|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 72> |
Автор | ||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Причината за оваа промена е многу јасна:
Кога "презвитери" би значело "свештеници" никој не би успеал да го промени тоа, но бидејќи не значи тоа, успешно беше корегирана грешката. Но сепак МПЦ сеуште цврсто се држи за старата догма и тајно ги убедува своите хипнотизирани верници дека тоа "презвитери" значи "свештеници", и кои никогаш нема да прашаат зошто е извршена замената, бидејќи големиот процент од нив и воопшто не ја читаат Библијата, а оние пак што имаат навика да читаат, тие под хипноза читаат разни бајќи за чудата на некои монаси, стари отци итн.
Драги мои браќа и сестри, излезете од јаремот на православната хипноза, вратете му се на Божјиот Збор и не дозволувајте некој да ве влече за нос и да ви ги мачка очите со вакви лукави лаги како што ја е горенаведената. Причината е навистина едноставна, но не е онаа што ја наведуваш. Имено, потребата од ревидирање на текстот на Светото писмо на Стариот и Новиот завет е наметната од развитокот на македонскиот јазик, а не од грешки во текстот (кои ги има, но најчесто се од лекторска причина). Дали ќе кажам свештеник, презвитер или поп (како што најчесто им се обраќа народот на свешениците) секогаш мислам на една и иста личност - наследник на апостолското преемство кој единствено има власт да принесува жртва, да осветува и разврзува (врзува) гревови... Второ што ми стана интересно в твоите лекции по грчки јазик е тоа што очигледно никогаш не си учел грчки-кини дијалект туку користиш странски речници очигледно многу сиромашни. Преведи го ЕПИСКОП, дали значи ВЛАДИКА!? Или не ти одговараше во пропагандата против православието, бидејќи крајот на твојот пост е токму тоа ПРОПАГАНДА ПРОТИВ ПРАВОСЛАВНАТА ЦРКВА со акцент и директен напад против МПЦ. |
||
Земете БРОНХИ полесно се дише
|
||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
RARODITELSKIOT GREV I POSLEDICITE OD NEGO
(Bitie gl. 3.) Se dodeka ne padnale vo grev, na{ite praroditeli `iveele vo potpolna harmonija so Boga, potoa so prirodata i so samite sebesi. Tie iskreno Go sakale svojot Sozdatel i dobrovolno ja ispolnuvale Negovata sveta volja. Celata priroda im bila pot~ineta, pa duri i yverovite im se pokoruvale i gi slu{ale. Kaj prvite lu|e, me|u nivnoto telo i du{a, nemalo nikakvi protivre~ija. Na ovoj red i na ovaa harmonija, {to vladeele vo ~ovekot i negovata okolina, se raduvalo se `ivo, samo ne se raduval onoj {to ne mo`el da qubi i ~ii streli otrovnici bile naso~eni protiv se {to e ubavo i dobro, pa i protiv sre}niot `ivot na Adama i Eva. Taka, zavidlivecot-|avol, prepraven vo zmija, ja zateknal edna{ Eva sama i ja zagovoril, velej}i i:"Vistina li e deka Bog rekol da ne jadete plodovi od niedno drvo vo rajot?" - Ne e verno, odgovorila Eva, nie jademe od plodovite na site drvja, samo ne od drvoto za poznavawe na dobroto i zloto, za{to vo koj ~as }e kasneme od nego vedna{ }e umreme. Iako |avolot znael kako glasi to~no zabranata, sepak pra{al i naro~no ja izopa~uval vistinata, za da go zadr`i vnimanieto na Eva i da go prodol`i razgovorot. Ponatamu, toj istapuva otvoreno protiv Boga i se slu`i so svoete najsilno oru`je- lagata, pa zboruva preku zmijata: - Ne, nema da umrete, tuku Bog znae deka {tom }e vkusite od plodovite na toa drvo, vam }e vi se otvorat o~ite, vie }e stanete kako bogovi i }e znaete {to e dobro, a {to - zlo. Na Eva mnogu soblaznitelno deluvale ovie zborovi, taka {to taa so `elba poglednala na zabranetiot plod i toj i se storil mnogu privle~en. Pa, bez da pomisli na zapovedta Bo`ja i na posledicite od nejzinoto prekr{uvawe, taa kasnala od plodot, a potoa go na{la Adama i toj jadel od nego. Ne~estiviot ja postignal svojata zlo namerna cel; toj gi prelagal na{ite praroditeli i tie padnale vo grev, prestapuvaj}i ja Bo`jata zapoved. Adam i Eva vedna{ ja setile izmenata {to usledila kaj niv. Mesto qubov kon Boga, sega ~uvstvuvale strav od Nego. Go izgubile du{evnoto spokojstvo, bidej}i po~nala sovesta da gi grize. Razumot niven ne rasuduval ve}e pravilno. Od porano tie znaele deka Bog se gleda, pa sepak sega se obidele da se sokrijat, smetaj}i deka Gospod nema da gi vidi. Toga{ se ~ul glas od Boga: "Adame, kade si?" Tresej}i se od strav, Adam srame`livo odgovoril: "Tuka sum, Gospodi. Bidej}i sum gol, se sokriv." Kako nevinite deca, taka i Adam, pred pa|aweto vo grev, ne se sramuval od svojata priroda. Koga do{ol do "soznanie", toga{ po~nal da se sramuva, bidej}i ve}e ne bil ona {to i porano. Bog se gleda i se znae. Toj znael deka prvite lu|e zgre{ile, no pak pra{al: "Koj ti re~e deka si gol? Da ne si jadel od zabranetiot plod?" Ovie zborovi zvu~ele kako roditelska opomena so cel da go predraspolo`at Adama na kaewe, no toj, mesto da se kae i da bara pro{ka, po~nal da se opravduva, prefrluvaj}i ja vinata na Eva. Bog i nea ja pra{al zo{to go napravila toa, a taa se opravduvala, velej}i: "Zmijata me prelaga i kasnav." Iskreno kaewe e lek protiv grevot, no na{ite praroditeli ne go iskoristile za svoe duhovno ozdravuvawe. Tie mesto da se pokajat, po~nale da se opravduvaat i vinata na drugi da ja prefrluvaat, makar {to zapovedta im bila dobro poznata i jasna. Poradi ova bila izre~ena spravedliva Bo`ja presuda na site u~esnici vo grevot. Prvo bila prokolnata zmijata, a preku nea i |avolot. Zborovite: "Semeto na `enata }e ti ja sotre glavata"(- 1Moj. 3, 15), se odnesuvaat na klevetnikot-|avol, a voedno go izrazuvaat i Bo`joto vetuvawe deka }e isprati Spasitel, roden od `ena, Koj }e ja uni{ti silata na |avolot i }e gi spasi lu|eto od grevot. Ova vetuvawe na Boga so vekovi ja podr`alo nade`ta vo du{ite na gre{nite lu|e, o~ekuvaj}i Go Spasitelot na svetot. Na Eva Bog i rekol deka so bolki }e gi ra|a svoite ~eda, a na Adama- deka so pot na ~eloto ponatamu }e go zarabotuva svojot leb. Potoa, prvite lu|e bile isterani od rajot. Ottoga{ tie preku celiot svoj `ivot `alele za izgubenoto bla`enstvo, t.e. poradi nemo`nosta da bidat vo neposredna blizina na Boga. Adam i Eva nemale mir vo du{ata. Me|u nivnoto telo i du{a zapo~nala borba. Du{ata pak te`neela kon svojot Izvor-Boga, no teloto vle~elo kon zemjata. Bolkite i stradawata bile postojano prisutni. Stravot od smrtta ne im daval mir. Posledicite od prviot grev se ~uvstvuvale ne samo kaj ~ovekot, tuku i vo celata priroda. Zemjata bila prokolnata. @ivotnite postanale nepokorni, a nekoi od niv i opasni za ~ovekot. Grevot ostavil pe~at ne samo na Adama i Eva, tuku i na nivnoto potomstvo. Pod imeto prvoroden grev toj se prenesuva od pokolenie na pokolenie. Od ovoj grev nie se osloboduvame preku svetoto Kr{tevawe, no ne sme slobodni i od negovite posledici. Imeno, na{ata priroda e nakloneta kon zlo i zatoa postojano ne sledat stradawa, a i od smrtta nikoj od nas ne e po{teden. Sepak, ne treba da o~ajuvame. Iako na{ite darbi se pomra~eni, sepak ~ovekot ne izgubil mo`nost da pravi izbor me|u dobro i zlo. Isto taka, sovesta ne ja izgubila sosema sposobnosta da go razlikuva dobroto od zloto. So blagodatnite sredstva {to ni gi dal Gospod Isus Hristos nie mo`eme da se borime protiv grevot i da go pobeduvame. A koga }e zgre{ime, toga{ iskreno da se kaeme, soznavaj}i deka nema grev {to mo`e da ja nadmine Bo`jata milost. Изменето од чаир - 02.Мај.2007 во 19:48 |
||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
може Евангелос не учел коине, а може и учел, ама не гледам дека ти си баш учен... епископос, за неинформираните, доаѓа од зборовите епи+скопос... Епи значи „на“... а скопос значи „гледа“ (на пример теле+скоп, микро+скоп) итн... значи што имаме тука? имаме набљудувач, надгледник, чувар, бдејач, вардач... каков владика какви бакрачи... терминот се користел МАСОВНО во коине грчкиот за секуларни менаџери и набљудувачи, и од тоа нема бегање... |
||
Bronhi
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 348 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
аџија гледам дека ти си „учел“ грчки, ама часот по македонски си го скокнал. што пишувам јас, читаш воопшто!? Велам: „Преведи го ЕПИСКОП, ДАЛИ значи Владика!?“ Напишано е во контекст на неговата демагогија околу иереј, презвитер и свештеник. Терминот се користел и се уште се користи за човек кој надгледува. Преземено е од византиската терминологија исто како и уредувањето на Црквата! Секогаш ЕПИСКОП значел ВЛАДИКА , едното на грчки другото на македонски. Ако мислиш дека треба да го браниш, тогаш барем разбери што е муабетот.
П.С. не е епи+скопос туку ЕПИ+СКОПИ Изменето од Bronhi - 02.Мај.2007 во 23:17 |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
друже... каква византиска терминологија, во новиот завет ти се молам... Византија е основана 3 века подоцна... дај... и не може уредувањето на црквата, да биде превземено од нешто што не постоело! како што спомнав, епископос не значи ништо друго туку набљудувач, а не владика... Дури во Новиот завет два пати се појавува и во глаголска форма (епископео: 1 Пет. 5:2, Евр. 12:15) каде во сите преводи се преведува „грижете се, гледајте, внимавајте, или пазете“... а никаде нема да најдеш „Владикувајте“ итн... Проблемот е што клирот, е вон-Новозаветна категорија, воспоставена векови подоцна, заради политичко-догматска доминација во црквата. п.с. скопос е именката, скопео е глаголот, па сеа ти види... |
||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аџи од кога постои Византија - чисто информативно ако може да ми кажеш, а по тоа, пиши ми и кога е формирана Црквата, односно кога се пишувани книгите на Новиот завет.
Благодарам. Чисто за да ме просветиш мене неукиот. |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
ne sum jas enciklopedija, odi otvori si... ajde sega ke te ucam detski raboti...
|
||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не се детски ако ми велиш дека Византија (Источноримско царство) настанало 3 века после книгите на Новиот завет и дека „клирот, е вон-Новозаветна категорија, воспоставена векови подоцна, заради политичко-догматска доминација во црквата.“
Првата „ЦРКВА“ е спомната уште во Новиот завет - Антиохија или не? Кога е раѓањето на Црквата или и тоа го нема во Новиот завет? Кој го прими Светиот Дух во вид на пламени јазици сите присутни на настанот или само 12 од нив - апостолите? Што се однесува до административно-институционалната организација на Црквата истата е преземена од политичко-административната поделба на Римската империја - дури се отишло до таму што честопати авторитетот на епископот за световни прашања понекогаш бил поголем од оној на римскиот управник-административец. Ни бега муабетот... Изменето од Bronhi - 03.Мај.2007 во 01:09 |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
значи веќе од Византија, се вративме на Римската империја....
и шо си се фатил, ко слеп за стап, за тоа дека Источното царство, настанало пред Новиот завет... дај не се брукај во вакви грешки, барем ти си историчар, така? И каква врска има Антиохија, првиот Духовден и дискусијата за владиците? Значи категорички такви титули, таква хиерахија, такво чиночалствување, НЕ ПОСТОИ во Н. Завет. А дали постоело во Рим, е веќе друга дебата скросссссссссс... |
||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Аџи Византија е Римската империја бидејќи терминот Византија секако знаеш е од XIX век, тогаш луѓето си биле романои, а не византолои... Пак ќе те прашам кога е формиран канонот на книгите на Новиот завет? Те прашувам бидејќи термините се земени од државното титулирање, бидејќи Црква пред тоа немало па требало да се измислат нови, шо ќе мислат само ги земале веќе постоечките и ги адаптирале да соодветсвуваат на потребите на Црквата... П.С. не сум историчар иако би сакал да сум |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
најмалку ми е проблем, да претпрам штета, само нечија суета да не биде повредена... Еве нека ти биде знак на равенство меѓу Рим и Константинопол... А за второво, имаш грешка во чекори. Не е битно кога бил формиран канонот на Новиот завет, туку кога биле составени новозаветните списи. А тоа се знае, е првиот век. Пак, не гледам НИКАКВА врска на прашњево со одговорот... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Бронхи...ги здебелив некои букви во твојот текст, на тој дел сакам да ти реплицирам... Абе ти
сериозен си за ова што го пишуваш? Велиш дека
ревизијата била поради развојот (промената) на Македонскиот јазик? Дека поради
таа причина зборот "свештеник" е променет со "презвитерос"? Старото
издание датира од 1991, а новото (ревидираното) беше завршено пред 2000 година. Сакаш да кажеш
дека за овие 9 неполни години македонскиот јазик толку се променил, што било
потребна лингвистичка (или дијалектичка) ревизија на Светото Писмо? Сакаш да кажеш
дека во 1991 луѓето ги викале поповите свештеници, а за 9 години подоцна истите
ги нарекувале презвитери, па затоа го "ревидирале" терминот
свештеници во презвитери? Ако тоа е
причината, и ако зборот "презвитер" е исто што и
"свештеник", тогаш зошто на пример во Евреите 7:17 пишува: "Ти се
вечен свештеник по чинот на Мелхиседек" (Евреите 7:17 / Ревидирано издание
на Светото Писмо) Зошто на ова
место не пишува: "Ти се
вечен презвитерос", туку јасно стои " Ти си вечен свештеник" ? Сакаш да кажеш
можеби дека кога стручните лица го ревидирале посланието по Јаков македонскиот
јазик велел "презвитерос", а по неколку денови/месеци, кога стигнале
до посланието до евреите, јазикот повторно се "развил" и сега
повторно "презвитерос" станал "свештеник"? Брат, извини
за иронијава, ама не можеш со вакви аргументи да ја браниш позицијата на
свештенците во МПЦ, бидејќи и самиот врв на МПЦ го признаваат овој лапсуз
"презвитер=свештеник", само како што ти кажав порано, го признаваат
ќутливо и зад грб, не сакајќи да си ја признаат грешката во предходното издание,
а исто така и плашејќи се да не треба да си ги соблечат своите свештенички
одела со кои полесни ги добиваат почестите од луѓето. Оваа исправка
(свештеник/презвитерос) беше една од причините поради која МПЦ 7 години го
попречуваше печатењето на ревидираното издание, со изговорот дека чека да ги
допродаде старите Библии, па потоа ќе го пуштела новото издание. Но исто така
во текот на овие 7 години бевме сведоци на повеќепатно препечатување на старото
издание (согласно 2005 година кога излезе дури 7мото издание на старото
издание) и на сите упатени јасно им беше што е вистинската причина поради која
МПЦ го спречува новото (поправено, ревидирано) издание на Светото Писмо. Дополнителна
причина беше што овој пат МПЦ беше приморана да издаде паралелно две верзии на
Библијата: 1. Стандардна
Библија (66 стандардни протоканонски книги, признати и од Католицте и од
протестанско-евангелските цркви) 2. Проширена
Библија (Стандрадната Библија + 11 дефтероканонски книги кои се препознаети
како свети само во кругот на православната црква, но не се влезени во канонот
на Светото Писмо, ниту пак евреите ги препознаваат како боговдахновени книги) Ова
обелоденување на поимот Стандардна Библија, кое е неизбежно јасно и јавно
видливо со постоењето на две изданија на Светото Писмо во митрополијата на
Соборниот Храм беше можеби и најголемата причина поради која МПЦ го задржуваше
нивното печатење. А дури и кога
попушти, дозволи да се испечатат само 200 примероци. Зарем не го
чувствувате срамот и стравот на МПЦ од ова ревидирано (поравено) издание кои
тие лукаво сакаат да го заобиколат или барем одложат. Знам дека е
тешко да се призане дека не постојат новозаветни свештеници кои би ја погазувале Христовата жртва и
индирекно би ја нарекувале "недоволна" да ги покрие нашите гревови,
па затоа се потребни и новозаветни свештеници кои уште ќе принесуваат жртви, ќе
одврзуваат и разврзиуваат гревови и ќе се наметнуваат како посредници помеѓу
Бог и луѓето. Но што вели
Библијата: (Нема други посредници-свештеници, Само Исус е
посредникот) "..и еден
е Посредникот меѓу Бог и луѓето, човекот Исус Христос." 1. Тимотеј 2:5 (Не се
потребни жртви, Христовата жртва е еднаш за секогаш) "(Исус)
Кој нема секојдневна потреба, како врховните свештеници, да принесува жртви
прво за своите гревови, а потоа за гревовите на народот, бидејќи тоа го
направи еднаш за секогаш принесувајќи се Самиот Себе." Евреите 7:27 "А кога
Христос...влезе еднаш за секогаш во светото место, и тоа не се крвта на јарци и
јунци, туку преку Својата крв, и ни прибави вечен откуп." Евреите 9:11,12 (Христовото
свештенство е вечно и не преоѓа на друг) итн.. Поздрав! Изменето од EvAngelos - 03.Мај.2007 во 23:01 |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
АПЕЛ за сите
искрени православни вистинољубци: Излезете од
хипнозата на МПЦ и вратете му се на Словото, на Христовото изворно учење
запишано во Библијата. При Своето
вознесување на небото, Христос ни го остави овој аманет: "Одете и
направете од сите народи Мои ученици... учејќи ги да го пазат сето она што Јас
ви го заповедав" Матеј 28:19 Христос не
повикува да правиме Негови Христови ученици, а не ученици на некои самонаречени
учители, за кои Христос јасно не предупреди дека ќе се појават, но исто така ни
укажа и на тоа да не нарекуваме никого на земјава "учител", бидејќи
само Еден е нашиот учител - Исус Христос. Исто така не
предупреди никого да не нарекуваме отец, бидејќи само еден е нашиот Отец
(Татко) на небото. И на крај, ни
даде заповед "да ги учиме луѓето на сето она што Тој ни го заповедал",
а не учењето на свети овој, свети оној, отец, монах итн. Ако се
нарекувате христијани, бидете Му послушни на Христос! |
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
Bronhi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во мојата стара и „неправилна“ Библија од 1991 стои вака: „Одете и научете ги сите народи, крштавајќи ги во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух, и учејќи ги да пазат се што сум ви заповедал; и ете, Јас сум со вас преку сите дни до свршетокот на светот. Амин.“ (Матеј 28, 19-20).
Повеќе ми се допаѓа „мојата“ не е толку протестантска, така што нема да си ја менувам. П.С. Истово ми го пишува и во Новиот завет (Библијата, но само со книгите од Новиот завет на Светото писмо). Среќен сум што нема да примам АПЕЛ од протестант за да бидам православен вистинољубец. НЕ ТРЕБАШЕ ДА ЧАЧКАШ КАЈ ШТО НЕ ТЕ ЧЕША! |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |