IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

КРШТЕВАЊЕ НА БЕБИЊА-ДА ИЛИ НЕ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 72>
Автор
Порака
dimitrija Кликни и види ги опциите
Нов член
Нов член

Регистриран: 02.Април.2007
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 13
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitrija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 00:37

TinyPic%20image

Dimitrij
Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitrija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 01:00

За Евангелос и Аџи ако сликата што ми ја покажа беше крстилниза за возрасни тогаш кажи ми  малата крстилница за кого е наменета TinyPic%20image

: <Porodi zmiini, koj ve nau~i da begate od gnevot {to ide?

8. No rodete plodovi dostojni za pokajanie

Dimitrij
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 01:13
Originally posted by C.B. C.B. напиша:

ETE DRAGI PRIJATELI OVA E KOGA SE DELITE OD CRKVATA!

NEMA VEKE ,  PRAVILA  NORMI  ---SITE  SI IMAAT SVOI SVAKJANJA, KRITERIUMI   SITE VERUVAAT VO HRISTA ----  A SE RAZLIKUVAAT VO SVOITE UCENJA.......................

MEGJUSEBNI SUDIRI , I KONFLIKTI---NEMA KRAJ!

TOA E ERES!
Димитрија, ние кои безпрекорно веруваме во Светото Писмо немаме ни спорови, ни судири, во однос на такви недвосмислени и јасни доктрини како што е крштевањето на бебињата. И ние, библиските христијани, немаме свои индивидуални критериуми за толкување на Светото Писмо, туку му дозволуваме самото Писмо да се толкува и тоа ни е на нас критериум.
А вие, кои си имате натрупано еден куп други дополнителни второстепени и човечки книги, кои вие ги нарекувате свети и ги воздигате на ниво на Светото Писмо (а во пракса и над Светото Писмо), кои содржат учења спротивни на учењето на Христос и Апостолите, и од кои ги влечете и доктрините, без страв од Бог при тоа игнорирајќи ја Библијата, па оттаму, нормално е дека ќе се појават судири помеѓу Божјиот Збор и Човечкиот Збор.
Што има заедничко помеѓу вистината и лагата?
Што има заедничко помеѓу Светлината и темнината?
Затоа има судири!
А каде е ересот, разумните нека одлучат.

Изменето од ACELERA - 16.Април.2007 во 11:21
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 12.Април.2007 во 02:15
Здраво C.B. Овој пат ќе пишувам со виолетово Smile

[QUOTE=C.B.] 
 EDNAS I ZASEKOGAS VELAM ----- EDNATA SVETA SOBORNA I APOSTOLSKA CRKVA  ,     IMA DVE PREDANIJA KOI PROIZLEGLE  OD NEA I REALNIOT ZIVOT NA HRISTIJANITE!
C.B. ako ja narekuvas apostolska, togas zosto ne se drzis do ucenjeto na apostolite koe e zapisano vo noviot zavet, tuku doktrinite gi vleces od nekoi lugje koi podocna pisuvale?(TEBE TI IZGLEDA DEKA NE SE DRZIME DO UCENJETO NA APOSTOLITE ,   A NIE  BAS TOA I SAMO TOA GO DRZIME  ZATOA I SME NARECENI ---APOSTOLSKA   ZA  DA POTENCIRAME DEKA SME NASLEDNICI NA NIVNOTO UCENJE)
Не ми изгледа само на мене, туку и на сите кои ја го прочитале Светото Писмо. Секој може да се нарекува како што сака, уставот го дозволува тоа. Во денешно време, можеш да се нарекуваш и Христова црква, а да проповедаш сатански и антихристови проповеди.
Сакам да кажам: Не е името тоа што одредува дали сте апостолска или неапостолска црква. Јасно е кои се апостолска црква, оние кои се држат до учењето на апостолите запишано во Библијата, а оние кои се држат до преданијата на некои луѓе потоа, тие можат да се нарекуваат црква на преданијата или фолклорна црква Smile

USNO   I   PISMENO!   ESNOTO BEZ DRUGOTO NE MOZE DA DE TOLKUVA! ZATOA KOGA SE CITA SE VO SVETITE PISMA  , KAKO SAMO ZA SEBE SE DOAGJA SO KORSOKAK I 10000  TUMACENJA!
C.B. Vistina, Vistina ti velam, Biblijata se tolkuva samata sebe.(OVA E SUSTINASKATA RAZLIKA POMEGJU NAS   I VAS -----  STO NIE VERUVAME DEKA    ,,,   SLOVOTO UBIVA  A  DUHOT  OZIVUVA,,,)
Хахаха сега навистина ме насмеа LOL Посмешно нешто не сум прочитал од кога сум на форумов, дури ни од некои од смешните толкувања на муслиманите во однос на Библијата.
C.B. Си го прочитал ли контекстот каде што апостолот го пишува тоа? Што сакаш да кажеш со овој стих, дека Библијата убива? Да не ја читаме? Да повикуваме духови да ни ја толкуваат? LOL
Таму апостолот збори за нешто сосема друго, вели дека Буквата (Законот!) е тој што убива, а Духот (Светиот Дух, Нановораѓањето на основа на Новиот Завет втемелен на Христовата жртва не оживува од ропството на гревот)
Ako nekoj stih ne ti e jasen vo daden moment, bidi trpeliv i prodolzi da citas i so vreme se ke si dojde na svoe mesto.T.E.---MILON LUGJE  MILION TOLKUVANJA---SEKTI I GRUPI KOI TVRDAT DEKA JA ZNAAT VISTINATA)
Постои само една Вистина, а тоа е Христос и Неговото учење запишано во Библијата. Секој кој останува во Неговото (Христовото) учење, останува во Вистината и дава плод. Јован 15:5
Slichno kako koga sostavuvash slozuvalka, na pocetokot izgleda tolku konfuzno i tesko za sostavuvanje, no so trud i trpelivost, se si doagja na svoe mesto.(SEKOJA CEST NA KOE NIVO VI GO PRIKAZALE  TOLKUVANJETO I RAZBIRANJETO NA PISMOTO)
Благодарам Wink
Mnogu e vazhno da sozdaden zdravi ramki okolu sushtinata na hristijanskata vera, pa potoa od poopshtoto, da odish kon detalite.(OVA I JAS GO MISLAM ,   ZATOA I DOJDOV DO FAKTOT DEKA E MNOGU BITNO  ,,APOSTOLSKOTO PREJEMSTVO,,  --- AKO ZNAES STO E TOA)  
Да го мислеше и ти истото ќе дојдеше до поинаков факт. 
Na primer, tesko mi e mene da te ubedam tebe deka bebinja ne mozat da se krshtevaat, koga ti ushte nemash raschisteno ( VIDI PA TI SI PROROK----  ZNAES  STO JAS IMAM I NEMAM)so toa koi knigi se sveti i Bogovdahnoveni, koga ne veruvas vo dovolnosta na Svetoto Pismo za pravilno praktikuvanje na Hristijanskata vera, i koga ne ti se jasni elementari doktrini kako na primer: Kako i koga eden covek se spasuva, koja e ulogata na Mojseeviot Zakon, kako se ochistuvame od prvorodeniot grev itn.(  SEKOJA TI CEST  ----- NI JAS  NE ZNAEV DEKA JAS TOLKU NE SUM ZNAEL------   NO EVE TI ZNAES!!!!!!)
 Јас не се родив со тоа знаење, ниту пак е мое за да се фалам со него.
Едноставно ја отворив Библијата и си прочитав од таму. Пробај и ти за момент да ги затвориш твоите второстепени книги кои зборуваат за и околу Библијата и пробај да ја отвориш самата Библија, прочитај, па и ти ќе знаеш.
Немој да мислиш дека е многу комплицирана, иако на почеток може да тои делува така. Нека те охрабрува фактот дека и рибари ја читале и правилно ја разбирале и правилни доктрини донесувале.

DOKAZ ZA OVA NEKA TI BIDE , TOA STO VO PISMOTO APOSTOLITE SOVETUVAAT KOGA NEKOJ E BOLEN ,,DA SE POMOLAT NAD BOLNIOT I DA GO POMAZAT SO ELEJ,,!

AJDE BIDI ISKREN I KAZI MI DALI OVA GO PRAKTIKUVAAT VO ,,TVOJATA CRKVA,,?????????

JAS KOLKU STO ZNAM NE!    A ZOSTO NE ,KOGA GO PISUVA VO ,,PISMOTO,,?
Sam si prasha, sam si odgovori. Potoa pak me prasuvas, epa zosto pak sam i ne si odgovoris? Smile(  POENTATA E STO SAKAM OD TEBE DA CUJAM ODGOVOR!!!!!!      AMA TI NE MI GO DADE )LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Ако сакаше да чуеш одговор од мене, ќе ми го поставеше само прашањето и тоа на некоја друга посоодветна тема (бидејќи оваа е за крштевање) или пак на ЛП. А штом ти сам си одговараш, јас тука не сум ти потребен. Слободно води си моно-диалог.
Me potsetuvas na Miralem malce.(A  TI MENE  NA kalefahh) Taka i on, iako nikogas ne sme imale nikakov kontakt, nitu znaese nesto za mene, toj se kolnese deka nemam Biblija i deka vrska nemam od mnogu elementari raboti.(  kako i ti sto iznese eden kup tvrdenja   sto sum znael i sto  ne   a blage veze nemas koj i sto sum ,) Епа ти прв почна Smile А од друга страна, јас и имам основа за тие тврдења од твојот пост.
C.B. Od kade znaes sto i kako se praktikuva vo crkvata vo koja idam jas? Od kade znaes ti jas vo koja crkva odam?(te molam kazi ni , za da znaeme   dokolku nesto ne kries???)
На друга тема, ама од моите постови, кои изобилуваат со Библиски стихови, јасно се гледа дека одам во Библиска и Апостолска црква.
Ili dali idam vo nekoja crkva?
Ne bidi smeshen, drzhise do temata.(prosti  mislev  malku da vi go prodolzam zivotot  so smeenje,   a   ti ne bidi tolku seriozen)Wink

ZATOA   STO TAKA GO TOLKUVATE!       TOA E VASE PRAVO!   NO PAK VELAM DEKA LUDO E DA VE;LI NEKOJ DEKA SE DRZI ,,SAMO ZA PISMOTO,,! NIEDNA VERSKA ZAEDNICA KOJA SE NAREKUVA HRISTIJANSKA TOA NE GO PRAVI! Naprotiv, ako nekoja verska zaednica saka da se narekuva Hristijanska, mora da se drzhi samo do Hristos, i nejzinite doktrini da gi temeli na Pismoto i samo Pismoto, kako sto toa go pravele Hristos i Negovite apostoli.(  izvini ama vo vremeto na hristos nemalo  pismo i samo sv.pismo  pogotovo ne ovaa kniga sto denes nie  taka ja narekuvame) -evangelieto e napisano  decenii posle hristovoto voznezenie  a  kanonizirano  po mnogu vekovi!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Јас зборам за подоцнежните верски заедници.
За времето на Христос апостолите го имале само Стариот Завет, а ушењето на Новиот Завет го имале на дланка, Христос бил со нив ало!! LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLОсновачот на Новиот Завет бил со нив, а Неговото учење останало свежо во ушите на апостолите ( а сигурно и на хартија) до времето кога е составен и затворен канонот на Светото Писмо.
Бог се погрижил за тоа, не се секирај.
SEKOJA IMA ,,USTE  PO NESTO,, Nekoj pogreshno te informiral Smile  SO KOE GO TOLKUVA,  I JA CENI SMISLATA NA ZNACENJETO NA  ZBOROVITE, RECENICITE, TEKSTOVITE I KNIGITE!

VELIS ,, ZOSTO MI TREBAAT DRUGI KNIGI,,????      ----  PA COVECE NE BIDI SMESEN   ZAREM VIE VO VASATA ZAEDNICA   SAMO BIBLIJATA JA CITATE?  ZAREM NEMATE TOLKUVANJA , OBJASNUVANJA, PROPOVEDI NA POZNATI TEOLOZI  KOI  GI KORISTITE?????????????  ---KOI VE UCAT VO TAA NASOKA DA GI RAZBIRTATE ,,NEKOI RABOTI, KOI SE NEJSNI NA PRV POGLED VO PISMOTO,,????????

E tuka veke mesas babi i zabi. C.B. jas ne rekov deka ne citam i drugi knigi.(pa ijas nevelam) Sekako deka e interesno i poucno da se slushnat najrazlichni mislenja za i okolu Svetoto Pismo, no strashno i eretichki e od tie drugi (vtorostepeni, covecki) knigi da se vadat doktrini.( inie toa im go velime na ereticite i sektasite  no ne ne slusaat,  ami sledat nekoi uciteli i reformatori)
Кажи ми C.B. како би постапил ти ако твојата заедница забега со учењето и почне да ја игнорира Библијата и да си воведува свои црковни (човечки) и спротивно на учењето на апостолите?
Зарем нема да повикаш на враќање кон изворното христијанство? кон изворната наука?

Na primer, kazi mi, kade jas dosega vo site moi postovi, ti navedov nekoja doktrina ili stih i pritoa ti posochiv nekoj moj omilen propovednik ili teolog?(  ne naveduvas no   vo taa smisla gi ,,razbiras rabotite i taka gi tolkuvas)-----   toa e uste postrasno!!!!!!
Ајде слободно пастирај ми некој мој стих што сум го навел во било кој пост на форумов и покажи ми како погрешно сум го толкувал Smile
Да ги извагаме моето толкување и твоето. Како она погоре за Словото убива, а духот оживува LOL
Zarem posle sekoj moj stih ne pishuvam Marko 16:16, Rimjanite 9:5, Otkrovenie 3:16 itn. Zarem koga iznesuvam ili tolkuvam doktrini se povikav na nesto drugo osven na Svetoto Pismo?( no smislata na tekstot, i znacenjeto   ne   se   vo   ,,,duhot  na pismoto  i crkvata hristova,,,)
Ајде, ете веќе погоре те предизвикав, отвори нова тема и наречи ја толкување на Библијата и пастирај таму мои постови, да видиме дали не се во духот на Светото Писмо.
Mislis deka sluchajno gposle sekoj stih pishuvam Jovan 3:16 itn(bog da cuva------- zad toa  se krie i lukavata namera,  na tatkoto na lagata a mozebi i najuspesnata taktika za zamena na tezi i maskirano dejstvuvanje na lagata)------  odlicen izum na bivsiot  lucifer!,
Сакаш да кажеш дека Луцифер користи Библиски Стихови, а Христос користи преданија и бабини деветини? LOL
Зарем она "пишано е" или "напишано е" не беа речиси Христови узречици при Неговото проповедање?!?!

ne, ne C.B. toa go pravam bidejki Pismoto mi e avtoritet(no  ne i crkvata)---sto e pogubno  za tebe i tolkuvanjeto na sv.spisi!
Писмото е авторитет на Христовата Црква, па така дали ќе речеш авторитет ми е Писмото или Авторитет ми е Христовата Црква тоа ти е исто. Но доколку на некоја квази-црква не и е авторитет Писмото, е тогаш веќе има судир Smile
 i sekogas se povikuvam na nego, bidejki, kako sto veli apostol Pavle vo 2 Timotej 3:16, toa mi e Bogovdahnoveni i dovolno za da me podgotvi i usovrshi za sekoe dobro delo.

JAS REKOV DEKA COVEK MOZE NO I NE MORA DA SE KRSTI KAKO DETE,  NO DA TVRDI NEKOJ DEKA E TOA ,,GREV  PROTIV HRISTA,,   VERUVAJ  ---TOA E SULUDO!  POGOTOVO AKO NAGLASIV DEKA POSLE TOA , TOA DETE TREBA DA UCESTVUVA VO ZIVOTOT NA CRKVATA, I SVESNO DA GO PRIFATI PREOBRAZUVANJETO ,,VO POLNOTA,,  NA MERKATA NA RASTOT HRISTOV!
Ti objasniv zosto e grev(ti mislis deka si mi objasnil), zosto me macis da se povtoruvam, ti rekov deka ako "krstis" bebe, so toa go sprecuvas( jas velema bas deka so toa se pottiknuva, a i modernata psiholohija повторно ме насмеа LOL) toa bebe koga ke porasno i koga eventualno ke ja prifati hristijanskata vera da bide Bibliski i pravilno krsteno,(jas pak objasniv deka bas smetam deka e pravilno krsteno Каде објасни? Јас досега не видов ни еден аргумент, ни еден Библиски стих кој одобрува или потикнува крштевање на бебиња, а се изначитав стихови кои не го дозволуваат крштевањето на бебињата. bidejki popovite ke go lazat deka e krsteno i deka e grev da se krsti pak,(zarem si videl vo sv.pismo  nekoj da se krsteva po 5 pati
Кога Павле беше во Ефес (Дела 19) затекна некои кои биле крстени само во Јовановото крштевање и тој им објасни дека е потребно да се крстат поново согласно Христовото (новозаветно) крштевање. Епа и јас на сличен начин, покажувам дека крштевањето на бебиња не е крштевање туку квази-крштевање, па затоа е потребно повторно да се крстат (по Христовиот Модел) доколку поверуваат. Значи тоа не се 2, туку 1 правилно библиско крштевање. )i na toj nacin bebeto ke si ostane nekrsteno, a so toa nema da ja izvrsi Hristovata zapoved. A za onie koi gi sprecuvaat decata da gi ispolnuvaat Hristovite zapovedi (da doagjaat kaj Hrista),(ova spored mene vazi za   site eretici) pa zatoa vnimavaj!!!!!!!!!!!!!!! Важи ќе внимавам јас, ама вети ми дека и ти ќе внимаваш да ги извршуваш Христовите заповеди, а не заповедите на Некои кои поучуваат спротивно на Христос. Toj, Samiot Hristos, rece deka e podobro da se stavat melenicki kamen na vrat i da se frlat vo more. Pa sega, koga Hristos taka se zakanuva, ti vidi dali toa e grev ili ne e.

KRRAJNO TENDENCIOZNO  GI TOLKUVAS MOITE ZBOROVI!  BIDEJKI SAMATA ULOGA NA HRISTOS I APOSTOLITE KOJA JA IMALE NE IM DAVALO ,,DA IM PROPOVEDAAT NA DECA,,  NITU BILO MOZNO!  
Tocno ne bilo mozno togas, a ne e ni mozno podocna, a ne e mozno ni denes, nitu ke bide mozno vo idnina!( pak ja izvrtuvas smislata na mojot tekst)Big%20smile Не ја извртувам, само ти не ја разбираш бидејќи си тврдоглаво ги тргаш ушите од Божјиот Збор.

MOZNO BILO OTKAKO PRVITE GENERACII NA HRISTIJANI ,,DOBILE DECA DA POSAKAAT I DA GI KRSTAT,,    I DA ZAPOCNE TAKVATA PRAKSA OD RAZNI PRICINI!
C.B. i jas eden den, ako imam bebe, isto taka ke posakam da go krstam. Ama taa zelba mene ne mi dava za pravo da izbrzam, tuku naprotiv, ke se molam za toa moe dete, uste od mali noze ke go ucham i nasochuvam kon Hristovoto uchenje, pa eden den, daj Boze, ako toa odluci da ja prifati Hristijanskata vera (sto ne e garantirano deka ke se sluci), e togas, so solzi radosnici vo ocite, ke uzivam gledajki go toa moe dete kako se krsti.(slobodno taka da napravis, toa e tvoe pravo  no jas za razlika od tebe ne velam deka pravis ,,grev  protiv hrista,,,     sto   deteto ke bide ostaveno nadvor od   crkovniot zivot  se do toj moment)
Пак ме насмеа LOL Сакаш да кажеш дека со тоа вонредно бањање на бебето ти си го ставил бебето внатре во црковниот живот?LOL
Колку бебиња се крстени и моментално, додека ние тука се штракаме по тастатурата, тие се дрогираат околу соборниот храм во Скопје?!?! Тоа ли е црковниот живот на тие порано "крстени" бебиња?!? Се читаш ли што пишуваш?

A ZA TOA DEKA EDNO DETE IZRASNATO VO CRKVATA, VOSPITANO VO TOJ DUH I OD MALO HRANETO SO BOZJATA SVETLINA I VISTINA I BLAGODAT, E POMALKU VREDNO OD NEKOJ KOJ TOA GO PRAKTIKUVA  OD 20 GOD --KE PROSTIS!
Seto toa e ubavo i jas ne velam nisto protiv toa, no edno e da go poucuvas deteto od mali noze kon Hristos, a drugo e da mu izvrsis edno nepravilno i nebiblisko kvazi-krshtevanje.(  zalam sto taka gi svakjas rabotite, i    ne ne razbiras nas)
Епа ајде објаснете ми за да ве разберам. Наведете ми барем една десетина од аргументите кои ви ги наведов за некштевање на бебиња, извини претерав, ајде наведи ми барем еден стих каде апостолите поучуваат да се крштеваат бебиња, па можеби и ќе те разберам.

Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 14:14
da ve prasham neshto i koj go znaj odgovorot ve molam kazete.prashanjeto je ova.Evrejte shto bea krsteni od Jovan krstitelot dali trebashe pak da se prekrstat oti jovan samo krshtevashe vo imeto na Gospo,i dali site tie shto bea krsteni go prifatia Hristos za Spasitel,i ako go prifatia dali beshe moralno da se prekrstat vo imeto na Trojstvoto.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 18:46
Кога Павле беше во Ефес (прочитај Дела на Aпостолите 19-то поглавје) затекна некои кои биле крстени само во Јовановото крштевање и тој им објасни дека е потребно да се крстат поново согласно Христовото (новозаветно) крштевање.

Jovan Krstitelot krshteval ogromno mnoshtvo na narod i ne veruvam deka podocna site tie go prifatile Hristos za Spasitel, a za tie shto go prifatile Hristos, kako shto gledash vo Dela Apostolski 19-to poglavje povtorno se krstile vo imeto na Trojstvoto.
Pozdrav!
Кон врв
C.B. Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Март.2007
Поени: 152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 13.Април.2007 во 23:44
  • Св. тајна Крштења: " Један Господ, једна вера, једно крштење " (Еф. 4.5). Кроз Св. тајну Крштења лице које се крсти чисти се од свих грехова, наслеђених и личних, и као новорођено чедо Божије укључује у Цркву Христову - " Идите, дакле, и научите све народе крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа." (Мт. 28.19); " Ако се ко не роди водом и Духом, не може ући у царство Божије " (Јн. 3.5); " Ко поверује и крсти се биће спасен, а ко не поверује биће осуђен " (Мк. 16.15-16).

Напоменимо само, да осим уобичајеног крштења (трократним погружавањем у воду уз изговарање одређених речи од стране свештеног лица), постоје и два изузетка:

Први је ако је неко болестан па не може да уђе у воду него се крштава у кревету - обливањем.

Други случај је тзв. крштење крвљу (крштење у крви) - ако неко, ко жели да се крсти, буде у томе спречен гоњењем, тако да погине за Христа пре него што се крсти водом и Духом, онда му се његово мучеништво урачунава као право крштење, јер је показао да може " испити чашу коју је и Христос испио " (Мт. 20.22 ; 16.25 ; Мк. 8.35). На даље ћемо више пажње посветити крштавању новорођенчади и деце:

Сви секташи, од реда , кажу да је деци непотребно крштење јер су она невина и чиста од сваког греха - одбацујући при том постојање прародитељског греха, као измишљотину! А шта на то каже Св. Писмо: "Гле у безакоњу родих се у греху затрудне мати моја мном " (Псл. 51.5); А као што знамо Давид се родио у нормалном, благословеном браку! Даље: " Као што је посредством једног човека (Адама) грех ушао у свет, а грехом смрт, тако је смрт прешла на све људе јер су сви згрешили " (Рим. 5.12); " Непослушношћу једнога многи су постали грешни " (Рим. 5.19). Ето шта каже Библија !

Деца заиста нису способна да слушају и разумеју Јеванђеље. Но то не значи да нису способна да буду пријамници благодати Божије. Сам Христос је рекао: " Пустите децу, и не браните им да долазе кмени, јер је таквих Царство Небеско " (Мт. 9.13-15); " Заиста вам кажем:ко не прими царства Божијег као мало дете, неће ући у њега " (Мк. 10.13-16); и даље: " А који саблазни једнога од ових малих који верују у мене, ... ; јер вам кажем да анђели њихови на небесима стално гледају лице Оца мога небескога " (Мт. 18.2-10). Као што видимо, овде заиста није ништа речено о крштењу деце баш директно и непосредно, али је зато речено нешто што је врло важно за њихово крштење. Христос је рекао да су та деца способна да буду чланови Царства Небеског - дакле Цркве.

Даље, деца православних хришћана крштавају се, не после исповедања вере, него у ишчекивању и предокушавању вере. Ако се дете од малена узгаја у истински хришћанском дому - оно ће, без сумње, у врло младом узрасту поверовати у Христа: " Учи дете према путу којим ће ићи, па неће одступити од њега, ни кад остари " (Пр. Сол. 22.6). Ко може да тврди да вера двогодишњег детета, нпр. није спасоносна? Само Св. Писмо нам сведочи да су мала деца способна да приме благодат Божију (дар Духа Светога) - (Лк. 1.15 ; Јер. 1.5-6).

При крштењу новорођенчади родитељи и кумови гарантују, својом вером, да ће дете " себе сјединити са Христом ", одгајући се, у хришћанском дому и породици Цркве. А да се вером једног човека може спасити и излечити други човек сведочи нам и само Св. Писмо: вером мајке излечена је ћерка (Мт. 15.25-28); вером капетана излечен је његов слуга (Мт. 8.13); вером оца излечен је син (Мк. 9.21-27); вером оца оживела је ћерка (Лк. 8.49-55).

Даље, није основана ни тврдња да се крштење новорођенчади и мале деце увукло у Цркву у каснијем добу хришћанства. Црквени писац Тертулијан из Картагине (160-220 г.) јавно се супростављао крштењу мале деце - што не значи и да је био у праву - доказујући тако да је такав обичај постојао још у његово доба.

Иако у Св. Писму не постоје докази у корист крштења мале деце (а ни супротно), ипак би се тако нешто могло наслутити. Наиме, Библија каже да су се крштавали: - Лидија и њен дом (Д. ап. 16.14-16); - Крисп са свим домом својим (Д. ап. 18.8); - Корнелије и сав дом његов (Д. ап. 11.12-16); - Тамничар и сви његови (Д. ап. 16.31-34); - Стефанинов дом (1Кор. 1.16). Шта треба подразумевати овде под изразима " њен дом ", " сав дом ", " сви његови " ?! Секташи тврде да су ту у питању само одрасле особе, и да у тим домовима није било деце. На основу чега они тврде тако нешто, ми не знамо - а највероватније то не знају ни они?! Да ли је заиста реално и могуће да су апостоли баш у сва четири случаја наишли на домове без деце!? По принципу вероватноће ипак је вероватније да се ту затекло и по које дете.

На крају једна порука свим секташима: " Велики грех чините не допуштајући деци да се крсте ". Не пуштајући их тако у Цркву, остављате их као жртве пакленим силама, а ван Цркве нема спасења. Деца морају бити у Цркви, као младе лозице на Чокоту (Јн. 15.1-16), као удови Тела. Њих, по природи, чисте и безгрешне треба ослободити - кроз Цркву - крштењем, од последица првородног (прародитељског) греха! Није случајно Господ рекао апостолима: " Пустите децу "! Он то каже и вама секташима - " Пустите децу! " - А шта ви кажете? Не, не пуштамо! Побојте се Бога, несрећници! Ви вршите Иродов злочин - онога који је убио 14 000 деце. Не заборавите да са Христом могу да буду само они који су се у " Христа обукли " крштењем. Тако и апостол каже: " који сте се у Христа крстили, у Христа сте се обукли " (Гал. 3.27). Деца ваша, макар и да нису одговорна за личне грехе, ипак без крштења, по речима апостола, јесу нечиста (1Кор. 7.14), као и деца пагана или безбожника уопште. Она се у Христа морају обући крштењем.

Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2007 во 01:49
Ќе пишувам со црвено...

Originally posted by C.B. C.B. напиша:

Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Гледам дека ве буни наследениот грев на бебето.

Точно е дека бебето наследува грешна и несовршена природа од своите родители. Но не и осудата за гревот.(ova za da go svakjas na ovoj nacin treba da mislis deka bog e zafrkancija!    koj veli deka plata za grevot e smrt!   i deka i najmaloto do posledno ke se plati-kaj sudijata)

Не, туку ти да го сваќаш обратното, треба да мислиш дека Бог е мазохист и дека починатото бебе, кое никогаш не направило намерен грев, го фрла во вечниот оган да се мачи во век и веков.

НЕ C.B. нашиот Бог не е таков Бог. Тоа никогаш нема да се случи.

Да, бебето наследува грешна природа, го наследува Адамовото подобие, Адамовиот лик (а не Божјиот), но тоа наследува мртов грев, кој не може да предизвика осуда (за во пеколот) без да биде оживеан од Божјиот Закон. Апостол Павле многу јасно го вели тоа во своето писмо до црквата во Рим:

"зашто без Закон - гревот е мртов. И јас некогаш живеев без Законот, но кога дојде заповедта, гревот оживеа, а јас умрев." Римјаните 7:8,9

А еве што вели и Самиот Господ:

"Оној кој ќе згреши, тој и ќе умре.

Синот нема да го носи татковиот грев, ни таткото синовиот грев. Врз праведникот ќе биде неговата правда, а врз безбожникот, неговата безбожност." Езекиел 18:20

Имено, се додека бебето не почне да разликува добро од зло, додека не проработи совеста во него и додека не му се открие Божјиот Закон (барем некој дел од него) детето не е под осуда на гревот.( za nego ne vazi bozjiot spravedliv sud, )

Важи! Но за осуда на грешникот, потребно е тој да изврши сопствен грев.  Потребно е свесно и намерно прекршување на Божјиот Закон. Но како ќе го стори тоа бебенцето, кога тоа одвај си ја разликува левата рака од десната, а камо ли Божјиот Закон.

Бог не може да му суди на бебето, заради мртвиот наследен грев во него.
 Гревот е присутен во бебето, но е мртов( koj go umrtvii kako  ne znaeme) Тој постои и предизвикува грешни страсти, болести, стареење и подоцна смрт на телото, но додека Божјиот Закон не го оживе гревот, имено додека Бошјиот Закон не го осуди гревот како грев и грешникот како грешник, тој е мртов и немоќен во смисла да предизвика осуда (за во пеколот) на човекот, или бебето во случајов.

Порчитај Римјаните 3, 6, 7 и 8 поглавје. Не се големи, прочитај ги.

и како таков нема сила да го осуди бебето за во пеколот.(  no sepak bebeto moze da umre ---sto e posledica na grevot koj ,,,,,,e  mrtov,,,,!!!!!     zosto plata za grevot  e smrt po bozjite zborovi)

Ако платата за гревот е смрт, и ако Бог му рекол на Адам „Во денот кога ќе јадеш од него (дрвото), навистина ќе умреш„ Битие 2:17

тогаш зошто Адам и Ева не умреле веднаш во истиот ден кога каснале од забранетиот плод? зошто?

Затоа што Бог таму првостепено не мислел на физичка смрт (која полека доаѓа со стареењето), туку на онаа пострашната - духовна смрт, одвоеност од Бог и измачување во пеколот. Се разбира, и телесната смрт била неизбежна, но пострашна е оваа втората.

Бебето телесно умира затоа што не се раѓа по Божјиот образец, по Божјото подобие, туку по Адамовиот образец и подобие и наследува грешно тело, со бунтовна природа, која го наведува да греши. Но додека не го осуди Законот и додека тоа не направи свесен и намерен грев, втората духовна смрт не му може ништо!!!

Заклучок: Доколку бебето инцидентно почине, тоа оди дирекно во Божјите раце.(  ni luk jal ni luk mirisal-  lesno i ednostavno) Епа ако е лесно и едноставно, тогаш зошто мака мачиш да го свариш ова? Зарем малку докази ти изнесов од Библијата?

За да не испадне дека и јас си филозофирам, еве ви библиски докази кои го потврдуваат ова гледиште:

"Имено, гревот беше во светот уште пред Законот, но гревот не се засметува кога нема Закон. " Римјаните 5:13( sto znaci zakonot go istaknuva grevot,  go vadi i obelezuva,  a ne go   ponistuva  ili relativizira a grevot vo sekoj slucaj si postoi imalo ili nemalo zakon)

Да си постои мртов грев, но како што кажа, законот го вади, обележува, и ова го заборави: го оживува (Римјаните 7:9 !!!), и потоа е спремен гревот и грешникот за суд. И не труди се да го толкуваш и да си го прилагодуваш стихот согласно твоите убедувања, бидејќи тој јасно и недвосмислено си кажува дека гревот не се засметува кога нема закон.

"И јас живеев некогаш без Законот; но кога дојде заповедта, гревот оживе, а јас умрев. " Римјаните 7:9(

C.B. Зошто на ова ништо не коментираш? Не ти звучи баш најдобро ова "гревот оживе" а?Smile

Да не дојдев и да не им зборував, немаше да имаат грев; но сега немаат изговор за својот грев. Јован 15:22( zboruva za fariseite, bidejki licno im propovedal ,      sigurno ne veli deka bile   ,,bezgresni pred toa,,,!)

Ако тоа се однесува само за фарисеите, тогаш зошто апостолите го запишале во евангелијата? Ако од тоа не можеме и ние да се поучиме, туку тоа е нешто приватно меѓу Исус и одредена група фарисеи, тогаш зошто овој стих се провлекол по грешка во Новиот Завет?

Никој не е безгрешен (ниту Марија), но Христос овде збори за изговорот, зборува за тоа дека никој нема да биде осуден од Бог со изговор „не знаев дека тоа беше лошо„

Но се разбира, со тој изговор можат слободно да излезат бебињата, бидејќи тие не се свесни за тоа што е добро или зло, ниту се свесни за тоа што со нивното плачење не го оставиле тато да се наспие вечерта.

Ова може да биде и едно охрабрување за некој кој загубил бебенце, за да биде сигурен/а дека тоа е сигурно на Небото и дека, доколку има правилна вера, еден ден ќе си го види пак :-)

А Исус им рече: "Оставете ги децата и не бранете им да дојдат кај Мене, зашто на таквите им припаѓа небесното царство." Матеј 19:14

Христос вели дека на децата(na  takvite kako decata, im  se obrakja na vozrasni----- znaci kontekstot e drug ----- bidete kako niv vie vozrasnite nezlobivi , mili, dobri)

Точно де, тоа го реков и јас, дека на децата им припаѓа царството небесно. Ама не реков само на нив. Значи на бебињата, на децата и на тие како децата.

им припаѓа небесното царство. Затоа не грижи се за твоето бебенце, зашто самиот Христос рекол дека на него му припаѓа небесното царство.
Од друга страна, стихот продолжува: "И откако ги стави рацете на нив, си замина." Матеј 19:15 А не вели: "И откако ги крсти, си замина."(znaes li sto znaci  covece  ,,,bog ,,  da gi stavi racete vrz  tebe???????)

Што значи тоа Бог да ги стави рацете врз тебе можеме на друга тема да дискутираме. За оваа тема е важно дека тоа сигурно не значи крштевање.

И не знам зошто овој стих секогаш го цитирате за да си ја подржите доктрината за крштевање на бебиња, кога тука нема ни едно "К" од крштевање.

Ама ве разбирам, давеник и за сламка се фаќа, ама она што го забораваме е дека давеникот заедно со сламката, и потонува.
И уште еднаш сакам да прашам: Зошто во Новиот Завет, има набројано толку многу примери за крштевање, а нема ниту еден пример каде што е крстено некои бебе?(   zatoa sto toa   ne e dogma-odnosno ucenje za bog,   za sto i postoi pismoto)   za praksata na crkvata se pisuvalo vo drugi knigi -----trebnici, kanoni,   itn!   zatoa!

LOLLOLLOL сакаш да кажеш дека во Новиот Завет има само учења за Бог?

C.B. Си го прочитал ли ти Новиот Завет, ама искрено?

Таму постои јасно учење дека на крштевањето му предходи примање на Словото (евангелието, Христовото учење), покајание и вера во Исус Христос.

За кого се пишувани евангелијата, делата на апостолите, соборните и пасторалните посланија? Зарем не се пишувани за поука на подоцнежните цркви? Зарем не се пишувани за поука на денешниве цркви, за денешниве верници?

Ако биле само за поединци и за поедини локални заедници од тоа време, тогаш зошто се нашле во Библијата? Зошто Библијата е бестселер на сите времиња? Зошто Бог го шири Својот Збор меѓу народите и денес?

За праксата на црквата доволно е напишано во Новиот Завет, во делата на апостолите, во соборните и во пасторалните посланија итн, и Бог објавил доволнo информации во нив за да не правиме вакви лапсузи како што се крштевање на бебиња и еден тон други ереси што подоцна се појавиле во тие "други книги".

Ако е тоа толку важна доктрина (да ги спаси починатите бебиња од пеколот), тогаш зошто апостолите не спомнале ниту еден таков случај?(   spomnale tie   ama tamu kade sto bilo vreme i mesto  ,  a koe predanieto ni go soopstilo  no za   zal vie ste otugjeni i ne gi znaete tie raboti  a ne i gi priznavate  i da vi se kazat)

Зарем Библијата не е пригодно место да се каже таква суштинска доктрина?!

Одговорот е затоа што таков пример и не постоел, затоа што сите во тоа време знаеле дека крштевањето не е за бебиња, туку дека млекцето е за бебиња.(donesuva zaklucok covek koj e nadvor od predanieto na crkvata)

Не, туку донесува заклучок човек кој е внатре во Божјиот Збор и кој е утврден на изворното Христовото и Апостолско учење, а не на преданието на застранетото учење на квази-црквата, кое Христос го предвидел дека ќе се јави во подоцнежните времиња.

Верувајте дека водичката со која попот ќе го избања бебенцето, не го чисти од наследениот грев. Крвта Христова е таа што го чисти.
".. и крвта на Неговиот Син Исус Христос не исчистува од секој грев." 1 Јованово 1:7(   a  sto bidna    so ragjanjaeto  od  voda i duh??????)  za koe zboruva apostolot!    sto  e  ulogata na  vodata i duhot ?    sto tie pravat?      zosto isus gi spomnuva?   

Раѓањето од вода и дух, Христос му го зборувал на Никодим, кој бил јудејски началник и верски учител, возрасен човек, а не бебе.

no kako ke te iscisti ,,krvta  koga ne ja primas  vo sebe,,,??????? koga nemas sveta pricest?

Да не сакаш да кажеш дека и бебињата треба да земаат света причест?

Па со тоа да ги ставиш под осуда, зашто види што вели апостолот:

"зашто оној што јаде и пие, а правилно не Го разликува Господовото тело, јаде и пие за своја осуда. Затоа многумина од вас се болни и немоќни, а мнозина и починаа." 1 Коринтјаните 11:29,30

Дали бебињата го распознаваат Христовото тело во симболите на лебот и виното? Не? Тогаш зошто да ги ставаме под осуда?

zatoa rekov krstevanje --da!   no dzabe bez  pricest!

Верата во Христос и Неговата пожртвувана смрт е таа што не спасува и не чисти од гревот. (  kako ne spasuva objasni  ni ?) Со вера и покајание, а потоа и крштевање.Крштевањето не е во дирекна спрега со нашето спасение.(  zatoa spasitelot veli koj ne se rodi nanovo ne moze da vleze vo carstvoto nebesko) да но не рекол дека оној кој не се крсти, не може да влезе во царството небесно, што било на пример случај со разбојникот на крстот кој не се крстил, а сепак влегол.
(Разбојникот на крстот немал можност да се крсти бидејќи умрел на крстот, а сепак Христос рекол дека ќе биде со Него во Рајот!!) И што ќе прави сега тој со наследениот грев?!?!(  da   ama ima krstenie vo svojata krv, koe  e mnogu retko i  ne vazi za site lugje bidejki kalku se tie sto vo krv se krstavaat )  drugoto poveke gi bendisuva na lugjeto!LOLLOL

Имал крштение во својата крв?? LOLLOL, од каде го ископа ова крштевање не ми е јасно, покажи ми каде, каде во Библијата се спомнува крштевање во крв? А во која крв? која крвна група?LOL

Иако се смеам, меѓу редови знам за што ми збориш, ама веднаш да ти кажам, христијанската маченичката смрт на оние кои пострадале заради верата во Христос нема врска со крштевањето. Тоа си е едно и со едно значење, а крштевањето си е друга работа и со друго значење.

А од друга страна, уште посмешно е таквото тврдење бидејќи
разбојникот воопшто и не пострадал заради својата вера во Христос!!
Тука не станува збор за христијанска маченичка смрт!

Тој бил распнат заради своите лични разбојнички дела кои ги направил пред тоа. Тој не бил распнат заради тоа што ја исповедал својата вера во Христос, па да можеме да речеме дека тој умрел со маченичка смрт заради Христос. Напротив тој си умрел заради своите недела, како што и многу други пред него и после него си добиле смртна казна и тоа не заради верата во Христос (значи не станува збор за христијанска маченичка смрт, туку заради сопствени престапи).

Повторно мешаш баби и жаби, па затоа си принуден да измислуваш и такви смешни изрази како "крштевање во крв".

Држи се до библиското учење и нема да имаш потреба да се мачиш да измислуваш некои квази-доктрини и нови крштевања за да си ги оправдаш своите убедувања.
Поточно и попрецизно: Ако на крштевањето не му предходи покајание и вера во Исус Христос, тоа не е крштевање! Туку е само еден обред, едно вонредно бањање, еден повод да се соберат роднините итн.( ne bi rekoj  deka silata na   sv.duh  koj se priziva so molitva  na novorodenceto ima takva mok)

Христијанската вера е индивидуална вера.

Верата на кумот не може да го спаси бебето. Нашите обреди врз бебето исто така не влијаат врз неговото спасение. Напротив, бебето кога ќе порасне, самото ќе си одлучи дали ќе поверува во Христос и ќе се крсти, или можеби ќе поверува во Мухамед и ќе се обреже.

ve ljubam site!
EvAngelos

Тоше ве сака сите! Smile

Поздрав!

EvAngelos

Изменето од EvAngelos - 14.Април.2007 во 02:08
Кон врв
C.B. Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Март.2007
Поени: 152
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај C.B. Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2007 во 16:52

Здраво C.B. Овој пат ќе пишувам со виолетово Smile
zdravo evangelos   ovoj pat  jas ke pisuvam so ,,karmin,,  boja!Big%20smile

[QUOTE=C.B.] 
 EDNAS I ZASEKOGAS VELAM ----- EDNATA SVETA SOBORNA I APOSTOLSKA CRKVA  ,     IMA DVE PREDANIJA KOI PROIZLEGLE  OD NEA I REALNIOT ZIVOT NA HRISTIJANITE!
C.B. ako ja narekuvas apostolska, togas zosto ne se drzis do ucenjeto na apostolite koe e zapisano vo noviot zavet, tuku doktrinite gi vleces od nekoi lugje koi podocna pisuvale?(TEBE TI IZGLEDA DEKA NE SE DRZIME DO UCENJETO NA APOSTOLITE ,   A NIE  BAS TOA I SAMO TOA GO DRZIME  ZATOA I SME NARECENI ---APOSTOLSKA   ZA  DA POTENCIRAME DEKA SME NASLEDNICI NA NIVNOTO UCENJE)
Не ми изгледа само на мене, туку и на сите(sektasi) кои ја го прочитале Светото Писмо. Секој може да се нарекува како што сака, уставот го дозволува тоа.(no ne znaci deka   moze i da se kradat, iminjata pogotovo da se kopiraat,otposle) Во денешно време, можеш да се нарекуваш и Христова црква, а да проповедаш сатански и антихристови проповеди.(toa i im go kazuvame na lugjeto deka --dojdoa nekoi novi uciteli pd maskata na evangelieto i hristijanstvoto)
Сакам да кажам: Не е името тоа што одредува дали сте апостолска или неапостолска црква. (toa i jas go velam ! no isto taka potenciram deka dostojno i vistinski go nosime toa ime --za razlika od nekoi)Јасно е кои се апостолска црква, оние кои се држат до учењето на апостолите запишано во Библијата,(da  ----zatoa sme nie i uste  edna-sveta-i-soborna) а оние кои се држат до преданијата на некои луѓе потоа, тие можат да се нарекуваат црква на преданијата или фолклорна црква Smile(da  no sekako toa ne se pravoslavnite koi pred se imaat duh svet,telo hristovo, apostolsko preemstvo,sv.pismo,sv.predanie .......)Wink---znaci toa ne se odnesuva na nas!

USNO   I   PISMENO!   ESNOTO BEZ DRUGOTO NE MOZE DA DE TOLKUVA! ZATOA KOGA SE CITA SE VO SVETITE PISMA  , KAKO SAMO ZA SEBE SE DOAGJA SO KORSOKAK I 10000  TUMACENJA!
C.B. Vistina, Vistina ti velam, Biblijata se tolkuva samata sebe.(OVA E SUSTINASKATA RAZLIKA POMEGJU NAS   I VAS -----  STO NIE VERUVAME DEKA    ,,,   SLOVOTO UBIVA  A  DUHOT  OZIVUVA,,,)
Хахаха сега навистина ме насмеа LOL Посмешно нешто не сум прочитал од кога сум на форумов, дури ни од некои од смешните толкувања на муслиманите во однос на Библијата.(TVOJOT HUMOR NE ME IZNENADUVA---takvi vi se svakjanjata)---i tolku se vo moznost!
C.B. Си го прочитал ли контекстот каде што апостолот го пишува тоа?(mnogu pati) Што сакаш да кажеш со овој стих, дека Библијата убива?(pak zamena na tezi!!!!!! iskrivuvanje na smislata---deka pismoto tolkuvano nadvor i bez sv.duh koj e vo crkvata ---ne moze ispravno da se svati!!!!!) Да не ја читаме?(koj go veli toa???    ti!!!)   Да повикуваме духови да ни ја толкуваат? LOL( neznam kako ve ucat vas ,koi duhovi vi ja tolkuvaat no nie sekako deka ne ja tolkuvame bez prizivot kon sv.duh---koj ja i inspiriral!)
Таму апостолот збори за нешто сосема друго(si velis so svojot um), вели дека Буквата (Законот!) е тој што убива, а Духот (Светиот Дух, Нановораѓањето на основа на Новиот Завет втемелен на Христовата жртва не оживува од ропството на гревот)(pak  tolkuvanje spored tvojata zelba i razmisluvanje---nadvor od predanieto na crkvata i nejziniot duh(
Ako nekoj stih ne ti e jasen vo daden moment, bidi trpeliv i prodolzi da citas i so vreme se ke si dojde na svoe mesto.T.E.---MILON LUGJE  MILION TOLKUVANJA---SEKTI I GRUPI KOI TVRDAT DEKA JA ZNAAT VISTINATA)
Постои само една Вистина,(i milon sekti --proizlezeni od tvojot-takviot stav za crkvata i sv.pismo)--koi ne gi spomnuvas kako i da ne postojata! а тоа е Христос и Неговото учење запишано во Библијата.-velat site sekti  a megjusebe so milon razlicni svakjanja za isti prasanja! Секој кој останува во Неговото (Христовото) учење, останува во Вистината и дава плод. Јован 15:5(a plodot e -edni so drugi ne mozat da se slozat za  5  stihovi kako da gi tolkuvaat  i sto znacat)
Slichno kako koga sostavuvash slozuvalka, na pocetokot izgleda tolku konfuzno i tesko za sostavuvanje, no so trud i trpelivost, se si doagja na svoe mesto.(SEKOJA CEST NA KOE NIVO VI GO PRIKAZALE  TOLKUVANJETO I RAZBIRANJETO NA PISMOTO)
Благодарам Wink-  molam!Embarrassed
Mnogu e vazhno da sozdaden zdravi ramki okolu sushtinata na hristijanskata vera, pa potoa od poopshtoto, da odish kon detalite.(OVA I JAS GO MISLAM ,   ZATOA I DOJDOV DO FAKTOT DEKA E MNOGU BITNO  ,,APOSTOLSKOTO PREJEMSTVO,,  --- AKO ZNAES STO E TOA)  
Да го мислеше и ти истото ќе дојдеше до поинаков факт. (toest--ke bev  sektas od nekoja sekta)--ne fala!
Na primer, tesko mi e mene da te ubedam tebe deka bebinja ne mozat da se krshtevaat, koga ti ushte nemash raschisteno ( VIDI PA TI SI PROROK----  ZNAES  STO JAS IMAM I NEMAM)so toa koi knigi se sveti i Bogovdahnoveni, koga ne veruvas vo dovolnosta na Svetoto Pismo za pravilno praktikuvanje na Hristijanskata vera, i koga ne ti se jasni elementari doktrini kako na primer: Kako i koga eden covek se spasuva, koja e ulogata na Mojseeviot Zakon, kako se ochistuvame od prvorodeniot grev itn.(  SEKOJA TI CEST  ----- NI JAS  NE ZNAEV DEKA JAS TOLKU NE SUM ZNAEL------   NO EVE TI ZNAES!!!!!!)
 Јас не се родив со тоа знаење, ниту пак е мое за да се фалам со него.(no zatoa se mislis za merilo ---deka mozes da ocenuvas koj kolku znae---sto pokazuva ,,kolku se mislis  za ucen,,navistina!
Едноставно ја отворив Библијата и си прочитав од таму. Пробај и ти за момент да ги затвориш твоите второстепени книги кои зборуваат за и околу Библијата и пробај да ја отвориш самата Библија, прочитај, па и ти ќе знаеш.(jas  taka i pravev !  pa dojdov vo konfuzija i protivrecnosti---od koi fala bogu bog me spasi pokazuvajki mi na koj nacin ispravno se tolkuva sv,pismo------vo  negovata crkva kade sto e sv.duh)
Немој да мислиш дека е многу комплицирана, иако на почеток може да тои делува така.-vaka gi zbluduvate lugjeto koi so zdrav razum gledaat deka sv.pismo  ne e spansko selo---tukku najgolemite tajni i sustinata na se objavena od bezgranicniot i nadrazumen kreator! Нека те охрабрува фактот дека и рибари ја читале и правилно ја разбирале и правилни доктрини донесувале.( da  samo sto na mene ne e slezen sv duh vo vid na ogan!!!!   i ne sum pominal  3 god so boga, da mi gi otkriva licno najgolemite tajni!!!!!   ------

sitnica!!!!!

DOKAZ ZA OVA NEKA TI BIDE , TOA STO VO PISMOTO APOSTOLITE SOVETUVAAT KOGA NEKOJ E BOLEN ,,DA SE POMOLAT NAD BOLNIOT I DA GO POMAZAT SO ELEJ,,!

AJDE BIDI ISKREN I KAZI MI DALI OVA GO PRAKTIKUVAAT VO ,,TVOJATA CRKVA,,?????????

JAS KOLKU STO ZNAM NE!    A ZOSTO NE ,KOGA GO PISUVA VO ,,PISMOTO,,?
Sam si prasha, sam si odgovori. Potoa pak me prasuvas, epa zosto pak sam i ne si odgovoris? Smile(  POENTATA E STO SAKAM OD TEBE DA CUJAM ODGOVOR!!!!!!      AMA TI NE MI GO DADE )LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Ако сакаше да чуеш одговор од мене, ќе ми го поставеше само прашањето и тоа на некоја друга посоодветна тема (бидејќи оваа е за крштевање) или пак на ЛП.(si gi videl li svoite postovi--kolku ja siris temata?  a pota nekoj da ti odgovara,, tesno,,!! А штом ти сам си одговараш, јас тука не сум ти потребен. Слободно води си моно-диалог.(odgovori ---toa   sto si prasan  ne plasi se !!!!)LOLLOLLOL
Me potsetuvas na Miralem malce.(A  TI MENE  NA kalefahh) Taka i on, iako nikogas ne sme imale nikakov kontakt, nitu znaese nesto za mene, toj se kolnese deka nemam Biblija i deka vrska nemam od mnogu elementari raboti.(  kako i ti sto iznese eden kup tvrdenja   sto sum znael i sto  ne   a blage veze nemas koj i sto sum ,) Епа ти прв почна Smile (da ti kazuvam kolku i sto znaes???? i koj si????  )-- te napusta razumot !А од друга страна, јас и имам основа за тие тврдења од твојот пост.(e sega se opravda)!!!!!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
C.B. Od kade znaes sto i kako se praktikuva vo crkvata vo koja idam jas? Od kade znaes ti jas vo koja crkva odam?(te molam kazi ni , za da znaeme   dokolku nesto ne kries???)
На друга тема, ама од моите постови, кои изобилуваат со Библиски стихови, јасно се гледа дека одам во Библиска и Апостолска црква.(da  da toa  e ocigledno  ---no te molam kazi pod koje ime ste registrirani kako,,verska zaednica,,???)
Ili dali idam vo nekoja crkva?
Ne bidi smeshen, drzhise do temata.(prosti  mislev  malku da vi go prodolzam zivotot  so smeenje,   a   ti ne bidi tolku seriozen)Wink

ZATOA   STO TAKA GO TOLKUVATE!       TOA E VASE PRAVO!   NO PAK VELAM DEKA LUDO E DA VE;LI NEKOJ DEKA SE DRZI ,,SAMO ZA PISMOTO,,! NIEDNA VERSKA ZAEDNICA KOJA SE NAREKUVA HRISTIJANSKA TOA NE GO PRAVI! Naprotiv, ako nekoja verska zaednica saka da se narekuva Hristijanska, mora da se drzhi samo do Hristos, i nejzinite doktrini da gi temeli na Pismoto i samo Pismoto, kako sto toa go pravele Hristos i Negovite apostoli.(  izvini ama vo vremeto na hristos nemalo  pismo i samo sv.pismo  pogotovo ne ovaa kniga sto denes nie  taka ja narekuvame) -evangelieto e napisano  decenii posle hristovoto voznezenie  a  kanonizirano  po mnogu vekovi!LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOL
Јас зборам за подоцнежните верски заедници.(samo od ova moze da se vidi kako ve naucile da go razbirate poimot ,,crkva,,-hristova   koja spored hrista e ista i vcera i denes i vo vecnosta!)   
vo toa e sustinata  -----crkvata e   edna  !!!!!!   nema mnogu,,crkvi,,!   ztoa i ne ste i nema da bidete del od  ,,,ednata  sveta soborna i apostolska,,   crkva!!!!!!
За времето на Христос апостолите го имале само Стариот Завет,(od kade go znaes  ova ????  vo evangelieto nikade ne pisuva deka nosele ,,svitoci  so sebe,,  a  koga tolku znaes kazi  mi koj bil kanonot na knigite od  st.zavet --vo toa vreme   sto go pocituvale  evreite, i dali e ist so onoj sto go odredila crkvata podocna????) а ушењето на Новиот Завет го имале на дланка, Христос бил со нив ало!!(poentata e sto nemale pisuvan  zavet na ,,hartija,,  allooo!!!!!!!)  nego usmen -koj delumicno e prenesn na hartija------allloooooo!   kontas?(LOLLOLLOL) LOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLLOLОсновачот на Новиот Завет бил со нив,( do koga?????) a znaes deka pisuvanite evangelija se pisuvani posle  30-60-90-  god !!!    а Неговото учење останало свежо во ушите на апостолите ( а сигурно и на хартија)(pa toa i vi kazuvame celo vrme !!!!!!!  da  gi prifatite kako validni i apostoslskite knigi koi ne se staveni vo kanonot na sv.pismo(didahi-ucenjeto na apostolite,  odlukite  od prviot apostolski sobor  .... itn   koj vo golema mera go tolkuvaat  sv.pismo  so dopolnitelni objasnenija) до времето кога е составен и затворен канонот на Светото Писмо.
Бог се погрижил за тоа, не се секирај.(nie zname i kako no za zal vie ne)
SEKOJA IMA ,,USTE  PO NESTO,, Nekoj pogreshno te informiral Smile  SO KOE GO TOLKUVA,  I JA CENI SMISLATA NA ZNACENJETO NA  ZBOROVITE, RECENICITE, TEKSTOVITE I KNIGITE!

VELIS ,, ZOSTO MI TREBAAT DRUGI KNIGI,,????      ----  PA COVECE NE BIDI SMESEN   ZAREM VIE VO VASATA ZAEDNICA   SAMO BIBLIJATA JA CITATE?  ZAREM NEMATE TOLKUVANJA , OBJASNUVANJA, PROPOVEDI NA POZNATI TEOLOZI  KOI  GI KORISTITE?????????????  ---KOI VE UCAT VO TAA NASOKA DA GI RAZBIRTATE ,,NEKOI RABOTI, KOI SE NEJSNI NA PRV POGLED VO PISMOTO,,????????

E tuka veke mesas babi i zabi. C.B. jas ne rekov deka ne citam i drugi knigi.(pa ijas nevelam) Sekako deka e interesno i poucno da se slushnat najrazlichni mislenja za i okolu Svetoto Pismo, no strashno i eretichki e od tie drugi (vtorostepeni, covecki) knigi da se vadat doktrini.( inie toa im go velime na ereticite i sektasite  no ne ne slusaat,  ami sledat nekoi uciteli i reformatori)
Кажи ми C.B. како би постапил ти ако твојата заедница забега со учењето и почне да ја игнорира Библијата и да си воведува свои црковни (човечки) и спротивно на учењето на апостолите?( vidi vaka  bate---  jas nema sto da kazuvam !   taka vie si si kazuvate !   nasata crkva hristova  vo tekot na ovie   2000 god-ima nacini na koi se proiznesuva za problemite i otpadnicite(ereticite) koi se javuvale---vprocem za toa i se svikuvale sobori , se pisuvale ispovedanja na verata, se crtale freski i ikoni,se davale soopstenija --koi vie tolku mnogu gi mrazite i potcenuvate----bidejki ve ,,razotkrivaat koi ste i sto ste,,,  do den denesen!
zatoa i se trudite da gi unistite ,otfrlite i izbegnete tie ,,impulsi na sv.duh vo crkvata ,  koi ve zpiraat da vnesete eres i  lagi  vo teloto hristovo,,,!!!!!!!!!!
Зарем нема да повикаш на враќање кон изворното христијанство? кон изворната наука?( pa ve povikuvame celo vreme?   site vas otpadnati od crkvata od razno-razni-pricini  ----  no vie se poveke i poveke se utvreduvate vo eresta  za zal)

Na primer, kazi mi, kade jas dosega vo site moi postovi, ti navedov nekoja doktrina ili stih i pritoa ti posochiv nekoj moj omilen propovednik ili teolog?(  ne naveduvas no   vo taa smisla gi ,,razbiras rabotite i taka gi tolkuvas)-----   toa e uste postrasno!!!!!!
Ајде слободно пастирај ми некој мој стих што сум го навел во било кој пост на форумов и покажи ми како погрешно сум го толкувал Smile(nema ptreba  od delovi!!!!   site tvoi tekstovi  vo celost  se so izvrtena smisla , i znacenje )
Да ги извагаме моето толкување и твоето.(gi vaga ---onoj sto treba i bez ti da go pobaras toa) Како она погоре за Словото убива, а духот оживува LOL(    izvagan (izmeren_ si )  -----   i vo ,,duhot ,,  koj te vdahnovyva i vo slovoto sto go pisuvas !!!!!  zarem ne gledas?)
Zarem posle sekoj moj stih ne pishuvam Marko 16:16, Rimjanite 9:5, Otkrovenie 3:16 itn. Zarem koga iznesuvam ili tolkuvam doktrini se povikav na nesto drugo osven na Svetoto Pismo?( no smislata na tekstot, i znacenjeto   ne   se   vo   ,,,duhot  na pismoto  i crkvata hristova,,,)
Ајде, ете веќе погоре те предизвикав, отвори нова тема и наречи ја толкување на Библијата и пастирај таму мои постови, да видиме дали не се во духот на Светото Писмо.(da   ke otvoram  tema ---no nema da stavam tvoi postovi  nego ,  tolkuvanja od crkvata pa neka sporedat citatelite)
Mislis deka sluchajno gposle sekoj stih pishuvam Jovan 3:16 itn(bog da cuva------- zad toa  se krie i lukavata namera,  na tatkoto na lagata a mozebi i najuspesnata taktika za zamena na tezi i maskirano dejstvuvanje na lagata)------  odlicen izum na bivsiot  lucifer!,
Сакаш да кажеш дека Луцифер користи Библиски Стихови, а Христос користи преданија и бабини деветини? LOL(babini devetini kazuvaat tvoite ,,pastori,harizmatici,proroci, uciteli  idr.,,)   a  mojata crkva go propoveda evangelieto so primeri od realnoto ziveenje vo tekot na ovie 2000  god-----  koi ti gi ismevas,i hulis nevkusno plukajki na realnot zivot na crkvata hristova i nejzinite borbi protiv duhot na ovoj svet.
Зарем она "пишано е" или "напишано е" не беа речиси Христови узречици при Неговото проповедање?!?!(  da  no vo isto vreme  i fariseite vikale ,,pisano  e,,   kako i ti sto se povikuvas na slovoto , no bez vistinskata smisla i znacenje na pisanoto)

ne, ne C.B. toa go pravam bidejki Pismoto mi e avtoritet(no  ne i crkvata)---sto e pogubno  za tebe i tolkuvanjeto na sv.spisi!
Писмото е авторитет на Христовата Црква, па така дали ќе речеш авторитет ми е Писмото или Авторитет ми е Христовата Црква тоа ти е исто.(  ne   e  isto  !!!!!!   lazes  !!!!!!    pismoto proizleguva   ---se  ragja   od crkvata!   zatoa ne se isto! crkvata e  edinsteven avtoritet--toest  zivoto telo na koe glava mu e hristos vo koja  obitava  sv.duh,  i vistinata!  i taaa  e   edinsteveno merilo  za  se!) Но доколку на некоја квази-црква не и е авторитет Писмото, е тогаш веќе има судир Smile(  vidi   na  kolku vasi   ,,crkvi,,,   edinstven  avtoritet im  e   ,,,pismoto,,,      pa   se ispotepaa megju (vo istorijata pa i sega)sebe i raskarani  se od nivnoto niknuvanje pa vidi si ja i zabludata  sto te pomracuva!!!!!!!
 i sekogas se povikuvam na nego, bidejki, kako sto veli apostol Pavle vo 2 Timotej 3:16, toa mi e Bogovdahnoveni i dovolno za da me podgotvi i usovrshi za sekoe dobro delo.

JAS REKOV DEKA COVEK MOZE NO I NE MORA DA SE KRSTI KAKO DETE,  NO DA TVRDI NEKOJ DEKA E TOA ,,GREV  PROTIV HRISTA,,   VERUVAJ  ---TOA E SULUDO!  POGOTOVO AKO NAGLASIV DEKA POSLE TOA , TOA DETE TREBA DA UCESTVUVA VO ZIVOTOT NA CRKVATA, I SVESNO DA GO PRIFATI PREOBRAZUVANJETO ,,VO POLNOTA,,  NA MERKATA NA RASTOT HRISTOV!
Ti objasniv zosto e grev(ti mislis deka si mi objasnil), zosto me macis da se povtoruvam, ti rekov deka ako "krstis" bebe, so toa go sprecuvas( jas velema bas deka so toa se pottiknuva, a i modernata psiholohija повторно ме насмеа LOL) ( koga nemate odgovor , velat ---smejte  se !!!!     njdobro pominuva)Embarrassedtoa bebe koga ke porasno i koga eventualno ke ja prifati hristijanskata vera da bide Bibliski i pravilno krsteno,(jas pak objasniv deka bas smetam deka e pravilno krsteno Каде објасни?( ke go povtoram postot) Јас досега не видов ни еден аргумент,( ti stavile prijatele   zamagleni naocari---zatoa) ни еден Библиски стих кој одобрува или потикнува крштевање на бебиња, а се изначитав стихови кои не го дозволуваат крштевањето на бебињата.) (taka tebe ti izgledaat ----niz naocarcinjata) bidejki popovite ke go lazat deka e krsteno i deka e grev da se krsti pak,(zarem si videl vo sv.pismo  nekoj da se krsteva po 5 pati
Кога Павле беше во Ефес (Дела 19) затекна некои кои биле крстени само во Јовановото крштевање и тој им објасни дека е потребно да се крстат поново согласно Христовото (новозаветно) крштевање. Епа и јас на сличен начин, покажувам дека крштевањето на бебиња не е крштевање туку квази-крштевање, па затоа е потребно повторно да се крстат (по Христовиот Модел) доколку поверуваат.(pa nie covece ne gi krstevame bebinjata vo imeto na jovan   ---ako ne znaese, tuku vo imeto na hrista)---znaci dzabe insinuiras ,,,zamena  na tezi,,,! Значи тоа не се 2, туку 1 правилно библиско крштевање. )i na toj nacin bebeto ke si ostane nekrsteno, a so toa nema da ja izvrsi Hristovata zapoved. A za onie koi gi sprecuvaat decata da gi ispolnuvaat Hristovite zapovedi (da doagjaat kaj Hrista),(ova spored mene vazi za   site eretici) pa zatoa vnimavaj!!!!!!!!!!!!!!! Важи ќе внимавам јас, ама вети ми дека и ти ќе внимаваш да ги извршуваш Христовите заповеди, а не заповедите на Некои кои поучуваат спротивно на Христос.(  jas odam i uste ponapred pa te povikuvam ne samo da ne citas ereticko-satanski izmisljotini  nego i da dojdes vo teloto hristovo kade sto e spasenieto vo zaednica so sv.duh) Toj, Samiot Hristos, rece deka e podobro da se stavat melenicki kamen na vrat i da se frlat vo more. Pa sega, koga Hristos taka se zakanuva, ti vidi dali toa e grev ili ne e.

KRRAJNO TENDENCIOZNO  GI TOLKUVAS MOITE ZBOROVI!  BIDEJKI SAMATA ULOGA NA HRISTOS I APOSTOLITE KOJA JA IMALE NE IM DAVALO ,,DA IM PROPOVEDAAT NA DECA,,  NITU BILO MOZNO!  
Tocno ne bilo mozno togas, a ne e ni mozno podocna, a ne e mozno ni denes, nitu ke bide mozno vo idnina!( pak ja izvrtuvas smislata na mojot tekst)Big%20smile Не ја извртувам, само ти не ја разбираш бидејќи си тврдоглаво ги тргаш ушите од Божјиот Збор.( ako si ti bog----sto se somnevam ---togas i tvoite zborovi  se ,,boziji zbor,,---koi tolku providno otstapuvaat od ,,stolbot i tvrdinata  na vistinata sto ni ja ostavija apostolite i nivnite naslednici---vozglavena od hrista!)

MOZNO BILO OTKAKO PRVITE GENERACII NA HRISTIJANI ,,DOBILE DECA DA POSAKAAT I DA GI KRSTAT,,    I DA ZAPOCNE TAKVATA PRAKSA OD RAZNI PRICINI!
C.B. i jas eden den, ako imam bebe, isto taka ke posakam da go krstam. Ama taa zelba mene ne mi dava za pravo da izbrzam, tuku naprotiv, ke se molam za toa moe dete, uste od mali noze ke go ucham i nasochuvam kon Hristovoto uchenje, pa eden den, daj Boze, ako toa odluci da ja prifati Hristijanskata vera (sto ne e garantirano deka ke se sluci), e togas, so solzi radosnici vo ocite, ke uzivam gledajki go toa moe dete kako se krsti.(slobodno taka da napravis, toa e tvoe pravo  no jas za razlika od tebe ne velam deka pravis ,,grev  protiv hrista,,,     sto   deteto ke bide ostaveno nadvor od   crkovniot zivot  se do toj moment)
Пак ме насмеа LOL Сакаш да кажеш дека со тоа вонредно бањање на бебето ти си го ставил бебето внатре во црковниот живот?LOL(ne jas tuku  crkvata hristova!)
Колку бебиња се крстени и моментално, додека ние тука се штракаме по тастатурата, тие се дрогираат околу соборниот храм во Скопје?!?!(da krsteni!---no ne i spaseni , za koe rekov deka e potrebno da se bide vo teloto hristovo i zadnicata so duhot--koi tie ja odbile) Тоа ли е црковниот живот на тие порано "крстени" бебиња?!? (ne  toa  ne  ,,crkoven,,  zivot   ---no zatoa e  na iljadnici koi ostanale -i ostanuvaat vo teloto i hristovo i brodot na spasenieto vo zaednica so sv.duh koi plovat vo vecnosta so bozja pomos!Се читаш ли што пишуваш?da!  a   ti?

A ZA TOA DEKA EDNO DETE IZRASNATO VO CRKVATA, VOSPITANO VO TOJ DUH I OD MALO HRANETO SO BOZJATA SVETLINA I VISTINA I BLAGODAT, E POMALKU VREDNO OD NEKOJ KOJ TOA GO PRAKTIKUVA  OD 20 GOD --KE PROSTIS!
Seto toa e ubavo i jas ne velam nisto protiv toa, no edno e da go poucuvas deteto od mali noze kon Hristos, a drugo e da mu izvrsis edno nepravilno i nebiblisko kvazi-krshtevanje.(  zalam sto taka gi svakjas rabotite, i    ne ne razbiras nas)
Епа ајде објаснете ми за да ве разберам. Наведете ми барем една десетина од аргументите кои ви ги наведов за некштевање на бебиња, извини претерав, ајде наведи ми барем еден стих каде апостолите поучуваат да се крштеваат бебиња, па можеби и ќе те разберам.Ne branete im na decata da doagjaat kaj mene!-isus hristos.-licno i personalno!
bez sektaski tolkuvanja procitaj i dojdi i vidi--vo prostota na duhot---za spasenie i zivot vecen -amin!

Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе

Кон врв
Нов член
Нов член

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimitrija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 14.Април.2007 во 21:56
За Евангелос и компанија
Димитрија, ние кои безпрекорно веруваме во Светото Писмо немаме ни спорови, ни судири, во однос на такви недвосмислени и јасни доктрини како што е крштевањето на бебињата. И ние немаме проблем, ако Христос рекол Одете и крштевајтеги народите, ако апостолите покрстувале цели семејств, населени градови. Св. Еразмо во еден ден покрстил 3000 Охриѓани во првите векови потоа сигурно ја виде сликата за крстилницата во Плаошник од трети до пети век. Не гледам причина зошто треба да прифатам учење од запад од луѓе кои немаат благодат Божја ниту Апостолско преимство. Корените на учењето на оваа Цртква водат до Христа и би биле одговорни ако го промениме учењето на православната Црква. И ние, библиските христијани, немаме свои индивидуални критериуми за толкување на Светото Писмо, туку му дозволуваме самото Писмо да се толкува и тоа ни е на нас критериум. Да се толкува самото Свето Писмо тоа значи секој да си го толкува така како што му одговара.
Премногу несериозно.
А вие, кои си имате натрупано еден куп други дополнителни второстепени и човечки книги, кои вие ги нарекувате свети и ги воздигате на ниво на Светото Писмо (а во пракса и над Светото Писмо), кои содржат учења спротивни на учењето на Христос и Апостолите, и од кои ги влечете и доктрините, без страв од Бог при тоа игнорирајќи ја Библијата, па оттаму, нормално е дека ќе се појават судири помеѓу Божјиот Збор и Човечкиот Збор.
Ние ги имаме  Св. Отци кои секогаш ги жртвувале животите и многу голем процент од нив ја пролеале и крвта и се крстиле во сопствената крв за спасение наше со една цел, да го зачуваат православното исповедание и учењето на Христа и Апостолите и не е во ред ти да ги понижуваш нивните жртви. Наведи некоја православна литература што не е во Духот на Библијата и содржи учење што е спротивно на учењето со Господ мој и Бог мој Христос.
Што има заедничко помеѓу вистината и лагата?
Што има заедничко помеѓу Светлината и темнината?
Затоа има судири!
А каде е ересот, разумните нека одлучат.
Христос мојот Бог на Апостолите им дал влас да крштеваат да лекуваат да покоруваат змии и шкорпии (демони) им дал власт и се што ќе врзат на земјата ќе биде врзано и на небото и се што ќе (разврзат) одврзат на земјата ќе биде одврзано на небото и им дал влас да внимаваат, врз кого ќе положат рака, за да биде поставен да служи на Црквата, тоа Апостолско Преимство на положување на раката на главата на тој што прима благодат е зачувано до денешен ден и секој свештеник е поврзан со благодата со која Христос ги благослови Апостолите, Апостолите своите ученици, учениците на Апостолите своите ученици па се до ден денес. Ние никогаш во ниеден момент не сме останале без благодат.
А каде е ересот, разумните нека одлучатWink

Изменето од dimitrija - 14.Април.2007 во 22:05
Dimitrij
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2007 во 03:56
Originally posted by dimitrija dimitrija напиша:

Не гледам причина зошто треба да прифатам учење од запад( каде и во кој мој пост ја спомнав некакво учење од запад? Јас до сега го немам ни спомнато зборот "запад"! Цело време ве убедувам и ве повикувам да му се вратите на изворното, првото учење, на Христовото и на Апостолското) од луѓе кои немаат благодат Божја ниту Апостолско преимство. Корените на учењето на оваа Цртква водат до Христа (Ахх камо да беше така Cry Така ве лажат вашите духовници, кои ве држат во хипноза дека водите корени до апостолите, а во реалноста сте радикално спротивно во учењата и праксата на апостолите) и би биле одговорни ако го промениме учењето на православната Црква. (не, вие нема да бидете одговорни ако го промените учењето на православната црква, туку вие веќе сте одговорни затоа што го променивте учењето на Христовата Црква, учењето на Христос и Апостолите.

Ние ги имаме  Св. Отци кои секогаш ги жртвувале животите и многу голем процент од нив ја пролеале и крвта и се крстиле во сопствената крв за спасение наше со една цел,
Ние ги имаме Христос и Апостолите !!!
Кажи ми димитрија, што рекол етиопјанецот кога се возел во кочијата со Филип, "ете крв! што ме спречува да се крстам?" или "ете вода! Што ме спречува да се крстам?"
Зошто измислувате такви небиблиски квази-крштевања? Има ли во вас страв Божји, штом толку смело му додавате на Божјото Слово игнорирајќи ја Христовата закана за тоа?

На C.B. напишав интересен коментар за разбојникот кој наводно се "крстил во крв", ама тој ништо не ми искоментира за тоа.
Еве и тебе ќе ти го пастирам тој дел, да видиме дали ти ќе имаш нешто да кажеш околу тоа. Цитирам...

(Разбојникот на крстот немал можност да се крсти бидејќи умрел на крстот, а сепак Христос рекол дека ќе биде со Него во Рајот!!) И што ќе прави сега тој со наследениот грев?!?!(  da   ama ima krstenie vo svojata krv, koe  e mnogu retko i  ne vazi za site lugje bidejki kalku se tie sto vo krv se krstavaat )  drugoto poveke gi bendisuva na lugjeto!LOLLOL
Имал крштение во својата крв?? LOLLOL, од каде го ископа ова крштевање не ми е јасно, покажи ми каде, каде во Библијата се спомнува крштевање во крв? А во која крв? која крвна група?LOL

Иако се смеам, меѓу редови знам за што ми збориш, ама веднаш да ти кажам, христијанската маченичката смрт на оние кои пострадале заради верата во Христос нема врска со крштевањето. Тоа си е едно и со едно значење, а крштевањето си е друга работа и со друго значење.

А од друга страна, уште посмешно е таквото тврдење бидејќи
разбојникот воопшто и не пострадал заради својата вера во Христос!!
Тука не станува збор за христијанска маченичка смрт!

Тој бил распнат заради своите лични разбојнички дела кои ги направил пред тоа. Тој не бил распнат заради тоа што ја исповедал својата вера во Христос, па да можеме да речеме дека тој умрел со маченичка смрт заради Христос. Напротив тој си умрел заради своите недела, како што и многу други пред него и после него си добиле смртна казна и тоа не заради верата во Христос (значи не станува збор за христијанска маченичка смрт, туку заради сопствени престапи).

Повторно мешаш баби и жаби, па затоа си принуден да измислуваш и такви смешни изрази како "крштевање во крв".

Држи се до библиското учење и нема да имаш потреба да се мачиш да измислуваш некои квази-доктрини и нови крштевања за да си ги оправдаш своите убедувања.

Апостолско Преимство на положување на раката на главата на тој што прима благодат е зачувано до денешен ден (Не верувам дека на вашите глави има отисок од рацете на следбениците на апостолите LOL
Вие имате една линија на апостолско преимство, католиците имаат друга линија, кој е во право?
Ни вие, ни тие. Тоа ниту може, ниту е потребно да се докаже.
Следбеници на апостолите се оние чие учење е еквивалентно со учењето на апостолите. Е тука, колку и да се фалите со вашите "апостолски преимства", паѓате и вие и католиците! Бидејќи не е можно да се нарекувате следбеници на апостолите, а да имате дијаметрално спротивни учења од нив и дијаметрално спротивна пракса од нив.
Како може да се нарекувате следбеници на апостолите, а крштевате бебиња, се молите и ја обожавате Марија, правите икони, се молите пред нив, ги бакнувате, осветувате вода, се маскирате во мантии, ги учите луѓето да ви се поклонуваат и да ви ги целиваат рацете (зборувам цело време за вашите свештени лица), наплатувате за крштевање и од целата црква правите бизнис поради кој многу верници се соблазнаа итн..
Вакви нешта ли правеле апостолите? Сте го прочитале ли вие Новиот Завет? Каде сте прочителе дека апостолите правеле такви смешни работи? Каде влечкале икони со нив? Зарем не можеле да си набават икона од Свети Илија, кој бил старозаветен пророк, нели? Но такво нешто нема да прочитате во Библијата, туку ќе прочитате стихови од типот: "Чеда, чувајте се од идоле" или добро познатата 2 Божја заповед "Не прави за себе идол (на грчки: икона), ниту некаква слика  " итн итн.

Ама сепак сметам дека не се работи за недостиг на аргументи, туку за немање доволно храброст да се спушти гордоста, да се напушти удобноста во православната атмосфера (која светот ја љуби), да се издржи евентуалното (за среќа само вербално) прогонство кое неизбежно би дошло заради лојалноста на изворното христијанство (сети се дека Христос рече: Вие не сте од светот, затоа и светот ве мрази. Да бевте од светот (како православна црква) светот би ги љубел своите. (како што ве љубат вас политичарите на кои им се умилкувате заради соработка во бизнисот).

и секој свештеник (Smile од кога има свештеници во Новиот Завет? Зарем Христос не е нашиот свештеник чие вечно свештенство нема да премине на друг? Не си го прочитал тоа во Евреите? Зарем не е ЕДЕН (Христос) посредикот меѓу Бог и луѓето? Зарем не се расцепи храмската завеса на два дела и зарем со тоа не се укина човечкото свештенство?
Но знам дека е убаво и чест е да се носи свештеничка мантија и да се примаат почести од луѓето, целивки по рацете, поклонувања итн. Но ќе ги видам тие луѓе каков став ќе имаат на судниот ден! е поврзан со благодата со која Христос ги благослови Апостолите, Апостолите своите ученици, учениците на Апостолите своите ученици па се до ден денес. Ние никогаш во ниеден момент не сме останале без благодат.(Аххх колку сакам тоа да беше така. Туку да го молиме Бог барем во овие последни времиња да биде милостив со православните и да им прати поголема багодат и мудрост за да ги отфрлат своите застранети учења и да му се вратат на изворното, Христово и Апостолско учење запишано во Библијата.

Божји Благослов!
EvAngelos

Изменето од EvAngelos - 15.Април.2007 во 04:46
Кон врв
чаир Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Јануари.2007
Поени: 950
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај чаир Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Април.2007 во 16:50
Еден мој пријател постојано зборува дека  оние термини што не знаеме што змачат да не ги користиме

Постојат КАТОЛИЦИ И РИМОКАТОЛИЦИ
КАТОЛИЦИ се сите православни христијани зошто зборот katolikos значи соборност во православниот свет се се решава на соборен начин односно никој не може како архиереј сам да донесе некој одлука кој се однесува на целата црква
РИМОКАТОЛИЦИ со разделбата на источната и заадната црква во 1054 година западната црква ја сочинувале Римската црква и црквите околу неја затоа и се нарекуваат римокатолици се простират во рим и околината

Што си се фатил Ev Angelos за крштението во крв као слеп за стап во католичката црква постојат два начини на кои се толкувале зборовите во Светото Писмо. Буквале и Алегориски, еден од најголемите буквални толкувачи бил и Свети Василие Велики  а на алегориското свети Атанасие Велики.
крштевањето во крв не преставува бањање во крв како ти што сакаш туку има алегориска смисла и се однесува на оние луќе кои небиле крстени со вода ни претрпели смрт заради христа и се здобивааат со маченички венец тие луѓе ја приливале својата крв за Христа и зато се вели дека се крстиле во крв

Апостолското преемство го имаат и католиците и римокатолиците бидејќи го добиле од апостолите нивнита доделба да не се повторува е настаната во 11 век сегашните спорови не им ја одзимаат благодата која е присутна само кај нив значи сите останати групации на луѓе односно секти ја немаат божјата благодат и немој да зборуваш за исконска вера кога протестанизмот постои 100 тина години но нејсет да се вратиме на темата

И да точно е дека на нашите клави нема отисок од рацете на апостолите но ја има нивната благодат во нашите срце со полагањето на раце врзнекого се означува слегувањето на благодата Божја врз оној врз кого се положуват раце така апостолите направиле врз епископите а епископите ја пренесуваат таа благодат над свештениците

На седмиот вселенски собор е донесена одлуката за почитивањето на иконите односно се победени иконоборците (да не копирам без потреба прочитај http://www.geocities.com/Athens/Sparta/6701/sedmisab.html
си сам) ние не им се поклонуваме на иконите како на идоли ние не го славиме материјалот од кој се направени иконите туку го почитуваме ликот кој е насликан на нив и од него бараме да го моли бога за нас  да бог не помилува а не го воздугнуваме светителот Божји на ранк на бог па да биде то идол.

Ако имаше барем малку познавање од Апостолската наука и живот како што се удираш во гради ке знаеше дека апостолите се првите новозаветни свештеници дека првата Божествена литургија е напишана од првиот епископ Александриски Свети Апостол Јаков брат Господов, значи апосточоте биле свештеници и му служеле на Бога до душе денеска таа литургија се служи само на празникот на Свети  апостли Јаков Брат Господов , во секој ден осве 10 пати кога се служи литуркијата на Свети Василие Велики и службата на Свети Григорие Двоселсв кој се нарекува литургија на претходно осветените дарови се служи Златоустова литургија

Изменето од чаир - 15.Април.2007 во 16:51
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2007 во 01:39
Originally posted by чаир чаир напиша:

Еден мој пријател постојано зборува дека  оние термини што не знаеме што змачат да не ги користиме

Постојат КАТОЛИЦИ И РИМОКАТОЛИЦИ (абе ајде Smile)
КАТОЛИЦИ се сите православни христијани зошто зборот katolikos значи соборност во православниот свет се се решава на соборен начин односно никој не може како архиереј сам да донесе некој одлука кој се однесува на целата црква
РИМОКАТОЛИЦИ со разделбата на источната и заадната црква во 1054 година западната црква ја сочинувале Римската црква и црквите околу неја затоа и се нарекуваат римокатолици се простират во рим и околината
Еурекаааааа!!! Clap

Што си се фатил Ev Angelos за крштението во крв као слеп за стап (хахаха сега јас испаднав тој што се фаќа ко слеп за стап со тоа вон-библиско крштевање? Вие сте тие кои нон-стоп го спомнувате, а јас само се обидувам да ви докажам дека тоа воопшто не е крштевање, туку е само маченичка смрт заради верата во Христос.
А во случајот со разбојникот на крстот, не станува збор ни за таква маченичка смрт, бидејќи по трет пат ќе повторам:
"Разбојникот не загинал поради верата во Христос, туку бил распнат заради своите разбојнички дела!" Кој има уши нека слушне. во католичката црква постојат два начини на кои се толкувале зборовите во Светото Писмо. Буквале и Алегориски, еден од најголемите буквални толкувачи бил и Свети Василие Велики  а на алегориското свети Атанасие Велики.
крштевањето во крв не преставува бањање во крв како ти што сакаш туку има алегориска смисла и се однесува на оние луќе кои небиле крстени со вода ни претрпели смрт заради христа(што не било случај со разбојникот LOL) и се здобивааат со маченички венец тие луѓе ја приливале својата крв за Христа и зато се вели дека се крстиле во крв (да де, се вели меѓу одредена група на луѓе, но не и во Библијата помеѓу апостолите)
И залудно се трудите да го крстите разбојникот, на секој разумен читател овде јасно му е дека тој не бил крстен, ниту пак претрпел смрт заради Христа, туку бил распнат заради своите разбојнички дела, а сепак, бидејќи се покајал за тоа и поверувал во Христос, влегол во Царството Небесно.

Тоа ви е доказ дека крштевањето не е неопходно за спасението, и затоа ви паѓа во вода изговорот поради кој велите дека бебињата мораат да се крштеваат!

Напротив, откако Законот ќе го оживее гревот (Римјаните 7:9) кај детето (откако тоа ќе направи свесен и намерен грев), неопходни се покајание и вера во Исус Христос, а крштевањето е условено само доколку има услови за истото да се изврши.
Со други зборови, крштевањето само по себе не спасува, туку одбивањето на некој да се крсти, поточно непослушноста на Христовата заповед, е индикатор дека нешто не е во ред со верата на тој што го одбива крштевањето, а пак таквата вера (мртва вера) го засега и неговото спасение.

Апостолското преемство го имаат и католиците и римокатолиците бидејќи го добиле од апостолите нивнита доделба да не се повторува е настаната во 11 век сегашните спорови не им ја одзимаат благодата која е присутна само кај нив значи сите останати групации на луѓе односно секти ја немаат божјата благодат и немој да зборуваш за исконска вера кога протестанизмот постои 100 тина години но нејсет да се вратиме на темата
Од кога постои тој твој протестантизам тоа мене не ме засега.
Јас тврдам дека изворното-библиско христијанство постои од времето на Христос, скоро 20 века!!! а православието и католицизмот се неколку векови потоа, после отпадништвото, откако и двете страни си натрупале еден куп светци и нивните пишани документи ги ставиле над Библијата.

И да точно е дека на нашите глави нема отисок од рацете на апостолите но ја има нивната благодат во нашите срце со полагањето на раце врзнекого се означува слегувањето на благодата Божја врз оној врз кого се положуват раце така апостолите направиле врз епископите а епископите ја пренесуваат таа благодат над свештениците
Не е точно! Апостолите не ставале раце врз секого. Павле строго го предупредил Тимотеј за тоа.
Апостолите полагале раце само врз своите истомисленици, врз библиските христијани, а не врз таквите кои ја злоупотребувале верата за лични почести, заработка и манипулирање со масите.

На седмиот вселенски собор е донесена одлуката за почитивањето на иконите односно се победени иконоборците (да не копирам без потреба прочитај
Со други зборови сакаш да кажеш дека на седмиот вселенски собор е променета Втората Божја заповед
од
"Не прави за себе идол (на грчки: икона), ниту некаква слика "
во
"прави си икони, целувај ги и поклонувај им се"
LOL

http://www.geocities.com/Athens/Sparta/6701/sedmisab.html
си сам) ние не им се поклонуваме на иконите како на идоли
(ако добро ја прочиташ Втората Заповед таа вели "ниту идол, ниту некаква слика". Таа не вели само идол, туку посебно го истакнува и зборот слика.  А потоа заповедта додава "не им се поклонувај", што токму вие тоа и го правите.
 ние не го славиме материјалот од кој се направени иконите туку го почитуваме ликот кој е насликан на нив и од него бараме да го моли бога за нас  да бог не помилува а не го воздугнуваме светителот Божји на ранк на бог па да биде то идол.
А зошто не замолиш некој твој брат по вера, од твојата локална црква да се моли за тебе? Свесен ли си по колку молитви прима Марија во еден просечен ден? По неколку милиони! А дури да земеме само еден милион на ден, тоа се по 11 молитви во секунда, и ако земеме дека една молитва просечно трае по 1 минута, тоа се 660 паралелни (преклопени) молитви во 1 минута Smile
Пробај стави се на нејзино место и претпостави како би ти било да ја слушаш таа бучава. Или гледај го Семоќниот Брус и види како му беше на Џим Кери кога ги слушаше молитвите на сите верници одеднаш LOL
Но за Бог, како семоќен, препорачан од Христос и Апостолите и компетентен за слуша молитви и да ги исполнува, тоа воопшто не е проблем.

Затоа каде што Јаков вели "молете се еден за друг", со тоа не сакал да каже да им се молиме на иконите, туку сакал да каже верниците, живите браќа и сестри во црквата, да се молат еден за друг, да растат во единството и заедно да се подржуваат меѓу себе во молитвите.

Христос рекол: "Каде што се двајца или тројца собрани во Мое Име, таму Сум и Јас посреде нив." 
И тука не мислел на две-три икони собрани во Негово Име, туку на двајца или тројца живи верници во Негово Име.

Поздрав!
EvAngelos

Изменето од EvAngelos - 16.Април.2007 во 01:52
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Април.2007 во 02:06
Lele luge veke strav me fati ko prochitav za krshtevanje vo krv lele kakvi magii se ovie kakvo uchenje je toa vo shto secta se praat ovie neshta,izlegvajte od nea i odete samo po Biblijata nemojte drugi da ve lazat i kolku da izgleda dobra nadvoreshno .Za krshtevanje se znae je vo voda i nikoja druga technost .ova krshtevanje so krv je gavolsko neshto,ama catolichkite popovi poveketo se masoni i gi prelagvaat narodot za i tie da bidat no nese lazete ova je gavolsko neshto.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 89101112 72>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.