|
Видео обработка и монтажа |
Внеси реплика | страница 123 10> |
Автор | |
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 16.Април.2007 во 17:18 |
Одамна мислам да ја отворам и оваа тема за муабет.
Ме интересира како и со што вршите видео обработки (хардвер и софтвер), како сте задоволни од различните софтвери, во однос на брзина на рендерирање, паѓање на програмот, успешност, богатост со ефекти, колку различните софтвери нудат креативност во работата и слично.
Ари ќе те прозвам и тебе во оваа тема, да ни ги пренесеш твоите искуства на ова поле, бидеќи рече дека ова е твој терен, а нешто те нема.
|
|
KoKi
Сениор Регистриран: 18.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 466 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ne sum ari, ama da si kazam
od moe kratko amatersko iskustvo: adobe premierre go koristam od verzija 6,5 pa do pro 1,5 (procesorot mi e slab za 2kata) a pred da go 'otkrijam' premierot, bukvalno se maltretirav so video-programcinjata od pinnacle, ulead i sl. |
|
Александар_А
Модератор Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Коки благодарам што се вклучи во дискусијата. Ари го прозвав затоа што во првата тема за камери и видео се пофали дека тоа е негов терен. Горе доле и моите почетоци се слични. Бидејќи спомна два програма т.е. две верзии, од која си позадоволен, која е побрза за рендање? Слаб ти е процесорот за 2-ка?! А што процесор имаш ако не е тајна? Евентуални сецкања мислам дека повеќе шанси има да се од слаба графичка, ако е тоа проблемот.Поздрав!
|
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a sto mu fali na pinacleto?
dali si mu gi iskoristil site moznaosti na studio 9 ili 10 so liquid edition? |
|
Born to be alive...
http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski |
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јане ти очигледно користиш Пинакл.
Бидејќи не го имам користено може да ни пренесеш нешто од твоите искусва со овој програм. Мене лично ме интересира како оди рендањето со него, т.е. за 1 час снимен материјал колку време е потребно да се добие DVD формат?
|
|
bobicar1
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 13.Септември.2005 Статус: Офлајн Поени: 1099 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аце, прашањето не ти е баш формулирано како што треба Ренредрирањето на еден фајл од еден час нема да биде завршено за исто време на различни машини. Да речеме ако на целерон 2.5 со 512 рам се ренда за 70 минути, можеби на АМД 2.0 со 1 гига рам ќе се ренда за 40 минути или на дуалкор 3.0 со 512 ќе се ренда за 30 мин ... |
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Боби благодарам за надополнувањето. Значи Јане може да ни посочи и машината со кои перформанси е. Боби не може да се примети баш толкава разлика во времето. (мислам 50%). На пример што имаме пробувано за пократки примерчиња се добива разлика најмногу од 7-10% (во најдобар случај). Едната машина AMD athlon 3200 so 1Gb рам, втората АMD (двојно јадро) 4300 исто со 1Gb рам.
Рамот има поголема улога но за 3Д студио, за видео обработка повеќе има влијание процесорот и графичката.
Јас додавав на мојот уште 1 Gb (исто толку имам во машината) рам и не убрза ни една секунда. Изменето од Александар_А - 17.Април.2007 во 16:25 |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Canon-џија Регистриран: 20.Декември.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1711 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nesto togas ne ti e vo red... jas rabotam na dual procesor 3,6 giga so 3 gb ram , ati x700 graficka , 3 sata diskovi od po 250gb, i mozam da ti kazam deka ima goooolema razlika vo renderot megu 9 i 10 verzija. 10 renda mnogu pobrzo i ako e captureto napraveno vo mpeg2 so ful rezolucija i nema tranzicii i efekti odi mnogu brzo. sekoj efekt treba da se renda posebno a toa odzema vreme.
edno vreme rabotev so premierot 1 i 1,5 pro so matrox rtx 100 extreme na 2,4 gh procesor so 512mb ram i odese dobro. no moite potrebi se kolku za pinacleto i ne bi go menuval za sega za nisto , bidejki so 3 klika dobivam finalen proizvod , sto vo premierot bi potrajalo malku poveke , neli? btw, pinacleto raboti dobro i na postari i poslabi masini i bez jaka graficka karticka, bidejki captureto mu odi preku 1394 portot. se e prasanje na vkus... a i pinacleto e proizvodna edna firma sto e mnogu ponapred vo videoto od adobe... prosurfajte malku i videte za sto vi kazuvam |
|
Born to be alive...
|
Александар_А
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јана пак не кажа за 1 час снимен материјал колку време троши пинаклот. Одприлика. |
|
KoKi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako mislis od koja sum pozadovolen... isto kako da te prasam dali si pozadovolen od prvata verzija na photoshop ili od poslednata 6,5 go ucev cekor po cekor od kniga (ucionica u knjizi) za 6,0! potoa preminav na pro i pro1,5 koga se pojavija... procesorot mi e amd athlon xp 2500 (1.83gh) sto mozam da go overklokiram do xp3200, no 2kata i togas nema da raboti, zatoa sto athlon xp ne podrzuva nekoi procesi... ne mi teknuva sto potocno |
|
KoKi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koga gi cepkav pinnacle i ulead programcinjata se osekav premnogu ogranicen.... se dodeka ne go otkriv premierot posledna verzija od pinnacle sto ja imam e studio9, za 10 neznam, no mislam deka za (racno) editiranje premierot e nekolku klasi pogore... p.s. muabetov ednas i vo MS go pravevme:) |
|
KoKi
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
me interesira dali pinnacle e dobro pri konverzija od DV AVI vo DVD format? so premierot tuka naiduvam na mali problemi i dali nekoj go ima koristeno Adobe Encore DVD ? odlicen program za pravenje/snimanje na DVD video diskovi so celosno prilagodlivo meni... |
|
JANE971
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
koki tokmu toa i se obiduvav da kazam koga rekov 3 klika, prv klik snimas, vtor editiras i tret gotov proizvod, bez da ti treba encore ili audience. inaku od dv avi besprekorno konvertira vo dvd samo mu treba 50 %poveke vreme od mpeg2. inaku kvalitetot e podobar ako se snima so dv avi
|
|
Born to be alive...
|
ARI(c)
Сениор Регистриран: 22.Март.2007 Локација: Greece Статус: Офлајн Поени: 107 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Me mrzese se da citam zli vo pocetokot na temava zabelezav deka nekoi se zamaraat so toa kolku vreme renderira koj softver na kakva masina.
Toa ne e mnogu vazno. Mene licno vazno mi e koj softver ke mi ja dade potrebnata kompatibilnost so fajlovite i brzinata na rabota na materijalot. Imam raboteno i so Premierot od 5 pa do pro1.5, so vegasot, so avidot... ediusot go nemam pipnato (nekoj vikaat deka e podobar, se e rabota na licno mislenje) mene licno premierot pro najmnogu mi lezi.
Moe mislenje e deka
Premierot pro e najdobar program za brza rabota za TV proekt.
Vegasot za reklami i dzinglovi, ima mnogu jaka audio podrska i kompatibilnost so Sounforgeto, normalno soniev sovtver se i vegasot i sounforgeto.
Avidot za profi proekti.
Moze da se stavi i finalcutot vo seto ova kako softver za mac.
Klasificiranjeto na finalcutot bi go stavil na nivo na premierot zatoa sto verzijata pro ja ima raboteno istiot programer od finalcutot.
Se sto e elements, ili pinacle nekoj dzidzi midzi softver e vo klasa domasna igracka i ne e preporacliv za produkciska rabota. Toa e softver za nekoj sto doma sdaka da si go izmontira nabrzina rodendenot na svoite deca. Vo tri klika.
Znaci za profi rabota Premierot Pro i Avidot pa do nekade i vegasot, ediusot.
Za domasna potreba pinacle studio, dvd creator , elements koi imaat jaka podrska za pravenje DVD vo dva potega.
|
|
Agencija za Razmena na Informacii (ARI)
|
|
Внеси реплика | страница 123 10> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |