IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 72>
Автор
Порака
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Статус: Офлајн
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 18:50
Па за ГОСПОД ли е проблем, ако не можел Јован Крстител, некој друг да го крсти? Ти малце почнуваш да се губиш друже... Значи ако Христос бил крстне како возрасен, Апостолите биле крстени како возрасни, СИТЕ ПРИМЕРИ што ги имаме се крстени возрасни, сега НЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ треба C.B. да ни објасни дека под зборот „возрасен“ во тоа време се подразбирало „бебенце“... абе оди бркај работа....LOLLOLLOL

Ај те молам, пошто оспоруваш, кажи ми ЕДЕН, барем ЕДЕН цитат каде е крстено бебенце???

Темава е веќе од докажана-предокажана... уште ли во ерес ќе живееш?
Кон врв
C.B. Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Март.2007
Поени: 152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 18:51
Originally posted by аџија аџија напиша:

абе ти со сила се правиш наудрен... LOLLOLLOL

кај ти виде дека „роден од вода“ значи крштевање???

eretiku zarem hristos ne bese krsten vo jordan so voda  i vo voda-- i od duh koj sleze na nego?

zarem nesto drugo e krstevanje!

majko mila do kade ve zbludele???!!!!!!!

ЕЈ мајката бре, све нешто тебе ти се привидува.... те богородица, те братучеди, те попче пред Голгота што го попрскува разбојникот... дај малце научи се да читаш!Confused

ako ti e za pouka jas  ne ja spomnav nitu bogorodica nitu popcinja, nitu bilo kakvi bratucedi  ------nego kazi tebe od kaj ti dojdoa na um ove raboti?
da ne ti gi ufrluva nekoj ----do tebe sto ne go gledas?

svesti se ! 

sremota e moderator si!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL

Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе

Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 18:54

а знаеш дека Разбојникот не беше крстен? Никаде не се вели дека НЕКРСТЕН не се влегува во Ц. Небесно! НИКАДЕ!

Се разбира, за оние кои ИМААТ ПРИЛИКА, крштевањето е ОБВРЗУВАЧКО...

Shto se podrazbira za prilika koga ete i nekrsten se vleguva vo sarstvoto nebesno?
Кон врв
dimitrija Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 02.Април.2007
Локација: Macedonia
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitrija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Април.2007 во 20:35
Овај е мојот последен коментар за ЕвАнгелос

Не гледам причина зошто треба да прифатам учење од запад( каде и во кој мој пост ја спомнав некакво учење од запад? Јас до сега го немам ни спомнато зборот "запад"! Цело време ве убедувам и ве повикувам да му се вратите на изворното, првото учење, на Христовото и на Апостолското) Kaжи од која секта си и научи кој ја формирал па ќе разбереш чие учење прифаќаши од каде е потеклото.
од луѓе кои немаат благодат Божја ниту Апостолско преимство. Корените на учењето на оваа Правосалавна Цртква водат до Христа (Ахх камо да беше така Cry Така ве лажат вашите духовници, кои ве држат во хипноза дека водите корени до апостолите, а во реалноста сте радикално спротивно во учењата и праксата на апостолите) Ова што го напиша не ти е издржано со ниту еден факт. 
и би биле одговорни ако го промениме учењето на православната Црква. (не, вие нема да бидете одговорни ако го промените учењето на православната црква, туку вие веќе сте одговорни затоа што го променивте учењето на Христовата Црква, учењето на Христос и Апостолите. Да беше се родил од порано ќе ти поверував ама сите секти вчера се испиливте, Православната Црква е 2000 год на Балканот, зарем едно бебе ќе му кажува на својот дедо каде се неговите ниви.

Originally posted by dimitrija

Ние ги имаме  Св. Отци кои секогаш ги жртвувале животите и многу голем процент од нив ја пролеале и крвта и се крстиле во сопствената крв за спасение наше со една цел,
Ние ги имаме Христос и Апостолите !!!
Кажи ми димитрија, што рекол етиопјанецот кога се возел во кочијата со Филип, "ете крв! што ме спречува да се крстам?" или "ете вода! Што ме спречува да се крстам?"
Зошто измислувате такви небиблиски квази-крштевања? Има ли во вас страв Божји, штом толку смело му додавате на Божјото Слово игнорирајќи ја Христовата закана за тоа?
 Но Он им рече Не знаете што барате. Можете ли да ја испиете чашата што ја пијам Јас и да се крстите со крштевањето со кое се крштевам Јас?

На C.B. напишав интересен коментар за разбојникот кој наводно се "крстил во крв", ама тој ништо не ми искоментира за тоа.
Еве и тебе ќе ти го пастирам тој дел, да видиме дали ти ќе имаш нешто да кажеш околу тоа. Цитирам...

Originally posted by EvAngelos

(Разбојникот на крстот немал можност да се крсти бидејќи умрел на крстот, а сепак Христос рекол дека ќе биде со Него во Рајот!!) И што ќе прави сега тој со наследениот грев?!?!(  da   ama ima krstenie vo svojata krv, koe  e mnogu retko i  ne vazi za site lugje bidejki kalku se tie sto vo krv se krstavaat )  drugoto poveke gi bendisuva na lugjeto!LOLLOL
Имал крштение во својата крв?? LOLLOL, од каде го ископа ова крштевање не ми е јасно, покажи ми каде, каде во Библијата се спомнува крштевање во крв? А во која крв? која крвна група?LOL

38. Но Он им рече: <Не знаете што барате. Можете ли да ја испиете чашата што ја пијам Јас и да се крстите со крштевањето со кое се крштевам Јас?"

Иако се смеам, меѓу редови знам за што ми збориш, ама веднаш да ти кажам, христијанската маченичката смрт на оние кои пострадале заради верата во Христос нема врска со крштевањето. Тоа си е едно и со едно значење, а крштевањето си е друга работа и со друго значење.

А од друга страна, уште посмешно е таквото тврдење бидејќи
разбојникот воопшто и не пострадал заради својата вера во Христос!!
Тука не станува збор за христијанска маченичка смрт!

Тој бил распнат заради своите лични разбојнички дела кои ги направил пред тоа. Тој не бил распнат заради тоа што ја исповедал својата вера во Христос, па да можеме да речеме дека тој умрел со маченичка смрт заради Христос. Напротив тој си умрел заради своите недела, како што и многу други пред него и после него си добиле смртна казна и тоа не заради верата во Христос (значи не станува збор за христијанска маченичка смрт, туку заради сопствени престапи).Во ред

Повторно мешаш баби и жаби,јас не па затоа си принуден да измислуваш и такви смешни изрази како "крштевање во крв".За какво крштевање му зборува Господ на Заведеевите синови кога е крстен со вода, жалам за тоа што сум беден по Дух но не ти се смеам

Држи се до библиското учење и нема да имаш потреба да се мачиш да измислуваш некои квази-доктрини и нови крштевања за да си ги оправдаш своите убедувања.

До сега се држам само до цитатите од Светото Писмо

Originally posted by dimitrija

Апостолско Преимство на положување на раката на главата на тој што прима благодат е зачувано до денешен ден (Не верувам дека на вашите глави има отисок од рацете на следбениците на апостолите LOL
Вие имате една линија на апостолско преимство, католиците имаат друга линија, кој е во право?
Ни вие, ни тие. Тоа ниту може, ниту е потребно да се докаже.
Следбеници на апостолите се оние чие учење е еквивалентно со учењето на апостолите. Е тука, колку и да се фалите со вашите "апостолски преимства", паѓате и вие и католиците! Бидејќи не е можно да се нарекувате следбеници на апостолите, а да имате дијаметрално спротивни учења од нив и дијаметрално спротивна пракса од нив.
Како може да се нарекувате следбеници на апостолите, а крштевате бебиња, каде беше забрането да се крштеваат децата?
се молите и ја обожавате Марија на Мајката на мојот Господ, и се молеле и на свадбата во кана галилејска и и биле услишани молитвите.  , правите икони, се молите пред нив, А заповета дадена на Мојсеј и во храмот Соломонов немало ли на платно ликови на Ангели и на квчегот намало ли излеано Ангели од злато кои се допирале со крилата 2. Мој. 26,1-31. 3. Цар. 6, 23-29, ги бакнувате Не им се поклонуваме и не им служиме како на богови, осветувате вода, се маскирате во мантии, ги учите луѓето да ви се поклонуваат и да ви ги целиваат рацете Од ова до сега што имаш кажано ти си волкот во овчја кожа! (зборувам цело време за вашите свештени лица), наплатувате за крштевање и од целата црква правите бизнис поради кој многу верници се соблазнаа И јуда се соблазна поради тоа ковчеже, но другите апостоли не се соблазнија
 "Чеда, чувајте се од идоле" или добро познатата 2 Божја заповед "Не прави за себе идол (на грчки: икона), ниту некаква слика  " итн итн. Тогаш зошто Му заповеда на Мојсеј во 2. Мој. 26,1-31. 3. Цар. 6, 23-29 да направи Херувими или тие не се идоли

Ама сепак сметам дека не се работи за недостиг на аргументи, туку за немање доволно храброст да се спушти гордоста, да се напушти удобноста во православната атмосфера (која светот ја љуби), да се издржи евентуалното (за среќа само вербално) прогонство кое неизбежно би дошло заради лојалноста на изворното христијанство (сети се дека Христос рече: Вие не сте од светот, затоа и светот ве мрази. Да бевте од светот (како православна црква) светот би ги љубел своите. (како што ве љубат вас политичарите на кои им се умилкувате заради соработка во бизнисот). Вас да не ве гонеле и мајтапеле и малтретирале кумунистите цели 50 години и каде бевте вие додека оваа црква крварела 500 години под турците, ти ќе кажиш дали не сме или сме од овој свет.

и секој свештеник (Smile од кога има свештеници во Новиот Завет? Зарем Христос не е нашиот свештеник чие вечно свештенство нема да премине на друг? Не си го прочитал тоа во Евреите? Зарем не е ЕДЕН (Христос) посредикот меѓу Бог и луѓето? Зарем не се расцепи храмската завеса на два дела и зарем со тоа не се укина човечкото свештенство? А да те прашам јас тебе, ти како го читаш Евангелието 

5. Zatoa te ostaviv vo Krit, za da go dovr{i{ nesvr{enoto i vo site gradovi da postavi{ prezviteri (свештеници), kako {to ti bev pora~al: Тит. 1, 5.

Но знам дека е убаво и чест е да се носи свештеничка мантија и да се примаат почести од луѓето, целивки по рацете, поклонувања итн. Но ќе ги видам тие луѓе каков став ќе имаат на судниот ден! Ќе те видиме и тебе тоа нема да те одмине
 е поврзан со благодата со која Христос ги благослови Апостолите, Апостолите своите ученици, учениците на Апостолите своите ученици па се до ден денес. Ние никогаш во ниеден момент не сме останале без благодат.(Аххх колку сакам тоа да беше така. Туку да го молиме Бог барем во овие последни времиња да биде милостив со православните и да им прати поголема багодат и мудрост за да ги отфрлат своите застранети учења и да му се вратат на изворното, Христово и Апостолско учење запишано во Библијата. И јас се молам Бог постојано да биде милостив со православните и да им прати поголема благодат и мудрост но преиспитајсе самиот, зошто си дозволил да прифатиш застрането учење и да одиш по патот кој води во пропаст и чкртање со заби, јас жалам и те молам да се вратиш и да пиеш вода од вистинскиот Христов извор, а ни најмалку не се смеам.   

Изменето од dimitrija - 19.Април.2007 во 20:46
Dimitrij
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 00:18
Originally posted by beleg beleg напиша:

а знаеш дека Разбојникот не беше крстен? Никаде не се вели дека НЕКРСТЕН не се влегува во Ц. Небесно! НИКАДЕ!

Се разбира, за оние кои ИМААТ ПРИЛИКА, крштевањето е ОБВРЗУВАЧКО...

Shto se podrazbira za prilika koga ete i nekrsten se vleguva vo sarstvoto nebesno?

Тоа значи СЕКОЈ треба да се крсти, ако верува. Без исклучоци. Освен ако не го спречи во тоа „виша сила“, како што беше случајот со разбојникот на крстот. Сепак, СПРЕЧЕНИОТ од вакви работи, Бог тоа гледаме дека не му го зема за грев...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 00:25
Originally posted by dimitrija dimitrija напиша:

Овај е мојот последен коментар за ЕвАнгелос

Не гледам причина зошто треба да прифатам учење од запад
од луѓе кои немаат благодат Божја ниту Апостолско преимство. Корените на учењето на оваа Правосалавна Цртква водат до Христа

Учење од запад... LOLLOLLOLLOL Типична комунистичко-кривославна параноја, знаејќи дека борбата со духовни аргументи не се способни да ја бијат, се фатија за етикетирање и создавање на Гебелсова пропаганда и фобија кај слепата маса народ...

О димитрија, корените на христијанството одат подалеку од господин на квадрат Гаврил!!!! Одат до ХРИСТА, пријателе... А конкретно начинот на кој духовно живее, или подобро речено духовно мизерува македонската кривославна „црква“, не оди подалеку од 15 век, во тоа ме уверува познавањето на историјата и теологијата... Дозволуваш да бидеш ИСПРАН од некои неранимајковци во мантии, чиј интерес никогаш не бил Христос, туку нивниот џеб! А ако ти е фино да бидеш екплоатирана овчича, само повели... Јас ниту те терам во нешто да веруваш, ниту да не веруваш.. Ама ако немаш АРГУМЕНТ, ДУХОВЕН, ИЗДРЖАН, да кажеш, не ми троши време и живци со примитивни етикетирања и продавања на паушални пароли... ок? Wink

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 01:27

Kaжи од која секта си и научи кој ја формирал па ќе разбереш чие учење прифаќаши од каде е потеклото.

Добро добро, ајде ќе признаам конечно, ама немој да ми се налутиш и да ме дискриминираш заради мојата верска определба ок?

Јас сум од сектата на Исус, онаа во која бил и Павле (Дела 24:14), и го прифаќам Христовото учење кое води потекло од Новиот Завет.

Задоволен ??? Smile

Изменето од EvAngelos - 20.Април.2007 во 01:29
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Април.2007 во 10:55
добро бе луге се буниме за крштевки за религии секти но дали ова сето има врска со спасението?кога Христос ке дојди што ке бара најбитно од народот?дали си крстен или каде или во која црква?немислам .Христос ке бара чиста и вистинска верба во Него.И дека зборвате за крштевки дали знаете оти има три крстевки.и во Библијата пиши постојат три крштевки но само за едната крштевка пиши ако неси крстен во неа немжиш да влезиш во Рајот толку ке одиш во пеколот.ајде ве молам кажетеми за која или каква крштевка Христос велеше.таа је пишана во Библијата и ако прочитате ке прајте се и сешто со таа крштевка да бидите крстени.но како што гледам спрема разговорите и незнаењето немате појма.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Април.2007 во 19:51
Католиците ги реформиравме и полека ги враќаме кон изворното христијанство... останвте уште вие 2-3 на форумот... LOLLOLLOLLOL

Zatvoren limb

Friedrich Pacher, Krist u limbu, oko 1460.

Nekrštena tek rođena djeca mogu u raj. Odlučio je tako papa i ukinuo dječji limb, mjesto između pakla i raja gdje su dosad boravila. Spasenje im je osigurano jer je Bog milosrdan, a papa racionalan.

VATIKAN - Rimokatolička crkva u petak je službeno ukinula postojanje limbusa infantiuma, dječjeg limba, "mjesta između raja i pakla", u kojemu su se nalazila djeca umrla prije primitka sakramenta krštenja.

Takvu odluku Međunarodnog katoličkog teološkog povjerenstva, koju je odobrio papa Benedikt XVI., objavila je američka Katolička novinska služba koja je pribavila kopiju dokumenta.

U dokumentu je povjerenstvo zaključilo da postoje "ozbiljni teološki i liturgijski razlozi za uvjerenje da su i djeca koja umru nekrštena, spašena".

Bog je milosrdan i "želi da se sva djeca spase", ocijenili su teolozi okupljeni pod predsjedanjem predstojnika Kongregacije za nauk vjere, američkog kardinala Williama Johna Levade.

Ovakva se odluka se očekivala godinama i može se smatrati definitivnim ukidanjem limba jer je iz katoličkih katekizama taj pojam maknut još 1992. godine.

Prije 13. stoljeća Crkva je smatrala da sva nekrštena djeca, uključujući i novorođenčad umrlu pri porodu, zbog Istočnog grijeha idu u pakao jer nisu primila sakrament krštenja. No, tada su srednjovjekovni teolozi definirali pojam limba, mjesta između raja i pakla, gdje odlaze nekrštena djeca, koja, kako je kasnije rekao papa Pio X., "ne zaslužuju raj, ali ne mogu niti u pakao ili u čistilište".

Ovaj se koncept posljednjih nekoliko desetljeća počeo smatrati zastarjelim, a poznato je da mu se Benedikt XVI. protivi još iz vremena dok je bio predstojnik Kongregacije za nauk vjere kada je izjavio "da se radi samo o teološkoj hipotezi nikad definiranoj u istini ili vjeri koju bi on osobno ukinuo".

Postojanje limba zabrinjavalo je milijune katolika, posebno u zemljama u razvoju, u kojima puno djece svakodnevno umire od neishranjenosti ili bolesti nedugo po rođenju.

Prema crkvenoj terminologiji, postoji i drugi dio limba - limbus patrum, limb očeva, privremeno mjesto u kojemu se odmaraju duše dobrih ljudi koje su umrle prije Isusova uskrsnuća, zbog čega je, primjerice, Dante u svojoj Božanskoj komediji ondje smjestio likove poput Platona i Sokrata.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 17:29
ClapClapClap

Ајде, католиците го скршија мразот, сега е полесно Smile

Изменето од EvAngelos - 22.Април.2007 во 17:52
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 17:52
Има уште многу католици на форумов ке почеката за да ги скршите

Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
oblachinja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Март.2006
Локација: United Kingdom
Поени: 4990
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај oblachinja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 19:06

Nekrštena tek rođena djeca mogu u raj. Odlučio je tako papa i ukinuo dječji limb, mjesto između pakla i raja gdje su dosad boravila. Spasenje im je osigurano jer je Bog milosrdan, a papa racionalan.

Pa koj e Papata da odobruva i da kazuva kaj ke odat dush*teDeadtoj da ne komunicira so Bog telefonski i se dogovara...Papata ti e obichen vernik i nishto drugo

Изменето од beleg - 22.Април.2007 во 19:07
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 19:54
Originally posted by beleg beleg напиша:

Pa koj e Papata da odobruva i da kazuva kaj ke odat dush*teDeadtoj da ne komunicira so Bog telefonski i se dogovara...Papata ti e obichen vernik i nishto drugo

Ova kako na klipon so anfilohie
ja boga znam licno on gore ja doleLOL
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Април.2007 во 22:12

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Oд кога има свештеници во Новиот Завет? Зарем Христос не е нашиот свештеник чие вечно свештенство нема да премине на друг? Не си го прочитал тоа во Евреите? Зарем не е ЕДЕН (Христос) посредикот меѓу Бог и луѓето? Зарем не се расцепи храмската завеса на два дела и зарем со тоа не се укина човечкото свештенство?

А да те прашам јас тебе, ти како го читаш Евангелието 

5. Zatoa te ostaviv vo Krit, za da go dovr{i{ nesvr{enoto i vo site gradovi da postavi{ prezviteri (свештеници), kako {to ti bev pora~al: Тит. 1, 5.

Ајде да учиме малку грчки, и тоа вистински грчки јазик, а не некој модифициран "грчки" кој треба им удоволи, да им ја задржи титулата, почестите и привилегиите на новозаветните "свештеници".

Стихот што го наведе димитрија, поточно гласи вака:

Затоа те оставив во Крит, за да го довршиш несвршеното и во сите градови да поставиш презвитери (старешини), како што ти бев порачал. (Тит 1:5)

А на грчки гласи вака:

Τούτου χάριν κατέλιπόν σε ἐν Κρήτῃ, να τὰ λείποντα ἐπιδιορθώσῃ καὶ καταστήσῃς κατὰ πόλιν πρεσβυτέρους, ὡς ἐγώ σοι διεταξάμην, (Τίτος 1:5)

Originally posted by Strong_Greek_Dictionary Strong_Greek_Dictionary напиша:

πρεσβύτερος

presbuteros
pres-boo'-ter-os
Comparative of πρέσβυς presbus (elderly); older; as noun, a senior (старешина!); specifically an Israelite Sanhedrist (also figuratively, member of the celestial council) or Christian “presbyter”: - elder (-est), old.
Strong Greek Dictionary: G4245

Значи Павле не му рекол на Тит да постави свештеници (кои принесувајќи жртви, би ја прегазувале Христовата жртва и кои би му го одземале местото на Христос за да посредуваат помеѓу Бог и луѓето, туку локални старешини, да ги водат црквите и да се грижат околу нив.

Свештеник во Стариот Завет си е едно, а старешина друго.

Зборот "свештеник" во грчкиот јазик е " ἱερεύς " (hiereus), а не " πρεσβύτερος ".

Пример:

“Зашто е посведочено: Ти си вечен свештеник по чинот на Мелхиседек.” (Евреите 7:17)

Или на грчки:

μαρτυρεῖ γὰρ τι δὺ ἱερεὺς εἰς τὸν αἰῶνα κατὰ τὴν τάξιν Μελχισεδέκ. (Heb. 7:17)

Originally posted by Strong_Greek_Dictionary Strong_Greek_Dictionary напиша:

ἱερεύς

hiereus

hee-er-yooce'

a priest (свештеник! )(literally or figuratively): - (high) priest.

Strong Greek Dictionary: G2409

Од тука на пример произлегува и зборот Архиереј " ἀρχ ιερεύς " (arc-hiereus), што значи "Првосвештеник".

ВАЖНО !!!

Во Јануари излезе во продажба ревидираното издание на Светото Писмо и во него, покрај неколкуте илјади грешки, поправена е и грешката "свештеници-презвитери".

Имено, повеќе нема да можете да го најдете зборчето свештеник (свештеници) таму каде што стои презвитери.

Отворете во Јаков 5:14 и повеќе нема да го прочитате стихот:

"Болен ли е некој меѓу вас, нека ги повика свештениците црковни.."

туку сега стои:

"Болен ли е некој меѓу вас, нека ги повика презвитерите црковни.."

Причината за оваа промена е многу јасна:

Кога "презвитери" би значело "свештеници" никој не би успеал да го промени тоа, но бидејќи не значи тоа, успешно беше корегирана грешката.

Но сепак МПЦ сеуште цврсто се држи за старата догма и тајно ги убедува своите хипнотизирани верници дека тоа "презвитери" значи "свештеници", и кои никогаш нема да прашаат зошто е извршена замената, бидејќи големиот процент од нив и воопшто не ја читаат Библијата, а оние пак што имаат навика да читаат, тие под хипноза читаат разни бајќи за чудата на некои монаси, стари отци итн.

Драги мои браќа и сестри, излезете од јаремот на православната хипноза, вратете му се на Божјиот Збор и не дозволувајте некој да ве влече за нос и да ви ги мачка очите со вакви лукави лаги како што ја е горенаведената.

Поздрав!

EvAngelos
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,297 секунди.