|
КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ? |
Внеси реплика | страница <1 910111213 72> |
Автор | ||||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Последниот пост на C.B. го земам за пример како еден пост НЕ ТРЕБА да изгледа.... Кој жив веќе може да се снајде во оваа турли-тава... Дај со Евангелос користете ги кодовите на форумот за цитирање ( [ quote] и [/ quote] без размакот после заградата). Ова веќе на ништо не личи...
Еве го постот чисто за информација... http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp Изменето од аџија - 16.Април.2007 во 08:29 |
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Кој рекол дека разбојникот на крстот е маченик за верата тој е исповедник (Martirios) кој ја исповедал вистинската вера во живиот Бог и билспасен од бога
Што се однесува до библијата Светиот Канон е затворен уште во вториот век по Христа и ништо не него не е додавано ниту одземано Незнам што ти е толку смешно зошто во католичката црква има два начини на толкување и ти пак за разбојниот што го ставаш у муабет кога јас на го спомнав јас само давав пример што е алагориско а што буквално толкување Како што јас можам да го замолам мојот ближен да се моли за мене зошто да не можам ја замолам некој свет отец да се застапува за мене пред престолот на севишиот,а за тоа дали примаат во минута 666 или 666000 молитви восекунда тие не се повеќе телесни битија кои се заробени во временсниот простор во невидливата црква нама време само вечност Соред твојор пост излегува дека Бог не бил во можност да ја создаде земјата во еден ден па создавал во 6 дека |
||||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Се прашува дали некој луѓе на форумов стредаат од мегаломанија па секој пост мора да се цитира и тоа да се додаваат секогаш по тет збота или неколку реченици кои ги мма во сите предхгодни постови
ке се среди се, навистина е збркано Изменето од ACELERA - 16.Април.2007 во 11:20 |
||||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Твојот пријател C.B. го рече тоа, еве ти негов цитат:
Па дај ве молам договорете се, дали тој бил крстен или не бил крстен во крв? И уште еднаш ќе ве прашам, многу ме интересира што точно подразбирате вие под крштевање во крв? А кој е твојот став Чаир за разбојникот?
Можеби затоа што никој во Библијата, ниту пророците, ниту Христос, ниту апостолите, ниту Марија, ниту било кој Божји човек не упатил молитва кон починат свој брат или сестра во верата. Можеби затоа што никој во Библијата не се молел пред икона. Можеби затоа што во пракса меѓу православните и католиците воопшто не замолуваат свој ближен да се моли за нив, туку сите фаќаат врски преку Марија, Апостолите или светите отци, и не ги молат да ги застапуваат пред Бог, туку дирекно нив ги молат. Добар пример за тоа е познатата икона од Марија: "Пресвета Богородице - Спаси не" !!! А тоа "Спаси не" го имам слушнато и на вашите литургии, така да залудно се правдаш, на сите им е добро јасно што во суштина се случува со иконите во пракса, со молитвите и со обожавањето на Марија. Зад тоа учење стои лукавиот кој по секоја цена се труди да го засени Бог во обожавањето, со сенката на некои починати верници (Марија, апостолите, отците итн)
Епа погрешно си ме разбрал, од мојот пост произлегува дека човек не е во можност да ја создаде земјата ни за 1, ни за 6, ни за 6000 години, било тој да е во тело или е духовно битие. Но Семоќниот Бог, можел да ја создаде земјата и за 6 секунди ако му било по вољата.
Поздрав! EvAngelos Изменето од EvAngelos - 16.Април.2007 во 16:24 |
||||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На што се однесува крштевањето во крв ти кажав и не го форсирај толку пошто излишно е да се замара со едно па исто. Литургијата на Светиј Јаков брат Господов започнува со тие зборови (Бил епископ во Ерусалим триесет
години и ревносно управувал со Божјата Црква. По указ на Господ ја
составил првата литургија, којашто за подоцните христијани беше
премногу долга, па затоа ја скратуваа Св. Василиј Велики и Св. Јован
Златоуст)
тешко на ониј што се рита против бодило Изменето од чаир - 16.Април.2007 во 20:46 |
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Чаир,
зошто ги избегнуваш моите 2 многу лесни и едноставни прашања?
Погледнете како гласи одговорот на Чаир на моите горни 2 прашања:
Што ми е мене гајле за почетокот на литургијата на Светиј Јаков, за неговиот живот, за Василиј Велики и за Јован Златоуст. Јас те прашувам дали разбојникот бил крстен или не? Ајде стегни заби и кажи "Не!" па да ја затвориме оваа тема и сложно сите да се согласиме дека разбојникот не бил крстен, и дека крштевањето не е неопходно за спасението, а со тоа да го побиеме и последниот изговор на оние кои што тврдат дека бебињата мораат да се крстат зашто инаку, при евентуална смрт, би отишле во вечниот оган. |
||||
|
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не го избегнувамодговорот но по се изгледа не ги читаш моите постови кога јас велам дека разбојникот на крстот е исповедник на Верата Исусова и преку своето исповедање добива спасение тоа што ти значи што мислам
|
||||
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
конечно!!! Браво Чаир, честитам на храбриот потег. Не болеше нели? Ете, вака треба сите да постапуваме, искрено да ги признаваме Библиските факти без разлика на околностите.
Значи конечно се согласивме дека разбојникот не бил крстен, туку дека бил спасен преку покајание и вера во Исус Христос.
Со тоа докажавме дека крштевањето не е неопходно за спасението.
Би сакал, за оние кои покасно се вклучуваат на оваа тема на форумов, да извршам едно резиме на досегашните дискусии.
Прво...
Докажавме дека на крштевањето му предходат три предуслови:
Согласно стихот: "И се крстија оние кои го прифатија неговото слово" Дела 2:41
"Покајте се и секој од вас да се крсти" Дела 2:38
"Етиопјанецот рече: Што ме спречува да се крстам?
Филип му рече: Ако навистина веруваш - можеш." Дела 2:38
Бидејќи овие предуслови не може да ги исполни едно бебе, докажавме дека крштевањето на бебињата не е правилно и библиски оправдано.
Бидејќи нема ни еден наведен пример во Библијата каде што се крстило бебе, а има околу 10 наведени крштевања на возрасни, докажавме дека тоа не било пракса ни на раната црква во времето на апостолите.
Оние кои мислеа поинаку наведоа аргумент дека доколку бебето не се крсти, а ненадејно почине, неговиот прародителски грев ќе го однесе во пеколот, и затоа морало да се крсти.
Согласно стихот "И јас (Павле) живеев некогаш без законот, но кога дојде заповедта, гревот оживе, а јас умрев" Римјаните 7:9
Докажавме дека наследениот грев кај бебето е мртов грев, грев немоќен да го осуди бебето за во пеколот.
Имено, заради грешното тело, првата-телесна смрт има власт над бебето, и тоа може да умре телесно.
Но се додека Законот не го оживее гревот кај бебето, додека совеста не му созрее и проработи, и додека тоа не почне да разликува зло од добро и додека не направи свесен и намерен грев, тоа не е виновно пред Божјиот Суд за вечниот оган.
Од што следи дека доколку едно бебе ненадејно почине, тоа оди дирекно во Царството на Небесниот Татко.
И најпосле, со примерот на разбојникот кој поверувал распнат на крстот до Христос, непосредно пред неговата смрт, кој се покајал и поверувал во Христос, но не се крстил! докажавме дека крштевањето не е неопходно за спасението.
Со ова ги одбивме сите изговори кои наложуваа дека бебето мора да се крсти, за да не оди во пеколот.
Во меѓувреме 3-те предуслови останаа библиски неоспорливи дека му предходат на крштевањето на еден човек и дека тие не може да ги исполни едно бебе, кои ниту може да го прими Словото на евангелието, ниту може да се покае, ниту може да поверува.
Би оставил 2 дена за евентуално нови аргументи за или против крштевањето на бебињата. А потоа ќе предложам гласање т.е. сите да се изјасниме дали сме за или против крштевање на бебињата.
Ве молам изнесувајте аргументи кои ќе бидат подржани од Божјото Слово, бидејќи како христијани, сите го прифаќаме како Боговдахновено.
Поздрав!
EvAngelos Изменето од EvAngelos - 17.Април.2007 во 01:19 |
||||
|
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
јас нуикогаш не реков дека разбојникот е мачеик
јас ти објаснувам што значи крштевањето во крв ашто се однесува до првородниот грев на нашите прародители ние го наследува и со крштението се ослобудуваме од него и за деца е неопходно крштевање зошто штке се сучи со некого ако не е член на црквата, кој не е член на црквата не може дас е спаси и адо детето умре некрстено што потоа со не го каде оди неговата душа |
||||
|
||||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
го цитирам ЕвАнгелос, (иако може едно 20 пати го поминавме ова)
Имено, заради грешното тело, првата-телесна смрт има власт над бебето, и тоа може да умре телесно. Но се додека Законот не го оживее гревот кај бебето, додека
совеста не му созрее и проработи, и додека тоа не почне да разликува
зло од добро и додека не направи свесен и намерен грев, тоа не е
виновно пред Божјиот Суд за вечниот оган.
Од што следи дека доколку едно бебе ненадејно почине, тоа оди дирекно во Царството на Небесниот Татко. значи јасно и гласно душата на малото оди во Рајот |
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не ми е јасно како успеваш само во 3-4 реченици да се побиеш самиот себе
Како можеш да тврдиш дека доколку бебето не се крсти, тоа не е член на црквата и со тоа неговата душа ќе оди во пеколот, кога и разбојникот не се крстил, и, согласно твоите зборови, тој не станал член на црквата, а сепак се спасил!!!
Епа ако се спасил тој, иако некрстен, тогаш може и бебето да се спаси, иако некрстено.
И подобро да остане некрстено, отколку да биде небиблиски квази-крстено!
Ајде среди се малку, земи неколку дена одмор ако ти е потребно, па потоа пишувај.
Поздрав!
|
||||
|
||||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
разбојникот се спасил зошто ја исповедал верата во едниот Бог и врз онсмова на неговата вера бил помилуван од Бога ако бебињета ке ја исповедаарт верата во христа |
||||
|
||||
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
||||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Нели вие тврдите дека нема спасение надвор од црквата?
Нели велите дека со крштевање се влегува во црквата?
Нели разбојникот не се крстил?
Значи не бил член на црквата?
Тогаш како се спасил?
Се читаш ли чаир што пишуваш и во какви чворови се заплеткуваш?
А ако тврдиш дека разбојникот бил спасен поради тоа што поверувал во Христос, со тоа индирекно тврдиш дека крштевањето не е неопходно за спасението.
Зарем не дојдовме на моето? Па јас 15 страни на оваа тема се обидувам да ти го докажам ова, и фала Му на Бог конечно успеавме да дојдеме до ист став.
Точно е дека бебето не може да поверува во Христос бидејќи е премногу мало за да го може тоа.
Но Филип вели: "Ако веруваш од се срце, тогаш можеш да се крстиш!"
Значи бидејќи бебето не верува од се срце, тоа и не може да се крсти Значи ќе оди во пеколот?
Но што вели Павле: Без закон - гревот е мртов!... и кога дојде заповедта, гревот оживе, а јас умрев! (Римјаните 7:8)
Но како ќе дојде заповедта кај бебето, кога тоа не го познава Божјиот Закон? кога тоа не разликува добро од зло? Кога неговата совест не е созреана?
Видиш чаир како се отплеткуваат замрсените чворови кога ќе му се покориш на Божјото Слово, а не само да си одбираш стихови кои тебе ти одговараат за да си ја оправдаш твојата догма?
Бебето наследува мртов грев, кој е мртов за да го осуди бебето за во пеколот. И доколку тоа умре, неговата душа оди во прегратките на Небесниот Татко! Слава Му на нашиот Праведен Бог кој не го осудува невиното бебенце!
Прашање до Чаир:
Доколку ти се роди бебе во 7ми месец, и (да не даде Бог!) ти почине уште во инкубатор, дали и после тоа тврдоглаво ќе ја застапуваш твојата догма?
Јас мислам не, туку дека веднаш ќе се свртиш кон Библиското учење.
Поздрав!
|
||||
|
||||
Внеси реплика | страница <1 910111213 72> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |