака за спасението кое е во Христос. Но оној кој го одбива тоа сведоштво (хули на Светиот Дух), тој си го одбива сопственото спасение и за него нема спас и затоа овој грев е непростлив.
Поздрав!
EvAngelos

Изменето од EvAngelos - 16.Мај.2007 во 01:49
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 09:50
18 Зашто, вистина ви велам, дури постојат и небото и земјата ниту една јота или црта од Законот нема да се измени,додека не се исполни се.

... дури постојат небото и земјата ....
до страшниот суд

тогаш, на страшниот суд ќе се исполни се
тогаш ковчегот на заветот повторно ќе се отвори за да му се суди на човештвото
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Мај.2007 во 10:03
законот и пророците, е типична за времето референца за тоа што ние денес го викаме Стар завет...

се разбира, целта на Христос беше да ги исполни сите пророштва во С.З. и да ги исполни сите закони во својот живот...после што настапува ерата на милоста за сите кои веруваат во Него...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,156 секунди.