|
ПОЧИТУВАЊЕ НА СВЕТИТЕ ИКОНИ |
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Автор | ||||||||||||||||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
доволна ми е само втората Божја заповед која е многу јасна! (ке ја цитирам од Библијата)
*Не прави си резан лик ни некаква слика на што и да е горе во небото или долу на земјата, или во водите под земјата. Не клањај им се ниту им служи. Зашто Јас Господ, твојот Бог сум ревнив Бог.Ги казнувам гревовите на татковците- на оние кои ме мразат-на децата-на внучињата и на правнучињата, и им искажувам милост на илјадници кои ме љубат и ги пазат Моите заповеди* штом Бог сака да не му правиме ИКОНИ И ДА НЕ ИМ СЕ ПОКЛОНУВАМЕ...значи излишно е да се коментира натаму! |
||||||||||||||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
најмалку е важно дали аџија е про или против иконите.... важно е за што е Господ про или против... а мислам тоа се гледа од горните цитати од Св. Писмо. затоа и ги напишав, без свое лично толкување, па секој нека размисли... |
||||||||||||||||
rice
Сениор Регистриран: 14.Ноември.2006 Статус: Офлајн Поени: 379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
ADZIJA POCNA DA NALIKUVAS NA MUSLIMAN BAR OD TAKVI DOBIVAS PODRSKA |
||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
Miralem1
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 1548 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
Videte interesna rabota.
Edna od bezveznite raboti koi gi zemate za greska vo Islamot i idolopoklonstvo e toa sto na obavuvanjeto Hadzdz posetitelite (od Ljubov) go baknuvaat Crniot kamen.
Ova nekolku pati go objasniv. Vo Islamot imame Farz i Sunnet.Farz e ona sto Allah ni go NAREDIL vo Qur'anot a Sunnet e ona sto Muhammed s.a.w.s ni go PREPORACAL vo Hadisite. Ednoto e Moralno a drugoto Nemoralno. Baknuvanjeto na Kamenot e sunnet.Kako i frlanje so kamcinja na mestoto koe go prestavuva sejtanot.Toa ne e dolzen Adzijata da go obavi. No go pravi od sopstvena Ljubov. Pokraj toa sto gi obavuvame dolznostite,nie tragame i po kulturni istoriski znacajni mesta.
Znaci ne e obozavanje ako go bakneme kamenot.Tuku go pravime od ljubov zatoa sto Muhammed s.a.w.s go nosel na svoite alista.Kako sto go baknuvame pismoto od nasite sakani ili slikite od nasite sakani.....
No ne e obozavanje,kako sto e slucaj vo hristijanstvoto.
Ova e edna od desette Bozji zapovedi. Vo Islamot zabraneto e pravenje skulpturi,drzenje na zid sliki (duri sopstveni od sinot od zenata...) zabraneto e slikanje likovi.... i toa se praktikuva. Ete ima tuka i takvi koi se slozuvaat so toa deka zabraneto e da im se klanjame no me interesira sto vikaat Svestenicite za toa ?
|
||||||||||||||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||||||||||||||||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
Втората Божја Заповед ... 10те Божји Заповеди, сигурно се сеќаваш на мојот став и моите коментари на тие Божји заповеди. Ти благодарам што со овој твој коментар ги поддржа моите коментари во врска со Втората Божја Заповед.
Господ што заповедал, што рекол, ТОА е едноставното важно. Според цитатите .. размислив и имам сватено одамна дека Господ е Против ова за што дебатираме.
хм, тоа што го цитира аџија и зад кое стои, тоа е едно од многуте учења во Исламот. Изменето од mist - 27.Април.2007 во 18:32 |
||||||||||||||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
јас не цитирав к*ран, туку Библија, значи тоа е нешто зад кое стои Библијата и Господ, а не исламот, кој не знам зошто воопшто се меша на оваа тема... |
||||||||||||||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
Toa e ona sto site Bozji pratenici go propovedale a samo Muslimanite go praktikuvaat,dodeka kaj drugite sekoj povremeno si zema za pravo da dodade,da si dozvoli zabraneti raboti ili da si zabrani dozvoleni raboti.
|
||||||||||||||||
Alija ra je rekao:Znanje je bolje od imetka.Znanje te cuva a ti cuvas imetak.Znanje je sudija,a bogatstvu se sudi,umrli su oni koji su gomilali bogadstvo,a ostali su oni koji su sakupljali znanje
|
||||||||||||||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
Јас пак гледам една аналогија помеѓу бакнувањето на иконите од страна на православните и бакнувањето на Црниот камен од страна на следбениците на Хадисите.
Многу слично се правдате за мотивите и суштината поради која го правите тоа целивање на дрво, камен итн.
Дури слични ви се и изговорите. И они тврдат дека го прават тоа од љубов, почит, дека не го обожаваат созданието, туку тоа им е како медиум преку кој му го искажуваат своето почитување/љубов на Создателот итн.
Според мене, иако не е совршена аналогијава (но барем во случајов може да се примени), Хадисите за вас муслиманите се она што се преданијата на некои "отци" на православните.
Разликата е во тоа што кај вас Мухамед им дава некаков авторитет на неговите препораки, додека кај православните раните црковни "отци" одбивале секаков авторитет на своите толкувања и секогаш повикувале на авторитет кон Светото Писмо пред нивните зборови.
Речиси секаде во Библијата каде што се спомнуваат овие два збора "дрво" и "камен" заедно во еден стих, контекстот е идолопоклонство.
Дококу имате Библија во електронски формат, пребарувајте ги овие два збора заедно и ќе се уверите.
Или пак идете на www.blueletterbible.org и напишете во textbox-от "wood stone" и прегледајте ги резултатите.
Во интерест на просторот ќе ви пастирам само еден пример (малку парафразирано) од таму:
Не верувајте во идол или амајлија.
Тоа е глуво дрво или нем камен.
Опковано е со злато и сребро,
но здив во него нема.
Залудна е надежта во него,
бидејќи помош од таму не доаѓа.
(Хабакук 2:19)
Миралем пријателе, читај и разбери: Во христијанството обожавањето на созданието е остро осудено од страна на Бог и не знам со кој си правел муабет и кој ти ги збркал малце работиве околу оваа тема.
Сепак, доколку сакаш да тврдиш нешто во името на христијанството, најдобро ќе биде да се запознаеш со неговата изворна книга Библијата.
Еј, ќе заборавев, добредојде повторно на форумов
Поздрав!
EvAngelos
|
||||||||||||||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||||||||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
|
||||||||||||||||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
|
||||||||||||||||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
ова горново иконче, е баш пример на антинаучноста и антиверодостојноста на иконите...
Евангелистот Лука го црта непознатото бебе и неговата мајка, пази! во Византиски стил што ќе биде измислен едно 700 години подоцна... |
||||||||||||||||
vd
Сениор Регистриран: 13.Јануари.2006 Статус: Офлајн Поени: 1539 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
во право си аџија |
||||||||||||||||
C.B.
Сениор Регистриран: 12.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
|
||||||||||||||||
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
||||||||||||||||
Miralem1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||||||||||||||
Moze da se primeti deka sakas da dokazes deka znaes nesto vo vrska so Islamot a vrska nemas.... pa duri ni za hristijanstvoto. Sekoj koj go zapoznal Hristijanstvoto i go izucil... go napustil.
Kako prvo spomnuvas hadisi a ocigledno ne si procital nikogas vo zivotot. Vo hadisite e zapisana Praksata na Muhammed a.s,nikakvi oci sprema vam,tuku nesto slicno na Evangelijata. Kako sto bezbroj luge go zapisuvale zivotot na Isa a.s taka i Ashabite,luge pravedni od generacijata na Muhammed a.s zele da go pisuvaat zivotot,poukite i praksata na posledniot Allahov pratenik a.s
Koga obavuvame namzaz nitu eden zbor od hadisite ne ucime.Ja ucime i veruvame samo vo poslednata ALLAHOVA OBJAVA,TOA E QUR'ANOT.
Znam deka sakas da opravdas sega nesto,posto se najde vo zamka povtorno no ne ti vredi. Se krstite pred ikoni,se molite na niv,im palite sveki,gi baknuvate i toa vi e ZADOLZITELNO. Dodeka nikoj Hadzija ne e dolzen da go bakne kamenot,dolzen e tavaf da obavi,vo belo da se oblece,da dokaze deka site pred Boga sme edno i siromasi i Bogati.... no ako ne go bakne kamenot ne znaci deka napravil propust. Nikoj toa od nego ne go bara nitu nekoj go zadolzil za toa.... Se slucuva jas i Qur'anot da go baknam,a ne sakam nisto poveke od Boga. No imam ljubov prema taa objava.Go baknuvam i sin mi. No ne baram spas i pomos od nikoj osven od Allah nit se molam nit obozavam nekogo.A obozavanje e prepisuvanje raven na Boga,da se molis na primer na s.marija da go zamoli sin mu za toj da go zamoli otecot za mojot grev. Na sekogo se molite,na sekogo sveki palite,no nikoj ne se moli na onoj na kogo Isus se molel,Alohim,nikoj ne se zamolil na nacin kako sto isis se molel,pagjajki so liceto na zemja (sedzde). Nikoj ne se zamolil podignuvajki gi racete i navednuvajki ja glavata,kako sto toa Isus go pravel kon NEGOVIOT STVORITEL. Vie na sekogo go obozavate OSVEN NA KREATOROT.
Povtoruvam. Nikoj ne e dolzen i ne pravi greska ako ne go bakne toj kamen,toa nikoj od nikogo ne go bara. SE BARA 5 PATI AN DEN NAMAZ,KLANJANJE NA STVORITELOT. Toa e ona sto obozavame. Sekako deka ima razlika pomegju baknuvanjeto na Ikonite i Crniot Kamen,sto pocrnil od grevovite nalugeto. Dodeka vie se molite i gi obozavate i od niv oprost i pomos barate.
Na sekoj Musliman mu e zabraneto da naslika covek,zivotno.... nie go pocituvame toa,dodeka kaj vas e verski obred,slikanje ikoni i duri za da im se molis na niv. Vistinski Musliman,vo kukjata negova ne drzi po zidovite nikakvi sliki,nitu na svoeto dete,nitu na bilo kogo... dodeka kaj vas e zadolzitelno i prav vernik ja kiti sobata so sekakvi ikoni i im se moli.
Toa e razlikata.
|
||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
Внеси реплика | страница <1 56789> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |