IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Науката против Веронауката
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Науката против Веронауката

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 27>
Автор
Порака
Чорбаџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Статус: Офлајн
Поени: 1065
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 21:03
Бог му даде на човекот показалец за да можи да покажува со него а човекот го злоупотребува за да со него го повлекува чкрапецот на оружјето и убива други луќе
Заклучок
Показалецот е лош и ги прави луѓе несреќни, тажни и оттуѓени. Показалецот е позитивна нула
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 21:05
Бог му даде на човекот мускули за да се движи и работи а тие мускули човекот ги злоуппотребува за да убие или повреди други луѓе.
Заклучок, мускулите се позитивна нула и тие ги прават луѓето потажни несреќни и отуѓени.
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 21:36
ми се допаѓа што конечно го сфати концептот за позитивна нула... LOLLOLLOLLOL

сега уште другото... LOLLOLWink
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:24
Значи аџијо, не е до науката, не е ни до религијата....
до човекот е. И едното и другото некој го употребува а некој злоупотребува.

А вицот за позитивната нула го сфатив веднаш.
(Мораше  вака полека одоколу, за да не те шокира вистината)
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:32
vistinata e edna

sami se stvorivme
mozeme i samite da se sjebeme

nikoj ne ni brani vo toa
prirodata se brani doduse
no nie sme pojakiBig%20smile
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:37
Originally posted by anakin anakin напиша:

vistinata e edna

sami se stvorivme
mozeme i samite da se sjebeme

сами? како?!? колку и да пробувам да си претставам сликовито не ми успева Confused
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:42
steta
a tolku e prosto
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Isis Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

CATALYST

Регистриран: 19.Јануари.2007
Поени: 5871
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Isis Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:49
Originally posted by anakin anakin напиша:

steta
a tolku e prosto

искрено ме интересира тоа КАКО сами сме се создале, анакине, иако едноставноста ми е доблест...ова не можам да го сконтамTongue
единствено што можеме да создаваме ние е нов живот -бебиња- но и таа способност ни е ДАДЕНА.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Мај.2007 во 23:52
ne bi sakal da ti ja rasipuvam slikata

kako gospod gi stvara adam i eva prema likot svoj

pa zatoa kje si kjutam

sekoj ima pravo da veruva ili da znae

no vo denesniot svet ocigledno si go odzimame pravoto pa
si se dokazuvame edni so drugi

a jas toa vekje nema da go pravam
oti svativ deka sekoj si ima pravo na izbor

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 00:34
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

искрено ме интересира тоа КАКО сами сме се создале, анакине, иако едноставноста ми е доблест...ова не можам да го сконтамTongue
единствено што можеме да создаваме ние е нов живот -бебиња- но и таа способност ни е ДАДЕНА.

Сме се создале, и сме си го пробиле патот до ова ниво (и се уште грабиме напред) од најпростата органска материја во бескрајните древни праокеани до она што мислиме дека сме денес (совршени битија). Науката успешно може да создаде (симулирајќи ги условите кои владееле на земјата од пред милијарди години, органска материја, од која започна животот.
Инаку ние не сме во состојба да правиме само бебиња - ние правиме и души ... ваљда. Ете една интересна мисла , дали човекот (да се изразам библиски) “познавајќо ја жената своја“ создава само тело (бебе) или и душата на бебето. Или Бог создава души па ги вградва накнадно (или истовремено (во грчот на оргазмот заедно со човекот). Накратко, постои ли “фабрика за души“ и кој ја води  - Бог или човек
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 00:36
sega ja rasipa ubavata slika za ADAM I EVA

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 00:39
Originally posted by ACELERA ACELERA напиша:

Сме се создале, и сме си го пробиле патот до ова ниво (и се уште грабиме напред) од најпростата органска материја во бескрајните древни праокеани до она што мислиме дека сме денес (совршени битија). Науката успешно може да создаде (симулирајќи ги условите кои владееле на земјата од пред милијарди години, органска материја, од која започна животот.
Инаку ние не сме во состојба да правиме само бебиња - ние правиме и души ... ваљда. Ете една интересна мисла , дали човекот (да се изразам библиски) “познавајќо ја жената своја“ создава само тело (бебе) или и душата на бебето. Или Бог создава души па ги вградва накнадно (или истовремено (во грчот на оргазмот заедно со човекот). Накратко, постои ли “фабрика за души“ и кој ја води  - Бог или човек
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 01:16

Повеќето атеистички научници сметаат дека животот настанал случајно во една прабиотичка супа, каде случајно се нашле потребните зачини и потоа громовите, брановите и ветровите ја мешале оваа супа од која произлеговме денес јас, ти и се живо околу нас.

Како и да е, пред околу половина век Опарин, Милер, Широно и други, излегоа со фасцинантни идеи за тоа како се готвела оваа супа, со фасцинантно планирани драми за тоа како се одиграла оваа случка.

Во строго определени лабараториски услови овие научници се обидоа да ја одиграат таа драма и добија неколку амино киселини. Избрзано се израдуваа и му соопштија на светот дека живот може да се добие во лабараторија. Но кога Милер продолжи да го унапредува експериментот, неговиот оптимизам спласна.

1) Од околу 100 познати аминокиселини, само 20 се користатат во протеините и сите од нив се левораки. Аминокиселините кои они ги добија беа половина левораки, половина деснораки.
Односот бил 50 : 50 . Тоа е смртоносна комбинација. Кога би се вметнала макар и само една деснорака аминокиселина, би го разурнала целиот сиџир од аминокиселини.

2) Постојат и концепски проблеми. На пример: нема причина да веруваме дека произволното соединување на аминокиселините ќе образува нешто корисно, а доколку ги спомнеме можните комбинации, броевите се од редот на бројот на честици во целата вселена, па и далеку поголем од него.

3) Случајните настани и неинтелегентното создавање го заменаа со лабараториски услови и со интелегентни научници.

Творецот натажено ги гледаше овие научници како се обидуваат да го имитираат.
Но гласовите замреа, половина век помина, а напредок нема.
Франкенштајн остана во филмовите.

п.с. За жал, јас ќе морам да одам на едно мало патување од каде што нема да имам можност да користам интернет и да се дружам со вас. Ќе се вратам за едно 3-4 недели.
Ви посакувам прекрасни дискусии и се најдобро.
Поздрав до сите!

Изменето од EvAngelos - 07.Мај.2007 во 01:58
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Чорбаџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Мај.2007 во 10:19
Стотици милиони години траеше создавањето на првиот органски свет. Се создаваше (можеби повремено беше уништуван па процесот почнуваше пак) во  Архајскиот период на земјата. Основата не се што е живо се јаглеродните атоми. Тие се арматурата на животот и во изобилие се пронајдени во седиментите на Гренланд стари 3,8 милијарди години. Тогаш веќе постоеа основи да настани животот. Земјината топка од пред 600 милиони години немаше да ја препознаеме, тектонските поместувања во текот на милијарди години создаваа нови континенти,океани, мориња, ги разделуваа, ги носеа, ги судруваа.
Верниците велат Бог го создал живиот свет, јагулите, брашенстите бубачки,водени стаорци, тибетанските говеда..... за да правиме со нив што сакаме. Да ни носат терет, да ни даваат месо, млеко, да влечат плугови...  Тој во сета своја мудрост не создал еден ви на крлеж, чија цел е да му ја цица крвта на човекот (единствено за да се размножува), Бог создал околу 100 вида крлежи, не создал ни еден или два вида лебарки, чија цел е .... (не знам ни самиот , ваљда да се моткаат низ кујните) туку над 100 вида лебарки. Во целата своја генијалност намногуброен по видови животинскки свет на земјата се ... бумбарите. Нив ги има повеќе од било кој вид на животни, чија цел е да ....брмчат)
Во лабараториите, симулирајќи ги условите на древните времиња, (присуство на амонијак, фосфатни соли, електрични празнења, отсуство на кислород...) создадени се аминокиселините, прапочетоците на протеинските молекули, како и нуклеинските киселини (и тоа мошне лесно) - темелите на се што е живо денес на земјата.
Еволуцијата работи и денес, српестата анемија која се разви кај луѓето во пределите каде владее маларијата а која ја нема на другите места и која им го спасува животот на тамошните жители и ги чини отпорни на таја болест е само еден пример да еволуцијата се уште работи како што работеше пред 3 и повеќе милијарди години..
ДНК-та е новото поглавие кое науката го отвори во богатата природна библиотека. Упатствата како е направена, наследните кодови запишани во неа уште од времето на органската супа, денес ги читаме и ја разбираме. во секоја од 10 сетина милијарди клетки во нашиот организам е запишан тој код,  во секоја клетка во секој нејзин ген има околу милијарда гванини, и исто толку аденини, зитозини, тимини. Сите тие низи имаат ист состав и основа, закони, и кај човекот, и кај кучињата, кај пустинкиот преселбен стаорец, кај тапирот, шимпанзото, јагулата..... Не сме создадени од кал, се развивме заедно со јагулите од ист предок.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 27>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.