|
КУЛТОТ ЗА МАРИЈА |
Внеси реплика | страница <1 7891011 60> |
Автор | |
belichka
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2023 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
so molitvite na presveta Bogorodica Bog se smiluvuva na nas..... |
|
Blagosloven e Onoj Koj ide vo imeto Gospodovo
|
|
rome
Сениор Регистриран: 10.Март.2007 Статус: Офлајн Поени: 492 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
te molam kazi mi kade go pishi vo Biblijata toa?
|
|
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
|
|
аџија
Сениор Регистриран: 25.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 5474 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ехехееееј... сега ако почнеме да ги вадиме сите цитати каде некој е наречен Благословен во Библијата, ќе биде малце подолгичка листа...
Мене многу поинтересен ми е еден друг момент од Евангелието... Доаѓа една жена кај Исус и пазете го дијалогот. Жената му вели: „Блажена е утробата, што Те носела и градите, од кои си се хранел! А Он (Исус) и рече: Всушност блажени се оние што го слушаат Божјото слово и го извршуваат.“ Лука 11:27-28 Што праиме сега? Испаѓа Марија не е ништо по блажена/благословена од секој оној кој е христијанин? Дури и помалце, или не? |
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Neli vo 10-te boziji zapovedi e da gi sakash i pochituvash svoite roditeli...a Marija e sepak majka na Isus..znachi treba da ja pochituvame i sakame kako nasha majka
Изменето од beleg - 09.Април.2007 во 20:32 |
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а што праиме со Христовиот коментар погоре?
после ќе одиме на далеку и на широко.... |
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
adzo ne e samo toa blazenstvo, i ne se.......frlaj nogu....
blazeni se i bednite....i da ne redam i koi ne videle a poveruvale....ok
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
да да бела... баш така! ама овој случај е баш интересен, бидејќи жената му вели на Христос „леле колку блазе си и на мајка ти, каква благословена жена...“ ама Христос не е воодушевен, не ја воздига... туку вели дека сите христијани, односно сите кои ја следат Божјата волја се благословени, дури и повеќе од „жената која го доеала...“ тоа е муабетот зар не?
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A neli bi trebalo sepak kako svoja roditelka da gleda poinaku na nea?Mislam vo soglasnost so bozjite zapovedi..sepak taa mu e majka,ne e samo hristijanin,vernik tuku nekoj sto go porasnal...znam deka treba da se saka Bog poveke od se i od roditelot i od rodenite braka i sestri...Mozebi tuka lezi obozavanjeto na Marija...
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас не можам да го сварам никако воздигањето на Марија во некаква божица, ко-спасителка, итн. Ја сфаќам нејзината важна и благословена улога. Но таа благословена заради Христос, а не Христос заради неа! И не може таа да биде предмет на нашите молитви, нашите копнежи и нашата вера... Бидејќи сепак, Христос е Господ, а Марија е само жена...
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Iz projekta ВикипедијаPraznovanje ikone "Dostojno jest" je hrišćanski praznik. praznuje se čudo koje se pominje u hrišćanskoj tradiciji. Naime za vreme patrijarha Nikole Hrisoverga (983-996) jedne noći monah je čitao kanon Bogorodici i pevao, Čestnjejšuju u ćeliji manastira Pantokratora zvanoj sada "Dostojno jest". Starac njegov je otišao na Kareju. Najedanput se javio u crkvi čovek i počeo pevati: Dostojno jest. Ta pesma bila je dotle nepoznata u crkvi. Monah čuvši tu pesmu, bio je sav uzbuđen, kako zbog sadržaja, tako i zbog divnog pojanja. "Kod nas ovako pevaju," rekao je stranac monahu. Monah je hteo da ima tu pesmu napisanu i doneo je jednu ploču, na kojoj je stranac prstom ispisao pesmu kao po vosku. I najednom je nestao. Hrišćani veruju da je taj stranac bio arhangel Gavrilo. Ona ploča je preneta u Carigrad. Pesma dostojno jest se i dalje koristi u crkvi u tokuz službe. Srpska pravoslavna crkva slavi ovaj praznik 11. juna po crkvenom, a 24. juna po gregorijanskom kalendaru. gi znaes zborovite na ,,Dostojno est,,
|
|
|
|
belichka
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da ,sum cul za vakvi protestanski stavovi od drugi protestanti za nekoja zavera na rimokatolicka crkva koja se javuva kako antikrist tuka na zemjata pa ne me cudi sto se zamarate so takvi temi za Marija oti marija ne e predmet na polemikata nego povod za borba protiv rimokatolickata crkva Изменето од anakin - 09.Април.2007 во 22:12 |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
oblachinja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa jas mislam deka pravoslavnite isto ja obozavaat i i se molat osobeno koga stanuva zbor za molitvi za decata...trgnuvaat sigurno od toa deka taa kako majka koja doziveala smrt na svoe dete podobro ke gi razbere
|
|
|
|
аџија
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa togas aj politicarite da mu se molat na Car David, posto on bil, neli dobar vernik, ama bil i politicar?
ili 100 drugi takvi primeri... mislam vo osnovata na problemot e onaa Bozja zapoved> nemaj drugi bogovi osven mene. Gospod bara unikatna, edinstvena, uloga da igra vo nasiot zivot... Kako moze, na eden roditel, da mu bide milo, deteto mesto kaj nego, da odi kaj prijatelot na roditelot, ako mu treba pomos? Ne e li malce, bolno toa za sekoj roditel, pa taka i za Gospod? |
|
Внеси реплика | страница <1 7891011 60> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |