|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 910111213 60> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
На кого и во кој контекст го пишуваш ова?
Ако мислиш општо кон сите, баш напротив, мислам дека убаво ни тече дискусијата овде на оваа тема и дека нема простор за една таква опомена.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
C.B.
Сениор Регистриран: 12.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 152 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Кроз ватру и воду дигнуте главе, Стазом победе части и славе
|
||
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Леле колку е страшно, стварно кога некој не ги прифаќа зборовите на Св. Писмо... Навистина... Да се чудиш! Ќе слушаат, и нема да разберат! Ќе гледаат, и нема да видат!
Таман работа Писмото да ја побива Црквата... Писмото ја гради, чува, и води Црквата... Писмото само ја побива тн. „црква“ која си прави своја вера, своја библија, и своја догма, спротивна на Писмото... Ама тоа не е Црквата... |
||
mali simo
Сениор Регистриран: 22.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 1132 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
да точно Аџија св.писмо ја побива секоја секта и ерес секоја реформаторска новавера произлезена од писмото и Јеховините сведоци го имаат св.писмо во своите раце но не се христијани а така и секоја ерес или секта!! |
||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Прв твој пост со кој се сложувам од збор до збор...
Зошто тогаш измисливте новавера, а не ги следите Апостолските науки? Зошто дозволувате на Св. Писмо да му контрирате? А? |
||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
не те разбирам , ние православните се контриме на Апостолската наука? Ние сме ја смениле во нешто старата вера Христова или некои пред 150-200 години не те разбирам!!!! А???? |
||
ХРИСТОС ВОСКРЕСНА ОД МРТВИТЕ СО СМРТА СМРТА ЈА ПОБЕДИ И НА ТИЕ ВО ГРОБОВИТЕ ЖИВОТ ИМ ДАРИ
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да! Не ја почитувате апостолската наука, туку науката на некои „фраери“ во 8, 9, 10, 11, 12, и тн. век... Согласно тоа, вие сте „нова“ вера, а не Христовата...
Култот на Марија е само еден показател на тоа... |
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
,,au adzija starcite-izlapaveani sea se fraeri a?
lele adzo,,
eve i jas staiv navodnici ama nisto ne menuva Изменето од belichka - 11.Април.2007 во 15:30 |
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
гледаш дека е во наводници беличке..
|
||
mali simo
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Жал ми е ама Аџија ти пак не си ви право!!!! Науката која ние ја проповедаме и во која ние веруваме е онаа иста која и апостолите ја проповедаа и тие по нив од ПРВИОТ ВЕК па до сега ..... НО не на некои ,,фраери,, од 18 или 19 век ( лутер) кои подпаѓајки на лагата на сатаната заведуваат вакви дечиња како тебе Не се лажи себеси дека нашата вера Христова е ,,нова,, НО БИДИ СИГУРЕН ДЕКА НЕ Е ЕРЕС НИТУ СЕКТА НИТУ ЛАГА !!!! непочитувањето на Богородица е најголемиот показател на таа,,вера,, Ваша... |
||
|
||
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Покажи ми дека Апостолите се молеле на Марија?
Покажи ми дека Христос рекол молете и се? Покажи ми дека Христос рекол таа е возвишена? Покажете ми каде Апостолите се молеле пред икони? Покажете ми каде Апостолите крштевале бебиња? Покажете ми каде Апостолите осветувале вода? Покажете ми каде Апостолите наплатувале за крштевање? Покажете ми каде е уредена Архиепископијата? Покажете ми каде е заповедан Синод? Покажете ми каде е речено следи ја црквата, а не Библијата? Покажете ми каде е речено црквата да биде национална, а не мултинационална? Покажете ми каде Апостолите ја укинаа Христовата забрана за политичко делување на Црквата? Покажете ми каде Апостолите носеа мантии и крстови? Покажете ми каде Апостолите прифаќаа да им се поклонуваат и да им целиваат раце? Покажете ми.... Ако ми покажете, ќе ми докажете дека ги следите Апостолите, а не само со полна уста, а празни раце... |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Добро сролано. Браво Аџија !
Со нетрпение чекам да видам каков обид ќе направат за да ги "покажат" наведенети работи.
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Svetite Otci odgovorile i ima odgovori ic ne se sekiraj....
|
||
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
1. Ти е хипотетичко прашањето ајде ти нас покажини дека не и се молеле на Богородица 2. Мајката на Св. Јован Крстител и вели на Богородица "Блажена си ти меѓу жените и благословен е плодот на твојата утроба зошто си го родила спасителот на наштите души 3. Достојно е блажена да те нарекуваме Богородице присноблажена и пренепорочна мајко на Христа Бога, почесна од херувимите и неспоредливо пославна од серафимите нетлено си го родила бога Словото тебе која си Богородице те величаме 4. Во времето на Апостолите не постоеле икони освен неракотоврноит лик на Господ Исус Христос 5. Во евангелијата не се споменува конкретен пример каде што некој од апостолите крштеве деца но се наведеуваат примери каде што се вели се покрсти тој и целото негово семејство и Христос вака вели: 14.
No Isus re~e: <Ostavete gi decata i ne pre~ete im da doa|aat pri Mene, *za{to na takvi e carstvoto nebesno." (Мат 19,14) 6. Апостолите крштевале со вода прочитеј го ова да не го ставам големо е Дидахи ученето на 12те апостоли потекнува он крајот на 1век http://www.geocities.com/Athens/Sparta/6701/didahi.html7. Крштевањето има наплатна такса сега за да може да се издржува свештенството (не држи споредбата) 8. Во светата црква постојата два вида на црковни чинови. Чинови според Божјо и човелко уредување. Според Божјо устројство се: Ѓаконски, Свештенички и Епископски а според црковното устројство за да се постави ерархија за може црквата подобро административо да функционира ссв воставовени следниве чинови: Од ѓаконскиот се произведени протоѓакон, јероѓаон и архиќакон (последниве два се од монашките редови), од свештеничките се :ставрофор и прото ставрофот аод монашките се еромонах и архимандрит, од епископсите се:митропилит, архиепископ, патриарх и егзарх во зависност на кој ранг е востоличена црквата, но сите овие чинови имаат иста црковна власт се што може да направи и епископот може и патриархот тие не се разликуват во боголлужбен карактер туку само во администратввен 9. Светиот Архиерејски Синот го има во сите православни цркви и е воздигнат по зборовите на Господ Исус Христос
Mieweto noze. Isus go poka`uva predavnikot. Novata zapoved za
qubovta. 13. Mieweto noze. Isus go poka`uva predavnikot.
Novata zapoved za qubovta. Isus go prore~uva Petrovoto odre~uvawe. 1. A
pred praznikot Pasha, znaej}i Isus deka Mu dojde ~asot Negov za da premine od
ovoj svet kon
Otecot, i bidej}i gi zasaka Svoite vo svetot, do kraj gi zasaka. 2. I
na ve~erata, *koga |avolot be{e vdahnal
vo srceto na Juda Simonov Iskariot za da Go predade, *Luka
22,3; 3.
Isus, znaej}i *deka Otecot s# Mu predal
vo racete i +deka od Boga izlegol i deka pri Boga odi, *Jovan
3,35; +Jovan 16,28; 4.
stana od ve~erata, ja soble~e svojata gorna obleka i koga zede
krpa, se prepa{a; 5.
potoa isturi voda vo sad za miewe i po~na da gi
mie nozete na u~enicite i da gi bri{e so krpata, so koja {to be{e prepa{an. 6.
Dojde i pri Simona Petra, a toj
Mu re~e: <Gospodi, Ti li }e mi gi mie{ nozete?" 7.
Isus odgovori i mu re~e: <Jas {to pravam sega, ti ne znae{,
no podocna }e razbere{." 8.
Petar Mu re~e: <Nikoga{ Ti nema da mi gi izmie{ nozete moi!" Isus mu odgovori:
<Ako ne te izmijam, nema da ima{ del so Mene." 9.
Simon Petar Mu re~e: <Gospodi, toga{ ne samo nozete
moi, tuku i racete i glavata." 10.
Isus mu odgovori: <Na izmieniot treba samo nozete da mu se izmijat, oti
e celiot ~ist; i *vie ste ~isti, no ne site." *Jovan
15,3; 11.
*Bidej}i On znae{e koj }e Go predade, pa zatoa i
re~e: <Ne site ste ~isti." *Jovan
6,64; 12.
A koga im gi izmi nozete, ja oble~e oblekata i sedna pak na trpezata,
pa im re~e: <Znaete li, {to vi napraviv? 13.
*Vie Me nare~uvate U~itel i Gospod; i pravo velite, bidej}i
Jas sum takov. *Mat.23,8-10; 14.
*Ako, pak, Jas, Gospod i U~itel, vi gi izmiv nozete, toga{ i vie ste dol`ni
eden na drug da gi miete nozete. *Luka
22,27; 15.
Zatoa vi *dadov primer da pravite i vie taka, kako {to
vi napraviv Jas. *Fil.2,5; 16.
*Vistina, vistina vi velam: nema sluga pogolem od svojot gospodar, nitu pratenik
pogolem od onoj {to go pratil. *Mat.10,24; 17.
Koga go znaete ova, bla`eni ste, ako go izvr{uvate. 18.
Ne za site vi go ka`uvam ova, oti Jas gi znam onie {to gi izbrav. No neka se
ispolni Pismoto: »*Koj jade leb so
Mene, ja podigna petata svoja protiv Mene!« *Psal.40,10; 19.
Otsega vi ka`uvam, u{te pred da se izvr{i, ta koga
}e se izvr{i, da poveruvate deka sum Jas. 20.
Vistina, vistina vi velam: koj go primi onoj, {to go pra}am Jas,
Mene Me prima, a koj Me prima Mene, Go prima Onoj, Koj {to Me pratil." 21.
*[tom go re~e ova, Isus +se vozmuti
vo du{ata, posvedo~i i re~e: <Vistina, vistina vi zboruvam deka eden od vas
}e Me predade." *Mat.26,21;
*Marko 14,18; *Luka 22,21; +Jovan 12,27; 22.
Toga{ u~enicite po~naa da se poglednuvaat eden so drug,
ne razbiraj}i za kogo zboruva. 23.
A *eden od u~enicite, kogo go miluva{e Isus, be{e se navalil na gradite
Isusovi. *Jovan
19,26; 20,2; 21,20; 24.
Nemu mu dade znak Simon Petar da pra{a, koj li }e e, za kogo {to
govori. 25.
Toj, pak, kako se navali na gradite Isusovi, Mu re~e: <Koj e Gospodi?" 26.
Odgovori Isus: <Onoj
e, na kogo Jas }e mu natopam zalak i podadam." I koga natopi zalak, mu go
podade na Juda Simonov Iskariot. 27.
I toga{, po zalakot, satanata vleze vo nego. A Isus mu re~e: <[to }e pravi{,
pravi pobrgu!" 28.
A nikoj od onie, {to sedea na trpezata, ne razbraa, zo{to
mu go re~e toa. 29.
No, bidej}i *Juda go ~uva{e kov~e`eto, nekoi
pomislija deka Isus mu re~e: <Kupi {to ni treba za praznikot!" ili da
razdade ne{to na siromasite. *Jovan
12,6; 30.
A toj, {tom go zede zalakot, vedna{ izleze; be{e no}. 31.
Koga toj izleze, Isus re~e: <Sega se proslavi
Sinot ^ove~ki i Bog se proslavi vo Nego. 32.
Ako Bog se proslavi vo Nego, i Bog }e Go proslavi vo Sebe,
i *vedna{ }e Go proslavi. *Jovan
12,23; 33.
^eda, u{te malku sum so vas. ]e Me barate i, *kako {to im rekov
na Judejcite, deka kade {to odam Jas, vie ne mo`ete da dojdete, i vam vi velam
sega. *Jovan
8,21; 34. *Nova
zapoved vi davam, da se qubite eden so drug; kako Jas {to ve vozqubiv, taka i
vie da se qubite eden so drug. *Jovan
15,12-17; 35.
Po toa }e ve poznaat site deka ste Moi u~enici, ako imate qubov pome|u
sebe." 36. Simon
Petar Mu re~e: <Gospodi, kade odi{?" Isus mu odgovori: <Kade {to Jas
odam, ti ne mo`e{ sega da dojde{ po
Mene, *no podocna }e vrvi{ po Mene." *Jovan
21,18; 37.
Petar Mu re~e: <Gospodi, zo{to ne mo`am da odam po
Tebe sega? *Du{ata svoja }e ja polo`am za Tebe." *Mat.26,33;
*Marko 14,29; *Luka 22,23; 38.
Isus mu odgovori: <Du{ata li }e ja polo`i{ za Mene? Vistina, vistina ti velam: nema petel da zapee, dodeka ti tripati ne se odre~e{ od Mene." црквата е соборна и никој не може да решава сам за некое паашање кое се однесува на целата цеква и се свикува синод на кој сите заедно решаваат за тоа прашање, за разлика од римокатолицита кај нив папата е primarius deus за кој се смета дека е безгрешен (што е апсурно нема човек роден од жена а да не греши) 11. Црквата е мулти национална но е организирана на национално ниво зошто секоја нација има право да го прима словот на својот мајчин јазик за оваа прашање билии наклеветени Светите Браќа Кирил и Методиј кај папата пи втори бидејќи имало ерес од германски свештеници кои велеле дека евахгелието треба да се проповеда само на латиснки еврејски и на грчки но та ерес била осудена и светите браќа во моравија го шореле словото на разбирлив јазик за моравците 12. Носењето на одежди за време на богослужение е утврдено уште во стариот завет па се пренело во новиот завет секое црковно одејание се има своја симболика но тоа да го одјаснувам е многу долго во некој друга прилика 13. свештениците не одат во нивно име туку во името на Бога кога некој ја бачува раката на свештеникот тој птеку неговата дејсница ја целива Христовата и прима благодат, а истотака поклоните ја симболизираат почита и верноста на патството кон пастирот |
||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
||
Внеси реплика | страница <1 910111213 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |